Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Czujniki parkowania T 250- czy da się podłączyć
-
AndrewOne
- Świeżak
- Imię: Andrzej
- Samochód: Aveo
- Silnik: 1.2, 85KM benz
- Kontakt:
Czujniki parkowania T 250- czy da się podłączyć
Witam.
Muszę kupić zderzak tylny do swojego Aveo. Jest na olx zderzak z czujnikami cofania ( mój nie posiada CP) i tak się zastanawiam czy jak bym kupił ten zderzak to czy dało by się te czujniki jakoś podłączyć gdybym kupił np na allegro jakiekolwiek zestaw czujników z czymś co informuje kierowcę o tym co się dzieje z tyłu, ale zamiast wykorzystywać czujniki z zestawu to podłączyć się pod istniejące już w zderzaku. Dało by radę to zrobić?
Muszę kupić zderzak tylny do swojego Aveo. Jest na olx zderzak z czujnikami cofania ( mój nie posiada CP) i tak się zastanawiam czy jak bym kupił ten zderzak to czy dało by się te czujniki jakoś podłączyć gdybym kupił np na allegro jakiekolwiek zestaw czujników z czymś co informuje kierowcę o tym co się dzieje z tyłu, ale zamiast wykorzystywać czujniki z zestawu to podłączyć się pod istniejące już w zderzaku. Dało by radę to zrobić?
- bubu1769
- Administrator

- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
Re: Czujniki parkowania T 250- czy da się podłączyć
To T250 w ogóle miał opcje seryjnych czujników parkowania?
Jak możesz to daj namiary na ofertę tego zderzaka bo coś mi nie pasuje.
Jak możesz to daj namiary na ofertę tego zderzaka bo coś mi nie pasuje.
- tdon
- Zasłużony dla forum
- Imię: Tomek
- Samochód: Hyundai i20 BC3
- Silnik: 1,2 16V 84KM
- LPG: BRC SQ32 DualJet
- Inny samochód: Był Aveo T300 LT+
- Kontakt:
Jeśli są to otwory pod oryginalne czujniki, to zapewne mają średnicę 15 lub 16mm (z tego co pamiętam). Zawsze możesz sobie kupić kompletny zestaw z Allegro z czujnikami pod otwory fi22mm i rozwiercić otwory w zderzaku przy użyciu wiertła stożkowego. Jak znam siebie, to jednak najpierw spróbowałbym podłączyć oryginalne czujniki pod centralkę od zestawu. Jeśli czujniki pracują na podobnej częstotliwości, to powinno się udać.
W moim poprzednim T250 montowałem sobie taki zestaw sam, z tym że wierciłem otwory od zera. MIDO też ma zamontowany taki zestaw w T250. Zupełnie przyzwoicie się to zachowuje, jednak czujniki wymagają wymiany co kilka lat.
Teraz mam taki sam zestaw w T300. Obaj zamontowaliśmy centralkę na tylnej krawędzi podsufitki. Zasilanie z lampy wstecznego biegu.
W moim poprzednim T250 montowałem sobie taki zestaw sam, z tym że wierciłem otwory od zera. MIDO też ma zamontowany taki zestaw w T250. Zupełnie przyzwoicie się to zachowuje, jednak czujniki wymagają wymiany co kilka lat.
Teraz mam taki sam zestaw w T300. Obaj zamontowaliśmy centralkę na tylnej krawędzi podsufitki. Zasilanie z lampy wstecznego biegu.
-
AndrewOne
- Świeżak
- Kontakt:
Ogłoszenie już nie aktualne więc i tak nic z tego.
A mam jeszcze jedno pytanie.
Czy można gdzies sprawdzić nr katalogowy tylnego zderzaka?
Bo zastanawiam się nad nowym bo używane ciężko znaleźć, jak coś jest to daleko a wysyłka tyle prawie co cena zderzak.
Znalazłem coś takiego wydaje mi się że będzie pasować.
https://m.intercars.pl/produkty/1295681 ... -malowania
A jeszcze jedno pytanie czy jest jakaś firma co produkuje dobrej jakości takie zderzaki? Bo szczerze mówiąc to trochę się boje ze później nie da się dobrze spasować zamiennika
A mam jeszcze jedno pytanie.
Czy można gdzies sprawdzić nr katalogowy tylnego zderzaka?
Bo zastanawiam się nad nowym bo używane ciężko znaleźć, jak coś jest to daleko a wysyłka tyle prawie co cena zderzak.
Znalazłem coś takiego wydaje mi się że będzie pasować.
https://m.intercars.pl/produkty/1295681 ... -malowania
A jeszcze jedno pytanie czy jest jakaś firma co produkuje dobrej jakości takie zderzaki? Bo szczerze mówiąc to trochę się boje ze później nie da się dobrze spasować zamiennika
- bubu1769
- Administrator

