Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Check Engine - P2096
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
-
przemek42
- Świeżak
- Imię: Przemek
- Samochód: Cruze 5D 2012 LTZ
- Silnik: 1.8 MT 141KM + LPG
- LPG: King
- Kontakt:
Re: Check Engine - P2096
Chodziło mi o to, że jest to wersja, która nie była fabrycznie przystosowana pod LPG.
Piszecie, że ta grzałka w Sondzie poszła najprawdopodobniej. A to może mieć też związek właśnie z tym poszarpywaniem po puszczeniu gazu? Czy to raczej wina poduszek?
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Trudno ocenić co akurat ci poszarpuje i na ile mocno. Dość często szarpnięcia po puszczeniu gazu są związane z dużym luzem na przeniesieniu napędu. Niestety w cruzach luz ten często już jest od nowości a potem się ewentualnie pogłębia. Taka konstrukcja. Efekt może być wzmacniany na słabo zestrojonej instalacji LPG lub nieprawidłowościach dawkowania mieszanki skutkiem usterek sond czy instalacji zapłonowej. Błędy najlepiej skasować i zobaczyć czy się ponownie pojawiają.
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Ale to nie jest opisane w VIN na początku.
KL1 to oznaczenie chevrolet jako producenta , a wersję z KL7 też maja VIN zaczynający się od KL1.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
Kgrzy
- Bywalec
- Imię: Krzysiek
- Samochód: Orlando
- Silnik: 1.8 benzyna
- LPG: Alex Optima Nano
- Kontakt:
Ale musisz to sprawdzić, a nie wymieniać na podstawie naszych domysłów. Żebyś nie zmieniał dobrych części na nowe
-
przemek42
- Świeżak
- Imię: Przemek
- Samochód: Cruze 5D 2012 LTZ
- Silnik: 1.8 MT 141KM + LPG
- LPG: King
- Kontakt:
Masz na myśli ten słynny luz zaworowy, który trzeba sprawdzić i wyregulować przez wymianę lub szlif "szklanek"?wszim pisze: 22 maja 2021, o 06:39 Trudno ocenić co akurat ci poszarpuje i na ile mocno. Dość często szarpnięcia po puszczeniu gazu są związane z dużym luzem na przeniesieniu napędu. Niestety w cruzach luz ten często już jest od nowości a potem się ewentualnie pogłębia. Taka konstrukcja. Efekt może być wzmacniany na słabo zestrojonej instalacji LPG lub nieprawidłowościach dawkowania mieszanki skutkiem usterek sond czy instalacji zapłonowej. Błędy najlepiej skasować i zobaczyć czy się ponownie pojawiają.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
-
Dante_21
- Stały bywalec
- Imię: Daniel
- Samochód: Chevrolet orlando
- Silnik: 1.8, 141KM, benz.
- LPG: LPG
- Kontakt:
Witam ponownie.
Problem z p2096 częściowo zawężony, a mianowicie od 3 tyg. nie wyskoczył. Błąd się pojawia jak auto automatycznie przełącza się na gaz ( temperaturę mam ustawioną na ok. 40 stopni).
Ale od 3 tyg. wyłączam gaz przyciskiem i sam przełączam z benzyny na gaz przy wyższej temperaturze ok. 70 stopni. I narazie błędu brak, a zapalał się codziennie.
Więc pytanie co to może być, czy jakiś czujnik temperatury od gazu? W listwie wtryskowej obok wtrysków jest jakiś czujnik, czy to może to?
Problem z p2096 częściowo zawężony, a mianowicie od 3 tyg. nie wyskoczył. Błąd się pojawia jak auto automatycznie przełącza się na gaz ( temperaturę mam ustawioną na ok. 40 stopni).
Ale od 3 tyg. wyłączam gaz przyciskiem i sam przełączam z benzyny na gaz przy wyższej temperaturze ok. 70 stopni. I narazie błędu brak, a zapalał się codziennie.
