Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Klapa gasząca 2.0 150KM diesel z20dmh
-
szymi4512
- Świeżak
- Imię: Szymon
- Samochód: Cruze
- Silnik:
- Kontakt:
Klapa gasząca 2.0 150KM diesel z20dmh
Witam,
Od pewnego czasu mam problem z Cruzem. Uległa awarii klapa gasząca, wysłałem klapę na regenerację bo koszt nowej zwala z nóg. Założyłem zregenerowaną klapę i dzieją się cuda, otóż: klapa podczas gaszenia zamyka się ale autem i tak telepie, jeśli jadę na autostradzie i zaczyna się proces wypalania filtra DPF to przebiegnie on prawidłowo i nie wywala żadnego błędu, ale gdy proces wypalania trafi mi się gdzieś poza autostradą gdzie nie trzymam wysokiej stałej prędkości to wywala checka i błąd p02E1.
Przejrzałem forum, pytałem na grupach ale nikt nie miał takiego problemu, pomocy.
Dodam, że 2-3 lata temu też uległa mi awarii ta klapa, też ją zregenerowałem, założyłem i śmigała bez problemu, autko miękko gasło, nie było błędów podczas wypalania nawet w mieście.
Od pewnego czasu mam problem z Cruzem. Uległa awarii klapa gasząca, wysłałem klapę na regenerację bo koszt nowej zwala z nóg. Założyłem zregenerowaną klapę i dzieją się cuda, otóż: klapa podczas gaszenia zamyka się ale autem i tak telepie, jeśli jadę na autostradzie i zaczyna się proces wypalania filtra DPF to przebiegnie on prawidłowo i nie wywala żadnego błędu, ale gdy proces wypalania trafi mi się gdzieś poza autostradą gdzie nie trzymam wysokiej stałej prędkości to wywala checka i błąd p02E1.
Przejrzałem forum, pytałem na grupach ale nikt nie miał takiego problemu, pomocy.
Dodam, że 2-3 lata temu też uległa mi awarii ta klapa, też ją zregenerowałem, założyłem i śmigała bez problemu, autko miękko gasło, nie było błędów podczas wypalania nawet w mieście.
-
kochar
- Wymiatacz
- Imię: Jan
- Samochód: ORLANDO 2.0l VCDI
- Silnik: 163KM, diesel
- Been thanked: 2 times
Re: Klapa gasząca 2.0 150KM diesel z20dmh
Jak klapa gasząca działa prawidłowo a telepie silnikiem przy gaszeniu to prawdopodobnie EGR się nie domyka lub masz jakąś nieszczelność w kolektorze ssącym. Najprościej to zaślep EGR i sprawdz czy telepie. Błąd p02E1 związany jest z przepływem powietrza i to może być EGR 
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! 
-
szymi4512
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Dziękuję za poradę. Wystarczy, że podłożę podkładkę zrobioną np. z puszki po piwie tak na sprawdzenie czy muszę także zdjąć wężyk podciśnienia z EGR'a?
I czy podkładką zaślepić zaraz przy zaworze EGR czy mogę zaślepić np. przy wyjściu z chłodniczki spalin tuż przy wejściu na kolektor dolotowy, bo jest dużo lepszy dostęp?
I czy podkładką zaślepić zaraz przy zaworze EGR czy mogę zaślepić np. przy wyjściu z chłodniczki spalin tuż przy wejściu na kolektor dolotowy, bo jest dużo lepszy dostęp?
-
kochar
- Wymiatacz
Wystarczy zaślepka przy kolektorze.
-
szymi4512
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Zaślepiłem tam gdzie radziłeś i nadal telepie. Jak zgasze auto poprzez zatkanie dolotu reka tuż przy klapie gaszacej to gaśnie ładnie miękko, nie mam już pomysłów
-
Kgrzy
- Bywalec
- Imię: Krzysiek
- Samochód: Orlando
- Silnik: 1.8 benzyna
- LPG: Alex Optima Nano
- Kontakt:
A dobrze się domyka? Bo jak piszesz, że po jej zatkaniu ręką gaśnie normalnie, to by wskazywało, że tam jest problem. Ja bym się jej dokładniej przyjrzał.
-
szymi4512
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Domyka się do końca. Jak zaślepiłem egr to klapa caly czas otwarta na 20%, jak wyjąłem zaślepkę to jest otwarta w granicach 35%.
Panowie, dopatrzyłem się, że klapa jednak nie domyka się do końca, tzn zamyka się, ale tak do szczelnego zamknięcia brakuje jej z 1-2, maks 3mm. Czy to by mialo aż takie znaczenie , że powoduje telepanie silnikiem oraz wywala błąd p02e1 podczas wypalania dpf?
Panowie, dopatrzyłem się, że klapa jednak nie domyka się do końca, tzn zamyka się, ale tak do szczelnego zamknięcia brakuje jej z 1-2, maks 3mm. Czy to by mialo aż takie znaczenie , że powoduje telepanie silnikiem oraz wywala błąd p02e1 podczas wypalania dpf?
-
kochar
- Wymiatacz
Tak TIS opisuje ten błąd i zaleca wymiane przepustnicy-klapy gaszącej
-
szymi4512
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Klapa nie tak dawno wróciła z regeneracji... Coś spartolili widocznie, musze odesłać jeszcze raz