Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Niedogrzany silnik
- kliszka
- Profesjonalista
- Imię: Piotr
- Samochód: Lacetti HB SX
- Silnik:
Re: Niedogrzany silnik
Wnioskuję podobnie ,jednak niektórzy z Nas sugerują ,że jest to zbyt mała temperatura i silnik jest niedogrzany...
-
butelsonic
- Bywalec
- Imię: Łukasz
- Samochód: Nubira
- Silnik: 1.8 T18SED
- LPG: LandiRenzo Omegas
- Kontakt:
Zauważyłem że przeważnie w innych samochodach połowa skali oznacza prawidłową temperaturę.
We wszystkich pochodnych GM jest inaczej w służbowym Lanosie i Matizie wskazówka zawsze jest ciut przed połową . Niestety tam są gniazda starego typu i nie mogę wpiąć się interfejsem
Ten wskaźnik żyje swoim życiem czy 80 czy 90 był w tym samym miejscu
Dziwne że przy wypięciu wtyku czujnika lub jego zwarciu podczas zapłonu komputer reaguje pokazując wartości min lub max a wskaźnik stoi sobie nieruchomo. Zupełnie jakby korzystał z innego czujnika.
Dziś zauważyłem poprawę!
Termostat otworzył się op przejechaniu 6 kilometrów przy temperaturze 93 stopni.
Później temperatura wahała się między 76 a 83 stopnia.
Po 30 minutowym postoju termostat otworzył się prawidłowo przy 93 stopniach.
Hmm wydaje się że jest już ok. Chociaż nie chciałbym żeby spadała poniżej 80
Zastanawiam się czy u Nimców nie było coś kombinowane z chłodzeniem. Może reduktor jest źle wpięty? Albo brakuje części która ogranicza przepływ przez chłodnice?
PS: Stary czujnik dziś pomierzyłem dawał wartości z kosmosu
We wszystkich pochodnych GM jest inaczej w służbowym Lanosie i Matizie wskazówka zawsze jest ciut przed połową . Niestety tam są gniazda starego typu i nie mogę wpiąć się interfejsem
Ten wskaźnik żyje swoim życiem czy 80 czy 90 był w tym samym miejscu
Dziwne że przy wypięciu wtyku czujnika lub jego zwarciu podczas zapłonu komputer reaguje pokazując wartości min lub max a wskaźnik stoi sobie nieruchomo. Zupełnie jakby korzystał z innego czujnika.
Dziś zauważyłem poprawę!
Termostat otworzył się op przejechaniu 6 kilometrów przy temperaturze 93 stopni.
Później temperatura wahała się między 76 a 83 stopnia.
Po 30 minutowym postoju termostat otworzył się prawidłowo przy 93 stopniach.
Hmm wydaje się że jest już ok. Chociaż nie chciałbym żeby spadała poniżej 80
PS: Stary czujnik dziś pomierzyłem dawał wartości z kosmosu
-
iskat1973
- Stały bywalec
- Imię: Jacek
- Samochód: Nubira vel Lacetti
- Silnik:
- Kontakt:
Niektórym sie nudzi i szukają problemu na siłę wielki problem ze nie ma 90 st tylko 82....
KL1NF35BJ6K260134
-
butelsonic
- Bywalec
- Kontakt:
Trzeba mieć jakieś hobby w życiuNiektórym sie nudzi i szukają problemu na siłę wielki problem ze nie ma 90 st tylko 82
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Popieram butelsonic.
Majac LPG w układzie, a na pewno zle wpiete, temperatura jest duzo nizsza niz w normalnym samochodzie. Ja tego doświadczyłem w Oplu Astra G, gdzie po założeniu LPG, nie byłem w stanie sie spocić zima.
Majac LPG w układzie, a na pewno zle wpiete, temperatura jest duzo nizsza niz w normalnym samochodzie. Ja tego doświadczyłem w Oplu Astra G, gdzie po założeniu LPG, nie byłem w stanie sie spocić zima.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Imię: Andrzej
- Samochód: Orlando LTZ
- Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
- Kontakt:
Ale zauważmy, że butelsonic ma lpg ? a ja nie i wskazania przynajmniej przez torque są podobne, czyli wskazujące na niedogrzanie lub wcześniejsze otwarcie termostatu. Na jutro się umówiliśmy i sprawdzimy na dwóch autach niezależnie 
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
- etac
- Prezes

- Kontakt:
Ale tak jak butelsonic sugeruje, zle wpiecie w układ moze spowodowac obnizenie temperatury. Zerknijcie tez jak jest wpiety reduktor.
- huri_khan
- Fachman
- Imię: Robert
- Samochód: nie chevrolet
- Silnik: Benzynki z turbinkami :)
- Inny samochód: Kia Proceed,Ford Mondeo, Peugeot 206CC,
- Kontakt:
etac słowa klucz: "źle wpięte"
Zanim założyłem gaz wskazówka zatrzymywała się dwie kreski przed połową, teraz z gazem też dwie kreski przed połową.
