Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Cruze 1.6 + gaz BRC - błąd P0335

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
Zablokowany
lpmaster
Świeżak
Imię: Marek
Samochód: Chevrolet Cruze
Silnik: 1.6
LPG: Nie
Kontakt:

Cruze 1.6 + gaz BRC - błąd P0335

Post autor: lpmaster »

Witam

Mam kolejny problem z moim Chevroletem Cruze 1.6 LT (2011) + gaz BRC (montowany w 2020 r.)
Podczas jazdy poczułem szarpnięcie, spadek mocy oraz obroty silnika spadły do zera, pokazała się żółta kontrolka ESC (elektroniczny układ stabilizacji toru jazdy), podpiąłem czytnik ELM - wyskoczył błąd p0335 - czujnik położenia wału korbowego, skasowałem błąd, ale dalsze uruchamianie auta było mocno utrudnione, następnie zapakowałem auto na lawetę i do mechanika. Diagnoza
- Mechanik nr 1. - czujnik sprawny, coś tam poczyścili, ale bez skutku. Ich zdaniem problem leży w sterowniku/komputerze
- Mechanik nr 2 (ASO) - po ponad tygodniowej diagnostyce i niby jeździe próbnej - przyznali się że nie są w stanie ustalić problemu i po prostu nie wiedzą co jest zepsute.... (powiedzieli, że wszystko posprawdzali, ale nie wiedzą)
W przyszłym tygodniu mam wizytę u poleconego elektromechanika i zobaczymy co ustali... Myślałem o wymianie czujnika, bo mam jeden delphi w zapasie, no ale skoro był sprawdzany u dwóch mechaników to chyba nie ma sensu.

Trochę poczytałem i objawy również pasują do cewki zapłonowej, wspomnianego sterownika, ASO wspomniało również o możliwych luzach zaworowych albo krzywkach na wałkach rozrządu. Nie znam stanu sondy lambda, cały rozrząd robiłem 20 tys. temu i jeszcze jest na gwarancji.

Jeśli ktoś miał podobny problem, albo ma jakiś pomysł co zrobić to proszę o informację. (od razu dodaję, że nie mam podnośnika, kanału, a jedyną rzeczą, którą sam zrobiłem to wymiana świec zapłonowych w garażu podziemnym w bloku). Przebieg 140 tys., gaz zamontowany przy 120 tys.

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Re: Cruze 1.6 + gaz BRC - błąd P0335

Post autor: etac »

Proszę stosować się do regulaminu tego forum.

search.php?keywords=P0335
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
Zablokowany

Wróć do „Cruze Elektryka/Elektronika”