Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Klima słabo działa - mieszalnik powietrza?

Stuka, puka, kapie, cieknie...
niemamnicku
Świeżak
Imię: _
Samochód: _
Silnik: _
Kontakt:

Klima słabo działa - mieszalnik powietrza?

Post autor: niemamnicku »

Witam, w moim Cruze klima słabo działa, mianowicie z kratek leci bardziej chłodno-ciepłe powietrze a nie zimne.
Od strony kierowcy sposobem ruskim naprawiłem łapę od klapy od mieszalnika powietrza. Na początku objawiało się to tym, że regulacja temperatury była dość słaba, a później leciało tylko chłodne powietrze. Widocznie któraś łapa jakoś się trzymała na klapie, aż w końcu spadła.
Teraz od strony pasażera mam podobny problem, znaczy działa regulacja lecz temperatura jest ciut wyższa niż od strony kierowcy. Zapewne łapa nie spadła z klapki, ale jest pęknięta więc nie może jej dociągnąć.
Oczywiście od strony kierowcy po naprawie klapka jest mocno dociskana.

Czy uszkodzenie po stronie pasażera może wpływać na temperaturę powietrza w kratce kierowcy? Czy jest jakiś inny znany problem z jakimś pękającym plastikiem który może mieć wpływ na całościową temperaturę powietrza?
Czy raczej może to być problem z osprzętem "pod maską"?
Na forum niedawno ktoś napisał o wymianie osuszacza wilgoci - rozmawiałem z kimś kto zajmuje się klimatyzacją samochodową i stwierdził że bardzo mało prawdopodobne aby to miało aż taki wpływ.

Oczywiście byłem na nabijaniu klimy (podobno niewiele weszło). Dodam, że sprężarka(tak to się nazywa?) co jakiś czas na chwile się wyłącza, ale to podobno poprawne zachowanie. Na tyle ile udało mi się zmierzyć temperaturę, to przy kratce na drugim biegu mam ok 13,6*C, aczkolwiek muszę zdobyć dokładniejszy termometr na kabelku który wprowadzę w kratkę. Mierzyłem jakieś 25 min podczas jazdy. Na dworze temperatura 26-27*C, nie było jakoś mocno słonecznie.
Pozdrawiam serdecznie :)
pawelwaw84
Wymiatacz
Imię: Paweł
Samochód: Captiva lift 2013
Silnik: 2.0d 163KM
Kontakt:

Re: Klima słabo działa - mieszalnik powietrza?

Post autor: pawelwaw84 »

Na kratce powinno być około 5 stopni oczywiście może być i 8 stopni w zależności od wilgotności i temperatury na zewnątrz ale prawie 14 stopni to za dużo.
Awatar użytkownika
chocisz
Profesjonalista
Imię: wojtas
Samochód: Lacetti
Silnik: F18D3
Kontakt:

Post autor: chocisz »

przy 26-27 st klima działa cały czas, nie wyłącza się , a wentylator nawet wchodzi na połowę skali, u mnie w "auto" do tego, przy tej temperaturze zewnętrznej załącza się obieg zamknięty, szczerze mówiąc klima już jest załączona na stałe od temperatury ok 17st. na zewnątrz, chyba że już macie nowoczesne rozwiązanie i wyłączanie klimy następuje np, przy zapotrzebowaniu dużej mocy, to tylko w tym przypadku
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Post autor: wszim »

Czy problem ma związek z mieszalnikiem powietrza czy z klimą możesz zweryfikować. Uruchom klimę na zimnym silniku i zobacz temperaturę z nawiewu. Może też twoją naprawa była wadliwa i warto odkleić zaklejone i zobaczyć czy klapa działa prawidłowo.
niemamnicku
Świeżak
Kontakt:

Naprawiłem klapę od strony pasażera, dobrze domyka, nie ma nieszczelności. W wolnej chwili postaram się sprawdzić czy od strony kierowcy nadal wszystko jest dobrze, aczkolwiek po naprawię klapa mocno sie domykała, nie było nieszczelności żadnej.
Temperatura na kratce środkowej waha się pomiędzy 6.6-7.4*C na pierwszym biegu z obiegiem zewnętrznym. Wahania wynikały z załączania/wyłączania się sprężarki klimatyzacji. W wątku ktoś zapytał się czy sprężarka może działać "na raty": viewtopic.php?t=8511
Kolega wszim odpisał: "Tak, pracuje cyklicznie, to normalne." Więc jak to w końcu jest? Jak jest u Was? Włącza się i wyłącza co jakiś czas?
Ktoś mi polecił sprawdzenie tej grubej rurki od klimatyzacji pod maską, jest zimna i mokra więc chyba jest dobrze, może że powinna być aż oszroniona?
Jeszcze mam do Was prośbę, może ktoś sprawdzić jaką temperaturę ma na wylocie kratki kierowcy (skrajnie po lewej) na pierwszym biegu z obiegiem otwartym?
barus
Wymiatacz
Imię: Czesław
Samochód: Cruze1.8LT+Prem, LPG
Silnik:
Kontakt:

Post autor: barus »

Sprężarka wyłącza się cyklicznie i jest to normalne tak jak wyżej napisał @wszim :tak:
Kiedy ostatnio uzupełniany czynnik chłodniczy?
A jak było wcześniej, czy klima dobrze chłodziła, a teraz słabo chłodzi?

Doczytałem, że klima była dobijana.
niemamnicku
Świeżak
Kontakt:

Jak wcześniej klima chodziła - nie wiem. Auto mam od niedawna, odkąd je mam to działa tak średnio dlatego zacząłem walczyć z klapkami a teraz szukam dalszego problemu.
sprężarka wyłącza się cyklicznie i jest to normalne tak jak wyżej napisał @wszim
troszkę to jest dla mnie dziwne, bo w innych autach w których jeździłem nigdy nie zauważyłem czegoś takiego.

Jak dobrze zrozumiałem to człowiek który nabijał mi klime stwierdził że mam zbyt wysokie ciśnienie. Oczywiście one opadało gdy wyłączyła się sprężarka. Jakie ono było, nie pamiętam. Do tego na początku chyba nie chciał mi wystartować wentylator od klimatyzacji.
Po naprawie tych klapek za tydzień mogę do tego magika podjechać aby sprawdził mi to ciśnienie i ten wentylator.
Więc pytanie odnośnie tego ciśnienia, powinno być raczej stałe czy rosnąć i opadać?
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

No to nie zauważyłeś bo w większości tak działa. Nawet w lodówce. Jedynie sprężarki ze zmienną wydajnością tak nie mają ale one zwykle są w droższych rozwiązaniach w autach z górnej półki.
Awatar użytkownika
chocisz
Profesjonalista
Kontakt:

Polemizowałbym z tą tezą, w takim razie Cruze wydaje się być samochodem już mocno przestarzałym ze sprężarką o stałym wydatku. Poprzez okresowe załączanie i rozłączanie sprzęgła można regulować ilość tłoczonego czynnika chłodniczego i wydajność chłodzenia – np. długa faza załączenia i krótka rozłączenia będą skutkować dużą ilością tłoczonego czynnika. Takie sprężarki są już jednak obecnie nieco przestarzałe; można je napotkać przeważnie w starszych samochodach bez automatycznego sterowania klimatyzacją, ewentualnie w samochodach małych.

W pozostałych samochodach montuje się sprężarkę osiową z samoczynną regulacją wydatku. W przypadku takich sprężarek nachylenie tarczy wychylnej jest zmienne, w wyniku czego skok tłoków oraz ilość tłoczonego czynnika chłodniczego mogą być regulowane. Sprężarka jest wyposażona w mechaniczny zawór sterujący, który reguluje różnicę ciśnień w komorach pod i nad tłokami. Położenie tarczy wychylnej zmienia się odpowiednio do tej różnicy. Sprężarka pompuje tylko tyle czynnika chłodzącego, ile jest konieczne w celu osiągnięcia żądanej temperatury. Nie jest tu potrzebne ciągłe rozłączanie i załączanie sprzęgła elektromagnetycznego między kołem pasowym a wałkiem sprężarki, jak to ma miejsce w sprężarce o stałym wydatku. Dzięki temu podwyższa się trwałość sprężarki. Poza tym brak ciągłego włączania i wyłączania sprzęgła to unikanie uderzeń (zmian w poborze mocy), co jest istotne w przypadku samochodów o małej mocy silnika.

