Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Katalizator i dziwna sytuacja.
-
lemosvico96
- Świeżak
- Imię: Szymon
- Samochód: Cruze
- Silnik: 1.6, 113km, benz
- LPG: Tak
- Kontakt:
Katalizator i dziwna sytuacja.
Witam, mam 2 sprawy. Posiadam Cruze 1.6 113km z instalacją LPG.
Pierwsza sprawa:
Miałem dzisiaj dziwną sytuacje na drodze. Jadę na 5 biegu na wprost, następnie coś puknęło, zaniepokojony chciałem zjechać na pobocze, ale kierownica stała się twarda (objaw jak przy zgaszonym zapłonie). Nie zwróciłem uwagi czy auto było zgaszone, po prostu zgasiłem i odpaliłem kluczykiem i wszystko wróciło do normy. Co to mogło być?
Druga sprawa:
Od zakupu mam problem z check engine, wiedziałem że to od katalizatora (stawiałem na awarie czujnika). Byłem z tym w warsztacie, okazało się ze katalizatora nie ma, tylko sama puszka. Dostałem informacje, że check można usunąć z komputera lub włożyć po prostu nowego kata. Co polecacie zdziałać?
Pierwsza sprawa:
Miałem dzisiaj dziwną sytuacje na drodze. Jadę na 5 biegu na wprost, następnie coś puknęło, zaniepokojony chciałem zjechać na pobocze, ale kierownica stała się twarda (objaw jak przy zgaszonym zapłonie). Nie zwróciłem uwagi czy auto było zgaszone, po prostu zgasiłem i odpaliłem kluczykiem i wszystko wróciło do normy. Co to mogło być?
Druga sprawa:
Od zakupu mam problem z check engine, wiedziałem że to od katalizatora (stawiałem na awarie czujnika). Byłem z tym w warsztacie, okazało się ze katalizatora nie ma, tylko sama puszka. Dostałem informacje, że check można usunąć z komputera lub włożyć po prostu nowego kata. Co polecacie zdziałać?
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Re: Katalizator i dziwna sytuacja.
1. Zacząć czytać forum i poczytać wątki o LPG i luzie zaworowym.
2. Zainstalować katalizator bo nie przejdziesz przeglądu. Nie wiem na ile można ścigać sprzedawcę za wycinkę, bo to podlega konsekwencjom prawnym.
2. Zainstalować katalizator bo nie przejdziesz przeglądu. Nie wiem na ile można ścigać sprzedawcę za wycinkę, bo to podlega konsekwencjom prawnym.
-
lemosvico96
- Świeżak
- Kontakt:
Ad. 1 Czytałem już wielokrotnie, w ASO mowili że póki co nic nie słychać, a auto kupione niedawno. Powiedzieli, że jak coś będzie się pojawiać to będzie słychać. Czyli to może być przyczyną?
Ad. 2. No właśnie to samo poradził mi mechanik. A co śmieszniejsze kupiłem auto z ASO. Więc na pewno musze się do nich przejechać.
Ad. 2. No właśnie to samo poradził mi mechanik. A co śmieszniejsze kupiłem auto z ASO. Więc na pewno musze się do nich przejechać.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Ad1 Rany boskie co to za ASO

Luz zaworowy na słuch

Dodano po 3 minutach 49 sekundach:
Poproś niech Ci to na piśmie podadzą.
Dodano po 1 minucie 29 sekundach:
ASO wycina katalizator?
Czy leci z nami prokurator?
Luz zaworowy na słuch
Dodano po 3 minutach 49 sekundach:
Poproś niech Ci to na piśmie podadzą.
Dodano po 1 minucie 29 sekundach:
ASO wycina katalizator?
Czy leci z nami prokurator?
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
No to może ja się wetnę.
Jaka instalacja? Jakie błędy? Jaki przebieg?
Jaka instalacja? Jakie błędy? Jaki przebieg?
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
lemosvico96
- Świeżak
- Kontakt:
Chev Cruze 1.6 113km instalacja STAG. Błąd P0420. Przebieg 122 tyś.
To było tak, że zakupiłem je jako używka, gdzie starszy Pan zostawił go w ASO w rozliczeniu. ASO raczej kata nie wyciął. Po prostu przy sprzedaży nie sprawdzili tego.
To było tak, że zakupiłem je jako używka, gdzie starszy Pan zostawił go w ASO w rozliczeniu. ASO raczej kata nie wyciął. Po prostu przy sprzedaży nie sprawdzili tego.
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Błąd jest na Pb i na LPG?
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Nie wiem czy nie powinieneś zwrócić tego samochodu z argumentem wady ukrytej. Trochę kompromitujące dla ASO, że nie zauważyli wyciętego kata. Wycinanie katalizatorów lub DPF w świetle dzisiejszych przepisów traktowane jest jak przestępstwo. Na pewno będziesz miał kłopoty przy badaniach w SKP. Oczywiście możesz kupić katalizator i wstawić ale tanio nie będzie. Analizowanie teraz błędów związanych z mieszanka i sondą 2 gdy nie ma katalizatora uważam bez sensu.
Jak jest problem z luzem zaworowym, możesz mieć efekty tzw cofki czyli zapłonu detonacyjnego w kolektorze dolotowym. Objawem tego jest jakby głośne stuknięcie. Wypalenie tlenu z kolektora powoduje zgaśnięcie silnika. Czynniki ułatwiające takie zjawisko to niskie obroty takie na granicy dławienia silnika, a także LPG, którego wtryskiwacze są zbyt daleko zamontowane.
Zgasł ci silnik.lemosvico96 pisze: 21 wrz 2020, o 18:03 Pierwsza sprawa:
Jak jest problem z luzem zaworowym, możesz mieć efekty tzw cofki czyli zapłonu detonacyjnego w kolektorze dolotowym. Objawem tego jest jakby głośne stuknięcie. Wypalenie tlenu z kolektora powoduje zgaśnięcie silnika. Czynniki ułatwiające takie zjawisko to niskie obroty takie na granicy dławienia silnika, a także LPG, którego wtryskiwacze są zbyt daleko zamontowane.
-
lemosvico96
- Świeżak
- Kontakt:
Tak błąd jest tu i tu.
Planuje na pewno się przejechać do nich. I spróbować wyciągnąć od nich jakaś kasę, albo cokolwiek uzyskać... Ogólnie wczoraj miałem kolizje... starszy Pan nie spojrzał w lusterka, mam cały bok przytarty i teraz załatwiam najpierw te sprawy. Jeśli mi wycenią za mało będę pewnie jechać do ASO po wycenę wiec od razu załatwię 2 sprawy.
W takim razie będę musiał sprawdzić luzy. Super, myślałem że chociaż z tym będzie spokój.
Planuje na pewno się przejechać do nich. I spróbować wyciągnąć od nich jakaś kasę, albo cokolwiek uzyskać... Ogólnie wczoraj miałem kolizje... starszy Pan nie spojrzał w lusterka, mam cały bok przytarty i teraz załatwiam najpierw te sprawy. Jeśli mi wycenią za mało będę pewnie jechać do ASO po wycenę wiec od razu załatwię 2 sprawy.
W takim razie będę musiał sprawdzić luzy. Super, myślałem że chociaż z tym będzie spokój.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Ten silnik słabo nadaje się do LPG. Można jeździć na LPG ale ze świadomością częstych kontroli luzu zaworowego i ewentualnej korekty, która prosta i tania nie jest.
-
lemosvico96
- Świeżak
- Kontakt:
Niestety zdaje sobie z tego sprawę, muszę poszukać warsztatu, który by się tym zajął.