Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
temperatura otwarcia na termostacie
-
tomiglowa
- Świeżak
- Imię: Tomek
- Samochód: Orlando
- Silnik: 1.8 benzyna, 2011
- LPG: STAG
- Kontakt:
temperatura otwarcia na termostacie
Cześć,
czy spotkaliście się może z problemem dotyczącym gotującej się wody która wydostaje się przez otwór w pojemniczku z płynem chłodzącym? ok. dwa miesiące temu był wymieniany termostat, na zamiennik wg numerów oryginałów, który ma temperaturę otwarcia 105 stopni, komputer jest ustawiony na 102 stopnie, może to być problem z tym związany? Niestety nie posiadam już oryginalnego żeby sprawdzić numery, wg ASO po VIN są dostępne dwa 25192229 zmieniony na 25199825 i 25192228 ale nie posiadają danych dot. temp. otwarcia. Usłyszałem gdzieś informację że mogą się różnić z uwagi na klimat kraju na który są wypuszczane auta.
Z góry dzięki za podpowiedzi. Sprawdzony korek, odpowietrzenie układu, nowa pompa wody, wymieniona chłodnica oleju.
czy spotkaliście się może z problemem dotyczącym gotującej się wody która wydostaje się przez otwór w pojemniczku z płynem chłodzącym? ok. dwa miesiące temu był wymieniany termostat, na zamiennik wg numerów oryginałów, który ma temperaturę otwarcia 105 stopni, komputer jest ustawiony na 102 stopnie, może to być problem z tym związany? Niestety nie posiadam już oryginalnego żeby sprawdzić numery, wg ASO po VIN są dostępne dwa 25192229 zmieniony na 25199825 i 25192228 ale nie posiadają danych dot. temp. otwarcia. Usłyszałem gdzieś informację że mogą się różnić z uwagi na klimat kraju na który są wypuszczane auta.
Z góry dzięki za podpowiedzi. Sprawdzony korek, odpowietrzenie układu, nowa pompa wody, wymieniona chłodnica oleju.
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Re: temperatura otwarcia na termostacie
jak korek sprawdziłeś, jak odpowietrzałeś?
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
tomiglowa
- Świeżak
- Kontakt:
- etac
- Prezes

- Kontakt:
No to niech szuka co złe zrobił. Dla mnie to albo wadliwy termostat, ale nie ze względu na zakres, albo wadliwy korek. Myślę że facet go dobrze odpowietrzył. Aczkolwiek też tu widzę że może.
-
tomiglowa
- Świeżak
- Kontakt:
zapomniałem dodać że przyszedł nowy termostat (z tym samym zakresem temp.) i jest identycznie, korki sprawdzone dwa. Jest natomiast dostępny termostat z zakresem 103 i powstało pytanie czy nie warto spróbować. Wszystkie poprzednie naprawy/wymiany wykonane zostały w innych serwisach, stąd na razie trochę po omacku...
-
Bunioopl
- Fachman
- Imię: Mariusz
- Samochód: Orlando 1.8 LPG LT+
- Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
- LPG: BRC SQ24 Genius 1500
- Kontakt:
Normalna temperatura pracy jest do 115° do takiej temperatury nic mi z korka nie leciało.
Sprawdź korek zbiorniczka.
Sprawdź korek zbiorniczka.
-
pool80
- Wymiatacz
- Imię: Ryszard
- Samochód: Cruze LT
- Silnik: 1.8, 2H0, 141KM,
- LPG: BRC SQ24.11
- Kontakt:
-
tomiglowa
- Świeżak
- Kontakt:
problem nie tkwi w korku, płyn się gotuje bo prawdopodobnie jest uszkodzony komputer? miał ktoś kiedyś taki przypadek? układ chłodzenia jest szczelny, ale wyszło że termostat nie otwiera się kiedy trzeba - udało się nawet osiągnąć grubo ponad 130 stopni... czujniki temperatury obydwa sprawdzone, wymieniane/zamieniane i nie pomogło, natomiast po odłączeniu drugiego czujnika temp. zlokalizowanego przy chłodnicy termostat otwiera się i to w dużo niższej temp (90 i kilka stopni), problem rozwiązany czasowo, rozgrzałem dobrze silnik i płyn się już nie gotuje, tylko co dalej...? kilka opcji podobno, tylko od czego zacząć? wymiana czujników podobno nie wiele może coś zmienić, wiązki raczej też, na 50% winny jest komputer - tylko nie wiadomo gdzie/jak sprawdzić. Ktoś próbował np. wgrać ponownie oprogramowanie?
