Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Czujnik walka rozrzadu

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
ODPOWIEDZ
Stanek94
Aktywny
Imię: Mateusz
Samochód: Cruze 2.0 Vcdi
Silnik: 2.0 vcdi 163 km
Kontakt:

Czujnik walka rozrzadu

Post autor: Stanek94 »

Witam.
Panowie posiadam dalszy problem z czujnikiem walka rozrzadu, myślałem że to przez u ciągnięty łańcuch rozrzadu.
Rozrzad został wymieniony a problem dalej pozostał, przy odpiętym czujniku samochód ładnie odpala, po podpięciu samochód ma ciężko z odpaleniem co może być? Chevrolet cruze 2.0 vcdi 163 km

Dodano po 3 minutach 14 sekundach:
Czujnik wymieniałem na nowy przed wymiana rozrzadu i bez zmian
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Re: Czujnik walka rozrzadu

Post autor: etac »

A jaki masz błąd?
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
Stanek94
Aktywny
Kontakt:

Jeśli chodzi o nr błędu, to nie jestem w stanie podać dziś, ponieważ auto stoi u mechanika a jest dość późno aby dzwonić, ale z tego co kojarzę to pisało w komputerze" uszkodzony czujnik położenia walka rozrzadu" a poniżej wyświetlało sie:
-Zwarte lub rozwarte styki
-uszkodzony rozrusznik
- zbyt niskie napiecie
A pytam orientacyjnie, ponieważ samochód dość długo już stoi u mechanika i nie może o co kaman,
toldek
Aktywny
Imię: Witek
Samochód: Cruze 2.0 163Km
Silnik:
Kontakt:

Post autor: toldek »

Przy odpiętym czujniku raczej ładnie nie odpala, odpala ale po kilkunastu obrotach wału, kiedy przechodzi w tryb awari korzystając tylko z czujnika wału. Błędy zapewne P0340 i P0341. Historia powstania usterki, wcześniej było O.K. ? Oscyloskop i synchronizacja do sprawdzenia taniej niż wymiana czujników czy rozrządu. Tu masz prawidłowy oscylogram
https://ifotos.pl/zobacz/synchroni_qqhqawn.jpg
Stanek94
Aktywny
Kontakt:

Muszę skontaktować się z mechanikiem, w sprawie tego błędu, wszystko zaczęło się po wymianie kompletnego sprzęgła wraz z dwumasa, przed odpalał normalnie igiełka

Dodano po 9 minutach 35 sekundach:
Po wymianie zaczęła się przygoda z tym ciężkim odpalaniem, zaprowadziłem do znajomego żeby zajrzał do auta, stwierdzil że czujnik położenia walka rozrzadu no i zamówił drugi czujnik, założył go no ale ja różnicy nie widziałem może tylko przez chwilę no i wszystko powróciło, do stanu poprzedniego, czyli ciężkie odpalania najbardziej po nocy w ciągu dnia samochód odpalał sobie raz od strzała raz ciężej i tak cały czas

Dodano po 1 minucie 30 sekundach:
Wcześniej dwóch gości grzebało komputerami, możliwe żeby coś przestawili czy coś nie wiem w sterowniku czy z mapkami coś zrobili? Nie znam się na tym
toldek
Aktywny
Imię: Witek
Samochód: Cruze 2.0 163Km
Silnik:
Kontakt:

Post autor: toldek »

Nic raczej nie zrobili, ten model jest dość trudny dla testerów, poza odczytem błędów pospolitym testerem nie można praktycznie niczego przeprogramować ani zmienić, nawet skandynawskich świateł. Owszem zmiana map jest możliwa ale innym sprzętem, na pewno nie testerem. Czujnik wału korbowego czyta z tarczki na wale korbowym /tzw mokry czujnik/ więc przy wymianie sprzęgła nie mogli nic zepsuć, chyba że im przeskoczył łańcuch ale wtedy wymiana rozrządu usunęła by ten problem, zapytaj tego co robił rozrząd czy ma blokadę wałka rozrządu niech Ci pokaże, jeśli użył wiertła do blokowania to wtedy problemu nie usuną, powielił tylko błąd. Złe ustawienie rozrządu skutkuje na 100% błędem wałka rozrządu, niby prosty rozrząd ale na podwójnym kole mechanicy robią błędy.
Stanek94
Aktywny
Kontakt:

Ok zapytam, dzięki za objasnienie szczegółowe, w razie co dam znać, pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Elektryka/Elektronika”