Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Światło cofania
- eomernik
- Świeżak
- Imię: Alojzy
- Samochód: Lacetti
- Silnik: 1.4
- Inny samochód: Laguna
- Kontakt:
Światło cofania
Dobry wszystkim, mam następujący problem odnośnie światła cofania, mianowicie nie działa pali bezpiecznik przy każdym wbiciu wstecznego. Przeszukałem forum, nie znalazłem niestety podobnego problemu, nie posiadam w swoim egzemplarzu czujników parkowania. Od czego zacząć? Co mogę sprawdzić, może ktoś zmierzył się z czymś takim, pozdrawiam i z góry dziękuje za odp.
-
chrobot
- Specjalista
- Imię: jan
- Samochód: lacetti
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Światło cofania
wiązka tylna klapa i pęknięty wężyk od spryskiwacza. woda leja sie po lewym boku samochodu
- Sebastian
- Moderator
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Zepsuty włącznik świateł. Najlepiej sprawdzić tak: odpinasz kostkę, wykręcasz go ze skrzyni, podłączasz kostkę do czujnika ale czujnik nie może dotykać masy (silnika, skrzyni itp), wkładasz sprawny bezpiecznik, dajesz na zapłon. Jeśli bezpiecznik jest ok i się nie pali, to znaczy, że czujnik ma wewnątrz zwarcie i wymaga wymiany (z doświadczenia OYODO wytrzymuje koło roku-półtora i robi się zwarcie, niska cena ale nie polecam).
W obu lacetti miałem to samo w przeciągu miesiąca ;P
W obu lacetti miałem to samo w przeciągu miesiąca ;P
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
- papieju
- Fachman
- Imię: Marcin
- Samochód: Nubira kombi 1.8 LPG
- Silnik:
- Kontakt:
-
wojtekpaterski
- Aktywny
- Imię: Wojciech
- Samochód: Nubira
- Silnik: F18d3 121
- LPG: Stag 300
- Kontakt:
Zacznij może od sprawdzenia żarówki a potem jak koledzy mówią wypnij czujnik -bedzie widoczna wtyczka od przodu skrzyni biegów po prawej stronie jak stoisz przed autem i zmostkuj wtyczkę jakimś spinaczem czy właśnie dobrym bezpiecznikiem. Ja miałem założone ledy na cofanie i w momencie wymiany na zwykłe to włącznik wyzionął ducha. Kup taki mniej więcej za 15-20 zł z era czy Korea parts. Pasują od Lanosa nubiry opla
Nigdy nie wiesz co zrobi świr
- skull
- Stały bywalec
- Imię: Michał
- Samochód: Chevrolet Lacetti SW
- Silnik: F16D3
- LPG: BRC SQ24
- Kontakt:
Panowie,
jak wywala bezpiecznik to jak to może być ten czujnik jak jego praca to właśnie zwieranie (robienie zwarcia) obwodu - u mnie też padł ale to oznaczało że lampa z tyłu się nie paliła (+ kamera cofania się nie włączała), za to bezpiecznik dobry - obwód nie był zamykany, tu efekt jest odwrotny
Najpierw sprawdzić żarówkę - może spaliła się w tak dziwny sposób że robi zwarcie - a na 99% to tak jak napisał @chrobot zalana wiązka i w ten sposób spalona kostka - przypadłość HB
jak wywala bezpiecznik to jak to może być ten czujnik jak jego praca to właśnie zwieranie (robienie zwarcia) obwodu - u mnie też padł ale to oznaczało że lampa z tyłu się nie paliła (+ kamera cofania się nie włączała), za to bezpiecznik dobry - obwód nie był zamykany, tu efekt jest odwrotny
Najpierw sprawdzić żarówkę - może spaliła się w tak dziwny sposób że robi zwarcie - a na 99% to tak jak napisał @chrobot zalana wiązka i w ten sposób spalona kostka - przypadłość HB
- chocisz
- Profesjonalista
- Imię: wojtas
- Samochód: Lacetti
- Silnik: F18D3
- Kontakt:
Z tego co się orientuję czujnik zwiera, ale obwód (+), wkręcony jest w skrzynię, dlatego przebicie do masy powoduje zwarcie, aczkolwiek mi to się jeszcze nie zdarzyło, czujnik zazwyczaj odmawia posłuszeństwa
- skull
- Stały bywalec
- Imię: Michał
- Samochód: Chevrolet Lacetti SW
- Silnik: F16D3
- LPG: BRC SQ24
- Kontakt:
no tak, takie dziwne uszkodzenie mogłoby robić zwarcie.
Najczęstsza przyczyna niesprawności tego czujnika to brak styku.
Dodaję schemat obwodu dla jasności:
Najczęstsza przyczyna niesprawności tego czujnika to brak styku.
Dodaję schemat obwodu dla jasności: