Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Przepływomierz 0101

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
Dokinik
Świeżak
Imię: Dominik
Samochód: Cruze
Silnik: 2.0, 163K, diesel
Kontakt:

Przepływomierz 0101

Post autor: Dokinik »

Witam wyskoczyl mi check engine i na komputerze pokazuje przepływomierz 0101. Miał ktoś coś podobnego i wymieniał przepływke bo mój mechanik stwierdził że ciężko ją zdobyć ?
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Re: Przepływomierz 0101

Post autor: etac »

Nie ma.bledu 0101.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
pawelwaw84
Wymiatacz
Imię: Paweł
Samochód: Captiva lift 2013
Silnik: 2.0d 163KM
Kontakt:

Post autor: pawelwaw84 »

Nie zaszkodzi ją wyczyścić specjalnym środkiem do tego celu.
Awatar użytkownika
Arbi
Wymiatacz
Imię: Albert
Samochód: Epica
Silnik: 2.5 24V, 156KM, benz.+LPG
LPG: Vialle LPE-7 (LPi)
Kontakt:

Post autor: Arbi »

Czyszczenie nic nie daje.
pawelwaw84
Wymiatacz
Kontakt:

Bardzo dużo daje. U mnie auto szarpało i miało odczuwalnie mniej mocy. Drucik okazał sie matowy. Po wyczyszczeniu na błysk wszystko wróciło do normy.
Awatar użytkownika
Arbi
Wymiatacz
Kontakt:

Odświeżę temat, bo po raz drugi mam problem z przepływką. Wiem, że to dział cruze, ale w tym przypadku nie ma to większego znaczenia. Prawie dokładnie rok temu wymieniałem go na używany oryginał i do tego czasu był spokój, aż tu nagle znowu błędy P0101 oraz P0133. Mam pytanie jakie macie doświadczenia w czyszczeniu przepływomierza, bo u mnie nie zdaje to kompletnie egzaminu? Stosowałem specjalny oczyszczacz od LM, kontakt cleaner, alkohol izopropylowy i nic. One się brudzą czy tak szybko padają? Nowy oryginał ciężko dostać i jest bardzo drogi, to może spróbować jakiś zamiennik? Dolot i tłumik szczelny. Słyszałem, również o kąpieli w zmywarce, ale to trochę ryzykowne. Chociaż z drugiej strony i tak nie działa jak powinien 🫤
pawelwaw84
Wymiatacz
Kontakt:

Jaki masz ten przepływomierz? Widać drucik? Jeśli tak to samo psiukanie na niego to za mało. Patyczek do uszu i mega delikatnie spolerowac do połysku a nie powinien odbiegać od nowego...
Awatar użytkownika
Arbi
Wymiatacz
Kontakt:

No tego też próbowałem i doopa. Zwykła przepływka z gorącym drutem, dostęp bez problemu. Zero reakcji na czyszczenie. Silnik działa normalnie, ale wyskakuje błąd.
No może jest minimalnie słabszy i czasami zafaluje na wolnych, ale tak odrobinkę. Zamówiłem drugi, używany na podmianę, zobaczymy co z tego wyjdzie, ale jeśli byłaby to kwestia czyszczenia to wolałbym na tym poprzestać.
Awatar użytkownika
Arbi
Wymiatacz
Kontakt:

Po wymianie katów, o których pisałem w innym wątku, na drugi dzień nadal zaczął nawiedzać mnie błąd p0101, czego przyczyną było, że po krótkiej przejażdżce korekty krótkoterminowe szybowały w okolice +30%. To jednak nie katy powodowały błąd p0101, ale to nie zmienia faktu, że i tak były do wymiany. Powoli kończyły mi się pomysły. Przełożyłem z powrotem przepływkę na oryginał, bo chwilę jeździłem na zamienniku, ale żonglowanie przepływkami nie przynosiło rezultatu. Niby na każdej korekty były nieco inne więc wybrałem najlepszą, a mam już 3 sztuki. Kilka razy sprawdzałem kolektor bo intuicja i objawy cały czas wskazywały mi na lewe powietrze, ale nigdzie nie znalazłem nieszczelności. Zacząłem sprawdzać jeszcze raz wszystkie wężyki podciśnienia i obserwowałem korekty, które na wolnych cały czas utrzymywały się na ok. +30. I nagle eureka... kiedy zacisnąłem wężyk biegnący od zaworka pcv do kolektora, korekty zaczęły lecieć w dół.

Wykręcam gada, żeby porównać go ze starym, bo akurat miałem taki drugi tylko ze złamanym króćcem. Dmuchając w niego przepuszczał powietrze w przeciwieństwie do tego połamanego, który był idealnie szczelny. Na szybko skleiłem ten stary, montaż i w drogę. Trochę pojeździłem i wartości korekt długich ustabilizowały się na wartościach +2 oraz +6, natomiast krótkie skakały do maksymalnie +-10. Wydaje się być wszystko w porządku.

Morał z tego taki, że błąd p0101 może powodować uszkodzony zaworek pcv. Zamówiony już nowy, bo ten połamany nie wiadomo jak długo wytrzyma.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Mechanika”