Chevrolet Aveo 1.4 101KM 2010r w posiadaniu od kilku tygodni jako drugi samochód.
Po zapaleniu na zimnym i przegazowaniu słychać bulgotanie wody. Mechanik zrobił test na UPG - wyszedł negatywny - więc uznał, że w tym samochodzie układ chłodzenia tak działa i to normalne, że słychać bulgotanie.
Pod korkiem oleju nie ma żadnego "majonezu" ani oleju nie przybywa.
W zbiorniczku płynu chłodniczego nie ma tzw masła - może tylko kilka tłustych oczek co może wskazywać albo na zanieczyszczony płyn chłodniczy albo na początek problemu z chodniczka oleju.
Dzisiaj po odpaleniu i zagrzaniu silnika nagle pękł dolny wąż od chłodnicy - ten od strony alternatora. Zbiorniczek wyrównawczy w momencie stał się pusty. Pod maską wszystko zalane płynem.
Jutro muszę założyć nowy wąż i nalać nowy płyn.
Zastanawiam się czy to zbieg okoliczności bo jest mróz i wąż był stary czy jednak układ się zapowietrza z jakiegoś powodu...
Co sądzicie?
Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
T250 układ chłodzenia
-
senseii
- Świeżak
- Imię: Senseii
- Samochód: Aveo
- Silnik: 1.4 101KM
- Kontakt:
- bubu1769
- Administrator

- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
Re: T250 układ chłodzenia
Jakoś u siebie nie spotkałem się z bulgotaniem po odpaleniu.
Możliwe że rzeczywiście ktoś już robił chłodniczke oleju ale nie wypłukał porządnie układu i teraz po kolei będą ci węże trzaskać.
Możliwe że rzeczywiście ktoś już robił chłodniczke oleju ale nie wypłukał porządnie układu i teraz po kolei będą ci węże trzaskać.
-
senseii
- Świeżak
- Imię: Senseii
- Samochód: Aveo
- Kontakt:
Zbiorniczek wykręciłem. W środku całe ścianki tluste. Ale martwi mnie coś innego. Ze zbiorniczka idzie jeden przewód w stronę przepustnicy. On też wygląda na tłusty w środku.
Dobrym pomysłem będzie wymontowanie wszystkich przewodów i przepłukanie ich pod ciepła wodą z płynem czy lepiej po prostu zalać świeży płyn z jakaś płukanką a potem kilka razy przepuścić wodę demineralizowaną?
Zastanawiam się czy bawić się w mycie tego zbiorniczka czy kupić nowy razem z korkiem.
Dobrym pomysłem będzie wymontowanie wszystkich przewodów i przepłukanie ich pod ciepła wodą z płynem czy lepiej po prostu zalać świeży płyn z jakaś płukanką a potem kilka razy przepuścić wodę demineralizowaną?
Zastanawiam się czy bawić się w mycie tego zbiorniczka czy kupić nowy razem z korkiem.
Ostatnio zmieniony 22 sty 2022, o 12:21 przez etac, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunięto zapis z CYTUJ
Powód: Usunięto zapis z CYTUJ
- bubu1769
- Administrator

- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
Wypłukać musisz cały układ, blok, chłodnice, nagrzewnicę, żeby pozbyć się resztek oleju.
Ja u siebie zastosowałem zwykłą płukankę do układów chłodzenia i postępowałem według instrukcji.
Ze zbiornikiem zrób jak uważasz, część osób go czyści, część wymienia, ja swój wyługowałem bo akurat mam dostęp do odpowiedniej chemii.
Ja u siebie zastosowałem zwykłą płukankę do układów chłodzenia i postępowałem według instrukcji.
Ze zbiornikiem zrób jak uważasz, część osób go czyści, część wymienia, ja swój wyługowałem bo akurat mam dostęp do odpowiedniej chemii.