Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Zarzygany bagnet

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
HiSpect
Świeżak
Imię: Paweł
Samochód: Cruze LS 1.8 LPG
Silnik:
Kontakt:

Zarzygany bagnet

Post autor: HiSpect »

Cześć, ostatnio oddałem swojego cruze 1.8 2009 na wymianę kilku uszczelnień (pokrywa zaworów, misa olejowa, wał korbowy, chłodniczka oleju). Po tych operacjach wygląda, że olej już nie miesza się z płynem chłodniczym i też nie cieknie od spodu, natomiast pojawiły się nowe problemy - code 79 pokazał się przy stanie oleju równo pomiędzy min a max więc dolałem. Znów code 79 w trasie więc znów sprawdziłem i mimo dolewki ~0.3l bagnet pokazywał dokładnie tyle samo co poprzednio - znów dolewka tym razem ~0.5l. Po tym sprawdziłem stan oleju i o dziwo nadal wedle bagnetu jest tyle samo co było. Gdzie podział się ten olej który dolewałem dwa razy? Dodatkowo bagnet w tej chwili jest non stop zarzygany, musiałem kilka razy wkładać, wyjmować, czyścić żeby stwierdzić co wskazuje.
Mechanik sugeruje, że może być problem z odmą/pokrywą zaworów, co myślicie? Powiedział, żebym spróbował odkręcić korek oleju po trasie i jeśli ciężko się wykręca to winna jest pokrywa zaworów i faktycznie - wykręcał się zdecydowanie ciężej niż na wyłączonym silniku.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Mechanika”