Więc pytanie co to może być, czy jakiś czujnik temperatury od gazu? W listwie wtryskowej obok wtrysków jest jakiś czujnik, czy to może to?
- bubu1769
- Administrator

- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
A jak masz ustawione przełączanie wtrysków?
Wszystkie na raz czy po koleji?
Wszystkie na raz czy po koleji?
-
Dante_21
- Stały bywalec
- Kontakt:
-
krzych1b
- Fachman
- Samochód: NUBIRA /Lacetti
- Silnik: 1.8 F18D3 121KM
- LPG: Tech
- Kontakt:
To przełącz na załączanie po kolei , a zauważysz różnicę w przechodzeniu na lpg. Bardziej fachowo . 
VIN >KL1NF35BJ6K335315
-
pool80
- Wymiatacz
- Imię: Ryszard
- Samochód: Cruze LT
- Silnik: 1.8, 2H0, 141KM,
- LPG: BRC SQ24.11
- Kontakt:
Bardzo ciekawe spostrzeżenie z tym błędem przy autoprzełączaniu. Ustawienia gazu dają ten błąd? Prawie zawsze gaz był winowajcą tego błędu, ale nikt nie zauważył, że generuje się przy przełączaniu. Tym bardziej, że lubi on wyskoczyć po czasie.
-
krzych1b
- Fachman
- Kontakt:
Mnie poradzili na lpg-forum.pl z tym przełączaniem. Miałem co prawda błąd P0171 , jak kilka razy ( bo najtaniej
) zatankowałem lpg na "Marketówce"- ( czytaj brudny , inny gaz) . Zbyt uboga mieszanka , też mi wywalała checka. Mam kabel i program do Tech-a , to sobie sprawdzam pracę na lpg co jakiś czas .
W twoim przypadku , to chyba trudno z darmowym pogramem
Ja bym pojeździł trochę km na Pb , możliwe , że coś masz z katalizatorem nie tak .
Jak tu będzie ok. , to trzeba szukać dalej w lpg .
U mnie na sezon "cieplejszy" , w programie ustawiłem temp. przełączania na lpg 30 stopni C .
W twoim przypadku , to chyba trudno z darmowym pogramem
Ja bym pojeździł trochę km na Pb , możliwe , że coś masz z katalizatorem nie tak .
Jak tu będzie ok. , to trzeba szukać dalej w lpg .
U mnie na sezon "cieplejszy" , w programie ustawiłem temp. przełączania na lpg 30 stopni C .
Ostatnio zmieniony 23 maja 2021, o 13:56 przez krzych1b, łącznie zmieniany 1 raz.
VIN >KL1NF35BJ6K335315
-
Dante_21
- Stały bywalec
- Kontakt:
Fabryczna BRC. Jeżdżę z podpiętym czytnikiem pod OBD i zawsze po przełączeniu na gaz był błąd w oczekujących. Po wyjechaniu z garażu mam 1,5 km i wskakuje na obwodnicę. Tam przy prędkość ok. 90 km/h przełączył się na gaz i zaraz był błąd.
Teraz jadę do końca obwodnicy, dojeżdżam do ronda i tam sam przełączam na gaz.
Dlatego pytanie czy może mieć związek temperatura czy może obroty silnika przy przełączaniu jak są niskie.
Teraz jadę do końca obwodnicy, dojeżdżam do ronda i tam sam przełączam na gaz.
Dlatego pytanie czy może mieć związek temperatura czy może obroty silnika przy przełączaniu jak są niskie.
-
krzych1b
- Fachman
- Kontakt:
Myślę , że w twoim przypadku , trzeba przewertować wszystko na temat BRC na lpg-forum. To jest bardzo dobra instalacja i z tego co wiem , to trzeba ją serwisować u prawdziwych gazmenów .
Tak mi się nasunęło na myśl. Jeżeli nie szarpie auto na niskich obrotach jadąc na Pb , to to szarpanie na lpg nie ma nic wspólnego z zawieszeniem . Natomiast jak szarpie na lpg , to ja bym wprowadził korekty po obrotach , a później po temp. przełączania .
