Witam wszystkich,
Przychodzę z banalnym pytaniem ale nie mogę nigdzie nic znaleźć a nie chciałbym sobie czegoś rozłączyć przy okazji. Chodzi o 3cie światło stop. Jakie żarówki tam wchodzą? x) tam będą te w5w czy jakieś inne? jak próbuje cokolwiek znaleźć to zamiast informacji o żarówkach proponuje mi się całe światła z obudową -_-.
Również pytanie do ludzi z pomorza (najlepiej z trójmiasta) - znacie może jakiegoś elektryka, który miałby możliwość podłączyć się pod komputer tego pojazdu i sprawdzenie który czujnik parkowania jest uszkodzony? na desce świeci mi od sporego czasu kontrolka parktronika i chciałbym to w końcu zrobić ale nie wiadomo teraz czy to wina jednego czujnika czy może dwóch a może wszystko tam poszło do piachu. Jak ktokolwiek się podłącza to ma dostęp tylko do komputera silnika.
Za pomoc dzięki!
Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
trzecie światło stop + pytanie o elektryka
-
Mateusz91
- Świeżak
- Imię: Mateusz
- Samochód: Epica
- Silnik: 2.0 144km
- LPG: STAG
- Kontakt:
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Re: trzecie światło stop + pytanie o elektryka
tam mogą być diody.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- Kraviec
- Profesjonalista
- Imię: Michał
- Samochód: Epica V250
- Silnik: 2.0, X20D1, 144KM
- LPG: KME Nevo
- Kontakt:
Epica ma w trzecim stopie żarówki w5w, oryginalnie są w srebrnej powłoce żeby chyba delikatniej świeciły, ja wymieniłem na zwykłe i nie widzę różnicy.
Co do czujników cofania to Epica miała w nich wadliwe wiązki, które zjadało od wilgoci, na 99% będziesz miał ten problem.
Co do czujników cofania to Epica miała w nich wadliwe wiązki, które zjadało od wilgoci, na 99% będziesz miał ten problem.
-
Mateusz91
- Świeżak
- Kontakt:
Kwestia żarówek wyjaśniona. Jak już napisałem post to znalazłem informacje w końcu... Na tym forum
w5w w srebrnej bance.
Pozostaje temat elektryka
Dodano po 1 minucie 20 sekundach:
Pozostaje temat elektryka
Dodano po 1 minucie 20 sekundach:
Ok. Czyli jak coś to by trzeba było wszystko wymieniać? Polecasz jakieś czujniki?Kraviec pisze: 28 sty 2022, o 15:58 Epica ma w trzecim stopie żarówki w5w, oryginalnie są w srebrnej powłoce żeby chyba delikatniej świeciły, ja wymieniłem na zwykłe i nie widzę różnicy.
- Kraviec
- Profesjonalista
- Imię: Michał
- Samochód: Epica V250
- Silnik: 2.0, X20D1, 144KM
- LPG: KME Nevo
- Kontakt:
Jak się okazało po latach mam to szczęście i Epicę bez czujników więc nie było okazji wejść dokładnie w ten temat.
Ale przerabiałem czujniki uniwersalne w innym aucie i w zasadzie wymienione jakieś droższe dokładane w ASO na tanie chińczyki pokazały, że nie warto dopłacać, działają tak samo.
Ale przerabiałem czujniki uniwersalne w innym aucie i w zasadzie wymienione jakieś droższe dokładane w ASO na tanie chińczyki pokazały, że nie warto dopłacać, działają tak samo.
-
Mateusz91
- Świeżak
- Kontakt:
Cześć,
nie chcę robić osobnych tematów więc mam nadzieję, że od razu ktoś tu odpiszę.
Mam nierówną pracę silnika. Walczę z tym od miesiąca. 2msc temu były wymieniane świece zapłonowe.
teraz jak miałem check engine właśnie miesiąc temu wyszedł w obd informacja o błędzie w pierwszym cylindrze. Pracownik warsztatu żeby nie grzebać za dużo przełożył cewkę z pierwszego cylindra do 5tego i czekamy aż znowu zaświeci się błąd - jakby wyszedł 5ty to wina cewki jak pierwszego to problem cylindra. Niestety jednak po dwóch tygodniach od tego zabiegu zamiast zaświecić się błąd - wczoraj zaczął mrugać check engine i falowało obrotami aż zgasł. W połowie drogi z pracy do firmy wszystko jednak wróciło do normy. check się zgasił i samochód zaczął jechać normalnie. Dziś jednak czułem pewien opór czyli tak jakby cylinder zrobił sobie wolne i pięć za niego robi.
Chcę we własnym zakresie wymienić cewkę, która miesiąc temu się wyświetliła i dodatkowo spróbować wymienić kable zapłonowe bo moim zdaniem objawy wskazują na problemy w tej materii bo jakby cylider był uszkodzony to by samochód non stop trzęsło i byłby niespokojny.
teraz meritum. Cewkę znaleźć to nie problem.
Pytanie ile powinno być tych kabli.
bo niby pasujące z intercars to takie:
https://intercars.pl/produkty/251089-pr ... ea-l30007d mi się wydawało że powinno być tyle ile cylindrów.
nie chcę robić osobnych tematów więc mam nadzieję, że od razu ktoś tu odpiszę.
Mam nierówną pracę silnika. Walczę z tym od miesiąca. 2msc temu były wymieniane świece zapłonowe.
teraz jak miałem check engine właśnie miesiąc temu wyszedł w obd informacja o błędzie w pierwszym cylindrze. Pracownik warsztatu żeby nie grzebać za dużo przełożył cewkę z pierwszego cylindra do 5tego i czekamy aż znowu zaświeci się błąd - jakby wyszedł 5ty to wina cewki jak pierwszego to problem cylindra. Niestety jednak po dwóch tygodniach od tego zabiegu zamiast zaświecić się błąd - wczoraj zaczął mrugać check engine i falowało obrotami aż zgasł. W połowie drogi z pracy do firmy wszystko jednak wróciło do normy. check się zgasił i samochód zaczął jechać normalnie. Dziś jednak czułem pewien opór czyli tak jakby cylinder zrobił sobie wolne i pięć za niego robi.
Chcę we własnym zakresie wymienić cewkę, która miesiąc temu się wyświetliła i dodatkowo spróbować wymienić kable zapłonowe bo moim zdaniem objawy wskazują na problemy w tej materii bo jakby cylider był uszkodzony to by samochód non stop trzęsło i byłby niespokojny.
teraz meritum. Cewkę znaleźć to nie problem.
Pytanie ile powinno być tych kabli.
bo niby pasujące z intercars to takie:
https://intercars.pl/produkty/251089-pr ... ea-l30007d mi się wydawało że powinno być tyle ile cylindrów.