- Arbi
- Wymiatacz
- Imię: Albert
- Samochód: Epica
- Silnik: 2.5 24V, 156KM, benz.+LPG
- LPG: Vialle LPE-7 (LPi)
- Kontakt:
To co piszesz wydaje mi się dziwne, ponieważ to nie komputer steruje pracą termostatu, a temperatura cieczy. Nie wiem jak w twoim silniku, ale występują jeszcze termostaty z grzałką, która jakoby oszukuje go, powodując wcześniejsze otwarcie, ale jej uszkodzenie i tak nie powinno doprowadzić do zagotowania płynu. Praca termostatu jest przecież niezależna od jakichkolwiek czujników i sterowana mechanicznie, a nie elektronicznie. Rozumiem, że płyn fizycznie się gotuje, a nie oceniasz tego na podstawie wskaźników, bo wtedy faktycznie winny mógłby być komputer. Znam podobny przypadek w innym aucie, gdzie fizycznie temperatura jest w normie, a komputer widzi problem, wskaźnik pokazuje czerwone pole, wyrzuca stop engine i załącza wentylator na maxa. Dzieje się tak sporadycznie od kilku lat a auto nadal jeździ, ale ta osoba nic z tym nie robi ponieważ wymiana komputera przewyższa 3/4 wartości tego auta. Bywa też, że nowe termostaty potrafią być trefne i nie działają jak należy.
- etac
- Prezes

- Kontakt:
A wymieniałes termostat z obudową, czy sam wkład?
-
Bart
Temat badziewnych termostatów był już wielokrotnie poruszany. Są tacy, którzy co chwilę musieli wymieniać termostaty. Osobiście też się spotkałem z tym, że nowy termostat był do bani.
Z opisu, który przedstawiłeś, moim zdaniem wina leży po stronie termostatu.
Arbi dość czytelnie wyjaśnił jaką rolę pełni termostat. Nie znam układu chłodzenia w Orlando, ale po powyższych wpisach zakładam, że zasada działania jest taka sama jak w innych Chevroletach. Różnica jaka jest dotyczy tylko rodzaju termostatu, a dokładniej temperatury otwarcia.
Prostymi słowami. Jeżeli termostat jest zimny, czyli płyn w układzie chłodzenia jest poniżej 80-90st, termostat pozostaje zamknięty.
Jeżeli temperatura wzrasta, termostat się otwiera (nie ma na to wpływu, żadna elektronika, ani żaden niezależny układ). Po otwarciu termostatu, płyn chłodzący "wchodzi" na tzw duży obieg, czyli dociera na chłodnicę.
Jak łatwo wywnioskować, jeżeli ten proces jest zakłócony, silnik się przegrzewa.
Możesz spróbować to sprawdzić w prosty sposób. Rozgrzej silnik i kiedy osiągnie ponad 100st (wskazówka przekroczy standardowe wskazanie na desce), odpal ogrzewanie na maxa (temperatura i prędkość wentylatorów na full). Jeżeli temperatura silnika zacznie spadać, znaczy, że instrumenty pokładowe działają prawidłowo, a ciepło zamiast przez chłodnicę, wyprowadziłeś przez wentylatory prosto do kabiny. Pozostaje wrócić do szukania problemu w termostacie, płynie chłodzenia lub w chłodnicy (drożności). Od tego bym zaczął, bo to najprostszy eksperyment.
PS Ja w tej chwili mam termostat firmy Gates i działa prawidłowo.
Z opisu, który przedstawiłeś, moim zdaniem wina leży po stronie termostatu.
Arbi dość czytelnie wyjaśnił jaką rolę pełni termostat. Nie znam układu chłodzenia w Orlando, ale po powyższych wpisach zakładam, że zasada działania jest taka sama jak w innych Chevroletach. Różnica jaka jest dotyczy tylko rodzaju termostatu, a dokładniej temperatury otwarcia.
Prostymi słowami. Jeżeli termostat jest zimny, czyli płyn w układzie chłodzenia jest poniżej 80-90st, termostat pozostaje zamknięty.
Jeżeli temperatura wzrasta, termostat się otwiera (nie ma na to wpływu, żadna elektronika, ani żaden niezależny układ). Po otwarciu termostatu, płyn chłodzący "wchodzi" na tzw duży obieg, czyli dociera na chłodnicę.
Jak łatwo wywnioskować, jeżeli ten proces jest zakłócony, silnik się przegrzewa.
Możesz spróbować to sprawdzić w prosty sposób. Rozgrzej silnik i kiedy osiągnie ponad 100st (wskazówka przekroczy standardowe wskazanie na desce), odpal ogrzewanie na maxa (temperatura i prędkość wentylatorów na full). Jeżeli temperatura silnika zacznie spadać, znaczy, że instrumenty pokładowe działają prawidłowo, a ciepło zamiast przez chłodnicę, wyprowadziłeś przez wentylatory prosto do kabiny. Pozostaje wrócić do szukania problemu w termostacie, płynie chłodzenia lub w chłodnicy (drożności). Od tego bym zaczął, bo to najprostszy eksperyment.
PS Ja w tej chwili mam termostat firmy Gates i działa prawidłowo.
- etac
- Prezes

- Kontakt:
5.3. Budowa termostatu z regulacją programową
https://intercars.com.pl/pliki/PLK/DT38www.pdf
ale nie ma to wpływu na problem w tym przypadku. Tu ewidentnie obstawiam korek, a że to wydatek 30 zł to bym nie czekał
ale nie ma to wpływu na problem w tym przypadku. Tu ewidentnie obstawiam korek, a że to wydatek 30 zł to bym nie czekał
-
Bunioopl
- Fachman
- Kontakt:
Bart jesteś w błędzie. Wskazówka przy 115 jest w tym samym miejscu co przy 78°.
Drugi błąd to.
Termostat w Orlando otwiera się prze w różnych temperaturach. Wszystko zależy od wielu czynników np: temperatura otoczenia, obciążenie silnika, styl jazdy, i pewnie coś jeszcze.
I przykładowo temperatura otwarcia termostatu to 105°, ale w temperaturze otoczenia 15°. Jedziesz sobie w nocy temperatura otoczenia 14°. Termostat otwiera się przy spokojnej jeździe przy 105°. Ale wystarczy że przez chwilę depniesz mocniej na gaz, a grzałka w obudowie termostatu go podgrzeje i zacznie się otwierać przy 90°. Dokładnie tak samo zadzieje się jak temperatura otoczenia podskoczy.
Uf udało siě napisać lewą ręką[emoji3062]
Drugi błąd to.
Termostat w Orlando otwiera się prze w różnych temperaturach. Wszystko zależy od wielu czynników np: temperatura otoczenia, obciążenie silnika, styl jazdy, i pewnie coś jeszcze.
I przykładowo temperatura otwarcia termostatu to 105°, ale w temperaturze otoczenia 15°. Jedziesz sobie w nocy temperatura otoczenia 14°. Termostat otwiera się przy spokojnej jeździe przy 105°. Ale wystarczy że przez chwilę depniesz mocniej na gaz, a grzałka w obudowie termostatu go podgrzeje i zacznie się otwierać przy 90°. Dokładnie tak samo zadzieje się jak temperatura otoczenia podskoczy.
Uf udało siě napisać lewą ręką[emoji3062]
-
Bart
Mariusz, ta lewa ręka to nie dlatego, że prowadzisz? 
Próbowałem w prosty sposób wytłumaczyć jak sprawdzić działanie wskaźnika temperatury na desce, oraz wskazań na czujniku przy odczycie na np ELM-ie.
Mój przykład miał szybko pokazać jak sprawdzić wskazania przyrządów. Może zbyt prosto i dlatego tak wyszło. Tomek wskazał, że udało mu się rozgrzać auto do 130st. Jeżeli w tym momencie, włączyłby ogrzewanie i temperatura by spadła, wiedziałby, że wskazania są prawidłowe (teoria).
Wskazanie Krzyśka też się mocno broni, więc teraz czekamy na działania Tomka.
Próbowałem w prosty sposób wytłumaczyć jak sprawdzić działanie wskaźnika temperatury na desce, oraz wskazań na czujniku przy odczycie na np ELM-ie.
Mój przykład miał szybko pokazać jak sprawdzić wskazania przyrządów. Może zbyt prosto i dlatego tak wyszło. Tomek wskazał, że udało mu się rozgrzać auto do 130st. Jeżeli w tym momencie, włączyłby ogrzewanie i temperatura by spadła, wiedziałby, że wskazania są prawidłowe (teoria).
Wskazanie Krzyśka też się mocno broni, więc teraz czekamy na działania Tomka.
-
Bunioopl
- Fachman
- Kontakt:
No dobra.
