Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Jakie opony zimowe

Modyfikacje i inne tematy dotyczące nadwozia i wnętrza
BrodowskiG
Świeżak
Imię: Grzegorz
Samochód: Lacetti 1.4
Silnik:
Kontakt:

Re: Jakie opony zimowe

Post autor: BrodowskiG »

Przy fabrycznych 195 wyrzucało mocno z kolein i trzeba było walczyć, zmieniłem przód na 185 i o wiele lepiej. !85 dałem wczoraj na tył a na przód poszły na dojechanie ostatnie dwie 195 i masakra, znowu ciągnięcie za kierownicę.
Awatar użytkownika
Regulus
Zasłużony dla forum
Imię: Andrzej
Samochód: Cruze, Spark
Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
LPG: TAK
Kontakt:

Post autor: Regulus »

Zobacz, co masz napisane na tych Nokianach. Żonka mówi, że marne, a napis mówi "Made in Russia"... To samo moje doświadczenie mówi o oponach Kleber ale "Made in Romania".
krzych1b
Fachman
Imię: Krzysztof
Samochód: NUBIRA /Lacetti
Silnik: 1.8 F18D3 121KM
LPG: Tech
Kontakt:

Post autor: krzych1b »

Jako , że teraz jeżdżę "w około komina" , szukam tanich opon . Cichych a przede wszystkim trzymających się drogi na zimowej brei . Ktoś z was jeździł na takich oponach ? Co "to" jest warte? Premiorri https://allegro.pl/oferta/2-x-195-55r15 ... 9773128544 .
Lub ZEETEX , PLATIN WP 1000 ( tu też chodzi mi o zimówki ) .
VIN >KL1NF35BJ6K335315
arnie3
Specjalista
Imię: Darek
Samochód: Lacetti
Silnik: 1.4 B+G
LPG: Landi Renzo Omegas
Kontakt:

Post autor: arnie3 »

A nie myślałeś o używanych, ale jakichś lepsiejszych? Ja kupiłem po 100zł za sztukę 2x kleber i 2x continental na których były jeszcze paski od nowości i za nic bym ich nie wymienił na jakąś nieznaną szerzej markę.
pool80
Wymiatacz
Imię: Ryszard
Samochód: Cruze LT
Silnik: 1.8, 2H0, 141KM,
LPG: BRC SQ24.11
Kontakt:

Post autor: pool80 »

Po dłuższych doświadczeniach uważam, że opona o profilu jodły, kierunkowa będzie najlepszym wyborem. Niekoniecznie typowa zimówka. Rozważ całoroczną o takim samym profilu. Chyba, że masz dobre letnie, to wybór trudniejszy.
Jeżeli mocnym argumentem jest b. cicha praca, i większe prędkości w lecie, to drugi komplet typowo letnich o bieżniku z żebrami wzdłuż. Na zimę szczególnie do błota bieżnik w jodłę. Nie jest to głośny bieżnik. Głośny bieżnik to kształt kostek, typowy do śniegu kopanego.
Zatem na oko i po naklejce można sporo wywnioskować o hałasie.
Jeżeli mało jeździsz, i nie zależy Ci aż tak mocno na w/w zaletach, to całoroczna o profilu jodły jest jak znalazł.
Nie kilka lat temu, ale obecnie, można całkiem sensowne chińczyki kupić. Ja bym warunkował to jednak dla bezpieczeństwa odbiorem osobistym z montażem na miejscu i pilnowaniem max 60g korekty na wyważarce.
W moim mieście, od początku zimy do teraz, warunków dających przewagę oponie zimowej było 7 dni. i to tylko dlatego, że przyszła ta cała bestia. Pozostałe dni tej zimy to deszcz, kałuże, lub suche i słoneczne dni. Zdecydowanie lepiej pracowała typowa letnia opona. Natomiast te 7 dni na typowym lecie to prawie głupota, a całoroczna jodła ładnie się zachowywała.
W innych rejonach Polski zimy może być znacznie więcej. trasy mogą być gorzej utrzymywane, więc i zdania będą podzielone.
Osobiście mam znajomych co podróże zagraniczne w rejony górzyste zimą odbywali z powodzeniem i dobrymi opiniami na oponach całorocznych, czy dokładniej letnich z homologacją zimową. Co prawda klasy premium, ale dalej jest to argument w kierunku opon na cały rok.
Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Imię: Sebastian
Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Sebastian »

Nie zawsze kształt jodły oznacza, że będą ciche - wyłączeniem są opony bieżnikowane ;)

Ja jeżdżę już drugi rok na bieżnikowanych profila i póki co nie mam prawa narzekać :D
Ostatnio lacia w górach zatrzymała jedynie zaspa śniegu zepchniętego przez pług (swoją drogą, nie próbowałem wjechać tam "na chama" bo szkoda zderzaka i chłodnicy, wolałem zaspę przekopać łopatą :P ) ;) A w świeżym i wyjeżdżonym śniegu, do wysokości ponad połowy koła (195/60/15) szedł bez problemu jak czołg :D W tym samym miejscu widziałem jak chwilę później kombinowali, żeby jakieś vivaro wypchać (ale nie wiem, jakie opony ani nic, bo obserwowałem ze szlaku który był wyżej).
Na wyślizganym śniegu ruszanie/skręcanie również bez problemu. Ale są głoooośneee....
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
krzych1b
Fachman
Imię: Krzysztof
Samochód: NUBIRA /Lacetti
Silnik: 1.8 F18D3 121KM
LPG: Tech
Kontakt:

Post autor: krzych1b »

Mam chęć na chińczyki . A te twoje 60-ki , to jak się na nich jeździ ?
VIN >KL1NF35BJ6K335315
Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Imię: Sebastian
Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Sebastian »

Bez problemu - ładnie wypełniają wnękę na koło.
60'ki mam już w obu laciach, zarówno na lato jak i zimę.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
chrobot
Specjalista
Imię: jan
Samochód: lacetti
Silnik:
Kontakt:

Post autor: chrobot »

kupuj nowe
Awatar użytkownika
Arbi
Wymiatacz
Imię: Albert
Samochód: Epica
Silnik: 2.5 24V, 156KM, benz.+LPG
LPG: Vialle LPE-7 (LPi)
Kontakt:

Post autor: Arbi »

Ja mam zimowe zeetexy wh1000. Jak to tanie "chińczyki". Na mokrym tracą przyczepność przy ruszaniu, ale tej zimy mnie mile zaskoczyły. Całkiem nieźle sprawują się na śniegu i błocie. Nie było też problemu z wyważeniem. Za tą kasę spoko, nie można wymagać więcej. No i oczywiście polecam nowe. Z używkami różnie bywa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Nadwozie / Wnętrze”