Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Czujnik temperatury zewnętrznej ;)
- Bartekgrodi
- Świeżak
- Imię: Bartek
- Samochód: Lacetti
- Silnik:
- Kontakt:
Czujnik temperatury zewnętrznej ;)
Witam serdecznie, jestem nowym użytkownikiem na forum i dopiero poruszania się uczę;), ale mam problem z czujnikiem temperatury w Lacetti gdyż gdy wcisnę przycisk temperatury zewnętrznej w climatronicu to pokazuje mi niezależnie od pogody temp. przekraczające 30 czasami 40*C . Gdy odpiąłem go pokazuje 25*C. Czy jest to wina samego czujnika i trzeba go poprostu wymienić czy też problem może tkwić gdzieś indziej ? oraz jaki jest koszt takiego czujnika ponieważ na allegro znalazłem tylko 2 i to używane za (60 zł i 63 zł) + przesyłka . z góry dziękuję za pomoc oraz przepraszam jeżeli taki post już był i proszę o przekierowanie
Pozdrawiam 
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Re: Czujnik temperatury zewnętrznej ;)
Teoretycznie wskazania po odpięciu powinny wskazywać --.-, ale w Lacetti może być inaczej. Należało by na pewno pomierzyć instalacje elektryczna do czujnika, czy nie ma gdzieś zwarć czy przetarć na kablach. W końcu ten czujnik podaje dane do klimatyzacji i steruje klapami wewnątrz auta. Mogę poszukać procedury i schematów w tym zakresie jeśli masz czas na zabawę z instalacja.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Imię: Andrzej
- Samochód: Orlando LTZ
- Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
- Kontakt:
1. Odłączyć złącze czujnika temperatury otoczenia od wiązki przewodów przedniego zderzaka.
2. Zmierzyć rezystancję między stykami złącza czujnika temperatury otoczenia.
Czy rezystancja jest równa wartości rzędu 20 do 25°C (68 do 77°F)?
Rezystancja w zakresie 2600-2100 ohm.
2. Zmierzyć rezystancję między stykami złącza czujnika temperatury otoczenia.
Czy rezystancja jest równa wartości rzędu 20 do 25°C (68 do 77°F)?
Rezystancja w zakresie 2600-2100 ohm.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
- Bartekgrodi
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Witam ponownie, przy temp.na dworze 10*C sprawdzilem i wyszlo 1350 ohm. W serwisie czujnik kosztuje 98 zl. Znajduje sie obok klaksonu i tylko w wersji z klimatronikiem, na ta chwile odpiolem go i pokazuje 25*C . Czy jest jakas mozliwosc lub pomysl aby zaoazczedzic prawie 100 czy moze to nie wina czujnika
dziekuje za pomoc;)
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Poszukac kogos i przpeiac czujnik, moze cos na szrocie, albo ktos z forum bedzie blisko ciebie. 
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
GoLL@B
- Profesjonalista
- Imię: Krzysiek
- Samochód: Daewoo Lacetti
- Silnik:
- Kontakt:
Hmm, może w elektronicznym będą w stanie dopasować odpowiedni termistor? Termistor to koszt 1-2zł, ale będzie bez obudowy.
Czujnik trzeba by sprawdzić jeszcze w jakimś znanym zakresie temperatur/rezystancji, by potwierdzić jego sprawność.
Dodatkowo, jak to wspomniał etac_owiec dobrze byłoby pomierzyć instalację żeby zweryfikować jej sprawność. Pamiętaj, że tutaj następuje odczyt spadku napięcia w związku ze zmienną rezystancją. Ta zmienia się wraz z temperaturą. Jeśli gdzieś np. przełamał Ci się kabel i lekko zwiera, co powoduje wzrost rezystancji, będziesz mieć przekłamania mimo sprawnego czujnika.
Czujnik trzeba by sprawdzić jeszcze w jakimś znanym zakresie temperatur/rezystancji, by potwierdzić jego sprawność.
