Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Zakup Cruze'a - prośba o ocenę/radę

Wszystkie inne tematy dotyczące danego modelu
ODPOWIEDZ
gshehoo
Świeżak
Imię: G
Samochód: -
Silnik: -
Kontakt:

Re: Zakup Cruze'a - prośba o ocenę/radę

Post autor: gshehoo »

Tym cenniejsza Twa opinia ;) Nie upieram się przy Cruzie jakoś szczególnie, wpadł mi w oko ten model, zacząłem szukać informacji, i trafiłem na to forum, zauważyłem, że wątek działa całkiem sprawnie więc zadałem pytanie i się okazało, że bardzo szybko dostałem rzetelne odpowiedzi, za co serdecznie dziękuję :D Już trochę ochłonąłem z pierwszych wrażeń, i chyba wstrzymam się jeszcze z zakupem jeździdełka przez miesiąc lub dwa i zobaczę jak się będzie rynek samochodów zachowywał, na chłopski rozum ceny powinny zacząć spadać, patrząc na to co się aktualnie w świecie dzieje.
Jak chodzi o Astry, to chętnie przemyślę temat, w sumie poza Twoją opinią, to znam jeszcze jedną osobę co kupuje Astry jak się tylko nowy wariant na rynku pojawi, na pewno podzieli się doświadczeniami, ogólnie jak na szybko przejrzałem ich oferty to są fajnie wyposażone i plus, że można spotkać wersje fabrycznie zagazowane.
Zbig205
Świeżak
Imię: Sylwester
Samochód: Cruze
Silnik: 2.0, 150KM
Kontakt:

Post autor: Zbig205 »

Serdecznie witam wszystkich forumowiczów. Od jakiegoś czasu rozglądam się za Chevroletem Cruzem. W oko wpadł mi ten egzemplarz:
https://www.olx.pl/oferta/chevrolet-cru ... 277ec92134

Wymieniony dwumas i rozrząd 20k km temu.
Co o nim sądzicie??
Awatar użytkownika
endriu333
Profesjonalista
Imię: Andrzej
Samochód: Spark
Silnik: 1.2 PB
LPG: Landirenzo Omegas
Kontakt:

Post autor: endriu333 »

Spory przebieg i dwumasa to prawie najtańsze co może Cię w nim spotkać, trochę "pomodzone " tzn. Światła z tyłu led bez homologacji itp.
Suzuki SX-4 S-cross 1.4 PB hybrid MY2021 +LPG KME Sky Direct / Chevrolet Spark MY2011 1.2 + LPG LandiRenzo Omegas / Suzuki GSX 1250 FA "Bandit" MY2017 1.255 PB
Zbig205
Świeżak
Kontakt:

Co moge sprawdzic na miejscu? Mam do niego kilka kilometrow

Dodano po 2 godzinach 7 minutach 34 sekundach:
Bylem, widziałem i nie wiem co myśleć. Samochód zadbany, nie picowany. Lakierniczo bardzo ładnie. Lampy jak zauważył endriu bez homologacji ale to prezent od żony i ori lampy dołącza do auta. Wszystko niby fajnie ale....
przy odpalanie auto "zakulało". W sensie nie odpaliło od strzała tylko jakby chciało załapać ale któraś świeca nie grzała. Trwało to tylko jeden obrót ale jednak było to niepokojące. Po odpaleniu obroty jakby minimalnie wzrosły i po kilku sekundach wszystko się ustabilizowało i silnik do końca pracował bez zarzutów. Facet twierdzi że pali tak zawsze na zimnym. Zauważyłem też, że na jałowym dość ospale wkręca się na obroty. Czy to normalne??
milyjarek
Profesjonalista
Imię: Jarosław
Samochód: Epica , Malibu LTZ
Silnik: 2.0 Diesel , 150KM
Kontakt:

Post autor: milyjarek »

Raczej nie. Dla porównania obejrzyj i posłuchaj inne auta z ogłoszeń.
Zbig205
Świeżak
Kontakt:

W okolicy nie mam z czym porownac:/
Jakie jeszcze niespodzianki moga czekac przy tym przebiegu poza turbina i wtryskami?

