Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Podgrzewanie tylnej szyby i lusterek.
-
barus
- Wymiatacz
- Imię: Czesław
- Samochód: Cruze1.8LT+Prem, LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Podgrzewanie tylnej szyby i lusterek.
Sprawdź wtyczkę/gniazdo czujnika ładowania akumulatora, jakość styków, albo na próbę podmień z czujnik z innego Cruze.
-
Marineros
- Stały bywalec
- Imię: Łukasz
- Samochód: Chevrolet Cruze
- Silnik: 1.6 115 km
- LPG: Lpg
- Kontakt:
A gdzie to się znajduje w Cruzie bo nawet nie miałem pojęcia, że takie coś istnieje. 

- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
rozbierz skrzynkę bezpieczników bo tam na wtyczkach cuda się czasem dzieją.Marineros pisze: 16 paź 2022, o 18:54 Więc gdzie mam szukać przyczyny braku podgrzewania tylnej szyby bo już pomysłów mi brakuje.
Podmień przekaźnik szyby na inny. Kolega w dziale Aveo, szuka rozwiązania z tym samy problemem.
Dodano po 1 minucie 26 sekundach:
pierścień przez który idzie kabel masowy do nadwozia.Marineros pisze: 16 paź 2022, o 20:17 A gdzie to się znajduje w Cruzie bo nawet nie miałem pojęcia, że takie coś istnieje.![]()
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
Marineros
- Stały bywalec
- Kontakt:
A który przekaźnik odpowiada za podgrzewanie szyb i lusterek? Pytam bo poprostu chce to sam ogarnąć bo ten elektryk to zaczyna mi grać na nerwach.
- MIDO
- Wymiatacz
- Imię: Miłosz
- Samochód: i20 Cool
- Silnik: 1.2 LPG
- LPG: BRC
- Kontakt:
Generalnie może być coś w tym co ten elektryk wymyślił. Wpiąłem sobie pod przekaźnik 3 ledy które informują mnie o stanie pracy/sterowania przekaźnika. W stanie kiedy NIE MAM grzania szyby, podczas próby jego załączenia pojawia się na chwilę napięcie na cewce przekaźnika po czym od razu następuje odcięcie i dalej już nie ma reakcji na położenie przełącznika szyb. Być może ta chwila to jest moment kiedy BCM twierdzi że coś jest nie halo i odcina...
Nowa odma dobra na wszystko!!!
-
barus
- Wymiatacz
- Silnik:
- Kontakt:
W TIS nic nie pisze na temat redukcji obciążenia prądowego poprzez odłączanie niektórych obwodów z powodu niedoładowania akumulatora, poniżej 50%.
Być może jest to skrótowy opis działania układu ładowania i nie wszystkie jego szczegóły zostały opisane. Ale gdzieś czytałem w necie o tych systemach ładowania z czujnikiem prądowym i tak właśnie ma to działać, że gdy BCM na podstawie tego czujnika stwierdzi, iż akumulator jest naładowany poniżej progu 50% to moduł nadwozia odcina takie odbiorniki jak ogrzewanie tylnej szyby, lusterek i klimatyzacji.
Tak jak pisałem już wyżej, spróbuj podmienić ten czujnik.
Być może jest to skrótowy opis działania układu ładowania i nie wszystkie jego szczegóły zostały opisane. Ale gdzieś czytałem w necie o tych systemach ładowania z czujnikiem prądowym i tak właśnie ma to działać, że gdy BCM na podstawie tego czujnika stwierdzi, iż akumulator jest naładowany poniżej progu 50% to moduł nadwozia odcina takie odbiorniki jak ogrzewanie tylnej szyby, lusterek i klimatyzacji.
Tak jak pisałem już wyżej, spróbuj podmienić ten czujnik.
-
Marineros
- Stały bywalec
- Kontakt:
Czujnik tzn ten pierścień, w którym idzie kabel masowy do nadwozia tak? 

- etac
- Prezes

- Kontakt:
tak
-
Marineros
- Stały bywalec
- Kontakt:
Szukam po necie jakiegoś używanego czujnika ale nic nie ma. Nowy tylko na aliexpress idzie dostać. Muszę w sklepie motoryzacyjnym zapytać.
- etac
- Prezes

- Kontakt:
Szukaj do Opla, bo to ten sam.
- zzzz
- Wymiatacz
- Imię: Zbyszek
- Samochód: Cruze HB LT+
- Silnik: 1.8
- Has thanked: 4 times
- Kontakt:
Oglądałeś jaki jest stan tej wtyczki i gniazdka tego czujnika? Sprawdziłeś stan przewodów dochodzących do tej wtyczki?
-
barus
- Wymiatacz
- Silnik:
- Kontakt:
-
Marineros
- Stały bywalec
- Kontakt:
Oglądałem tą wtyczkę. Nie jestem elektrykiem ale na moje oko to wyglada dobrze. Ale zauważyłem coś innego. Od kiedy odebrałem auto od elektryka zacząłem wyłączać kamerę samochodową po zaparkowaniu auta. Wcześniej automatycznie przełączała sieci tryb czuwania bo ma czujnik wstrząsów jakby ktoś uderzył w moje auto. Od kiedy wyłączam tą kamerę ogrzewanie szyby działa. Bywało tak, że i cały weekend auto stało z kamerka w trybie czuwania. Może to jej wina, że rozładowuje aku poniżej 50% i komputer niewpuszczania ogrzewania?
-
barus
- Wymiatacz
- Silnik:
- Kontakt:
No tak, o tym nic wcześniej nie wspominałeś a powinieneś nam o tym napisać na samym początku
Teraz już wiesz, co było przyczyną twojego problemu.
Teraz już wiesz, co było przyczyną twojego problemu.
-
Marineros
- Stały bywalec
- Kontakt:
Tzn jeszcze nie jestem pewien czy to na pewno ta kamera. Dwa dni to dopiero „testuje”że tak powiem. Ale czy taka kamera pobierałaby tak dużo prądu? I czy komputer odcinałby ogrzewanie szyby i lusterek poniżej 50 % naładowania aku? Nawet elektryk mówił, że coś takiego pierwszy raz widzi.
-
barus
- Wymiatacz
- Silnik:
- Kontakt:
Ma to znaczenie zwłaszcza gdy akumulator nie jest nowy a na dworze coraz chłodniej. Biorąc pod uwgę te dwa czynniki + ciągłe rozładowywanie akumulatora nawet małym prądem może skutkować tym, że stan naładowania akumulatora w następnym dniu jest poniżej 50%.
- bubu1769
- Administrator

- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
-
Marineros
- Stały bywalec
- Kontakt:
Akumulator ma 2,5 roku. Wcześniej na starym nie było żadnego problemu z ogrzewaniem szyby ale też nie miałem kamerki. Kamerę mam od wiosny. Problem z podgrzewaniem szyby pojawił się dość niedawno.
- bubu1769
- Administrator

- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
To że akumulator nie jest stary nie oznacza że nie jest wadliwy albo że coś zaczęło pobierać dodatkowy prąd na postoju.
-
barus
- Wymiatacz
- Silnik:
- Kontakt:
Komputer pokładowy mierzy też napięcie akumulatora podczas postoju samochodu, czyli napięcie jałowe akumulatora, gdy akumulator jest w spoczynku. Na podstawie poziomu tego napięcia ocenia stan naładowania akumulatora i jeśli stwierdzi niski stan naładowania to "System zarządzania mocą elektryczną" uruchamia operację tracenia obciążenia (redukcję obciążenia elektrycznego), co oznacza wyłączenie odmrażania tylnej szyby, podgrzewanych lusterek oraz podgrzewanych siedzeń przez 50% swojego cyklu.
Na ekranie DIC zostanie wyświetlony komunikat, jeśli posiadają taką funkcję, "AKTYWOWANO FUNKCJĘ OSZCZĘDZANIA ENERGII"
Tak pisze w TIS.
Na ekranie DIC zostanie wyświetlony komunikat, jeśli posiadają taką funkcję, "AKTYWOWANO FUNKCJĘ OSZCZĘDZANIA ENERGII"
Tak pisze w TIS.
-
Marineros
- Stały bywalec
- Kontakt:
Rozumiem. Ale skoro jest poniżej 50% np. 47 to nawet po przejechaniu 100 km, gdzie teoretycznie akumulator już sporo się podładował ogrzewanie nadal nie działa. Dopiero po wyłączeniu i ponownym uruchomieniu silnika.
- MIDO
- Wymiatacz
- Imię: Miłosz
- Samochód: i20 Cool
- Silnik: 1.2 LPG
- Kontakt:
U mnie dokładnie tak samo. Na razie odłączyłem kamerę, doładowałem aku i obserwuję. Aku bosh 2lata. Jak na razie wszystko ok, szyba działa tak jak powinna
Nowa odma dobra na wszystko!!!
-
barus
- Wymiatacz
- Silnik:
- Kontakt:
W TIS opis działania systemu zarządzania energią jest dosyć ogólnikowy i czasami mało zrozumiany. Pisze, że "Start tracenia obciążenia1." nastąpi, gdy w rubryce "Obliczony stan amperogodzin" ubytek netto akumulatora wynosi 4 Ah.
Następnie po osiągnięciu napięcia akumulatora powyżej 12V i kiedy ubytek akumulatora wynosi poniżej 2 Ah w rubryce "Podejmowane działanie" jest napisane "Skasować tracenie obciążenia 1. W jaki sposób i gdzie to skasować nie wiadomo.
Według mnie jest tak, że jeśli komputer pokładowy obliczy ubytek akumulatora 4 Ah, a robi to, gdy sinik jest nieuruchomiony. Po uruchomieniu silnika włącza procedurę "Start tracenia obciążenia1.". Gdy po pewnym czasie akumulator osiągnie odpowiednie parametry, procedura ta nie zostanie automatycznie wyłączona, trzeba ją ręcznie wyłączyć, jeśli samochód ma taka opcję, lub wyłączy się, gdy zatrzymamy silnik. Taki wniosek można wyciągnąć z tego lakonicznego opisu.
Następnie po osiągnięciu napięcia akumulatora powyżej 12V i kiedy ubytek akumulatora wynosi poniżej 2 Ah w rubryce "Podejmowane działanie" jest napisane "Skasować tracenie obciążenia 1. W jaki sposób i gdzie to skasować nie wiadomo.
Według mnie jest tak, że jeśli komputer pokładowy obliczy ubytek akumulatora 4 Ah, a robi to, gdy sinik jest nieuruchomiony. Po uruchomieniu silnika włącza procedurę "Start tracenia obciążenia1.". Gdy po pewnym czasie akumulator osiągnie odpowiednie parametry, procedura ta nie zostanie automatycznie wyłączona, trzeba ją ręcznie wyłączyć, jeśli samochód ma taka opcję, lub wyłączy się, gdy zatrzymamy silnik. Taki wniosek można wyciągnąć z tego lakonicznego opisu.
-
Marineros
- Stały bywalec
- Kontakt:
A czy ze stanem naładowania aku może być związane to, że klima mi się nie włącza? Tydzień temu przestała chłodzić. Z dnia na dzień. Fachowiec mówi , że to sprzęgło. A może to jedna wspólna sprawa razem z tym ogrzewaniem?