Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Captiva 2,0 diesel brak mocy na zimnym silniku

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
niwre
Świeżak
Imię: Erwin
Samochód: Captiva
Silnik: 2,0 150 KM diesel AWD automat
Kontakt:

Captiva 2,0 diesel brak mocy na zimnym silniku

Post autor: niwre »

Witajcie...
Chevrolet Captiva, 2,0 150KM diesel AWD automat 2007 305tys

poszukuję pomocy bo serwis Opla (chevroleta) błądzi po omacku....
może ktoś z Was miał podobny problem ma jakieś pomysły albo namiar na dobrego mechanika

A mianowicie
od jakiegoś czasu (pierwsze październikowe chłody) moje auto po uruchomieniu silnika (pali bez najmniejszego problemu) dopóki silnik nie złapie chociaż troszkę temperatury nie ma mocy:
- auto wchodzi na obroty ale ledwo jedzie (obroty >>3000)
- do pracy mam pod górkę i tu jest apogeum problemu bo ledwo wjeżdżam.
- wymieniłem filtr paliwa
- serwis zaczął od wymiany sprawnych przewodów dolotowych powietrza (kilkaset zł !!!) bez efektu i miał ochotę działać w temacie dalej (między innymi wymieniając plecionkę na rurach wydechowych :D) :D) :D) )

Dzieje się tak dopóki silnik nie złapie normalnej temperatury pracy (potem auto jeździło bez problemu i zachowywało się normalnie do czasu wymiany wspomnianych przewodów - teraz dodatkowo nawet na ciepłym silniku przyspieszając słyszę jak coś gdzieś z mocy idzie bokiem).

Informacja dodatkowa może pomocna:
wracając z wakacji w Chorwacji goniąc pod góry na autostradzie (V>160 km/h) zaobserwowałem wzrost temperatury oleju i spadek mocy (musiałem zwalniać do 140).

Jak w temacie proszę o wsparcie i pomoc (Wasze sugestie, doświadczenia, namiar na dobry warsztat/mechanika niezależnie od lokalizacji)
cichy_ludek
Bywalec
Imię: Cichy
Silnik: 2.2D 183KM 2011
Kontakt:

Re: Captiva 2,0 diesel brak mocy na zimnym silniku

Post autor: cichy_ludek »

Jaki jest stan DPF?
niwre
Świeżak
Kontakt:

komputer w serwisie nic nie pokazuje, kontrolka się nie nie świeci, sporo jeżdżę po autostradach - wypalam
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: etac »

pompa paliwa wstępna?
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
niwre
Świeżak
Kontakt:

pompa paliwa wymieniona w serwisie Opla w lipcu tego roku...

jest jeszcze jakaś wstępna ? i czy ma to wpływ na objawy (bez mocy na zimnym silniku, normalnie na ciepłym)
Awatar użytkownika
bubu1769
Administrator
Administrator
Imię: Bartłomiej
Samochód: Aveo T250
Silnik: 1.4 101KM
Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
Been thanked: 6 times
Kontakt:

Post autor: bubu1769 »

Pompa wstępna to ta w zbiorniku.
Awatar użytkownika
scott
Specjalista
Imię: Scott
Samochód: Cruze LS+ 2010
Silnik: 2.0, LLW, 125KM(92kW) Diesel
Inny samochód: Lexus IS 300h
Kontakt:

Post autor: scott »

Moim zdaniem to nie problem z pompą wstępną, gdyby ona szwankowała to nie odpalałby bez problemu.

Czy czujniki temperatury były sprawdzane? W sumie ten silnik ma jeden powiązany z mieszkanką paliwowo-powietrzną co można na interfejsie podejrzeć - jest w przepływomierzu. Wartość pokazuje poprawą dopiero przy odpalonym silniku.
Drugi jest w czujniku map ale mi się nigdy nie udało podejrzeć jej wartości w GDS2. Istnieje jeszcze czujnik temp. otocznia - widoczna na wyświetlaczu.

