Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Podwozie

Tutaj dyskutujemy o Chevrolet Malibu
milyjarek
Profesjonalista
Imię: Jarosław
Samochód: Epica , Malibu LTZ
Silnik: 2.0 Diesel , 150KM
Kontakt:

Re: Podwozie

Post autor: milyjarek »

Niestety nie mam . Tylko dlatego że wyjechałem na Święta do Wałbrzycha a samochód zostawiłem u znajomego w serwisie Bosch na pompę paliwa, amortyzatory a co do sanek zadecydowalem że zostawiamy temat. Jeżeli kupię nowe lub używane w dobrym stanie to zrobimy podmiane. Zaproponowal że jak te bym chciał zrobić to tak konkretnie. Demontaż, piaskowanie, malowanie proszkowo ale tanio nie będzie. To łatwiej będzie na zasadzie podmiany. Mając numery może bym coś znalazł w potak, drafael, może Ukraina. Być może pasują z Insignii skoro ten sam silnik a widziałem nowy zamiennik do opla za 600zl. Nasz kolega z forum wysłał mi zdjęcia swojej belki to ma ładną. Musiało być w moim przypadku przy produkcji źle malowane. Będę na warsztacie w poniedziałek. Jak będzie auto na podnosniku i widoczny dostęp to zrobię fotki lub poproszę o zrobienie.

Dodano po 5 minutach 1 sekundzie:
Dziękuję bubu. A tył gdzieś znajdziesz?Podobno wygląda gorzej a i roboty tam będzie więcej. Może być ten drugi nr gdyż auto jest z późniejszego okresu. Natomiast pierwsza rej sierpień 2013.
Awatar użytkownika
bubu1769
Administrator
Administrator
Imię: Bartłomiej
Samochód: Aveo T250
Silnik: 1.4 101KM
Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
Been thanked: 6 times
Kontakt:

Post autor: bubu1769 »

Numer podawałem na podstawie twojego numeru VIN i rozkodowanej z niej daty produkcji więc to raczej będzie ten pierwszy numer chociaż bardzo możliwe że obydwa by pasowały.
Tylna rama ma numer 13336906 i ta sama była w Insygni A.
milyjarek
Profesjonalista
Kontakt:

Bardzo dziękuję. Bedę szukał czy są gdzieś dostępne. Nie będę póki co ruszał dopóki nie upewnie się że jest to konieczne. Dziś kolejna osoba powiedziała mi że ASO szuka pieniędzy aby zarobić na czym się da. Sprzedałem w marcu Epike serwisowana w ASO. Dziś kupujący powiedział że nigdy mi nie wymieniali oleju tylko wpisywali w książkę. Nie bardzo chce mi się wierzyć w taki wał.
milyjarek
Profesjonalista
Kontakt:

Byłem dziś pod samochodem i obejrzałem sanki. Przód wygląda lepiej niż myślałem. Tył zdecydowanie gorzej ale tragedii nie ma. Jest tam gruba blacha, odchodzi w wielu miejscach farba. Po konsultacji z zaprzyjaźnionym mechanikiem jesteśmy zgodni żeby na wiosnę oczyścić z korozji i luszczacej się farby a następnie zabezpieczyć np preparatem Boll do konserwacji podwozia.
Załączniki
20201228_133137.jpg
20201228_133142.jpg
20201228_133146.jpg
20201228_133149.jpg
20201228_133155.jpg
Awatar użytkownika
endriu333
Profesjonalista
Imię: Andrzej
Samochód: Spark
Silnik: 1.2 PB
LPG: Landirenzo Omegas
Kontakt:

Post autor: endriu333 »

Boll? Przemyśl to, dla mnie to najgorsza chemia...
Suzuki SX-4 S-cross 1.4 PB hybrid MY2021 +LPG KME Sky Direct / Chevrolet Spark MY2011 1.2 + LPG LandiRenzo Omegas / Suzuki GSX 1250 FA "Bandit" MY2017 1.255 PB
milyjarek
Profesjonalista
Kontakt:

Jeżeli są lepsze to oczywiście rozważe. Poczytam chętnie o innych. Mam znajomego blacharza i myślę że on zasugeruje najlepsze rozwiązanie. Byłem dziś też w ASO aby podali nr części i zapytałem o ceny. Przód 3400zl netto i towar niedostępny. Tył 1000zl netto i dostępne na zamówienie do 10 dni. Jeżeli chodzi o robocizne to nie potrafili dziś wycenić ale sam tył może być dodatkowo 2500zl. Od Insignii nie będzie pasować. Pan który ostatnio mnie o tym poinformował stwierdził że być może wytrzyma jeszcze kilka lat ale przy serwisie musiał mnie o tym poinformować. Natomiast gość z działu sprzedaży części zapytał co się stało że pytam o sanki. Gdy usłyszał o korozji, odparl że jeszcze kilka lat wytrzyma napewno i wystarczy zabezpieczyć. Zapytałem czy w oplach też takie sytuacje są. Usłyszałem że czasami wymieniają klientom.
Awatar użytkownika
Kraviec
Profesjonalista
Imię: Michał
Samochód: Epica V250
Silnik: 2.0, X20D1, 144KM
LPG: KME Nevo
Kontakt:

Post autor: Kraviec »

Zależy jak dobry ten znajomy. Większość czyści z grubsza i wali na to czarny bitex czy boll, klient zadowolony, wygląda ładnie od spodu ale korozja pod tym nadal postępuje.
Prawda jest taka, że to co pokazujesz wytrzyma bez zabezpieczania spokojnie kilka lat i pewnie szybciej zmienisz auto. Dla własnego spokoju użyłbym czegoś przezroczystego żeby mieć dalej kontrolę nad tym co się dzieje. Specyfików jest teraz dużo, te bezbarwne wyciągają wilgoć tylko niestety podwozie nadal dla oka nie będzie ładnie wyglądało.
Jest ten słynny Krown co ma tyle samo pozytywnym co i negatywnych opinii, widziałem auta tym zabezpieczone. Nowe auta faktycznie nie miały po tym nawet kropki rudej na podwoziu po 2 latach, ale jak gdzieś uderzył kamyk to tam nie było zabezpieczenia, zbyt cienka warstwa. Pordzewiałe podwozia po oczyszczonej z grubsza rdzy wyglądały wizualnie słabo ale jakby to się faktycznie zatrzymywało w miejscach mocno zjedzonych.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Post autor: wszim »

Awatar użytkownika
Kraviec
Profesjonalista
Imię: Michał
Samochód: Epica V250
Silnik: 2.0, X20D1, 144KM
LPG: KME Nevo
Kontakt:

Post autor: Kraviec »

Tak to jest to tylko ja widziałem na autach nałożone w ich serwisie i pewnie z pistoletu.
milyjarek
Profesjonalista
Kontakt:

Znajomy blacharz widziałem że przykłada się starannie do wykonywanej pracy. Nie jest drogi. Kilka lat temu wymieniał reperaturki u ojca w Matizie. Po zakończonej pracy nic nie było widać. Trzy lata pózniej Matiz skończył na szrocie z powodu awarii silnika. Do konserwacji używa preparatów Rust Check. W tym przypadku może coś innego doradzi. Myślę cały czas co najlepiej zrobić, póki co nie mam zamiaru zmieniać samochodu. Wiem co mam a nic lepszego nie kupię. Chciałbym zabezpieczyć wóz żeby dłużej posłużył. Zastanawiam się czy nie kupić w ASO tylnej belki niech będzie w domu skoro ostatnie sztuki mają na magazynie. Cena 1000zł netto to nie jest bardzo drogo. Wymiana więcej kosztuje.
Kgrzy
Bywalec
Imię: Krzysiek
Samochód: Orlando
Silnik: 1.8 benzyna
LPG: Alex Optima Nano
Kontakt:

Post autor: Kgrzy »

Moim zdaniem wszystko co tworzy twarda, ochronną powłokę nie sprawdzi się w takim przypadku, bo porostu takiej belki nie da się idealnie oczyścić, plus jak są profile zamknięte, to już w ogóle nie ma to sensu, bo rdza wyjdzie od środka. Czyli bolle i inne baranki odpadają. To musi być coś stale odcinającego od środowiska zewnętrznego i mocno penetrującego. Plus zgrubny oczyszczenie z łuszczących się warstw i tyle. Nie będzie ładnie jak z fabryki, ale dobrze zabezpieczone i przeżyje auto, bez wymiany.
Mam w rodzinie fiata tipo, który prosto po wyjeździe z salonu pojechał właśnie do krowna. Nigdy wcześniej tego nie stosowałem, także nie wypowiem się o skuteczności, ale z zabezpieczeń wydało mi się najlepsze, bo to właśnie ma konsystencję oleju, a nie skorupy pod którą chrupie rdza (przerobione na własnej skórze w starej toyocie). Jest też taniej niż rozbierania wszystkiego, czyszczenie, a potem zabezpieczanie.
Moja sugestia - wydaj pieniądze na konserwację, a belki nie kupuj, bo będzie tylko zajmować miejsce .
milyjarek
Profesjonalista
Kontakt:

Jestem ciekaw jak wyglada to u was.
Kgrzy
Bywalec
Imię: Krzysiek
Samochód: Orlando
Silnik: 1.8 benzyna
LPG: Alex Optima Nano
Kontakt:

Post autor: Kgrzy »

Do wiosny raczej nie będę miał okazji być pod olkiem, ale jak się takowa trafi i nie zapomnę, to zrobię jakieś zdjęcia.
Ewentualnie zobaczę czy w garażu da się sensownie sfotografować spód.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Malibu”