Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Tempomat problem Cruze
-
jarecky2006
- Świeżak
- Imię: Jaro
- Samochód: Cruze 1,6 benzyna
- Silnik:
- Kontakt:
Tempomat problem Cruze
Witam. Zauważyłem od 2 dni problem z tempomatem, a mianowicie nie chce mi się załączyć. To znaczy kontrolka włączenia na biało się podświetla, ale gdy chcę załączyć go z ustawiona prędkością to nie zmienia koloru na zielony, czyli aktywny. Po przejechaniu ilus kilometrow tempomat udaje się załączyć i już działa, kontrolka świeci na zielono. Jak myślicie co jest powodem, co się może zaczynać z nim dziać? Dodam że normalnie przed włączeniem tempomatu hamuje, do tej pory nie było problemu. Więc nie wiem dlaczego raz się załącza, innym razem nie. Nie pokazują mi się żadne błędy. Nadmienie że 5 dni temu byłem na myjni, ale nie wiem czy może mieć to coś wspólnego, czy od spodu mogło się dostać gdzieś sporo wody? Dziękuję za odpowiedzi. Cruze 2013.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- ramorse
- Świeżak
- Imię: Mati
- Samochód: Cruze
- Silnik: 1.4 sw 140km
- LPG: zenit
- Kontakt:
Re: Tempomat problem Cruze
Nie wiem czemu hamujesz przed włączeniem tempomatu.
Uaktywniasz tempomat i świeci się na biało. Następnie osiągasz docelową prędkość i naciskasz guzik w dół z lewej strony na kierownicy i już działa zapalając się na zielono.
Z kolei, podczas jazdy naciśniesz gaz lub hamulec to wyłączasz tempomat (kolor zmienia na biały) ale nadal jest aktywny.
Uaktywniasz tempomat i świeci się na biało. Następnie osiągasz docelową prędkość i naciskasz guzik w dół z lewej strony na kierownicy i już działa zapalając się na zielono.
Z kolei, podczas jazdy naciśniesz gaz lub hamulec to wyłączasz tempomat (kolor zmienia na biały) ale nadal jest aktywny.
- bubu1769
- Administrator

- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
A nie czasem sprzęgło bądź hamulec (jeśli chodzi o skrzynie manualną)?
Zazwyczaj w każdym tempomacie z jakim się spotkałem można było przyspieszyć, na przykład w celu wyprzedzania, ale tempomat pozostawał aktywny i po puszczeniu gazu powracał do utrzymania zadanej prędkości.
Co do przyczyny usterki to sprawdził bym czujnik sprzęgła, jego awaria nie zawsze pokaże błąd natomiast nie pozwoli załączyć tempomatu.
Zazwyczaj w każdym tempomacie z jakim się spotkałem można było przyspieszyć, na przykład w celu wyprzedzania, ale tempomat pozostawał aktywny i po puszczeniu gazu powracał do utrzymania zadanej prędkości.
Co do przyczyny usterki to sprawdził bym czujnik sprzęgła, jego awaria nie zawsze pokaże błąd natomiast nie pozwoli załączyć tempomatu.
-
pawelwaw84
- Wymiatacz
- Imię: Paweł
- Samochód: Captiva lift 2013
- Silnik: 2.0d 163KM
- Kontakt:
U mnie sprzęgło nie dezaktywowało tempomatu. Po zmianie biegu dalej kontynuowal przyspieszanie. Tylko hamulec lub guzik na kierownicy.
- bubu1769
- Administrator