Niestety na gazie się oszczędza po założeniu a nie jak większość przed założeniem.
Zanim założyłem gaz wskazówka zatrzymywała się dwie kreski przed połową, teraz z gazem też dwie kreski przed połową.
Niestety na gazie się oszczędza po założeniu a nie jak większość przed założeniem.
- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Imię: Konrad
- Samochód: Nubira x2
- Silnik:
- Kontakt:
Jak wskazówka tam poleci to "czapka" poleci ;P
Polegasz na tym torque, wymieniasz termostaty czujniki. Nie lepiej raz podjechać do kogoś z dobrym diagnostykiem (tu proponuje kogoś kto ma Launcha albo w serwisie pod serwisówką by sprawdzili)
Polegasz na tym torque, wymieniasz termostaty czujniki. Nie lepiej raz podjechać do kogoś z dobrym diagnostykiem (tu proponuje kogoś kto ma Launcha albo w serwisie pod serwisówką by sprawdzili)
O partsy pisz PW.
-
butelsonic
- Bywalec
- Kontakt:
Temperaturę może obniżyć również pęknięta membrana reduktora, podobno objawem są twarde przewody chłodzenia.Ale tak jak butelsonic sugeruje, zle wpiecie w układ moze spowodowac obnizenie temperatury. Zerknijcie tez jak jest wpiety reduktor.
Jest coraz zimniej a wielu rzeczy nie zrobię pod blokiem więc regenerację reduktora odkładam na wiosnę. Wtedy sprawdzę czy jest wpięty prawidłowo.
Coś czuję że jest tam niezła rzeźba patrząc jak podłączyli elektrozawór
Oj przydałby się jakiś spot lokalny gdzie można by porównać silniki i wymienić się wiedzą
- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Imię: Konrad
- Samochód: Nubira x2
- Silnik:
- Kontakt:
- etac
- Prezes

- Kontakt:
No to na co czekacie? Ja Wam go nie zrobiebutelsonic pisze:
Oj przydałby się jakiś spot lokalny gdzie można by porównać silniki i wymienić się wiedzą
-
butelsonic
- Bywalec
- Kontakt:
Sporo jeździ taryfiarzy po stolicy z T18SED ale nie będę ich męczył pod słupkiemTylko tam u Ciebie nie ma T18SED
-
GoLL@B
- Profesjonalista
- Imię: Krzysiek
- Samochód: Daewoo Lacetti
- Silnik:
- Kontakt:
Nie do końca. Miałem termostat oryginalny, potem vernet (temperatura otwarcia jeśli dobrze pamiętam 87stopni), potem wkładka MERA 92stopnie. We wszystkich przypadkach wskazówka nigdy nie osiągnęła mi połowy.karpior pisze:a to nie jest tak przypadkiem że po założeniu termostatu na (chyba) 92 stopnie C wskazówka osiąga środek skali? U mnie oczywiście tak samo wskazuje normalną temp jak na fotce, w Lanosie było identycznie (oba 1.6)
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Ech, pozostaje mi potwierdzić, temperatura u Butelsonic skacze z 82-84 na jakieś 74 i tak w kółko. Pogadaliśmy troszkę i jedno mnie zastanawia, przewody z chłodnicy i do chłodnicy, jakiś posiadacz 1.8 może sprawdzić ich giętkość ? bo te u Łukasza jakieś takie miękkie straszne i może mieć za duży przepływ cieczy.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
-
butelsonic
- Bywalec
- Kontakt:
Sprawdziłem jeszcze temperaturę na postoju i ładnie rośnie do 93 wtedy uruchamiają się wiatraki i spada do 83.
Hmmm może odepnę klemy na noc żeby komp się resetnął?
Hmmm może odepnę klemy na noc żeby komp się resetnął?
-
GoLL@B
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Spróbuję zerknąć u siebie. Też mam T18SED i też mam LPG - Landi Renzo. Akurat nie sprawdzę poprzez Torque, bo w tej chwili nie mam już żadnych urządzeń z Andkiem w domu. Używam natomiast Chevrolet Explorera. Spróbuję uruchomić go z monitorowaniem temperatury i zobaczymy jak to wygląda w 3 pojeździe. Do tej pory nie odczuwałem, żeby mi się nie dogrzewał.
W każdym razie, jak miałem uszkodzony termostat i byłem tego pewien, wskazówka bardzo często przy szybszej jeździe trzymała się niemal dokładnie na drugiej kresce i nie chciała pójść wyżej. Jedynie ślamazarna jazda w korkach pozwalała na dotarcie wskazówki w miejsce, które było tu już wielokrotnie załączane. W tej chwili z wkładką MERA 92 stopnie, wskazówka bardzo często jest w miejscu ze zdjęcia, zarówno w trasie jak i w mieście.
Efekt, o którym mówicie może być też przynajmniej częściowo widoczny u mnie. Czasem zauważam, że wskazówka nieco spada, tzn jest nieco bliżej 2 kreski jak połowy (szczególnie na autostradzie). Ale niedługo potem wraca na swoją poprzednią pozycję, także podczas prędkości autostradowych.