Dodatkowo, jak to wspomniał etac_owiec dobrze byłoby pomierzyć instalację żeby zweryfikować jej sprawność. Pamiętaj, że tutaj następuje odczyt spadku napięcia w związku ze zmienną rezystancją. Ta zmienia się wraz z temperaturą. Jeśli gdzieś np. przełamał Ci się kabel i lekko zwiera, co powoduje wzrost rezystancji, będziesz mieć przekłamania mimo sprawnego czujnika.
- Bartekgrodi
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
więc opisuje zakończenie sprawy
Zakupiłem na allegro czujnik temperatury zewnętrznej z rozbitego lacetti za 60 zł w serwisie 110
chciałem na szybko podmienić ale pokazywać zaczął tylko 25* więc zdemontowałem przedni grill i odkręciłem lampę przednią aby mieć łatwiejsze dojście. Okazało się ze jeden przewód przy samej kostce jest luźny i raz styka raz nie. po naprawie tego okazało się że obydwa czujniki są sprawne a problem pokazywania błędnej temperatury zewnętrznej znikł wszystko porządnie przemyte i zaizolowane aby się problem nie powtórzył;)
Jeżeli ktoś byłby zainteresowany mogę odsprzedać zakupiony czujnik po tej samej cenie co nabyłem. Pozdrawiam .
Jeżeli ktoś byłby zainteresowany mogę odsprzedać zakupiony czujnik po tej samej cenie co nabyłem. Pozdrawiam .
-
GoLL@B
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Chyba typowa usterka. U mnie też winny okazał się przewód. Akurat zajrzałem do niego od razu, a więc obyło się bez niepotrzebnych zakupów.
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Imię: Andrzej
- Samochód: Orlando LTZ
- Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
- Kontakt:
A widzisz, w pierwszym poście Krzysiek już sugerował mierzenie elektryki
no cóż uczymy się na swoich i cudzych błędach 
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
-
kozunio12
- Aktywny
- Imię: Patryk
- Samochód: Daewoo Lacetti 1.8
- Silnik:
- Kontakt:
U mnie niestety wypadł kabelek z wtyczki i najlepiej byłoby zarobić nową, jednak nie mam bladego pojęcia, jakiego rodzaju wtyczki szukać. Ktoś może wie, czego szukać?
-
Bunioopl
- Fachman
- Imię: Mariusz
- Samochód: Orlando 1.8 LPG LT+
- Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
- LPG: BRC SQ24 Genius 1500
- Kontakt:
Poszukaj na allegro samochód podobny do twojego ( rozebrany na części), spytaj sprzedawcę czy ma taki czujnik. Jak ma, dogadaj się do ceny, ale zaznacz że potrzebujesz wraz z kawałkiem instalacji od niego. Zapłacisz grosze a będziesz miał orginał. Ja już parę razy tak kupiłem złączki.
SONY XPERIA
SONY XPERIA
-
kozunio12
- Aktywny
- Imię: Patryk
- Samochód: Daewoo Lacetti 1.8
- Silnik:
- Kontakt:
Trochę inaczej to rozwiązałem - częściowe rozwalenie plastików gniazda i zabawa z połowieniem konektorów, odpowiednie zaizolowanie, a później przeniosłem czujnik pod reflektor. Na razie działa bez zarzutu.
-
GoLL@B
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Ja z kolei wyciągnąłem czujnik, założyłem konektory żeńskie na piny (od razu przedłużenie przewodu) i zalałem plastikiem. Na przedłużonym przewodzie (nieco dłuższym na wszelki wypadek) mam założoną wtyczkę i gniazdo hermetyczne, aby na wszelki wypadek można było to rozłączyć. Działa to tak już od dobrych kilku lat.
- karpior
- Profesjonalista
- Imię: Piotr
- Samochód: Lacetti HB 1.6
- Silnik:
- Kontakt:
a gdzie oryginalnie w Lacetti jest ten czujnik temperatury zewnętrznej?
-
dessal
- Wymiatacz
- Imię: Piotr
- Samochód: Lacetti 2.0TCDI
- Silnik:
- Kontakt:
pod zderzakiem, w okolicach klaksonu
Pozdrawiam Piotr
VIN KL1NF35UJ7K644339
VIN KL1NF35UJ7K644339