Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Sprężyna lewarka skrzyni 5 biegowa

Stuka, puka, kapie, cieknie...
Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Imię: Przemysław
Samochód: cruze 1.8
Silnik: 1.8 , 141 KM
LPG: BRC
Inny samochód: Opel Astra H 1.9 CDTI
Kontakt:

Re: Sprężyna lewarka skrzyni 5 biegowa

Post autor: Przemek »

Tak trzeba . Dasz sobie radę nie jest to trudne trzeba trochę pogłówkować i użyć siły . Niestety już nie pamiętam dokładnie co po kolei robić , ale raczej to robota intuicyjna.
pool80
Wymiatacz
Imię: Ryszard
Samochód: Cruze LT
Silnik: 1.8, 2H0, 141KM,
LPG: BRC SQ24.11
Kontakt:

Post autor: pool80 »

Zobacz sobie na YouTubie jak wygląda regulacja linek wybieraka. Linkę masz odpiąć w ten sposób że najpierw ściągasz blokadę z gwintu do regulacji i wyciągasz gwint. Wszystko to już napisałem wcześniej. Problem jest w tym że na długość nie chce puścić ale w końcu przy odpowiednim ustawieniu wyjdzie cały ten gwint który jest przymocowany do tego metalowego kulowego uchwytu. Rozpina się tylko linkę po lewej stronie. Wałek ze sprężyną wyciąga się po odkręceniu czterech górnych śrub obudowy wybieraka. Tyle. Jak nie da rady rozpiąć linki to najpierw zdemontować wałek..
standy131
Świeżak
Imię: Andrzej
Samochód: Cruze j305 2012
Silnik: 1.8 141KM
LPG: TAK
Kontakt:

Post autor: standy131 »

Dzięki.
Załączyłem zdjęcie. Czyli jeśli dobrze rozumiem, to majstrując przy (4) rozłączam (1) od (2) i wtedy (2) wyjmuję razem z (3)?
Załączniki
1611238530193.jpg
pool80
Wymiatacz
Kontakt:

Prawie tak. Jak wyciągniesz spinkę 4, to razem z wałkiem 3 wyciągasz ten cały element kremowy 1. W środku tego elementu kremowego jest o takim samym kolorze końcówka linki karbowana, "gwint". I tu jest problem, bo brakuje na długości miejsca, żeby wyciągnąć ten kremowy element z końcówki linki. Ten element jest połączony kulowym przegubem z blaszanym uchem na stałe przynitowanym do wałka. Należy uważać ściągając spinkę, 4, żeby jej nie połamać. Można próbować rozpiąć linkę na tym kulowym przegubie. Ja osobiście bałem się uszkodzenia, ale taki sposób znacznie ułatwi wyciągnięcie wałka z felerną sprężyną. Sprężynę wykręcamy przeciskając jej kolejne zwoje przez w/w blaszane ucho. Ono jest cienkie, więc nie odkształcimy sprężyny.

ps. Oglądnij filmy YT jak ściągają spinkę, do regulacji linki, jak również foto linek a dokładnie ich końcówek. Ułatwia zrozumienie.
ps.2 Obawiałem się to ruszać, ale godzina spokojnie wystarczyła, bez garaży czy innych udogodnień. Warunek mieć drugą sprężynę na podmianę. Inaczej liczymy, że pękła odpowiednio i da się ją wymodelować jak wcześniej pisałem. Wydaje mi się, że raczej pękają w podobnych miejscach, czyli "nóżka". Więc warto zaglądnąć zdejmując mieszek.
ps3. : viewtopic.php?t=8508
Tu są foto, ładnie widać ten element kremowy i czarną spinkę "kostkę" w tym elemencie, jak również gołą końcówkę linki. W Cruze te elementy i linka wyglądają identyko. :witam:
standy131
Świeżak
Kontakt:

Pięknie dziękuję. Zdjęcie powyżej jest mojego autorstwa, więc już wcześniej pooglądałem sobie co tam siedzi, nie mogłem jednak rozkminić jak rozłączyć linkę od tego wałka. Teraz już wszystko jest jasne. Zamówiłem też lewarek, więc będę mieć dawcę sprężyny. Może wymienię od razu cały ten wałek jeśli będzie w dobrym stanie. W ten sposób nie będę musiał się bawić w przeciąganie sprężyny.
Mam jeszcze jedno pytanie. Chciałbym sobie przed rozpięciem linki zaznaczyć markerem na lince jak daleko jest wsunięta w ten kremowy element (1), tak żeby później nie męczyć się z prawidłowym ustawieniem. Nie muszę do tego blokować lewarka w jakimś konkretnym położeniu, tak? Na mój rozum położenie lewarka nie ma tu znaczenia, ale wolę się upewnić.

edit: Przeglądając jeszcze filmy na youtube znalazłem świeżynkę, gdzie jest dokładnie pokazane jak wygląda ta spinka: https://www.youtube.com/watch?v=YGkWsU_q32s
pool80
Wymiatacz
Kontakt:

Też czymś zaznaczałem ustawienie. Niczym nie musisz blokować. Bieg wrzucisz taki, żeby było max miejsca na wyjęcie tego kremowego elementu. W domyśle trzeba cofnąć linkę w stronę komory silnika, to taki bieg wrzucisz. Na pewno sobie poradzisz, a jak nie to zostaje ten drugi nieprzetestowany sposób z kulistym zawiasem. Możesz spróbować jak dostaniesz nowy zespół lewarka na nim przetestować jak mocno siedzi ten plastik na kulowym trzpieniu. Może będzie jeszcze prościej. Jeżeli dojście będzie.
Ps. Wszystko to wydaje się być trudne a w sumie nie jest. Ja się najbardziej umordowałem modelując stara sprężynę a potem nakładając ten plastikowy łącznik na końcówkę linki. Bo miałem mało miejsca przez tunel. W najgorszym wypadku, można zdemontować tunel, co pewnie większość mechaników czy ASO by zrobiło. Pewnie jeszcze demontowali by cały zespół lewarka i naprawiali go na stole..
PS2 jeszcze się zastanawiam, czy nie można było by wykręcić tej sprężyny metodą jaka opisywałem bez odłączania wałka od linki. Teoretycznie się da, ale może być mocno niewygodne.
standy131
Świeżak
Kontakt:

Bez rozpinania linki udało mi się wykręcić starą sprężynę, ale tylko dlatego, że jedna nóżka była ułamana. Ze zdrową sprężyną raczej nie byłoby to możliwe, bo na tym metalowym elemencie jest mały wypustek, który zablokuje sprężynę przy próbie jej wkręcenia.
Pewnie zabiorę się za to w przyszły weekend. Mam już potrzebne informacje, czekam tylko na lewarek. Dam znać jak poszło :)
standy131
Świeżak
Kontakt:

Wczoraj przeprowadziłem operację. Jako, że w zamówionym lewarku miałem sprawną całą tą metalową część razem ze sprężyną, uznałem, że jednak spróbuję wymienić ją w całości bez bawienia się w przekładanie sprężyny. Na początku próbowałem rozłączyć części (2) oraz (3) bez rozłączania ich od linki zmiany biegów, ale robiłem to na siłę i nie dało rady. Dopiero jak rozłączyłem linkę i wyciągnąłem tą część na wierzch, zorientowałem się jak to rozłączyć. Trzeba zacinąć do siebie te 2 czarne wypustki (1), następnie wepchnąć je trochę do środka. To poluzuje to połączenie i będziemy mogli oddzielić elementy (2) oraz (3). Podobnie musiałem postąpić przy połączeniu (2) z zapasowym elementem (3). Trzeba było ten czarny element wepchnąć trochę do środka i dopiero wtedy dało się to połączyć. Reszta operacji przebiegła już dosyć sprawnie i lewarek działa elegancko. Dziękuję wszystkim za pomoc, zwłaszcza pool80 :)
Załączniki
lewarek.PNG
Watu
Świeżak
Imię: Tomasz
Samochód: Spark
Silnik: 1.0
Kontakt:

Post autor: Watu »

Cześć,
Odgrzewam kotleta.
Poszukuję sprężyny bo pękła... Nigdzie nie ma na necie 🙄
Dziś zrobiłem partyzantkę i działa, ale jak wiadomo partyzantki nie działają dlugo

Dodam że mam Sparka z 2010r
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times