Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Czarna chmurka

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
alexpalmer
Świeżak
Imię: Aleksander
Samochód: chevrolet cruze
Silnik: 2.0 vcdi 163KM
LPG: nie
Kontakt:

Czarna chmurka

Post autor: alexpalmer »

Witam

Drodzy forumowicze. Od marca tego roku jestem właścicielem pojazdu chevrolet cruze w dieslu 2.0 vcdi o mocy 163KM z 2012roku. Samochód przyjechał z Niemiec Od początku jego posiadania mam mieszane uczucia. Samochód bardzo lubię i jeździ mi się nim komfortowo ale mam wątpliwości ponieważ rzadziej lub częściej samochód ten mnie zaskakuje. Miałem problemy z sondą Lambda, wcześniej z czujnikiem temperatury przy filtrze DPF, jeszcze wcześniej uszkodzony moduł kontroli trakcji, obecnie wyrzuca błąd dotyczący klap kolektora dolotowego i to też mnie martwi.

Moje pytanie jest jednak inne. Silnik pali mi średnio przy mieszanej jeździe 8l. Mam skrzynię automatyczną i zawsze włączoną klimatyzację. Kiedy agresywnie wyprzedzam i daję gaz w podłogę lub kiedy na postoju mocno go przegazuję to wypuszcza on wtedy okrągłą czarną chmurkę. Tylko w pierwszym momencie bo potem nie widać już żadnych spalin. Jednorazowy czarny obłok, a potem, kiedy trzymam już go na wysokich obrotach to nie wiać spalin. Czy to spalanie i ten czarny obłok jest powodem do zmartwień? Czy to może oznaczać wstęp do rewitalizacji wtrysków?

Czytałem, że jakiegokolwiek kolory spaliny są powodem do zaniepokojenia bo silnik z filtrem DPF nie powinien ujawniać żadnych spalin. Jednocześnie wiem, że stare silniki diesla, kiedy dostały za dużo paliwa naraz to nie zdążały go przepalić w efekcie czego były czarny obłok.

Proszę o słowa otuchy i wasze opinie w tej materii.

Z góry dziękuję za każdą odpowiedź.

Pozdrawiam :)
kochar
Wymiatacz
Imię: Jan
Samochód: ORLANDO 2.0l VCDI
Silnik: 163KM, diesel
Been thanked: 2 times

Re: Czarna chmurka

Post autor: kochar »

8l dobry wynik w automacie. Mój na postoju jak mu depnę ma takie same objawy jak Twój tylko że ja nie mam DPF, przy gwałtownym wyprzedzaniu czarnego dymu brak. Sprawdź czy masz DPF .
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! ;)
bluedabudi
Świeżak
Imię: Wojciech
Samochód: Cruze J305
Silnik: 2.0 LNP, 163KM, Diesel
Kontakt:

Post autor: bluedabudi »

Jak dla mnie to objaw braku filtra DPF - sprawdź czy nie zostawili atrapy ;)
2012 -> Chevrolet Cruze J305, 2.0 CDi LT+ Premium
MarcinD
Świeżak
Imię: Marcin
Samochód: Cruze
Silnik: 2.0,163km,diesel
Kontakt:

Post autor: MarcinD »

U mnie ten sam silnik w manualu pali 7-7.5 więc spalanie nie jest zle jak na 8l w automacie.
Bart

Post autor: Bart »

Dyskusja na temat spalania jest mniej więcej taka, jak dyskusja ile ktoś może wypić (oczywiście oranżady).
Mój pali w mieście poniżej 10l/100km. Może dlatego, że lubię oranżadę :D.
Zdarza mu się czasem puścić dymka.
Jak robię przeglądy czy serwis i mówię o tym, to znachorzy śmieją się, cytując "dizelek musi zakopcić"
Póki coś nie padnie, trzeba się z tym pogodzić i jeździć dalej. Mechaników mamy do dupy (większość), więc aby czemuś zapobiec, musisz liczyć na siebie.
Spalanie na poziomie 8l to dla mnie poziom nie do osiągnięcia (mam inne hobby). Wypalanie DPF-a mam średnio przy 800-900km. Oczywiście przy jeździe miasto+po za.

W związku z powyższym, pocieszę Cię. Mam gorzej od Ciebie ;)
Jestem z Tobą :piwo:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Mechanika”