- Kontakt:
Rzeczywiście, w instrukcji nie ma wzmianki o sprzęgle

Chociaż dwa razy jest podany pedał hamulcaAutomatyczna kontrola prędkości
Układ automatycznej kontroli prędkości może zapamiętywać i utrzymywać prędkość od ok. 40 do 200 km/h. W przypadku wjeżdżania na wzniesienie lub zjeżdżania z niego prędkość ta może się zmienić.
Ze względów bezpieczeństwa funkcja automatycznej kontroli prędkości może zostać włączona dopiero po jednokrotnym wciśnięciu
pedału hamulca.
Funkcji automatycznej kontroli prędkości nie należy włączać, jeśli utrzymywanie stałej prędkości jazdy nie jest wskazane.
Jeśli samochód jest wyposażony w automatyczną skrzynię biegów,
zaleca się włączanie układu automatycznej kontroli prędkości, jedynie gdy aktywny jest tryb automatycznej zmiany biegów. Lampka kontrolna m 3 87.
Włączanie
Nacisnąć górną część przełącznika
m – lampka kontrolna m świeci w kolorze białym.
Włączanie
Przyspieszyć do żądanej prędkości i obrócić pokrętło w kierunku SET/- – bieżąca prędkość zostaje
zapamiętana i będzie utrzymywana. Lampka kontrolna m świeci w kolorze zielonym. Pedał przyspieszenia można zwolnić.
W każdej chwili istnieje możliwość wciśnięcia pedału przyspieszenia w celu zwiększenia prędkości. Po
zwolnieniu pedału przywrócona zostanie uprzednio zapamiętana prędkość.
Przy włączonej automatycznej kontroli prędkości możliwa jest zmiana biegu.
Zwiększanie prędkości
Przy aktywnej funkcji automatycznej kontroli prędkości przytrzymać pokrętło w położeniu RES/+ lub krótko obracać w położenie RES/+: prędkość wzrasta w sposób ciągły lub w niedużych skokach.
Można również przyspieszyć do żądanej prędkości i zapamiętać prędkość jazdy, obracając przełącznik w położenie RES/+.
Zmniejszanie prędkości
Przy aktywnej funkcji automatycznej kontroli prędkości przytrzymać pokrętło w położeniu SET/- lub krótko obracać w położenie SET/-: prędkość maleje w sposób ciągły lub w niedużych skokach.
Wyłączanie
Nacisnąć przełącznik y – lampka kontrolna m świeci w kolorze białym. Układ automatycznej kontroli prędkości zostanie wyłączony.Zapamiętana prędkość zostaje zapisana w pamięci. Funkcja automatycznej kontroli prędkości wyłączy się samoczynnie, gdy:
■ prędkość jazdy spadnie poniżej
40 km/h,
■ zostanie wciśnięty pedał hamulca,
■ pedał hamulca zostanie wciśnięty na dłużej niż kilka sekund,
■ dźwignia zmiany biegów zostanie przestawiona w położenie N,
■ uaktywnią się układy kontroli trakcji (TCS) lub stabilizacji toru jazdy (ESC).
Przywracanie zapamiętanej prędkości
Obrócić pokrętło w położenie RES/+ przy prędkościach jazdy powyżej
40 km/h. Zostanie uzyskana zapamiętana prędkość jazdy. Jeśli różnica pomiędzy bieżącą prędkością
a zapisaną prędkością przekracza
40 km/h, układ nie może przywrócić zapamiętanej prędkości.
Wyłączanie
Wcisnąć dolną część przełącznika
m – lampka kontrolna m gaśnie.
Zapamiętana prędkość zostaje usunięta. Wyłączenie zapłonu
również spowoduje usunięcie zapamiętanej prędkości.
-
pawelwaw84
- Wymiatacz
- Imię: Paweł
- Samochód: Captiva lift 2013
- Silnik: 2.0d 163KM
- Kontakt:
Jako ciekawostka dodam, że u mnie tempomat działał od 20 lub 25km/h, gdzie w większości Cruze od 40...
-
jarecky2006
- Świeżak
- Imię: Jaro
- Samochód: Cruze 1,6 benzyna
- Silnik:
- Kontakt:
Dzisiaj tempomat testowany byl rano i po południu i się załączał więc nie wiem co się działo przez te kilka dni...
- bubu1769
- Administrator

- Kontakt:
A ja znalazłem takie coś w angielskojęzycznej instrukcji do Cruza 2012 oraz 2014
Czyli jednak na pedał sprzęgła też powinno reagować.Ending Cruise Control
There are three ways to end cruise
control:
. To disengage cruise control,
step lightly on the brake pedal or
clutch for a manual transmission.
. Press * on the steering wheel.
. To turn off cruise control, press
1 on the steering wheel.