W nowoczesnych samochodach z klimatyzacją sterowaną automatycznie stosuje się sprężarki o wydatku regulowanym elektrycznie w większości są to sprężarki bezsprzęgłowe.
Ostatnio zmieniony 19 lip 2020, o 10:11 przez chocisz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

No to podaj przykłady pojazdów tego segmentu co cruze i z podobnych roczników z zastosowanymi rozwiązaniami o których piszesz.
Awatar użytkownika
chocisz
Profesjonalista
Kontakt:

To są wszystkie auta z automatyczną klimatyzacją i z większą pojemnością silnika, przykładów na pewno jest mnóstwo, a ja nie jestem znawcą, który konkretnie samochód posiada taką sprężarkę, prawdopodobnie większość na rynku, a prostym przykładem jest np. Lacetti
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

No niestety nie wszystkie z automatyczną bo w cruze niezależnie od tego czy klima jest ręczna czy automatyczna sprężarka jest taka sama. W oplach jest tak samo.

Dodano po 1 minucie 9 sekundach:
Być może lacetti był montowany w fabryce Mercedesa ;)
Awatar użytkownika
chocisz
Profesjonalista
Kontakt:

Proszę bardzo oto samochody znalezione po zaworze odpowiadającym za pracę kompresora z samoczynną regulacją wydatku
https://www.e-sklep-laser-sinex.pl/pl/p ... esorow/635

Zawór sterujący sprężarki , pompy Harrison / Delphi / GM V5 przeznaczenie : klimatyzacja samochodowa
Klimatyzacja w samochodzie :
- Chevrolet ( Daewoo )
- Citroen
- Fiat
- Lancia
- Nissan
- Opel ( Vauxhall )
- Peugeot
- Pontiac
- Renault
- Seat
- Volkswagen

Ma zamontowany kompresor o płynnie zmiennej pojemności, nazywany V5 firmy Harrison i Delphi .

Sprężarka ta jest wyposażona w zawór sterujący , mechaniczny , który odpowiada za ekonomiczną pracę kompresora oraz optymalną wydajność całego systemu autoklimatyzacji .
Wyróżniamy 3 rodzaje klimatyzacji w których występuje kompresor V5 z tym zaworem :
- Klimatyzacja automatyczna ( Climatronic - potocznie nazywana klimatronik )
- Klimatyzacja półautomatyczna ( Climatic - potocznie nazywana klimatik )
- Klimatyzacja manualna

Kiedy wyżej wymienione układy klimatyzacji słabo chłodzą , a ilość czynnika chłodzącego jest właściwa, prawdopodobnie winę za to ponosi zawór sterujący .

Dodano po 22 minutach 16 sekundach:
umiejscowienie zaworu w mercedesie Lacetti :ok:
Załączniki
zawór.jpg
zawór.jpg (35.51 KiB) Przejrzano 5310 razy
barus
Wymiatacz
Silnik:
Kontakt:

Jakoś trudno mi uwierzyć w to, że w Aveo montowano inne, lepsze, sprężarki klimatyzacji niż w Cruze?
Ja mam klimę automatyczną (2012r) i sprężarka załącza się i wyłącza cyklicznie.
Jakoś trudno mi przyjąć do wiadomości, aby zawór, z podanego linku, który działa mechanicznie, nieposiadający zewnętrznego sterowania elektrycznego, odpowiadał za utrzymywanie właściwej temp. w kabinie, to jest niemożliwe. Raczej służy on do utrzymywania stałej różnicy ciśnień przed i za sprężarką, a w takim przypadku utrzymywanie stałej temp. w kabinie musi być realizowane przez cykliczne wył. Sprężarki.
Są sprężarki z płynną regulacją wydajności, praca ciągła, ale ja się odnoszę do tych sprężarek z zaworem mechanicznym, tego z linku.
Awatar użytkownika
chocisz
Profesjonalista
Kontakt:

Nie bądź śmieszny, ciecie kosztów jakie zafundował sobie Chevrolet już definitywnie doprowadziło do zaprzestania produkcji tego modelu i jego kontynuacji :Y
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

https://www.motofaktor.pl/sprezarki-o-z ... ydajnosci/
Czyżby lacetti miał taką sprężarkę? Tego nie wiem i chętnie się dowiem.

