Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Zgrzyt przy porannym odpalaniu.
- Przemek
- Fachman
- Imię: Przemysław
- Samochód: cruze 1.8
- Silnik: 1.8 , 141 KM
- LPG: BRC
- Inny samochód: Opel Astra H 1.9 CDTI
- Kontakt:
Zgrzyt przy porannym odpalaniu.
Witam. Zauważyłem od jakiegoś czasu że przy dużych mrozach podczas porannego odpalenia samochodu słychać charakterystyczny zgrzyt. Auto ładnie pali i wszystko jest ok ale zgrzyt przyprawia o dreszcze
Na innych modrych forach przeczytałem że mozem to być rozrusznik a dokładnie bendiks w rozruszniku i teraz nie wiem czy naprawiać czy olać , jeździć i obserwować ? Spotkał się już ktoś u siebie z tym zjawiskiem?
-
Dedalus4
- Profesjonalista
- Imię: Szczepan
- Samochód: FORD S-Max
- Silnik: 2.0 Ecoblue
- Inny samochód: Cruze 1.8 LPG
- Kontakt:
Re: Zgrzyt przy porannym odpalaniu.
Cześć, nie słyszałem tego dzwięku ale jeżeli masz to tylko wtedy gdy działa rozrusznik to nie masz się czym przejmować. Teść w Focusie I miał tak zawsze przez 10 lat, niedawno kupił nowszego Focusa i tak samo odpala. To jest tagie grrrr ?
- maru22
- Bywalec
- Imię: MS
- Samochód: Cruze 1.6 LT+ MY14
- Silnik:
- Kontakt:
Witam. Miałem coś takiego w Lanosie po 12-tu latach eksploatacji, czym chłodniej bardziej słyszalne przy zimnym silniku, bendiks wracał za wolno. Wymontowałem rozrusznik, wyczyściłem z brudu ( było coś w stylu zaschniętego nagaru na osi wirnika ) i przemyłem wszystko. Nasmarowałem ( trochę bo duża ilość smaru może łapać brud ) i po zamontowaniu spokój. Kolejny właściciel jeździł i nie spotkał się ponownie z tym problemem.
- Przemek
- Fachman
- Imię: Przemysław
- Samochód: cruze 1.8
- Silnik: 1.8 , 141 KM
- LPG: BRC
- Inny samochód: Opel Astra H 1.9 CDTI
- Kontakt:
Tak dokładnie po przekręceniu kluczyka podczas odpalenia takie zgrzytnięcie grrr i tylko przy porannym rozruchu jak jest minimum -8 stopni, ok w takim razie nie szukam problemu