Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Poząbkowane opony

Stuka, puka, kapie, cieknie...
Awatar użytkownika
MIDO
Wymiatacz
Imię: Miłosz
Samochód: i20 Cool
Silnik: 1.2 LPG
LPG: BRC
Kontakt:

Re: Poząbkowane opony

Post autor: MIDO »

arnie3 pisze: 10 cze 2021, o 13:42 ... A takie pytanie dodatkowe, czy po zmianie rozmiaru opon ciśnienie powinno się jakoś zmieniać czy niezależnie od rozmiaru powinno być dokładnie takie jak producent zaleca?
U mnie na tabliczce są podane ciśnienia w zależności od koła (warianty od 15" do 17")
Nowa odma dobra na wszystko!!!
Bart

Post autor: Bart »

Jeżeli producent auta, dopuszcza stosowanie różnego typu kół/opon (szerokość lub średnica) to podaje na naklejce, która znajduje się najczęściej na progu, słupku lub drzwiach od strony kierowcy jakie wartości należy stosować. Najczęściej te wartości są jednakowe nawet przy stosowaniu różnych średnic kół.
Jeśli spotkałem jakieś różnice, to były to różnice rzędu 0,1-0,2 BAR, czyli niewielkie.
Na marginesie, niektórzy producenci podają różne wartości w zależności obciążenia auta, ale jest to wyraźnie pokazane.

Są też producenci, którzy podają ciśnienie w zależności czy chcesz mieć wariant ECO, czy COMFORT (GM)
Różnice ciśnień w takim przypadku mogą dochodzić nawet do blisko 1BAR!
pool80
Wymiatacz
Imię: Ryszard
Samochód: Cruze LT
Silnik: 1.8, 2H0, 141KM,
LPG: BRC SQ24.11
Kontakt:

Post autor: pool80 »

Regulowałem ciśnienie po zimie w nadal chłodne dni. Równo 2,2 bar.
Teraz w upały sprawdziłem, nadal wszedzie równo, ale 2,3 bar.
Opony nówki, 16".
Ps. Na naklejce wszystkie koła mają mieć 2,2 bar. Tryb Eco 2,7 bar nie polecam. No chyba, że na jakąś długą trasę.
A co do gumiarzy, to zawsze warto ich sprawdzać.
PS2. No i warto mieć nawyk sprawdzania ciśnienia raz na czas. Ale to wszyscy wiemy 😋
ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Mechanika”