Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Wentylatory - nubira J200 1.6

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
tomtom888
Świeżak
Imię: Robert
Samochód: Lacetti
Silnik: 1.6
LPG: Tak
Kontakt:

Wentylatory - nubira J200 1.6

Post autor: tomtom888 »

Dzień dobry mam pytanie do użytkowników Nubiry J200 1.6. Próbuje odpalić klimatyzację w nubirze 1.6 2007 rok. Kupiłem auto z niesprawną klimatyzacja i jestem na etapie montażu chlodnicy klimatyzacji, przy tej okazji zauważyłem że posiadam tylko jeden wentylator na chlodnicy, a wszystkie pozostałe wtyczki są podpięte, nie ma żadnej luźnej. Czy to normalne w tym modelu, że występuje tylko jeden wentylator na połowie chlodnicy? Z góry dziękuję za informację. :piwo:
chrobot
Specjalista
Imię: jan
Samochód: lacetti
Silnik:
Kontakt:

Re: Wentylatory - nubira J200 1.6

Post autor: chrobot »

w laczku 1.4 1.6 jest jeden wentylator 2006
tomtom888
Świeżak
Imię: Robert
Silnik: 1.6
LPG: Tak
Kontakt:

Post autor: tomtom888 »

Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
kjas9
Profesjonalista
Imię: Krzysztof
Samochód: Cruze1,4 Sw LTZ+2012
Silnik: 1,4 T +chip 163 km
LPG: KME Skay Max
Kontakt:

Post autor: kjas9 »

Spokojnie można dołożyć drugi tak jak jest w 1,8 ,zyskujemy lepsza wydajność chłodzenia .Zakładałem w sedanie 1,6 po zmianie manualnej ,klimy na automat.
Lacetti 1,6 sx zmienione w cdx 2011-2019
arnie3
Specjalista
Imię: Darek
Silnik: 1.4 B+G
LPG: Landi Renzo Omegas
Kontakt:

Post autor: arnie3 »

A jakie temperatury na kratkach miałeś przed i po? Bo też się zastanawiałem jak można poprawić wydajność, ale z drugiej strony tak jak działa w oryginale to rurki są zimne, a z kratek leci koło 8, czyli podobno nie najgorzej.
Awatar użytkownika
skull
Stały bywalec
Imię: Michał
Samochód: Chevrolet Lacetti SW
Silnik: F16D3
LPG: BRC SQ24
Kontakt:

Post autor: skull »

Tu bardziej chodzi, że jest efektywna, a nie zimniejsza. Szybciej reaguje, silnik się nie przegrzewa - bo chyba nie uważasz że 8 stopni to za ciepło
arnie3
Specjalista
Imię: Darek
Silnik: 1.4 B+G
LPG: Landi Renzo Omegas
Kontakt:

Post autor: arnie3 »

Ja osobiście nie mam za bardzo porównania, ziomek od klimy mówił, że to jest spoko temperatura, nie ma co się doszukiwać i dlatego generalnie nie zagłębiałem się w to jakoś przesadnie. Może mam złe wyobrażenie o tym, ale jeśli dobrze rozumiem wydajność klimy w kabinie wynika z dwóch rzeczy - od temperatury na parowniku i wydajności wentylatora tego w kabinie. Im lepiej dmuchnie, tym więcej powietrza może przelecieć przez parownik i przekazać "chłodu" do kabiny, czyli są dwa parametry od których zależy to co się dzieje w środku. Dołożenie wentylatora przy chłodnicy tak jak to rozumiem może sprawić, że kompresor będzie miał mniej roboty, ale ostatecznie to co poda dalej w rurce do kabiny powinno być takie samo. A co za tym idzie w środku w kabinie nie ma wielkiej różnicy. Czy się mylę i to inaczej działa?
Awatar użytkownika
skull
Stały bywalec
Imię: Michał
Samochód: Chevrolet Lacetti SW
Silnik: F16D3
LPG: BRC SQ24
Kontakt:

Post autor: skull »

Nie mylisz się.