- Kontakt:
Numery części możesz znaleźć na jednej ze stron z mojego podpisu.
Na przykład
https://partsouq.com/en/catalog/genuine ... 9745060&q=
Jeśli chcesz żeby wszystko pasował bez problemu to radził bym jednak poszukać oryginału.
Spróbuj zadzwonić do użytkownika "StacjaGB" na Allegro i dopytaj się czy może mają.
Na przykład
https://partsouq.com/en/catalog/genuine ... 9745060&q=
Jeśli chcesz żeby wszystko pasował bez problemu to radził bym jednak poszukać oryginału.
Spróbuj zadzwonić do użytkownika "StacjaGB" na Allegro i dopytaj się czy może mają.
- tdon
- Zasłużony dla forum
- Imię: Tomek
- Samochód: Hyundai i20 BC3
- Silnik: 1,2 16V 84KM
- LPG: BRC SQ32 DualJet
- Inny samochód: Był Aveo T300 LT+
- Kontakt:
Dlaczego ?
Może wymieniając zderzak warto pomyśleć o doposażeniu auta w czujniki ?
Koszt niewielki, praca zdecydowanie nieskomplikowana.
Moim zdaniem warto je mieć. W mieście bardzo ułatwiają parkowanie.
-
AndrewOne
- Świeżak
- Kontakt:
Tak masz rację i bardzo możliwe że tak zrobię. Tylko najpierw muszę znaleźć jakiś zderzak. Ten chyba będzie pasował do mojego bez problemu?
https://www.olx.pl/d/oferta/zderzak-tyl ... JriVB.html
Ja mam 2008 rok 1.2 16V. Jak na zdjęciu.
Dodano po 6 minutach 29 sekundach:
https://www.olx.pl/d/oferta/zderzak-tyl ... JriVB.html
Ja mam 2008 rok 1.2 16V. Jak na zdjęciu.
Dodano po 6 minutach 29 sekundach:
Dzięki Wielkie, dzwoniłem ale niestety nic nie mają do Aveo.bubu1769 pisze: 25 maja 2021, o 08:16
- bubu1769
- Administrator

- Kontakt:
Ten z OLX powinien pasować, tylko weź pod uwagę że kolor może się lekko różnic bo nawet na zdjęciach widać że był chwilę wcześniej myty.
-
AndrewOne
- Świeżak
- Kontakt:
No bardzo możliwe że będzie się różnić ale jak kupię do lakierowania zderzak to też będzie różnica bo jakby nie patrzeć to nigdy świeżo położony lakier nie będzie wyglądał jak kilkunastoletni lakier.
Dodano po 21 minutach 9 sekundach:
Znalazłem takie drzwi
https://www.olx.pl/d/oferta/drzwi-chevr ... HyJeJ.html
Gość twierdzi że to nowe oryginalne drzwi. Czy to w ogóle możliwe żeby to były oryginalne drzwi? Wydawało mi się że to trochę jednak za stary samochód żeby znaleźć oryginalne. A nie chciałbym zamienników bo chwila i rdza wyjdzie.
Dodano po 21 minutach 9 sekundach:
Znalazłem takie drzwi
https://www.olx.pl/d/oferta/drzwi-chevr ... HyJeJ.html
Gość twierdzi że to nowe oryginalne drzwi. Czy to w ogóle możliwe żeby to były oryginalne drzwi? Wydawało mi się że to trochę jednak za stary samochód żeby znaleźć oryginalne. A nie chciałbym zamienników bo chwila i rdza wyjdzie.
- bubu1769
- Administrator