Moze ktos moglby nagrac i wrzucic filmik jak 150km wkreca sie na jalowym?

Dodano po 2 godzinach 2 minutach 54 sekundach:
Kolejny w moim zasięgu:

https://www.otomoto.pl/oferta/chevrolet ... 9e170bf02d

Rzucicie okiem?
Awatar użytkownika
endriu333
Profesjonalista
Kontakt:

Znów lampy tyl :) prawa nie ma zaślepki, co sugeruje, że nasi tam byli w jakimś celu... wiesz przy takich przebiegać to może być pompa wtryskowa, wtryski, świece, turbo ...ja przy swojej captivie ostatnio przerobione temat i nowe wtryski z regeneracja pompy wtryskowej do nominalu kosztowało mnie 6tysiecy...mniej taką kwotę z tyłu głowy....
Suzuki SX-4 S-cross 1.4 PB hybrid MY2021 +LPG KME Sky Direct / Chevrolet Spark MY2011 1.2 + LPG LandiRenzo Omegas / Suzuki GSX 1250 FA "Bandit" MY2017 1.255 PB
Zbig205
Świeżak
Kontakt:

Ok. Odpuszczam tego grafitowego.
Czy warto w koncu sprawdzac te raporty w autodna??? Czy jakies inne stronki polecacie. Sprawdzilbym tego czarnego cruza
Awatar użytkownika
endriu333
Profesjonalista
Kontakt:

Wiesz jak nie masz za daleko to zawsze warto podjechać bo "uczysz" się auta. Co do raportów płatnych korzystałem z kilku platform i wnioski są takie, że mając vin auta otrzymasz 90% wyników w przeglądarce googla....według mnie to po prostu strata kasy... generalnie ja odpuscilbym sobie disla( nawet żałuję, że moja captiva jest w dislu, ale one w po lifcie są na rynku tylko 2.4 A 3.0 to biały kruk) i szukal benzyny 1.8 z utwardzoną glowica...
Zbig205
Świeżak
Kontakt:

Teoretycznie biore pod uwage taką opcje.
A co z 1.4T? Jak to sie z gazem dogaduje?
Awatar użytkownika
endriu333
Profesjonalista
Kontakt:

Lepiej niż 1.6, generalnie jest grupa osób szukających wręcz 1.4t....
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: etac »

dla mnie po 2.0 163KM, drugi najlepszy silnik włożony do Cruze
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
sebek336
Świeżak
Imię: Sebastian
Samochód: Cruze (J308)
Silnik: 1.4T (LUJ)
Kontakt:

Post autor: sebek336 »

Cześć wszystkim,
przymierzam się do zakupu Cruza z silnikiem 1.4T. Mam na oku dwa egzemplarze:
1. https://www.otomoto.pl/oferta/chevrolet ... CZQCs.html
2. https://www.otomoto.pl/oferta/chevrolet ... CIWeb.html

Co o nich sądzicie? Widać coś podejrzanego?
tltdanniel
Aktywny
Imię: Daniel
Silnik: 1.4T
LPG: NIE
Kontakt:

Post autor: tltdanniel »

1.) Mam ten sam kolor - sam widzisz na zdjęciach jak wygląda, bardzo ładnie się prezentuje ten lakier GYK.
Mój ma mniejszy wypas bo bez listw chrom przy szybach, fabrycznej navi i kamerki i systemu bezkluczykowego otwierania i odpalania, ale za to przebieg 88 tyś - wytargałem go za nie wiele mniej niż ten co tu stoi, wiec może i to pewnego rodzaju okazja.

2.) Wyższy przebieg, ale za to pewniejszy import wg mnie - Szwecja . Wpisujesz numery rej tutaj https://fordonsfraga.transportstyrel...natfordon.aspx , tłumaczysz i czytasz za frykasa wszystkie ciekawostki :) nie wiem czy fotel kierowcy nie jest po obu bokach czymś upaprany.

