Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Łancuch czy pasek ?
-
krzysiek40
- Świeżak
- Imię: krzysiek
- Samochód: aveo
- Silnik: 1,2 benzyna 62 KW
- Kontakt:
Łancuch czy pasek ?
Posiadam auto koło tygodnia- chevrolet aveo 1,2 hatchback 62 KW (rok modelowy 2011, rok budowy 2010) Czy jest tam pasek czy łąńcuch ? Nie moge nigdzie znalezc w internecie o tym silniku.Podobno sie wymienia łąńcuch co 10 lat a przy kupnie słyszałem ze tylko olej wymieniac regularnie bo sie sam napina,jak to sprawdzic?.
I 2 pytanie mam wyposazenie ABS mam a nie zauważylem na kontrolkach zeby było Esp.Czy to nie musi byc jednoczesnie zamontowane?
- Dzieki za podpowiedzi
I 2 pytanie mam wyposazenie ABS mam a nie zauważylem na kontrolkach zeby było Esp.Czy to nie musi byc jednoczesnie zamontowane?
- Dzieki za podpowiedzi
- bubu1769
- Administrator

- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
Re: Łancuch czy pasek ?
Silnik B12D albo S-TEC II.
Łańcuch rozrządu, wymiana co 250 kkm lub 10 lat.
Luz zaworowy do sprawdzenia co 90 kkm lub 4 lata.
ESP było dopiero w T300.
Łańcuch rozrządu, wymiana co 250 kkm lub 10 lat.
Luz zaworowy do sprawdzenia co 90 kkm lub 4 lata.
ESP było dopiero w T300.
- tdon
- Zasłużony dla forum
- Imię: Tomek
- Samochód: Hyundai i20 BC3
- Silnik: 1,2 16V 84KM
- LPG: BRC SQ32 DualJet
- Inny samochód: Był Aveo T300 LT+
- Kontakt:
- rajtkezjusz
- Profesjonalista
- Imię: Daniel
- Samochód: AVEO T300
- Silnik:
aby nie powielać tematu - Aveo T300 86KM łańcuch i hydraulika ,niby bez obsługi ale wiadomo jak to jest . Czy jest jakieś doświadczenie z tym silnikiem w temacie trwałości łańcucha (auto ma 11 lat i 105 tyś km ) i kasatorów luzów ? Czy to niejako w ciemno wymieniać, czy czekać na jakieś konkretne objawy ? Auto odpala na dotyk , kasatory od nowości nie były jakieś ciche zwłaszcza na zimnym , olej Ravenol , Valvoline
- Arbi
- Wymiatacz
- Imię: Albert
- Samochód: Epica
- Silnik: 2.5 24V, 156KM, benz.+LPG
- LPG: Vialle LPE-7 (LPi)
- Kontakt:
105 tyś. więc ja bym się łańcuchem nie przejmował. Jak będzie do wymiany to na pewno usłyszysz.
- rajtkezjusz
- Profesjonalista
- Silnik:
-
adamek339
- Świeżak
- Imię: Adam
- Samochód: aveo
- Silnik:
- Kontakt:
- rajtkezjusz
- Profesjonalista
- Silnik:
hydroregulacja - szklanki ma 1.8 lub 1.6 tym regulowane chyba . Domyślam się, że hydroregulator działa poprzez szklankę ? Jaka może być trwałość hydro ?
- dokia
- Patron

- Imię: Dorota
- Samochód: Jaguar E-Pace 2020
- Silnik: PB Jaguar Ingenium 2.0t 250KM
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
Opel od GM miał w interwale 150tys km na hydroregulację bez szukania w niej problemu. Chevrolet powinien mieć podobnie.
Każdy, kogo spotykasz, toczy bitwę, o której nic nie wiesz. Bądź życzliwy. Zawsze.
- Arbi
- Wymiatacz
- Imię: Albert
- Samochód: Epica
- Silnik: 2.5 24V, 156KM, benz.+LPG
- LPG: Vialle LPE-7 (LPi)
- Kontakt:
Przy regularnych wymianach oleju dobrej jakości, hydrauliczna regulacja nie powinna sprawiać problemów przez cały okres życia silnika. Pokaż dokia zalecenia opla bo 150tyś to bardzo niewiele i bardzo mnie to ciekawi.
- dokia
- Patron