Moja prawa jest po zabiegu. Wczoraj mi ją naprawiali[emoji6]
Moja prawa jest po zabiegu. Wczoraj mi ją naprawiali[emoji6]
-
Bart
Przykro mi
. Mam nadzieję, że szybko się naprawi.
Czyli zostaje Ci zabawa lewą ręką
.
PS Dorota, żeby nie było nieporozumień, chodzi mi o zabawę z klawiaturą
Czyli zostaje Ci zabawa lewą ręką
PS Dorota, żeby nie było nieporozumień, chodzi mi o zabawę z klawiaturą
-
Bunioopl
- Fachman
- Kontakt:
- dokia
- Patron

- Imię: Dorota
- Samochód: Jaguar E-Pace 2020
- Silnik: PB Jaguar Ingenium 2.0t 250KM
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
Bart pisze: 28 lip 2020, o 10:39 Przykro mi. Mam nadzieję, że szybko się naprawi.
Czyli zostaje Ci zabawa lewą ręką.
PS Dorota, żeby nie było nieporozumień, chodzi mi o zabawę z klawiaturą![]()
ale to mi się tłumaczycie? Czy ja tu na straży porządku? taka strażniczka?
Każdy, kogo spotykasz, toczy bitwę, o której nic nie wiesz. Bądź życzliwy. Zawsze.
-
Bart
Czułem, że jesteś nieopodal...uderz w stół, a widły zabrzęczą - czy jakoś tak 
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
-
tomiglowa
- Świeżak
- Kontakt:
Arbi pisze: 28 lip 2020, o 08:10 To co piszesz wydaje mi się dziwne, ponieważ to nie komputer steruje pracą termostatu, a temperatura cieczy. Nie wiem jak w twoim silniku, ale występują jeszcze termostaty z grzałką, która jakoby oszukuje go, powodując wcześniejsze otwarcie, ale jej uszkodzenie i tak nie powinno doprowadzić do zagotowania płynu. Praca termostatu jest przecież niezależna od jakichkolwiek czujników i sterowana mechanicznie, a nie elektronicznie. Rozumiem, że płyn fizycznie się gotuje, a nie oceniasz tego na podstawie wskaźników, bo wtedy faktycznie winny mógłby być komputer. Znam podobny przypadek w innym aucie, gdzie fizycznie temperatura jest w normie, a komputer widzi problem, wskaźnik pokazuje czerwone pole, wyrzuca stop engine i załącza wentylator na maxa. Dzieje się tak sporadycznie od kilku lat a auto nadal jeździ, ale ta osoba nic z tym nie robi ponieważ wymiana komputera przewyższa 3/4 wartości tego auta. Bywa też, że nowe termostaty potrafią być trefne i nie działają jak należy.
[/gotuje się fizycznie i wylewa przez górny otwór w pojemniczku. Na razie nie wiem jak wytłumaczyć fakt że po wyciągnięciu tego drugiego czujnika temperatury problem z gotowaniem znika i wygląda że wszystko działa prawidłowo, a zaraz po włożeniu woda się momentalnie gotuje (na postoju), jeszcze może coś w wiązkach... ]
-
Bunioopl
- Fachman
- Kontakt:
-
tomiglowa
- Świeżak
- Kontakt:
korki sprawdzone - 2 szt., poza tym całkiem niedawno był wymieniany cały zbiornik płynu z korkiem, termostat wymieniony, obudowa też, natomiast z załączonej lektury fragment: "...Sterownik silnika otrzymuje informację o temperaturze płynu chłodzącego wypływającego z bloku silnika od czujnika temperatury (7). Na jej podstawie sterownik określa wartość prądu zasilającego grzałkę termostatu. Czujnik temperatury (2) informuje sterownik o temperaturze płynu chłodzące-go wypływającego z chłodnicy. Na podstawie porównania temperatur mierzonych czujnikami temperatury (7) i (2), sterownik określa moc, z którą pracuje zespół wentylatorów chłodnicy..." - po odłączeniu czujnika wydaje się że cały układ pracuje normalnie, problem jest jak włączymy czujnik temperatury - coś powoduje że cały układ pracuje nienormalnie, termostat raz się otwiera, raz nie w danej temp., płyn się gotuje, tak jakby nie wchodził do długiego obiegu...etac pisze: 28 lip 2020, o 09:49 5.3. Budowa termostatu z regulacją programową
Dodano po 1 minucie 52 sekundach:
nie ma opcji żeby trzy korki były zepsute...