W obu przypadkach sprawdź klimatyzacje i czy grzanie foteli działa i nie wyłącza się po minucie. Dodatkowo sprawdź wyposażenie bagażnika - półka między oparciem i roleta oraz sama roleta czy jest. Generalnie czy nie jest wybrakowany. Jak będzie brakowało to w sumie za nową półke i roletę o ile uda Ci się w ogóle znaleźć bo to jest problem spokojnie z 500 zł w dół. Ciężko z dostępem z elementami wnętrza do Kombiaków. Możesz zwrócić uwagę czy nie leje się olej z koła pasowego od spodu z lewej strony patrząc od przodu auta - przy 90 tys we wszystkich Oplach i Chevroletach w tym silniku robiła się fazka na kole lub padał simmering i olej przeciekał. Może nie mega kosztowne, ale mnie kosztowało przy 92 tys przebiegu 700 zł (500 tylko oryginał koło i 200 wymiana). Możesz zawsze mieć szczęscie i wymiana simmeringu wystarczy.

Do czarnego pewnie będą tańsze oponki bo ma mniejszą felgę niz przy niebieskim :) , ale niebieski jest rok młodszy teoretycznie :)Pprzy czarnym masz drugi komplet kół.

Generalnie niebieski wyglada super ;)
PIT-er
Aktywny
Imię: Piotr
Samochód: Cruze SW 2.0D 2013
Silnik:
Kontakt:

Post autor: PIT-er »

Niebieski Ładniejszy, trzeba zweryfikować na żywo.
W Niebieskim na zdjęciu gdzie są tylne fotele widać jakieś wgniotki na karoserii przy uszczelce. Niczego to nie przesądza ale trzeba się przyjrzeć.
Awatar użytkownika
zzzz
Wymiatacz
Imię: Zbyszek
Samochód: Cruze HB LT+
Silnik: 1.8
LPG: BRC
Has thanked: 4 times
Kontakt:

Post autor: zzzz »

W niebieskim na 10 zdjęciu jakieś takie dziwne ślady na airbagu...
Awatar użytkownika
bubu1769
Administrator
Administrator
Imię: Bartłomiej
Samochód: Aveo T250
Silnik: 1.4 101KM
Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
Been thanked: 6 times
Kontakt:

Post autor: bubu1769 »

To jest "szew" który pęka przy aktywacji poduszki, rzeczywiście dziwne, czyżby jakiś tani zamiennik?
sebek336
Świeżak
Imię: Sebastian
Samochód: Cruze (J308)
Silnik: 1.4T (LUJ)
Kontakt:

Post autor: sebek336 »

Dzięki wielkie za odzew :D
Faktycznie nie zauważyłem ani tej wgniotki przy tylnych drzwiach ani odkształcenia na kierownicy.
Przeglądnąłem jeszcze raz zdjęcia i wpadło mi w oko "coś" na tylnym zderzaku po prawej stronie. Albo wgniecenie albo się coś odbija.
Mam jeszcze pytanie odnośnie radia. To w czarnym jest niefabryczne czy po prostu inna wersja?
Niedzwiedz
Stały bywalec
Imię: Michał
Silnik: 1.4T 140KM
Kontakt:

Post autor: Niedzwiedz »

Ja mam takie samo auto tylko w wersji LTZ i ma dodatkowo chromy, radio jest innej wersji w 2012 niż w 2013 ale nie w każdym modelu.

Dodano po 2 minutach 44 sekundach:
zzzz pisze: 4 maja 2020, o 15:18 W niebieskim na 10 zdjęciu jakieś takie dziwne ślady na airbagu...
Ja mam podobnie jak popatrzysz pod kątem i poduszki nie były strzelane, jak pierd..... Kilka razy w klakson to tak może Ci się odkształcić guma 😂 :rotfl:
Awatar użytkownika
zzzz
Wymiatacz
Imię: Zbyszek
Samochód: Cruze HB LT+
Silnik: 1.8
Has thanked: 4 times
Kontakt:

Post autor: zzzz »

