Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Cruze 1,6 113 km zawór oparów paliwa

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
payron82
Aktywny
Imię: Tomasz
Samochód: Cruze 1,6 2010
Silnik:
Kontakt:

Cruze 1,6 113 km zawór oparów paliwa

Post autor: payron82 »

Panowie mam bardzo szybkie pytanie te cyrki z cykaniem mogą być jednak od tego zaworu bo cykanie jest jakby w kolektorze i dziś wyszedł błąd p0171 i obroty falują na wolnych a korekty wtrysku poszybowały. Poszukałem i sprawdzam też zawór i tu moje pytanie. Jak odłączyłem kostkę i przewód podciśnienia z prawej jak na zdjęciu, to po włączeniu silnika zasysa cały czas ten zaworek powietrze. Czy dobrze go sprawdziłem i czy dobrze myślę że nie powinien zasysać powietrza i jest zepsuty???
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Re: Cruze 1,6 113 km zawór oparów paliwa

Post autor: etac »

Sprawdź odmę w pierwszej kolejności.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
payron82
Aktywny
Silnik:
Kontakt:

A jak się sprawdza odmę? To ta membrana w pokrywie zaworów? I rurka odchodząca od pokrywy zaworów? Ale czy ten zawór powinien zasysać powietrze do kolektora po odłączeniu kostki elektrycznej? Zasysa króćcem odłączonym że zdjęcia ponizej

Dodano po 24 minutach 47 sekundach:
Jeśli odmę sprawdza się poprzez kontrolę zassania korka wlewu oleju na chodzącym silniku to u mnie nie ma zassania.

Dodano po 1 godzinie 32 minutach 9 sekundach:
Dobra, do czegoś doszedłem. Jak zaczęły mi wariować obroty i wyskoczył błąd p0171 to korektę wtrysku miałem na wolnych obrotach -40%, a po wyłączeniu -70%. Zaślepiłem zawór oparów paliwa śrubą od strony wejścia przewodu z baku i go zamontowałem. Odpaliłem pudło, trochę obroty się podbijały, przegazowałem, zgasiłem, błąd wykasowałem. Zrobiłem ok 5 km i korekta na wolnych obrotach jest jak na zdjęciach. Silnik nie telepie się, obroty równe na pb i na LPG. Muszę jutro kupić ten czujnik, ale też zastanawiam się nad wymianą tego separatora odmy. Mam pytanie czy jak go zakupie to łatwo się wymiana z dekla zaworów. Bo w starszej astrze 3 gdzieś tam wysyłałem do regeneracji kiedyś. Myślę żeby go wymienić, bo teraz jak pochodził na wolnych obrotach kilkanaście minut i te 5 km dynamicznej jazdy mam wrażenie że lekko zasysa korek wlewu oleju jak teraz próbowałem. Na allegro znalazłem takie całe separatory, ale czy można je samemu w łatwy sposób wymienić i na co uważać żeby nie kupować potem całej obudowy zaworów. Będę wdzięczny za podzielenie się wiedzą odnośnie wymiany tego separatora.
Załączniki
IMG_20210726_203333.jpg
IMG_20210726_201458.jpg
IMG_20210726_201403.jpg
IMG_20210726_181903.jpg
payron82
Aktywny
Silnik:
Kontakt:

Po wymianie zaworu korekty długoterminowe po wyłączeniu silnika zeszły do takiej wartości.
Załączniki
IMG_20210803_085953.jpg
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Mechanika”