Poniżej wrzucam tekst z drive2ru (pociągnięty translatorem) z argumentami za drugim wentylatorem wg jednego z użytkowników tamtego portalu:
Od dawna zastanawiałem się, dlaczego w naszym Lacetti mamy tak ogromną chłodnicę silnika i jeden wentylator, zajmujący nieco ponad połowę jej powierzchni? Potem dowiedziałem się, że są wersje z dwoma wentylatorami, w Rosji są to wszystkie samochody z automatyczną skrzynią biegów, w innych krajach, jak słyszałem, zakładają dwa wentylatory na manualną skrzynię.

Potem trafiłem na post ksb31, spodobało mi się jego rozwiązanie, w pełni przywracające fabryczny schemat z dwoma wentylatorami - na pierwszej prędkości wentylatory są szeregowo, na drugiej - równolegle, postanowiłem zrobić to samo. Nie żebym się martwił o przegrzanie silnika, bynajmniej - chociaż już dawno ustawiłem termostat na 92C zamiast 87C, nigdy nie widziałem przegrzania, podobnie jak drugiej prędkości wentylatora.
Ale i tak wydaje mi się, że są powody, żeby dołożyć drugi wentylator, wymienię je, zaczynając od najmniej istotnych:
Po pierwsze - dlaczego nie, skoro miejsce na wentylator jest przewidziane fabrycznie? Dwa wentylatory powinny chłodzić silnik lepiej niż jeden, lepiej mieć kolejnego "Carlsona" kręcącego się niż grzejący się rezystor ograniczający!
Po drugie - w przypadku awarii jednego wentylatora jest szansa na jazdę na drugim, przynajmniej na drugiej prędkości, w przypadku połączenia równoległego.
Ale to wszystko drobiazgi, najważniejsze jest to, na co zwrócił uwagę ksb31 w swojej notce - przy drugim wentylatorze chłodnica klimatyzacji jest lepiej chłodzona, ciśnienie w niej będzie mniejsze, będzie lepiej chłodzić i silnik będzie lepiej czuć. Ja faktycznie jeżdżę na benzynie 92 i niby wszystko mi pasuje, ale latem, w upały, "efekt przyczepy" jest od razu odczuwalny i detonacja jest wyczuwalna, szczególnie w miejskich korkach. Dlatego latem przełączam się na 95. Jednak po tym, jak zainstalowałem klimatyzację i zacząłem ją włączać, a w chłodnych porach roku, powiedzmy w deszczu, zauważyłem, że nawet na benzynie 92 jazda z klimatyzacją jest absolutnie normalna i nie jest to pobłażanie sobie - różnica w zużyciu paliwa na biegu jałowym jest zauważalna na BC, jeśli bez klimatyzacji mam to 0. 7-0,9 l / h (częściej niż nie). 7-0,9 l/h (częściej - 0,8), z klimatyzacją w upały - 1,1-1,3 l/h, to z nią w chłodne pory roku - już 0,9-1,1 l/h. Czyli odbierana moc i zużycie paliwa zależą od temperatury na zewnątrz, a co za tym idzie od temperatury chłodnicy klimatyzatora! Gdy klimatyzacja jest włączona, wentylator na pierwszej prędkości jest stale włączony, co oznacza, że naprawdę powinno być znacznie lepiej z dwoma, a latem może być wygodnie jeździć na 92 benzynie. Tutaj postanowiłem założyć drugi wentylator, tym bardziej, że modyfikacja nie wydawała mi się trudna.
Awatar użytkownika
chocisz
Profesjonalista
Imię: wojtas
Silnik: F18D3
Kontakt:

Post autor: chocisz »

A skąd bierzesz paliwo 92 skoro od PRL-u nie jest dostępne?
Druga sprawa to producent, który nie przewiduje paliwa z mniejszą liczbą oktanową jak 95 do silników
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: etac »

ale przecież pisał że to transkrypcja z Drive2, a tam nadal 87 się pojawia na stacjach
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Mechanika”