- Kontakt:
Nie jest to takie ważne abym teraz grzebała w tym. Możecie nie ruszać przecież, to nie jest mój problem ta wasza hydro
ja sprzedaje auto zanim doleci do 200tys aby nie zajmować się takimi pierdołami. U mnie na forum to już grzebią w tych hydro po 200. Ale tak jak napisałam, ja mam to gdzieś, tylko czasem coś przeczytam. Ja nie jeżdżę autami z dużym przebiegiem bo nie będę na takie bzdury czasu tracić. W życiu bym nie kupiła auta gdzie to nie robi się samo. Ja nie mam czasu na jakieś serwisy roczne dłuższe niż godzina mojego czasu. W Oplu też w 1,6 i w 1,8 jest bez hydro i trzeba w tych szklankach się grzebać
Każdy, kogo spotykasz, toczy bitwę, o której nic nie wiesz. Bądź życzliwy. Zawsze.
- rajtkezjusz
- Profesjonalista
- Silnik:
150 tyś lub 10 lat chyba dokładniej . Auto ma pojeździć bo służy starszemu człowiekowi ,a oni są przyzwyczajeni do tego co posiadają , znają . Stąd pytania aby dopomóc właścicielowi który dba o auto i chce mieć je pewne co do stanu .dokia pisze: 20 mar 2022, o 19:30 Opel od GM miał w interwale 150tys km na hydroregulację bez szukania w niej problemu. Chevrolet powinien mieć podobnie.
- dokia
- Patron

- Kontakt:
Jak hydrauliczny popychacz się zepsuje, to chyba wtedy jest ta atrakcja
niestety przy autach starych i z dużym przebiegiem to wszystko może się zdarzyć. Jak ktoś jest jedynym właścicielem auta to jest bardziej pewnym co tam może go zaskoczyć lub nie. Jak olej w silniku wymieniany co 10tys km to przecież nic nie powinno się wydarzyć. Ale że np w klubie Insigni nadal kupują auta z 2008-2009 zamiast pozwolić je zezłomować to no cóż... Powinniśmy takimi golić się już - wy brodę, ja nogi
opel to opel, podobnie jak chevrolet od GM. To najtańsze niemieckie auta były i tyle w temacie ich niezawodności i jakości. To też nie klub Porsche -tam może lepiej jest 
Dodano po 1 minucie 50 sekundach:
Dodano po 2 minutach 36 sekundach:
"Opinia doradcy technicznego Dixi-Car: Witamy w serwisie Dixi-Car, obsługującym marki Opel/Chevrolet. Odnośnie pytania o luzy zaworowe w Pana aucie producent nie przewiduje interwałów czasowych / kilometrażowych dotyczących regulacji zaworów– układ hydrauliczny dla silnika A20NHT – LDK, podnośniki zaworów w katalogu w ilości 16 szt. są 1 w rozmiarze. Czy występują luzy można sprawdzić profilaktycznie jeśli uważa Pan, że takie mogły się pojawić. Zapraszamy do kontaktu poniżej celem umówienia wizyty."
Czyli można sobie sprawdzić mimo hydro w każdym aucie

Dodano po 1 minucie 50 sekundach:
Tak mi się też wydaje, że właśnie takie informacje czytałam o tym hydro. Jak nie zepsuje się nic z tego układu to powinien działać. Też nie mam pojęcia gdzie naprawić to jak coś? Innej używki szukać chybarajtkezjusz pisze: 20 mar 2022, o 21:16150 tyś lub 10 lat chyba dokładniej . Auto ma pojeździć bo służy starszemu człowiekowi ,a oni są przyzwyczajeni do tego co posiadają , znają . Stąd pytania aby dopomóc właścicielowi który dba o auto i chce mieć je pewne co do stanu .dokia pisze: 20 mar 2022, o 19:30 Opel od GM miał w interwale 150tys km na hydroregulację bez szukania w niej problemu. Chevrolet powinien mieć podobnie.
Dodano po 2 minutach 36 sekundach:
"Opinia doradcy technicznego Dixi-Car: Witamy w serwisie Dixi-Car, obsługującym marki Opel/Chevrolet. Odnośnie pytania o luzy zaworowe w Pana aucie producent nie przewiduje interwałów czasowych / kilometrażowych dotyczących regulacji zaworów– układ hydrauliczny dla silnika A20NHT – LDK, podnośniki zaworów w katalogu w ilości 16 szt. są 1 w rozmiarze. Czy występują luzy można sprawdzić profilaktycznie jeśli uważa Pan, że takie mogły się pojawić. Zapraszamy do kontaktu poniżej celem umówienia wizyty."
Czyli można sobie sprawdzić mimo hydro w każdym aucie
- dokia
- Patron