Dodano po 6 minutach 17 sekundach:
W których samochodach montowane są właśnie kompresory ze sprzęgłami sztywnymi? Na chwilę obecną trudno sporządzić wyczerpującą listę marek i typów pojazdów, gdyż zmienia się to dynamicznie, a tendencja jest zdecydowanie wzrostowa. Z każdym rokiem produkowanych jest coraz mniej tradycyjnych kompresorów wyposażonych w sprzęgło elektromagnetyczne na rzecz właśnie sprężarek sterowanych zaworem elektromagnetycznym. Najczęściej kompresory DENSO można spotkać w autach marek:

• Audi
• BMW
• Lexus
• Mercedes-Benz
• Seat
• Toyota
• Volkswagen
https://www.laser-sinex.pl/auto-klimaty ... netycznym/
... i chyba lacetti, z dyskusji wynika że też.
Awatar użytkownika
papieju
Fachman
Imię: Marcin
Samochód: Nubira kombi 1.8 LPG
Silnik:
Kontakt:

Post autor: papieju »

W moim jest raczej zwykła że sprzęgłem, może późniejsze roczniki, ja mam 2004. Jutro sprawdzę co zacz tam siedzi
barus
Wymiatacz
Silnik:
Kontakt:

download/file.php?id=13593

Czyli część mechaniczna zaworu pokazana na zdjęciu jest częścią składową elektrozaworu sterowanego impulsowo, podobnie jak elektrozawory KZFR. Wszystko jasne. :tak:
Tylko, że na zdjęciu nie widzę cewki sterującej tego zaworu, a raczej nie jest umieszczona wewnątrz korpusu. :zastanawiasie:
Chyba, że jest umieszczona na górze i nie widać jej na zdjęciu.
Awatar użytkownika
chocisz
Profesjonalista
Kontakt:

chocisz pisze: 19 lip 2020, o 10:05 Polemizowałbym z tą tezą, w takim razie Cruze wydaje się być samochodem już mocno przestarzałym ze sprężarką o stałym wydatku. Poprzez okresowe załączanie i rozłączanie sprzęgła można regulować ilość tłoczonego czynnika chłodniczego i wydajność chłodzenia – np. długa faza załączenia i krótka rozłączenia będą skutkować dużą ilością tłoczonego czynnika. Takie sprężarki są już jednak obecnie nieco przestarzałe; można je napotkać przeważnie w starszych samochodach bez automatycznego sterowania klimatyzacją, ewentualnie w samochodach małych.

W pozostałych samochodach montuje się sprężarkę osiową z samoczynną regulacją wydatku. W przypadku takich sprężarek nachylenie tarczy wychylnej jest zmienne, w wyniku czego skok tłoków oraz ilość tłoczonego czynnika chłodniczego mogą być regulowane. Sprężarka jest wyposażona w mechaniczny zawór sterujący, który reguluje różnicę ciśnień w komorach pod i nad tłokami. Położenie tarczy wychylnej zmienia się odpowiednio do tej różnicy. Sprężarka pompuje tylko tyle czynnika chłodzącego, ile jest konieczne w celu osiągnięcia żądanej temperatury. Nie jest tu potrzebne ciągłe rozłączanie i załączanie sprzęgła elektromagnetycznego między kołem pasowym a wałkiem sprężarki, jak to ma miejsce w sprężarce o stałym wydatku. Dzięki temu podwyższa się trwałość sprężarki. Poza tym brak ciągłego włączania i wyłączania sprzęgła to unikanie uderzeń (zmian w poborze mocy), co jest istotne w przypadku samochodów o małej mocy silnika.

W nowoczesnych samochodach z klimatyzacją sterowaną automatycznie stosuje się sprężarki o wydatku regulowanym elektrycznie w większości są to sprężarki bezsprzęgłowe.

Czy Wy nie umiecie czytać, w starszych samochodach jak Lacetti sprężarka jest wyposażona w mechaniczny zawór sterujący, w nowych modelach zawór jest elektromagnetyczny :H
barus
Wymiatacz
Silnik:
Kontakt:

