Część wszystkim,
Jakiś czas temu kupiłem cruza 1.4 LTZ kombi. 2012/13
W zasadzie dzięki temu forum pozbyłem się wielu usterek które niestety miał ukryte, więc na początku chciałbym wszystkim podziękować.
Aczkolwiek teraz pojawia się problem który bez konsultacji nie jestem w stanie ogarnąć.
Gdy wjadę autem w dużą dziurę, bądź wejdę w dosyć konkretny poślizg , silnik gaśnie i pojawiają się komunikaty o kolumnie kierowniczej, o awarii samochodu i kontakt z serwisem. Muszę zdjąć kleme i dopiero mogę uruchomić auto ponownie.
Dodam że mam system start stop który nie działa i akumulator poprzedni właściciel zostawił jakiś zwykły a nie agr.
Nie wiem czy ma to znaczenie ale dodam w razie by ograniczyć pytania bo być może może ma to jakiś wpływ.
Żadne błędy się nie zapisują po zdjęciu klemy i ponownym uruchomieniu.
Z góry dzięki za odpowiedzi, będę śledzil na bieżąco
Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Dziwny problem.
-
Melancholik
- Świeżak
- Imię: Damian
- Samochód: Cruze kombi LTZ
- Silnik: 1.4 T
- Kontakt:
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Re: Dziwny problem.
mnie to wygląda na problem z główną masą, albo jakieś pokłosie założenia zwykłego aku, a nie AGM
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
Bunioopl
- Fachman
- Imię: Mariusz
- Samochód: Orlando 1.8 LPG LT+
- Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
- LPG: BRC SQ24 Genius 1500
- Kontakt:
Na początek dołożył bym dodatkową masę na silnik. Ale trzeba by było ją przełożyć prze czujnik prądu, by nie pojawiały się jakieś głupie błędy.
-
Melancholik
- Świeżak
- Imię: Damian
- Samochód: Cruze kombi LTZ
- Silnik: 1.4 T
- Kontakt:
Część, dzisiaj wymieniałem akumulator na prawidłowy AGM.
Przy wymianie zauważyliśmy że minus nie do końca jest sztywny na aku i lekko jakby bujał się na boki, zacząłem nim trochę szarpać i nagle te same błędy wyskakiwały co przy wjeździe w dziurę. Po wymianie, wszystko ustąpiło (Jak na razie).
Dodam jeszcze dla zainteresowanych że ładowanie osiągało 15.4 na zwykłym, na AGM widzę że sztywno trzymać na 14.5.
Przy wymianie zauważyliśmy że minus nie do końca jest sztywny na aku i lekko jakby bujał się na boki, zacząłem nim trochę szarpać i nagle te same błędy wyskakiwały co przy wjeździe w dziurę. Po wymianie, wszystko ustąpiło (Jak na razie).
Dodam jeszcze dla zainteresowanych że ładowanie osiągało 15.4 na zwykłym, na AGM widzę że sztywno trzymać na 14.5.