- Kontakt:
Potwierdziłam powyższe u naszego forumowego specjalisty od opla. Napisał tak: "Oczywiście zdarza się że szklanka nie trzyma ciśnienia i olej z niej odpływa ale to sporadycznie i w starszych autach".
Natomiast nie wiem jakie będą objawy gdy takie usterki przy hydro pojawią się. To już sami szukajcie. Być może dolewki oleju pomiędzy interwałami wymian gdy silnik nie posiada turbiny chociaż turbina pić może bardzo minimalnie. Nie pomogę bardziej. Do 150tys i 10lat nie powinno być z tym problemu,a potem. Jeśli już to chyba trzeba jakoś ten system naprawić, a może wyłączyć i już samodzielnie te luzy sprawdzać.
Natomiast nie wiem jakie będą objawy gdy takie usterki przy hydro pojawią się. To już sami szukajcie. Być może dolewki oleju pomiędzy interwałami wymian gdy silnik nie posiada turbiny chociaż turbina pić może bardzo minimalnie. Nie pomogę bardziej. Do 150tys i 10lat nie powinno być z tym problemu,a potem. Jeśli już to chyba trzeba jakoś ten system naprawić, a może wyłączyć i już samodzielnie te luzy sprawdzać.
- bubu1769
- Administrator

- Kontakt:
Awarię hydroregulatorów są w sumie dwie.
Jak zablokuje się w pozycji spoczynkowej to wtedy będzie słychać klekotanie zaworu.
Jak zablokuje się w pozycji wysuniętej, rzadziej się to zdarza, to stracimy kompresję na cylindrze.
Ogólnie główną przyczyną awarii jest zaniedbywanie oleju.
Jak zablokuje się w pozycji spoczynkowej to wtedy będzie słychać klekotanie zaworu.
Jak zablokuje się w pozycji wysuniętej, rzadziej się to zdarza, to stracimy kompresję na cylindrze.
Ogólnie główną przyczyną awarii jest zaniedbywanie oleju.
- dokia
- Patron

- Kontakt:
A weź nie strasz. U mnie na ssaniu zawsze ( i w tej poprzedniej), coś cyka. To już mam rozbierać ? Po 40 sekundach przestaje cykać.
- bubu1769
- Administrator

- Kontakt:
Raczej nie ma czym się martwić.
W Merivie A 1.8 teściowej jest tak od kiedy ja kupiła i nic złego się nie dzieje.
Trzeba wziąć pod uwagę że chwilę trwa nabicie ciśnienia oleju i jego dotarcie do wszystkich elementów.
Możesz co najwyżej dać płukankę przed wymianą.
W Merivie A 1.8 teściowej jest tak od kiedy ja kupiła i nic złego się nie dzieje.
Trzeba wziąć pod uwagę że chwilę trwa nabicie ciśnienia oleju i jego dotarcie do wszystkich elementów.
Możesz co najwyżej dać płukankę przed wymianą.
- rajtkezjusz
- Profesjonalista
- Silnik:
Dzięki za porady , w sierpniu auto ma wymianę oleju i lekko poci się okolica uszczelniacza jakiegoś i trzeba zdjąć pokrywę zaworów .Wtedy spytam mechanika jak to wygląda , na co zwrócić uwagę
-
danekin
- Świeżak
- Samochód: Aveo T300
- Silnik:
- Kontakt:
Mój Aveo 1.2 86 Km 2012 właśnie przekroczył 216k,km póki co przy silniku tylko musiałem wymienić czujnik temperatury jakieś 30k km temu. A tak to olej, filtry co 10-15k i silniczek pracuje bardzo płynnie. Oby tak dalej.