Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Tak i dodatkowo jak w dzień włączyło się światła przeciwmgłowe przednie to gasły mijania (tani DRL).
Natomiast w MY2010 jak włączy się w dzień przeciwmgłowe przednie to świecą razem z mijania, więc widać, że co rocznik to coś kombinowali z tymi światłami.
A to ciekawe jest. Jestem więcej niż przekonany że w mokm my2010 gasną mijania jak włączam przeciwmgłowe.
Oto treść pisma, jesli jesteście gotowi przylaczyc sie do tej akcji to kopjujcie je i wysyłajcie na wskazany adres:
Departament Ochrony Interesów Konsumentów
Dyrektor Departamentu
Monika Stec-Nowak
Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów
plac Powstańców Warszawy 1
00-950 Warszawa
ZAWIADOMIENIE
Składam zawiadomienie dotyczące podejrzenia stosowania praktyk ograniczających konkurencje – podstawa prawna art.86 ustawy z dnia 16 luty 2007r o ochronie konkurencji i konsumentów (Dz. U. nr 50 poz 331 ze zmianami)
Podmiot oskarżony: Chevrolet Poland Sp. z o.o., Budynek Taurus, III p., ul. Wołoska 5, 02-675 Warszawa, Polska
Uzasadnienie: Podmiot wskazany w latach 2011-2014 wprowadził na rynek pojazdy, w których według opinii podmiotu zaistniał obowiązek automatycznego załączenia świateł, zgodnie do przepisów nakazujących na terenie Rzeczypospolitej Polskiej jeżdżenie na światłach 24 godziny na dobę. Klienci nabywający te pojazdy nie byli informowani o tej funkcji, a nawet w latach 2011-2013 w ofercie podawana była opcja dodatkowa automatycznego załączania świateł, która ze względu na powyższą nigdy nie działała. O tych niezrozumiałych dla użytkownika działaniach podmiot był informowany wielokrotnie a ten zakrywał się przepisami prawnymi i technicznym brakiem możliwości wykonania takiej czynności.
W innych krajach ten sam pojazd z tym samym świadectwem homologacji takowej blokady nie posiadał i wszystkie funkcje były wykonywane zgodnie z opisem w instrukcji obsługi i ofercie przedstawianej w salonie.
Innym faktem jest to ze inne serwisy w krajach ościennych, tą blokadę zdejmowały, co było zaprzeczeniem informacji o braku możliwości technicznych do wykonania takiej czynności. W miedzy czasie okazało się ze podmiot na podstawie tego samego wzorca homologowanego wprowadzał na nasz rynek bez uznawanej przez niego konieczności blokowania funkcji załączania świateł, kilkanaście pojazdów sprzedawanych jako nowe poprzez tą samą sieć dealerską.
W wyniku konsultacji z urzędami odpowiedzialnymi za wykonywanie homologacji w naszym kraju, stwierdzono ze w regulacjach prawnych nie ma żadnego przepisu pozwalającego na odmawianie przez podmiot wyłączenia tej funkcji. Nawet Instytut Transportu Samochodowego wskazał w Regulaminie 48 Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ (EKG ONZ) – Jednolite przepisy dotyczące homologacji pojazdów w odniesieniu do urządzeń oświetleniowych i sygnalizacji świetlnej, na które wciąż powoływał się podmiot, wskazano przez ITS, ze wciąż obowiązującym jest punkt 6.2.7. Polaczenia elektryczne, który podaje informacje, „światła mijania mogą być wyłączane i włączane automatycznie. Niemniej jednak, zawsze musi być zapewniona możliwość ich ręcznego włączenia i wyłączenia” Czego większość pojazdów sprzedanych przez podmiot nie spełnia. Tym samym staje się zasadne podejrzenie że homologacja wystawiona dla Polski na pojazdy marki Chevrolet jest wystawiona błędnie.
Działanie takie wskazuje na nie jednolite traktowanie klientów na terenie rynku europejskiego, blokuje się dostęp do technik oświetlenia pojazdu mające na celu zmniejszenie emisji spalin jakie są dostępne na rynku z powodu, ze ich użycie możliwe jest tylko bez użycia włączonych świateł mijania – które mamy zablokowane w pozycji gotowej do jazdy. Powoduje to zwiększenie kosztów eksploatacji pojazdu z powodu zwiększonego poboru prądu. Ponadto informacje podawane przez podmiot mijają się z prawdą, gdyż blokowanie możliwości wyłączenia tych świateł jest tylko z przyczyny podmiotu, a nie braku możliwości technicznych z strony producenta pojazdu. Niestety kody umożliwiające taka czynność są tylko w władaniu przez producenta pojazdu jakim jest General Motors, którego Chevrolet Polska jest przedstawicielem w naszym kraju.