- Kontakt:
Naklejka nie jest jakoś dobrze widoczna ale wygląda jak oryginalna GM z hologramem.
Chociaż na żadnym zdjęciu nowych drzwi takiej nie widzę, są inne, prostsze.
Może rzeczywiście jakiś leżak magazynowy.
Tu znowu są oznaczone jako używane
https://www.otomoto.pl/oferta/drzwi-che ... DugA2.html
Chociaż na żadnym zdjęciu nowych drzwi takiej nie widzę, są inne, prostsze.
Może rzeczywiście jakiś leżak magazynowy.
Tu znowu są oznaczone jako używane
https://www.otomoto.pl/oferta/drzwi-che ... DugA2.html
-
AndrewOne
- Świeżak
- Kontakt:
No właśnie i sam nie wiem co o tym myśleć. Mam bardzo daleko żeby jechać a z wysyłką to ponad 600 zł wyjdzie sam zakup. Za oryginał to jeszcze ok ale jak okaże się zamiennikiem marnej jakości i mi zardzewieją po zimie to pieniądze w błoto.
Zastanawiam się jeszcze nad tym zderzakiem bo gadałem ze sprzedawcą i niby zderzak ok do założenia ale jakieś rysy ma. Do tego cena podana bez VAT więc z vatem i wysyłką wyjdzie ponad 500 zł. Jeżeli rzeczywiście zderzak miałby tylko jakieś drobne rysy to bral bym bez zastanowienia ale jak przyjdzie i będzie nadawał się do lakierowania to bez sensu bo mam za 200 zł do kupienia zderzak który trzeba malować ale mogę przed zakupem go obejrzeć bo mam jakąś godzinę drogi więc jeżeli nie ma pęknięć to chyba lepiej kupić ten pomalować i mieć zderzak jak nowy bez rys itp. tym bardziej, że mam lakiernika co bierze od 300 do 400 za element
Zastanawiam się jeszcze nad tym zderzakiem bo gadałem ze sprzedawcą i niby zderzak ok do założenia ale jakieś rysy ma. Do tego cena podana bez VAT więc z vatem i wysyłką wyjdzie ponad 500 zł. Jeżeli rzeczywiście zderzak miałby tylko jakieś drobne rysy to bral bym bez zastanowienia ale jak przyjdzie i będzie nadawał się do lakierowania to bez sensu bo mam za 200 zł do kupienia zderzak który trzeba malować ale mogę przed zakupem go obejrzeć bo mam jakąś godzinę drogi więc jeżeli nie ma pęknięć to chyba lepiej kupić ten pomalować i mieć zderzak jak nowy bez rys itp. tym bardziej, że mam lakiernika co bierze od 300 do 400 za element
- bubu1769
- Administrator

- Kontakt:
Jak cena podana bez VAT-u?!
Koleś jakiś chyba niepoważny, to nie jest Ameryka.
Koleś jakiś chyba niepoważny, to nie jest Ameryka.
-
AndrewOne
- Świeżak
- Kontakt:
No właśnie nie wiem, nic mu nie mówiłem, że chce fakturę bo może gdybym potrzebował to wtedy może i doliczył by VAT, a tak to nie wiem o co chodzi.
Ostatnio zmieniony 25 maja 2021, o 21:36 przez bubu1769, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunieto cytat.
Powód: Usunieto cytat.
- bubu1769
- Administrator

- Kontakt:
Pewnie jakiś "Janusz biznesu" który myśli ze trafił na frajera.
-
AndrewOne
- Świeżak
- Kontakt:
Być może
.No nic, na dniach pojadę obejrzę ten zderzak do malowania i jak nie będzie pęknięć to wezmę go i lakiernik zrobi resztę. Gorzej mnie martwią te drzwi bo nic nie idzie znaleźć.
Znalazłem coś takiego
https://allegro.pl/oferta/drzwi-lewy-pr ... 8622667790
Ale na szczęście sprzedawca uczciwy i na moją prośbę sprawdził czujnikiem lakieru i okazało się że szpachla już jest, więc nie ma co brać bo swoje też mogę szpachlować.
Już nawet zastanawiałem się nad tymi
https://www.olx.pl/d/oferta/chevrolet-a ... IrwIq.html
Trochę by wyciągnął wgniotki delikatnie pod szpachlować i ostatecznie by były jak nie ma nic lepszego. Ale poprosiłem o sprawdzenie czujnikiem i niby nie mają czujnika więc nie sprawdzą.
A tak to gdzie bym nie zadzwonił gdzie mają jakieś Aveo na części to drzwi już nie ma.
Znalazłem coś takiego
https://allegro.pl/oferta/drzwi-lewy-pr ... 8622667790
Ale na szczęście sprzedawca uczciwy i na moją prośbę sprawdził czujnikiem lakieru i okazało się że szpachla już jest, więc nie ma co brać bo swoje też mogę szpachlować.
Już nawet zastanawiałem się nad tymi
https://www.olx.pl/d/oferta/chevrolet-a ... IrwIq.html
Trochę by wyciągnął wgniotki delikatnie pod szpachlować i ostatecznie by były jak nie ma nic lepszego. Ale poprosiłem o sprawdzenie czujnikiem i niby nie mają czujnika więc nie sprawdzą.
A tak to gdzie bym nie zadzwonił gdzie mają jakieś Aveo na części to drzwi już nie ma.
- bubu1769
- Administrator

- Kontakt:
Jeszcze co do tego cwaniaka co chciał doliczyć VAT to można by go zgłosić za złamanie punktu 4.4.C regulaminu OLX.
-
AndrewOne
- Świeżak
- Kontakt:
Jeżeli nie kupię na miejscu zderzaka to będę jeszcze dzwonił do niego i pogadam ten temat.
-
AndrewOne
- Świeżak
- Kontakt:
Spojrzałem na ogłoszenie tego zderzaka na oto Moto i tam jest rzeczywiście podana cena netto. A na olx to ogłoszenie automatycznie zostało dodane przez oto Moto.bubu1769 pisze: 25 maja 2021, o 23:54 Jeszcze co do tego cwaniaka co chciał doliczyć VAT to można by go zgłosić za złamanie punktu 4.4.C regulaminu OLX.
https://www.otomoto.pl/oferta/zderzak-t ... DL1Ef.html
- bubu1769
- Administrator

- Kontakt:
Ale regulamin OLX mówi jasno:
Użytkownik wskaże cenę łączną w złotych polskich (wskazując kwotę podatku VAT, jeżeli znajduje zastosowanie) oraz ewentualnie wskaże, że cena jest do negocjacji lub Przedmiot jest oferowany za darmo lub Użytkownik dopuszcza możliwość zamiany Przedmiotu na inne dobro lub usługę. Niniejsze postanowienie nie dotyczy Ogłoszeń w Kategoriach Praca oraz Usługi i Firmy dla których wskazanie wynagrodzenia nie jest elementem obowiązkowym Ogłoszenia;
-
AndrewOne
- Świeżak
- Kontakt:
Trzeba by było to zgłaszać do olx ale i tak nic mi to nie da, więc nie ma co sobie tym głowy zawracać.
Dzwoniłem do gościa co ma zderzak w miarę blisko mnie i okazało się że to zamiennik. Do tego ta firma zajmuje się spawaniem plastiku więc jest duże prawdopodobieństwo, że był już naprawiany. Jak tak dalej pójdzie to skończy się na tym że będę musiał ratować to co mam bo kupić coś sensownego nic nie idzie, ani drzwi ani zderzaka.
Dzwoniłem do gościa co ma zderzak w miarę blisko mnie i okazało się że to zamiennik. Do tego ta firma zajmuje się spawaniem plastiku więc jest duże prawdopodobieństwo, że był już naprawiany. Jak tak dalej pójdzie to skończy się na tym że będę musiał ratować to co mam bo kupić coś sensownego nic nie idzie, ani drzwi ani zderzaka.