Aż pójdę zobaczyć bo lubię przy... klaksonić w nerwach :)
Niedzwiedz
Stały bywalec
Kontakt:

Mówię Ci ja nie miałem ani śladu na kierownicy aż do momentu jak przypie..... Dwa razy w klakson tak aż się ugiął :rotfl: a później się zastanawiałem czy poduszka od takiego uderzenia nie wyskoczy :ocochodzi:
PIT-er
Aktywny
Silnik:
Kontakt:

sebek336 pisze: 4 maja 2020, o 17:43 Dzięki wielkie za odzew :D
Faktycznie nie zauważyłem ani tej wgniotki przy tylnych drzwiach ani odkształcenia na kierownicy.
Przeglądnąłem jeszcze raz zdjęcia i wpadło mi w oko "coś" na tylnym zderzaku po prawej stronie. Albo wgniecenie albo się coś odbija.
Mam jeszcze pytanie odnośnie radia. To w czarnym jest niefabryczne czy po prostu inna wersja?
W niebieskim jest radio z nawigacja a w czarnym MyLink.
Obydwa fabryczne. Ja osobiście wolałbym mylinka od nawigacji.
Miałem 3 cruzy i przerabiałem obydwa radia. Mój ostatni cruze nawet jest na sprzedaż ale kolega szuka benzyny. Co do zaślepki airbagu to ten szew technologiczny jest pod pewnym kątem przeważnie widoczny.
gemello
Stały bywalec
Imię: Maciej
Samochód: Orlando
Silnik: 1.8 141KM benz

Post autor: gemello »

PIT-er pisze:Niebieski Ładniejszy, trzeba zweryfikować na żywo.
W Niebieskim na zdjęciu gdzie są tylne fotele widać jakieś wgniotki na karoserii przy uszczelce. Niczego to nie przesądza ale trzeba się przyjrzeć.
A te wgniotki to nie są od pasa - czasem jak pasażerowie wysiadają (np.dzieci), otwierają drzwi i dopiero odpinają pas lub pas mają odpięty i tak odrzucają na bok i zanim się zwinie zdąży uderzyć o "ościeże" ;) i jest taki efekt jak na zdjęciu, chociaż to i tak jest pikuś [emoji23]

Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka

PIT-er
Aktywny
Silnik:
Kontakt:

gemello pisze: 4 maja 2020, o 22:34
PIT-er pisze:Niebieski Ładniejszy, trzeba zweryfikować na żywo.
A te wgniotki to nie są od pasa - czasem jak pasażerowie wysiadają (np.dzieci), otwierają drzwi i dopiero odpinają pas lub pas mają odpięty i tak odrzucają na bok i zanim się zwinie zdąży uderzyć o "ościeże" ;) i jest taki efekt jak na zdjęciu, chociaż to i tak jest pikuś [emoji23]

Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka
Może od pasa, a moze nie.
Kolega prosił o opinię na podstawie zdjęć to napisałem co widzę. Generalnie ocena stanu auta na podstawie zdjęć to wróżenie z fusów.
Według mnie wygląda nieźle. Ale trzeba ocenić na żywo. Pomierzyć, zajrzeć pod spod. Podpiąć kmpa. Bez tego ciężko ocenić.
Niedzwiedz
Stały bywalec
Kontakt:

PIT-er pisze: 4 maja 2020, o 22:05 W niebieskim jest radio z nawigacja a w czarnym MyLink.
Obydwa fabryczne. Ja osobiście wolałbym mylinka od nawigacji.
Miałem 3 cruzy i przerabiałem obydwa radia. Mój ostatni cruze nawet jest na sprzedaż ale kolega szuka benzyny. Co do zaślepki airbagu to ten szew technologiczny jest pod pewnym kątem przeważnie widoczny.
Ale w MyLink jest aplikacja z nawigacją ściągasz przykładowo z Google Play i masz navi
:rotfl:
Ostatnio zmieniony 5 maja 2020, o 14:31 przez bubu1769, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiono cytat.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Ogólnie o modelu”