No bo po to zakładamy lpg aby jeździć taniej , a nie palić dodatkowo Pb i mieć w twoim przypadku temp.przełączania 70*C
Tak mi się nasunęło na myśl. Jeżeli nie szarpie auto na niskich obrotach jadąc na Pb , to to szarpanie na lpg nie ma nic wspólnego z zawieszeniem . Natomiast jak szarpie na lpg , to ja bym wprowadził korekty po obrotach , a później po temp. przełączania .
No bo po to zakładamy lpg aby jeździć taniej , a nie palić dodatkowo Pb i mieć w twoim przypadku temp.przełączania 70*C
VIN >KL1NF35BJ6K335315
-
Dante_21
- Stały bywalec
- Kontakt:
Na benzynie wszystko ok. Po wymianie świec już nie szarpie, nie zamula. Zresztą na gazie, też jeździ ok. Tylko ten błąd.
Pisałem na forum o lpg. Tam ktoś odpisał, że wie co może być przyczyną, ale nie powie
Pisałem na forum o lpg. Tam ktoś odpisał, że wie co może być przyczyną, ale nie powie
-
krzych1b
- Fachman
- Kontakt:
Właśnie przeczytałem i zaczynam się zastanawiać czy to nie wina katalizatora
.
Popróbuj najpierw z korektami , po obrotach i temperaturze . Zawsze możesz wrócić do poprzednich ustawień . No i zmień na pojedyńcze przełączanie wtryskiwaczy.
P.S. Ostatnie posty "...obserwuj parametry to się dowiesz"" to są słowa psoya z lpg-forum
Czyli jak masz na Pb ok. to zostają .......korekty lpg ?
Popróbuj najpierw z korektami , po obrotach i temperaturze . Zawsze możesz wrócić do poprzednich ustawień . No i zmień na pojedyńcze przełączanie wtryskiwaczy.
P.S. Ostatnie posty "...obserwuj parametry to się dowiesz"" to są słowa psoya z lpg-forum
Czyli jak masz na Pb ok. to zostają .......korekty lpg ?
VIN >KL1NF35BJ6K335315
-
Bunioopl
- Fachman
- Imię: Mariusz
- Samochód: Orlando 1.8 LPG LT+
- Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
- LPG: BRC SQ24 Genius 1500
- Kontakt:
Ale błąd katalizatora to P0420.
Nie mylcie błędów.
Mi już raz w zimę wyskocZył ten błąd.
Ale innych nie było.
Jak przyszły cieplejsze dni to błąd zniknął.
Do teraz mam spokój.
Ale kata już szukałem.
Jeżeli chodzi o przełączanie, to może to być dobry trop. Czujnik temperatury fazy lotnej oraz ciśnienia jest na listwie wtryskowej LPG.
Nie mylcie błędów.
Mi już raz w zimę wyskocZył ten błąd.
Ale innych nie było.
Jak przyszły cieplejsze dni to błąd zniknął.
Do teraz mam spokój.
Ale kata już szukałem.
Jeżeli chodzi o przełączanie, to może to być dobry trop. Czujnik temperatury fazy lotnej oraz ciśnienia jest na listwie wtryskowej LPG.
-
krzych1b
- Fachman
- Kontakt:
Jedno jest pewne. Gaz trzeba przeregulować na sezon zimowy i letni. Ze względu na jego skład w tych porach roku. Odczułem to na własnej skórze , gdy miałem ustawione wszystko na TiP-ToP , a w zimie auto się zaczęło buntować. To jest paliwo alternatywne dla Pb i sterownik Pb nie wie , że jeździmy na lpg i sobie "korektuje" .Takie jest moje skromne zdanie w tym temacie.