Ja generalnie jestem nieco sceptyczny do tych +/- 2 stopnie dokładności, ale może nie doceniam właściwości bimetalu
Kolejne pytanie jest jeszcze takie - jaka jest charakterystyka wkładki MERA (albo każdego innego zamiennika), bo może te zamykają się przy niższej temperaturze? Dodatkowo jak to w zamienniku, może jest to np. +/- 5 stopni dokładności? i przez to mamy większe spadki zanim zamknie się termostat?
W każdym razie, jak miałem uszkodzony termostat i byłem tego pewien, wskazówka bardzo często przy szybszej jeździe trzymała się niemal dokładnie na drugiej kresce i nie chciała pójść wyżej. Jedynie ślamazarna jazda w korkach pozwalała na dotarcie wskazówki w miejsce, które było tu już wielokrotnie załączane. W tej chwili z wkładką MERA 92 stopnie, wskazówka bardzo często jest w miejscu ze zdjęcia, zarówno w trasie jak i w mieście.
Efekt, o którym mówicie może być też przynajmniej częściowo widoczny u mnie. Czasem zauważam, że wskazówka nieco spada, tzn jest nieco bliżej 2 kreski jak połowy (szczególnie na autostradzie). Ale niedługo potem wraca na swoją poprzednią pozycję, także podczas prędkości autostradowych.
Ja generalnie jestem nieco sceptyczny do tych +/- 2 stopnie dokładności, ale może nie doceniam właściwości bimetalu
Kolejne pytanie jest jeszcze takie - jaka jest charakterystyka wkładki MERA (albo każdego innego zamiennika), bo może te zamykają się przy niższej temperaturze? Dodatkowo jak to w zamienniku, może jest to np. +/- 5 stopni dokładności? i przez to mamy większe spadki zanim zamknie się termostat?
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Ta, ale u Butelsonica wskazówka jest nie w połowie ale znacznie niżej. GoLL@B jak możesz to zerknij na przewody odchodzące od chłodnicy i dochodzący. Takie dość grube, średnica jakieś 5 cm. czy u Ciebie są też miękkie.
-
GoLL@B
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
-
butelsonic
- Bywalec
- Kontakt:
Znalazłem coś takiego:
http://forum.vectraklub.pl/index.php/to ... ?p=1275479
Jutro sprawdzę całe połączenie dokładnie, może przy montażu gazu coś pokombinowali.
Już powoli mam dosyć. Zasłonię trochę chłodnicy jak nie wybuchnie to będę tak jeździł.
Najbardziej zastanawiające są te spadki temperatury. Jak uda Ci się zebrać jakieś dane z Twojego T18SED to będę miał jakieś porównanie i punkt odniesienia
Czy ktoś wie ile czujników jest w T18SED? Bo TIS milczy na ten temat.
http://forum.vectraklub.pl/index.php/to ... ?p=1275479
Jutro sprawdzę całe połączenie dokładnie, może przy montażu gazu coś pokombinowali.
Już powoli mam dosyć. Zasłonię trochę chłodnicy jak nie wybuchnie to będę tak jeździł.
Najbardziej zastanawiające są te spadki temperatury. Jak uda Ci się zebrać jakieś dane z Twojego T18SED to będę miał jakieś porównanie i punkt odniesienia
Czy ktoś wie ile czujników jest w T18SED? Bo TIS milczy na ten temat.
-
GoLL@B
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Ja odnalazłem 3, jeden jest na deskę i komputer i jeden na chłodnicę. Dodatkowo jest jeszcze jeden, normalnie nieużywany, u mnie przypięty do komputera od LPG.
-
butelsonic
- Bywalec
- Kontakt:
Możesz porobić zdjęcia? Albo dać ich lokalizację?
Ja znalazłem tylko jeden 2 pinowy
Ja znalazłem tylko jeden 2 pinowy
-
GoLL@B
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
2 masz na tym zdjęciu. 3 wydaje mi się, że jest koło chłodnicy, chyba jedyny kabel, który idzie w okolice chłodnicy. Zawsze byłem przekonany, że idzie on do czujnika. W każdym razie przyjrzę się jutro rano do czego on mógłby służyć.
- etac
- Prezes

- Kontakt:
Według schematu czujnik temperatury jest jeden. Zasilany napieciem 5V z sterownika daje sygnał zwrotny na sterownik, a ten podaje dalej na wskazniki. W chłodnicy nie ma typowego czujnika teperatury, ale cos na wzor bimetalu, ktory po osiągnięciu temepratury zwiera zasilanie wentylatora.
Ten niezuzywany, możliwie ze to czujnik uzywany przez inne układy, ktory mozna dac do LPG.
Ten niezuzywany, możliwie ze to czujnik uzywany przez inne układy, ktory mozna dac do LPG.
-
butelsonic
- Bywalec
- Kontakt: