Mam Aveo T255 1.2, skrzynia H4.
Przy wyższej prędkości pojawiają się drgania kierownicy.
Podniosłem przód, odpaliłem, rozpędziłem koła i słychać hałas ze skrzyni. Jak szarpię ręką za przeguby wewnętrzne, to jest luz. Czyli luz poprzeczny obu półosi od strony skrzyni. Dodatkowo jest mały wyciek z uszczelnienia prawej półosi. Czyli wygląda na uszkodzone łożyska mechanizmu różnicowego, tak myślę.
Pewnie poprzedni właściciele nie zmieniali oleju, a chyba trzeba to robić co 30 tys km. Obecnie jest 142 tys km.
Ja zmieniłem olej po zakupie, ok. 1500km temu. Niestety zalałem za radą sprzedawcy 75W90 zamiast 75W85. Ale to raczej nie wina oleju, te drgania kierownicy, luz półosi i wyciek...?
Są do kupienia komplety łożysk i uszczelnień do tych skrzyń. Ale czy trzeba mieć jakieś specjalistyczne narzędzia, czy w warunkach garażowych da radę te łozyska powymieniać? Prasa, ściągacze, pewnie potrzebne?
I tak miałem skrzynię wyciągać, bo słychać czasami łożysko sprzęgłowe i myślałem o wymianie całego sprzęgła. A teraz dochodzi jeszcze to.
Używane skrzynie, pewnie loteria, ktoś może ma pewną używkę?
Gdzieś regenerują, ktoś poleci, gdzie kupić lub oddać do regeneracji?
Miał ktoś taki problem i się z nim uporał? Co radzicie?
Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Skrzynia H4, luz mechanizmu różnicowego, drgania kierownicy
-
andyroman
- Świeżak
- Imię: Andrzej
- Samochód: Captiva/Antara
- Silnik: 2.0 150KM
- Kontakt:
- chocisz
- Profesjonalista
- Imię: wojtas
- Samochód: Lacetti
- Silnik: F18D3
- Kontakt:
Re: Skrzynia H4, luz mechanizmu różnicowego, drgania kierownicy
Podjedz do dobrego wulkanizatora i wyważ koła.
Po twoich wypowiedziach widać, że nie znasz się zupełnie na mechanice, a chcesz skrzynię rozkręcać
Luz poprzeczny na półosiach jest i ma być, skrzynia jest osadzona na poduszkach i wszystko pracuje, to nie może być na sztywno, a jak wyciek jest nieduży, tylko się poci, to bym też tego nie ruszał, łożysko no cóż w zależności jak bardzo hałasuje, ale ogólnie można z tym jeździć i nie spotkałem się jeszcze z tym, żeby podnosić przód i rozpędzać koła, to dopiero można przeguby uszkodzić.
Po twoich wypowiedziach widać, że nie znasz się zupełnie na mechanice, a chcesz skrzynię rozkręcać
-
andyroman
- Świeżak
- Imię: Andrzej
- Samochód: Captiva/Antara
- Silnik: 2.0 150KM
- Kontakt:
Chyba mnie źle oceniasz kolego, a się nie znamy...
Koła świeżo wyważone, nowe opony, aluminiowe felgi. Wcześniej były ine opony i inne felgi, i było to samo.
Półosie, rozumiem, że się mają przesuwać na boki pojazdu. Ale szarpiąc je przód-tył, chyba już nie, prawda? Ja szarpię za sam przegub, przy samej skrzyni i luz widać w uszczelniaczach, dlatego i wyciek jest.
No i słychać ze skrzyni hałas jak z rozwalonego łożyska.
Przez dwie minuty takiego rozpędzenia kół, na trzecim biegu i bez gazu rozwalę przeguby, jak, wytlumacz?
Koła świeżo wyważone, nowe opony, aluminiowe felgi. Wcześniej były ine opony i inne felgi, i było to samo.
Półosie, rozumiem, że się mają przesuwać na boki pojazdu. Ale szarpiąc je przód-tył, chyba już nie, prawda? Ja szarpię za sam przegub, przy samej skrzyni i luz widać w uszczelniaczach, dlatego i wyciek jest.
No i słychać ze skrzyni hałas jak z rozwalonego łożyska.
Przez dwie minuty takiego rozpędzenia kół, na trzecim biegu i bez gazu rozwalę przeguby, jak, wytlumacz?
Ostatnio zmieniony 30 maja 2021, o 07:17 przez wszim, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: ortografia
Powód: ortografia
-
Neuron78
- Świeżak
- Imię: Tomek
- Samochód: Aveo
- Silnik: 1.2 LPG
- LPG: BRC
- Kontakt:
Rozwiązał ktoś ten problem ? Jakieś info o tych łożyskach ? Ktoś to może potwierdzić?
-
Neuron78
- Świeżak
- Imię: Tomek
- Samochód: Aveo
- Silnik: 1.2 LPG
- LPG: BRC
- Kontakt:
Przerabialem ostatnio i nie chcesz pewnie usłyszeć tego ale skrzynia do regeneracji, nie naprawiam uszczelniacza półosi bo tam jak wyjmiesz polos i poruszasz paluchem w skrzyni to wszystko lata. Jak masz spaloną piątkę to celuj w okolicach 1800 ... nie kupuj za kafla jakiejs uzywki bo to fabryczna szmira, to nie japoniec. Tylko dziwne ze masz h4 a nie h1 hmm..a moze ja cos pomieszalem
Ostatnio zmieniony 26 paź 2021, o 09:17 przez bubu1769, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunięto duplikat.
Powód: Usunięto duplikat.