Właśnie problem z tym, że ja raczej umiem czytać i to ze zrozumieniem, :tak: przynajmniej tak mi się wydaje ;) . Nie chodzi o to czy w sprężarce Lacetti jest zawór mechaniczny czy elektromagnetyczny, tylko, jaką rolę pełnią oba te zawory w działaniu sprężarki? Bo moim skromnym zdaniem jest zasadnicza różnica w ich działaniu, biorąc pod uwagę regulację temp. w kabinie samochodu, mimo , iż w obydwu przypadkach występuje płynna regulacja skoku tłoka sprężarki.
Tu widzę pewną niespójność w Twoim opisie i w lekturze, z której cytowałeś wyżej fragment opisu umieszczonej pod tym linkiem: https://www.wkl.com.pl/fragmenty_ksiaze ... yzacja.pdf
Mam tu pewne zastrzeżenia c o do opisu zasady działania sprężarki z samoczynną regulacją wydatku.
sprężaraka CVC.png
Przy fotce opis jest dobry, ale w innym miejscu autor tego opracowania pisze cyt.: „ Sprężarka jest wyposażona w mechaniczny zawór sterujący, który reguluje różnicę ciśnień w komorach pod i nad tłokami. Położenie tarczy wychylnej zmienia się odpowiednio do tej różnicy. Sprężarka pompuje tylko tyle czynnika chłodzącego, ile jest konieczne w celu osiągnięcia żądanej temperatury.”
I z tym ostatnim zdaniem kompletnie się nie zgadzam, bo zawór mechaniczny utrzymuje w miarę stałą różnice ciśnień w komorach pod i nad tłokiem przy zmiennych obrotach sprężarki, z grubsza biorąc utrzymuje stałą wydajność sprężarki przy zmieniających się obrotach sprężarki, ale to nie ma nic wspólnego z regulacją temperatury w kabinie. Pytanie samo ciśnie się na usta, skąd zawór mechaniczny, działający automatycznie, może wiedzieć jaka temperatura panuje kabinie?
Dedalus4
Profesjonalista
Imię: Szczepan
Samochód: FORD S-Max
Silnik: 2.0 Ecoblue
Inny samochód: Cruze 1.8 LPG
Kontakt:

Post autor: Dedalus4 »

Ja zawsze myślałem ze regulacja temperatury polega na mieszaniu ciepłego i zimnego powietrza...
Awatar użytkownika
dokia
Patron
Patron
Imię: Dorota
Samochód: Jaguar E-Pace 2020
Silnik: PB Jaguar Ingenium 2.0t 250KM
Has thanked: 3 times
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: dokia »

Fajny jesteś 🤗
Każdy, kogo spotykasz, toczy bitwę, o której nic nie wiesz. Bądź życzliwy. Zawsze.
Awatar użytkownika
chocisz
Profesjonalista
Kontakt:

Akurat ja się w to nie zagłębiam, wszystko się rozeszło o to, że w Cruzie szczęka sprzęgło co chwile i jest to niedopuszczalne w dzisiejszych pojazdach, właśnie stąd wskazany zawór, bo tylko tym się różnią te sprężarki. U mnie ( i w większości samochodów) sprężarka załącza się chwilę po uruchomieniu silnika i wyłącza sie dopiero po zgaszeniu tegoż pojazdu. Przykro mi musisz się z tym pogodzić i nie gdybać :roll:
Klimatyzacja utrzymując odpowiednią temperaturę miesza powietrze z ciepłym i puszcza nawet różne temperatury w różne kanały, służy również do zmiany wilgotności wewnątrz, dlatego właśnie musi pracować cały czas. :wilekiedzieki:
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Czyli wg ciebie w lacetti były montowane sprężarki typu CVC.
https://autokult.pl/26048,sprezarka-kli ... -sie-psuje
Być może. Nie umiem tego zweryfikować. Być może były i jednego i drugiego rodzaju. Jedne i drugie maja swoje wady i zalety
Sprężarki CVC bez sprzęgła załączającego mają oczywiście swoje zalety i wady. Do zalet należy uproszczenie konstrukcji (wyeliminowania sprzęgła), ciągłe smarowanie sprężarki, efektywniejsze chłodzenie. Mają też i wady, a do nich należą m. in. niższa trwałość przez ciągłą pracę, większa wrażliwość na ubytki czynnika (brak smarowania), wyższa wrażliwość na uszkodzenia mechaniczne (kolizja samochodu).
Dodano po 9 minutach 28 sekundach:
Ten opis też sporo wyjaśnia
https://www.delphiautoparts.com/pol/pl/ ... -sprezarki
Wojo
Świeżak
Imię: Wojciech
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Wojo »

https://youtu.be/5ka3_ogWmss
A tu ładnie zobrazowano [emoji16]

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka

ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Mechanika”