Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Jaką temperaturę macie po podłączeniu do OBD?
-
mlfox85
- Świeżak
- Imię: Marcin
- Samochód: Nubira
- Silnik: f16d3
- LPG: brc
- Kontakt:
Jaką temperaturę macie po podłączeniu do OBD?
Hej. Zastanawia mnie jaką macie temperaturę na wskaźniku i przy podłączeniu do obd. Mi pokazuje około 83 przez obd, a na wskaźniku w połowie między drugą a trzecią kreską (czyli podobnie. Wydaje mi się trochę mało, termostat po wymianie i nic się nie zmieniło.
Ps. odczytane przez elm-a i apkę carscanner.info
Ps. odczytane przez elm-a i apkę carscanner.info
- papieju
- Fachman
- Samochód: Nubira kombi 1.8 LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Jaką temperaturę macie po podłączeniu do OBD?
U mnie też pokazuje mniej więcej połowę a temperatura silnika z obd bez klimy 87-88, z klimą 83-85 - ale ja mam termostat na 92c kombinowany, nie oryginalny - w sensie z ori została obudowa, wkładka jest od Mercedesa, takie kombinacje w t18sed się da zrobić. Jak trzyma te 83 to jest OK, bo na poprzednich mi przepuszczało i zwykle silnik miał w porywach 75 a bywało niżej i w efekcie było w środku zimno. Teraz tropiki
- chocisz
- Profesjonalista
- Imię: wojtas
- Samochód: Lacetti
- Silnik: F18D3
- Kontakt:
U mnie temperatura w korku dochodzi nawet do 98 stopni, a wskazówka utrzymuje się tak nieco powyżej połowy, tyle ze w 1.8 jest chyba inny termostat
-
kochar
- Wymiatacz
- Imię: Jan
- Samochód: ORLANDO 2.0l VCDI
- Silnik: 163KM, diesel
- Been thanked: 2 times
Niech autor pytania napisze jaki ma silnik.
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! 
- papieju
- Fachman
- Samochód: Nubira kombi 1.8 LPG
- Silnik:
- Kontakt:
U mnie aż tak to nie ale ja mam mały obieg troszkę większy bo oprócz reduktora LPG jest też Webasto i węże do niego co też trochę płynu ma i nigdy tak wysoko nie stała aczkolwiek obd potrafiło pokazać coś koło 97 ale to już otwarty termostat i oba wentylatory chodząchocisz pisze: 20 gru 2022, o 16:38 U mnie temperatura w korku dochodzi nawet do 98 stopni, a wskazówka utrzymuje się tak nieco powyżej połowy, tyle ze w 1.8 jest chyba inny termostat
-
mlfox85
- Świeżak
- Samochód: Nubira
- Silnik: f16d3
- LPG: brc
- Kontakt:
-
lukaslacetti
- Profesjonalista
- Imię: Łukasz
- Samochód: Lacetti
- Silnik: 1.6 109KM
- LPG: Stag 300 Premium
- Kontakt:
Oryginalny termostat w tym silniku
Powiem Ci tyle że utrzymywał temp. Pomiar poprzez obd czujnik sprawny.
Podczas jazdy 85-88* i to jest prawidłowa temp dla tego silnika.
Podczas stania temp. powinna wzrastac do ok. 98* i w tym momencie następuje uruchomienie 1-wszego biegu wentylatora ktory powinien schłodzić jednostkę do 93*
Drugi bieg wentylatora uruchamiany jest powyżej temp 102* lub podczas dlugiej pracy klimatyzatora w cieple dni.
Aktualnie nowy termostat zamiennik Gates razem z aluminiową obudową( i taka zalecam każdemu ponieważ oryginalne po czasie predzej czy później pękną i mozna zatrzeć silnik naczęstsza usterka zaraz po cieknącej uszczelce pokrywy zaworów i zrywającym paskiem rozrządu)
Gates ma niby 86* otwarcie a u mnie utrzymuje 79-83* i nie zamierzam go wymieniać poniewaz jest szczelny nie przepuszcza i najwidoczniej taka jego praca.
Niezaobserwowalem wzrostu zuzycia paliwa.
W takich temp jest mniejszy stres termiczny wszystkich gumowych podzespołów silnika
Czy silnik jest niedogrzany ?
Wg mnie, nie, jest to o kilka stopni mniejsza temp. Niż zalecił producent.
Co innego 10-15* mniej
Powiem Ci tyle że utrzymywał temp. Pomiar poprzez obd czujnik sprawny.
Podczas jazdy 85-88* i to jest prawidłowa temp dla tego silnika.
Podczas stania temp. powinna wzrastac do ok. 98* i w tym momencie następuje uruchomienie 1-wszego biegu wentylatora ktory powinien schłodzić jednostkę do 93*
Drugi bieg wentylatora uruchamiany jest powyżej temp 102* lub podczas dlugiej pracy klimatyzatora w cieple dni.
Aktualnie nowy termostat zamiennik Gates razem z aluminiową obudową( i taka zalecam każdemu ponieważ oryginalne po czasie predzej czy później pękną i mozna zatrzeć silnik naczęstsza usterka zaraz po cieknącej uszczelce pokrywy zaworów i zrywającym paskiem rozrządu)
Gates ma niby 86* otwarcie a u mnie utrzymuje 79-83* i nie zamierzam go wymieniać poniewaz jest szczelny nie przepuszcza i najwidoczniej taka jego praca.
Niezaobserwowalem wzrostu zuzycia paliwa.
W takich temp jest mniejszy stres termiczny wszystkich gumowych podzespołów silnika
Czy silnik jest niedogrzany ?
Wg mnie, nie, jest to o kilka stopni mniejsza temp. Niż zalecił producent.
Co innego 10-15* mniej