Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Czy to turbo?

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
Fazix
Świeżak
Imię: Dawid
Samochód: Cruze
Silnik: 2.0 163km
LPG: Nie
Kontakt:

Czy to turbo?

Post autor: Fazix »

W załączniku odczyt parametrów przez OBD2, nna postoju

Cześć,
mam Cruza 2012 rok. 2.0 163km. Przejechane 200 tysięcy km, poprzedni właściciel (ja jestem drugi) w autoryzowanym salonie wymienił turbo na 140 tysięcy km, mam na to fakturę. Wczoraj gdy jechałem, na 3-cim biegu i zacząłem przyśpieszać rozległ się głośni strzał. Zaczęło brakować mocy mojemu cruzowi oraz podniosło się spalanie (według komputera pokładowego). Zajechałem do domu i zacząłem szukać po forach gdyż stwierdziłem że może być to turbo. Ważną informacją może być to że silnik na ok 2k obrotów zaczął gwizdać kiedy wcześniej tego nie słyszałem (typowy dźwięk dla turbiny ale mogę się mylić), albo po prostu nie zwróciłem uwagi (samochód mam od roku więc myślę że bym zauważył). Wszystkie poziomy płynów były w porządku. Jeszcze podczas strzału puściło się trochę dymu za nim ale potem juz nie dymił.
Oczywiście jak to cruz kiedy podniosło mi się spalanie to jednocześnie, po kilku minutach jazdy na miejsce gdzie mogłem odstawić samochód dpf mi się wyświetlił, ale to norma.

EDIT: Wracałem z trasy, więc samochód był rozgrzany.

Dzisiaj poszedłem do mojego samochodu zobaczyłem cały (na tyle ile mi pozwala dostęp), żadnych wycieków nie zauważyłem, żadne płyny nie uciekły od tego co wczoraj sprawdzałem. Wszystko suche. Samochód na postoju działa normalnie po przegazowaniu ani dymku i wszystko wygląda w porządku, po podpięci OBD wyszło mi tylko że dpf jest zapchany.

Do całej tej sytuacji mam 3 pytania.

Pierwsze: Czy jeśli uszkodziło mi się turbo to czy nie powinien mi komputer to wychwycić i check engine nie powinien wyskoczy oraz przejść w tryb awaryjny?

Drugie: Czy jest możliwe że jeśli się turbo tylko rozszczelniło, to komputer tego nie wychwycił?

Trzecie: Może ktoś miał podobne zdarzenie i coś wie na ten temat?

W załączniku odczyt parametrów przez OBD2, na postoju.
Załączniki
Parametry z OBD2
Parametry z OBD2
Niedzwiedz
Stały bywalec
Imię: Michał
Silnik: 1.4T 140KM
Kontakt:

Re: Czy to turbo?

Post autor: Niedzwiedz »

Spotkałem się z z podobnym problemem w BMW, padła wtedy pompa paliwa, tylko dodatkowo nie można było odpalić samochodu jak stał na równej drodze po dłuższym czasie.
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: etac »

a możesz odczytać błędy, ale nie w formie takiego tasiemca, nie do odczytania?

Ja obstawiam układ rur do turbo.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
Fazix
Świeżak
Kontakt:

Niedzwiedz pisze: 12 maja 2020, o 16:57 Spotkałem się z z podobnym problemem w BMW, padła wtedy pompa paliwa, tylko dodatkowo nie można było odpalić samochodu jak stał na równej drodze po dłuższym czasie.
Na razie stał może z 16h od tego błędu więc zobaczę czy jutro odpali jeszcze.
etac pisze: 12 maja 2020, o 17:47 a możesz odczytać błędy, ale nie w formie takiego tasiemca, nie do odczytania?
Jeśli chodzi o błąd jaki jest, to tak jak mówiłem tylko z tym że DPF aktualnie jest zatkany, innego nie ma. Ten tasiemiec ogólnie wrzuciłem po to że, ktoś może zauważy jakieś nie prawidłowości w wartościach. W tym mam cały zagwostke czy mój komputer pokładowy nie powinien znaleźć uszkodzonego elementu czy turbiny cze też jak kolega powyżej, mówi że może być to pompa paliwowa. Bo DPF ewidentnie przez to wydarzenie które zaistniało, dostał rykoszetem. Aktualnie mam tylko (P2463 - zatkanie filtra cząstek stałych), nic innego co mogło by tłumaczyć ten huk oraz obniżenie mocy i zwiększenie spalania. W tryb awaryjny wszedł kilka minut później jak dpf wyszedł przez to
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

zatkany, bo za dużo powietrza bierze.
Fazix
Świeżak
Kontakt:

etac pisze: 12 maja 2020, o 18:29 zatkany, bo za dużo powietrza bierze.
A spowodowane jest to konstrukcją czy moim wydarzeniem?
Bo ogólnie to zatkany dpf w tym samochodzie to nic nowego dla mnie, wystarczy że pojadę w trasę i go przepale bez problemu bo tak robiłem już i za każdym razem działało. Bo to faktycznie problematyczny element jest chociaż na trasach jak najbardziej na + .

Bo jakby wszystko jasne co z nim jest, ale szukam przyczyny objawów opisanych w poście, a nie do dpf bo zatkanie go jest efektem tego co się stało z samochodem po tym dziwnym huku, czyli zwiększenie spalania chwilowego (i innych) przez co nie wyrobił proces i się więcej osadu/popioł czy, jak kto nazywa, w nim.

Więc ta duża przepustowość powietrza to chodzi Tobie o jakiś efekt awarii czy po prostu wada konstrukcyjna Cruza?
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

etac pisze: 12 maja 2020, o 17:47 a możesz odczytać błędy, ale nie w formie takiego tasiemca, nie do odczytania?

Fazix
Świeżak
Kontakt:

etac pisze: 12 maja 2020, o 20:18
etac pisze: 12 maja 2020, o 20:18 a możesz odczytać błędy, ale nie w formie takiego tasiemca, nie do odczytania?

Odpowiedziałem już na to wcześniej, cytat odpowiedzi umieszczam poniżej iż jedyny błąd jaki mi widzi komputer to błąd dpf, który nastąpił po całym zdarzeniu z postu jako skutek.
Fazix pisze: 12 maja 2020, o 18:15
Niedzwiedz pisze: 12 maja 2020, o 16:57 Spotkałem się z z podobnym problemem w BMW, padła wtedy pompa paliwa, tylko dodatkowo nie można było odpalić samochodu jak stał na równej drodze po dłuższym czasie.
Na razie stał może z 16h od tego błędu więc zobaczę czy jutro odpali jeszcze.
Jeśli chodzi o błąd jaki jest, to tak jak mówiłem tylko z tym że DPF aktualnie jest zatkany, innego nie ma. Ten tasiemiec ogólnie wrzuciłem po to że, ktoś może zauważy jakieś nie prawidłowości w wartościach. W tym mam cały zagwostke czy mój komputer pokładowy nie powinien znaleźć uszkodzonego elementu czy turbiny cze też jak kolega powyżej, mówi że może być to pompa paliwowa. Bo DPF ewidentnie przez to wydarzenie które zaistniało, dostał rykoszetem. Aktualnie mam tylko (P2463 - zatkanie filtra cząstek stałych), nic innego co mogło by tłumaczyć ten huk oraz obniżenie mocy i zwiększenie spalania. W tryb awaryjny wszedł kilka minut później jak dpf wyszedł przez to
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Mechanika”