Jeżeli zostały wyeliminowane potencjalne problemy z paliwem to próbowałbym eliminować problemy z powietrzem:
- albo jakiś czujnik temp / map / przepływomierz doznał uszkodzenia / zabrudzenia i nie pokazuje poprawnych parametrów ale jednocześnie jest w granicy nie wykrywania błędu
- albo sterowanie EGR jest uszkodzone - przy zimnym silniku sterownik potrafi otwierać EGR aby szybciej złapać temp. Jeżeli sterowanie jest uszkodzone to może otwierać więcej niż powinno i silnikowi będzie brakowało tlenu. Ja sterując z interfejsu EGRem byłem w stanie tak go otworzyć, że silnik nie mógł się rozkręcić na wyższe obroty (na biegu jałowym) trzymając pedał przyspieszania w podłodze
- niedomykający się EGR? Tutaj chyba jest taki na grzybek który od góry domyka otwór u dołu i sterowany (podnoszony jest) podciśnieniem przez elektrozawór podciśnienia (sterowanie PWM). Możesz sprawdzić co się stanie zdejmując wężyk podciśnienia z EGR i go zaślepiając jakimś gwoździem. Jeżdżąc tak błąd EGR powinien pojawić się po kilku set km.
- szczelność układu dolotowego - ale piszesz że były wymieniane rury wiec można odłożyć na sam koniec
niwre
Świeżak
Kontakt:

witajcie
wracam do tematu bo problem rozwiązany - może komuś kiedyś przyda się ta wiedza.
Moje auto trafiło do mechanika z prawdziwego zdarzenia - w związku z objawami i po jeździe na zimnym i rozgrzanym silniku zdiagnozował problem po stronie skrzyni biegów a konkretnie oleju w skrzyni biegów.
Serwis Opla wcześniej nie zalecał wymiany.
Umówiłem się więc na dynamiczna wymianę oleju w Bosch Serwis.
Olej był przepracowany, mocno zabrudzony czarny i o obiegu brakowało 2,4 litra !
Po wymianie z autem wszystko OK.
pawelwaw84
Wymiatacz
Imię: Paweł
Samochód: Captiva lift 2013
Silnik: 2.0d 163KM
Kontakt:

Post autor: pawelwaw84 »

Taka wymiana jest zalecana co 60kkm lub 3lata jakby co. Słuchaj a jak gość ocenił że brakowało w skrzyni 2,4l oleju? Ja jak robiłem wymianę to miałem wrażenie że ta maszyna do dynamicznej wymiany nie jest w stanie sprawdzić ile oleju powinno być w skrzyni. To raczej działa na zasadzie ile oleju wyssie tyle doleje.
niwre
Świeżak
Kontakt:

Bardzo pewnie stwierdzili że tyle właśnie brakowało (według danych w tej skrzyni w obiegu jest 7,1 litra).
Może najpierw spuścili i zmierzyli a potem przetłaczali nowy aż do uzyskania właściwej barwy (nie wiem czy tak to działa :) )
pawelwaw84
Wymiatacz
Imię: Paweł
Samochód: Captiva lift 2013
Silnik: 2.0d 163KM
Kontakt:

Post autor: pawelwaw84 »

No właśnie wg mnie tak to nie działa bo jednocześnie jedną rura wsysa a druga wtłacza, a maszyna pilnuje żeby tyle samo wlać co wypłynęło. U mnie przelali 20litrów oleju przez skrzynię, aż się zrobił czysty. No nic, za rok znów mam wymianę to podpytam.
kochar
Wymiatacz
Imię: Jan
Samochód: ORLANDO 2.0l VCDI
Silnik: 163KM, diesel
Been thanked: 2 times

Post autor: kochar »

niwre pisze: 29 lis 2021, o 11:59 Bardzo pewnie stwierdzili że tyle właśnie brakowało (według danych w tej skrzyni w obiegu jest 7,1 litra).
Może najpierw spuścili i zmierzyli a potem przetłaczali nowy aż do uzyskania właściwej barwy (nie wiem czy tak to działa :) )
Mogło tak być że spuścili i zmierzyli a że korkiem spustowym wszystko nie zleci to im brakło 2,4l. :lol:
U mnie do skrzyni wchodzi 9l a przy wymianie statycznej zlatuje 5l.
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! ;)
ramzes314

Post autor: ramzes314 »

W captiva 2.0 150km ze skrzynia automat jest odkręcany bagnet na którym można sprawdzić stan oleju w skrzyni. Na dynamicznej wymianie w mojej Capti mi pokazywał ten co wymieniał olej. Wymieniałem w Izabelinie C koło Wawy, polecam, naprawdę znają się na automatach panowie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Captiva Mechanika”