VIN >KL1NF35BJ6K335315
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Jak jest dobra instalacja, dobrze skonfigurowane komponenty i dobrze ustawiona to nie trzeba regulować sezonowo. W moim BRC SQ24 nie były robione żadne regulacje od nowości czyli od 7 lat i 115tys, nawet po regeneracji reduktora. Nie ma żadnych problemów z błędami składu mieszanki, korekty wtrysku oscylują w granicach pojedynczych %. ECM "korektuje" mieszankę niezależnie czy jedziemy na LPG czy benzynie. Po prostu dopasowuje skład wzgl zmieniających się warunków zewnętrznych tak by zachowywać cały czas stechiometrię spalania.
-
Dante_21
- Stały bywalec
- Kontakt:
Nie chce wymieniać katalizatorami w ciemno, bo się jeszcze okaże że po wymianie będzie dalej błąd. Też myślę, że jakby z katalizatorem było coś nie tak, to byłoby jeszcze jakieś inne objawy.
Spróbuje podmienić ten czujnik, może to on jest winny.
-
Bunioopl
- Fachman
- Kontakt:
Powinno się,...... Ale nie jest to wymagane.
Jak masz dobrze wyregulowaną instalację, to ecm poradzi sobie z odchyłami.
Ja już drugi, czy trzeci rok nie zmieniałem ustawień LPG. Oczywiście nie tyczy się temperatury przełączania.
Jak masz dobrze wyregulowaną instalację, to ecm poradzi sobie z odchyłami.
Ja już drugi, czy trzeci rok nie zmieniałem ustawień LPG. Oczywiście nie tyczy się temperatury przełączania.
-
krzych1b
- Fachman
- Kontakt:
wszim , sam sprawdzasz mapy itp. czy robi to gaziarz? Przecierz po regeneracji redka , trzeba ustawić ciśnienie i popatrzeć w programie co się dzieje.
Z tym przestawianiem lpg zima-lato , zaczerpnąłem od monterów lpg z długoletnim stażem . To samo się tyczy zaglądania do parametrów , jak wymieniasz filtry czy coś robisz innego ( szerokie pojęcie) przy lpg.
Ale to dyskusja w innym temacie. Trzeba pomóc koledze z tym błędem , bo ma problem.
Z tym przestawianiem lpg zima-lato , zaczerpnąłem od monterów lpg z długoletnim stażem . To samo się tyczy zaglądania do parametrów , jak wymieniasz filtry czy coś robisz innego ( szerokie pojęcie) przy lpg.
Ale to dyskusja w innym temacie. Trzeba pomóc koledze z tym błędem , bo ma problem.
VIN >KL1NF35BJ6K335315
-
Bunioopl
- Fachman
- Kontakt:
Jak masz czujnik, to go podmień. Ja jednak myślę, że to kwestia ustawień momentu przełączania.Dante_21 pisze: Nie chce wymieniać katalizatorami w ciemno, bo się jeszcze okaże że po wymianie będzie dalej błąd. Też myślę, że jakby z katalizatorem było coś nie tak, to byłoby jeszcze jakieś inne objawy.
-
Kgrzy
- Bywalec
- Imię: Krzysiek
- Samochód: Orlando
- Silnik: 1.8 benzyna
- LPG: Alex Optima Nano
- Kontakt:
Włącz sobie obie korekty paliwowe i popatrz jak wyglądają na benzynie, a jak na gazie i co się z nimi dzieje w momencie przełączenia. Tylko przejedź się najpierw chwilę na samej benzynie. Dodatkowo dorzuć wykres z drugiej sondy i zobaczysz czy jest różnica względem benzyny.
Może to pozwoli wyciągnąć jakieś wnioski.
Jakby coś było z katalizatorem, to pewnie na benzynie też miałbyś taki sam błąd. No i sam piszesz, że przy wyższej temperaturze przełączenia nic się nie dzieje.
Może to pozwoli wyciągnąć jakieś wnioski.
Jakby coś było z katalizatorem, to pewnie na benzynie też miałbyś taki sam błąd. No i sam piszesz, że przy wyższej temperaturze przełączenia nic się nie dzieje.