Proszę o interwencję w tym temacie. Do tej pory sprawa była skierowana do Powiatowego Rzecznika Konsumenta (przy Starosto Powiatowe Będzin), który po rozpoznaniu starał się najpierw rozwiązać problem przez interwencję u podmiotu. Po negatywnej odpowiedzi (prawnik reprezentujący CP mijał się z prawdą w kilku punktach) próbował zainteresować problemem bezpośrednio UOKiK, niestety bezskutecznie. Rzecznik określił, że jego kompetencje w tym momencie są ograniczone i że jedynym krokiem jest pozew sądowy lub jeżeli sprawa dotyczy większej grupy klientów podjęcie zgłoszenia do Prezesa UOKiK
Z poważaniem
Jesli widzicie jakies bledy, lub chcecie cos dac to prosze o komentarze. Ja jutro drukuje i wysyłam.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
No tak tylko że na przykład ja mogę światła wyłączyć więc wysyłanie tego pisma jest dla mnie bez sensu z mojej strony.
Jak przyjdzie co do czego to się ktoś mnie zapyta o co mi chodzi skoro mam możliwość wyłączenia świateł.
Ja wyślę w przyszłym tygodniu.
Etac - dzięki za przygotowanie pisma. Jest kila poprawek "ze" na "że", kilka przecinków brakuje, ale merytorycznie bardzo poprawnie.
Zmienię tylko kolejność w nagłówku:
Pani Monika...
Dyrektor Departamentu...
Otrzymałem z UOKiKu odpowiedź na pismo dot. stosowania (w skrócie) praktyk niedozwolonych. Podsumowując, na tego typu indywidualne zgłoszenie, uwzględniając szereg kryteriów, którymi kieruje się urząd m. in. skalę naruszenia, stopień naruszenia, sposób naruszenia, moje pismo nie wniosło nic więcej do tej sprawy.
Jako sugestię otrzymałem namiary na podmioty, które jeszcze coś mogą wskórać, czyli Federację Konsumentów oraz Stowarzyszenie Konsumentów Polskich.
Co to jest 2-3 ??? Jak będzie 50 to może się zajmą inaczej spadaj pan, masz inne instytucje, które może się zajmą sprawą, a ty nam nie zawracaj gitary, bo my tu mamy zbiorowe pozwy, gdzie po 1000 osób podpisało.
Tak to w skrócie wygląda.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
Tak też gdzieś wcześniej starałem się rozpropagować ideę, że w kupie siła. W kupie czyli w jednej zbiorowej skardze. No ale poszło jak poszło i należy odważnych i zaangażowanych uszanować. Bo czasami kropla też drąży skałę.
mam pytanie odnośnie świateł. a dokładnie mówiąc zachowania samochodu po wymianie żarówki. wymieniłem żarówkę świateł mijania i przy włączonym zapłonie chciałem sprawdzić czy działa żarówka- świeci ale jak mocniej docisnąłem kostkę żarówki to usłyszałem coś w rodzaju siłownika i tak kilka razy docisnąłem dłonią kostki i dźwięk powtarzał się co to?
nie wiem ja nic takiego nie słyszę u siebie jak dociskam kostkę z H4.
Nie bardzo umiem wyłapać co tam się dzieje, silnik zasadniczo pracuje jedynie jak sie reguluje wysokość świateł z wnętrza pojazdu.
Wydaje mi się że nacisk na H4 kostką zasilania raczej spowodowałby prędzej wyrwanie samej żarówki z koronki którą mocujesz żarówkę w uchwycie.
Panowie, zamówiłem już żaróweczki mijania OSRAM Cool Blue Intense, teraz czas wybrać postojówki i coś do oświetlenia tablicy, co polecacie? Zwykłe random ledy z elektronicznego/allegro za piątaka czy może coś lepszego? Osobiście chciałym postojówki by wpadały bardziej w niebieski, robiły lekką niebieską poświatę w lampach, coś jak tutaj (to są same postojowe):