Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wymiana oleju w skrzyni biegów
-
Dario
- Świeżak
- Imię: Dariusz
- Samochód: Chevrolet Cruze LT
- Silnik: 2011/1,8 Benz/141KM/manual
- Kontakt:
Wymiana oleju w skrzyni biegów
Witam wszystkich. Mam zamiar wymienić olej w skrzyni biegów ale po przeczytaniu wątków na forum nadal nie mam pewności. Auto ma przejechane około 170 000 Km i nie wiem czy kiedykolwiek olej był wymieniany a biegi lekko szwankują, więc pomyślałem o wymianie. Czy ktoś mógłby mi udzielić fachowej porady jaki olej będzie najlepszy , ile go zakupić i czy ewentualnie będzie potrzebna jakaś nowa uszczelka lub cokolwiek innego ? Wymianą zajmie się mechanik ale chciałbym nieco zgłębić temat żeby nie usłyszeć że wymienił przy okazji pół samochodu
Będę wdzięczny za wszelką pomoc. Pozdrawiam.
-
toldek
- Aktywny
- Imię: Witek
- Samochód: Cruze 2.0 163Km
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Wymiana oleju w skrzyni biegów
SAE75W-90 Syntetyczny
Klasyfikacja oleju przekładniowego ręcznej skrzyni biegów GL-4
Ręczna skrzynia biegów Litry1.8
Zalecają nowy korek, ale na starym O.K.
Klasyfikacja oleju przekładniowego ręcznej skrzyni biegów GL-4
Ręczna skrzynia biegów Litry1.8
Zalecają nowy korek, ale na starym O.K.
-
Dario
- Świeżak
- Kontakt:
No tak ale tu znów różnie ludzie piszą... Jedni zalecają GM, inni Motul a inni jeszcze coś innego.
- dokia
- Patron

- Imię: Dorota
- Samochód: Jaguar E-Pace 2020
- Silnik: PB Jaguar Ingenium 2.0t 250KM
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
Lej to co zaleca producent a nie ludzie. Z tymi ludźmi to bez sensu ich słuchać, no chyba że wezmą odpowiedzialność za swoje słowa. Każdy jeden ludź raczej nie testował na tysiącu egzemplarzy aby dzielić się miarodajną opinią.
W życiu to najgorzej słuchać słabych doradców.
W życiu to najgorzej słuchać słabych doradców.
Każdy, kogo spotykasz, toczy bitwę, o której nic nie wiesz. Bądź życzliwy. Zawsze.
-
Dario
- Świeżak
- Kontakt:
- mids
- Aktywny
- Imię: Łukasz
- Samochód: Cruze 1.6 113 KM
- Silnik: 1.6 113 KM
- Kontakt:
Ta skrzynia sama w sobie jest beznadziejna, więc biegi ciężko wchodzą tak czy siak. U mnie po wymianie oleju działały nieco lepiej przez 50km, potem znowu zaczęły ciężej wchodzić, tj pracować tak jak przed wymianą 
Pozdrawiam, mids1
Polecam solidne usługi poligraficzne dla firm na terenie Śląska.
Polecam solidne usługi poligraficzne dla firm na terenie Śląska.
-
Dedalus4
- Profesjonalista
- Imię: Szczepan
- Samochód: FORD S-Max
- Silnik: 2.0 Ecoblue
- Inny samochód: Cruze 1.8 LPG
- Kontakt:
Ja wymieniem na Motula, efekt by taki że na poczatku skrzynia chodziła gorzej jak olej był zimny. Potem zaczęła chadzić tak samo jak przed wymianą. Potrzebna jest uszczelka dekla, ale ona lubi się pocić więc część mechaników zakłada dekiel używając jakiegoś silikonu
- tdon
- Zasłużony dla forum
- Imię: Tomek
- Samochód: Hyundai i20 BC3
- Silnik: 1,2 16V 84KM
- LPG: BRC SQ32 DualJet
- Inny samochód: Był Aveo T300 LT+
- Kontakt:
Ojojojoj....
Uwierz mi, że producentowi zależy aby Twoje auto w miarę bezawaryjnie przejeździło okres gwarancji, a potem psuło się możliwie często. Osobiście dość szybko zrezygnowałem w silniku z oleju zalecanego przez producenta. Ta rezygnacja miała głębokie uzasadnienie.
Bardzo słusznie, jednak dobrze posłuchać mądrych.
Dario - na Twoim miejscu zastanawiałbym się ile jeszcze oleju zostało Ci w skrzyni.
W moim Aveo wymieniam olej co kilkadziesiąt tysięcy km pomimo braku takiego zalecenia.
Za każdym razem poziom dość znacznie odbiega od pierwotnego. Być może dzięki tym zabiegom moja skrzynia pracuje bez najmniejszego zarzutu przy przebiegu 197 kkm. Leję wyłącznie Ravenol.
-
pawelwaw84
- Wymiatacz
- Imię: Paweł
- Samochód: Captiva lift 2013
- Silnik: 2.0d 163KM
- Kontakt:
O jakiej skrzyni tu rozmawiamy? D16? Mam te skrzynie i też myślę o wymianie oleju. GM zaleca 1940008 i nie dopuszcza użycia 1940004. Dziwne to, może chodzić o jakiś składnik którego ta skrzynia nie trawi, więc może nie być takiej zupełnej dowolności w doborze. Problem w tym że ten z 8 na końcu jest bardzo drogi...
-
Dario
- Świeżak
- Kontakt:
W lutym będę wymieniał olej w silniku więc do skrzyni i silnika kupiłem Motula. Do skrzyni ten na zdjęciu. Nie wiem czy pomoże ale pewnie nigdy nie był wymieniany więch chyba nie zaszkodziDedalus4 pisze: 27 paź 2022, o 13:22 Ja wymieniem na Motula, efekt by taki że na poczatku skrzynia chodziła gorzej jak olej był zimny. Potem zaczęła chadzić tak samo jak przed wymianą. Potrzebna jest uszczelka dekla, ale ona lubi się pocić więc część mechaników zakłada dekiel używając jakiegoś silikonu
Dodano po 3 minutach 48 sekundach:
Auto kupione w Niemczech a Niemiec nie zrobi niczego, czego nie zaleca producent więc pewnie od nowości nikt tego oleju nie sprawdzał. Ja postanowiłem sprawdzić tego Motula.tdon pisze: 27 paź 2022, o 13:36Ojojojoj....
Uwierz mi, że producentowi zależy aby Twoje auto w miarę bezawaryjnie przejeździło okres gwarancji, a potem psuło się możliwie często. Osobiście dość szybko zrezygnowałem w silniku z oleju zalecanego przez producenta. Ta rezygnacja miała głębokie uzasadnienie.
Bardzo słusznie, jednak dobrze posłuchać mądrych.
Dario - na Twoim miejscu zastanawiałbym się ile jeszcze oleju zostało Ci w skrzyni.
W moim Aveo wymieniam olej co kilkadziesiąt tysięcy km pomimo braku takiego zalecenia.
Za każdym razem poziom dość znacznie odbiega od pierwotnego. Być może dzięki tym zabiegom moja skrzynia pracuje bez najmniejszego zarzutu przy przebiegu 197 kkm. Leję wyłącznie Ravenol.