Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Lekkie jąkanie się silnika.

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
Auxi95
Świeżak
Imię: Mariusz
Samochód: Lacetti
Silnik: 1.6 109 km benz
LPG: Nie
Kontakt:

Lekkie jąkanie się silnika.

Post autor: Auxi95 »

Witam,

Pacjent to Lacetti 1.6 (benz) 2006r.

Ponad miesiąc temu oddałem do mechanika auto gdyż napotkałem dziwne problemy w pracy silnika. Jechałem w trasę 300km (praktycznie tą samą prędkością 100-105km/h) i nagle samochód tak jakby tracił moc wtedy zredukowałem bieg na niższy i wtedy jakoś załapało. Po powrocie problem się nasilił i to już tak że strach było wsiadać, gdyż dojeżdżałem do świateł i widać że chce zgasnąć a przy redukcji szalał, ja chce go rozpędzić a ten przez 5 sekund totalnie nic i nagle dostaje totalnego kopa.

U mechanika stał ponad 1.5 tygodnia i nic nie zobaczyli niepokojącego, jeździli nim i niby śmigał elegancko to go odebrałem i oczywiście przy samym wyjeździe z parkingu to samo. Pomyślałem sobie to go przegazuje na jakimś odcinku zanim tam wrócę, po zwolnieniu przed tak zwanym policjantem i redukcji na 2 bieg po dodaniu gazu nic totalnie przez 200m nic nie mogłem zrobić. Wpadli na pomysł że EGR się zacina to go wymienili. Niby śmiga ale odczuwam jąkanie się silnika i to nie ważne czy to jest 2000obr czy 3000 przy jednostajnej jeździe. Dodam także że sprawdzali go komputerem to jedyny błąd jaki wyskakiwał to przepalona kontrolka "check eninge" najlepsze jest to że przy przekręcaniu kluczyka widać że działa.

Proszę o jakieś pomysły co to może być. Już tyle w niego wsadziłem że szkoda gadać....
chrobot
Specjalista
Imię: jan
Samochód: lacetti
Silnik:
Kontakt:

Re: Lekkie jąkanie się silnika.

Post autor: chrobot »

sprawdź wszystkie wężyki gumowe dochodzące do czujników powietrza zasysanego , następnie zabrudzenia przepustnicy , szczelność dolotu itp...
ciśnienie dostarczanego paliwa do wtrysków , stan świec .
jak mi pękło kolanko gumowe od MAP sensora to wracałem "żabką" do domu (20 km), też bez mocy .
Auxi95
Świeżak
Kontakt:

Obejrzałem i jedyny który wygląda na sparciały to przy map sensorze. Ma ktoś może linka do polskiej wersji chevrolet explorer bo te z tematu już nieaktywne.
Awatar użytkownika
bubu1769
Administrator
Administrator
Imię: Bartłomiej
Samochód: Aveo T250
Silnik: 1.4 101KM
Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
Been thanked: 6 times
Kontakt:

Post autor: bubu1769 »

Awatar użytkownika
chocisz
Profesjonalista
Imię: wojtas
Silnik: F18D3
Kontakt:

Post autor: chocisz »

Jeżeli wyskakuje błąd kontrolki silnika, to mogą być połączenia ze sterownikiem, a najpewniej sam sterownik pada.... ostatecznie kupić taki sam numer sterownika i zdjąć blokadę immo, na portalu jest link do specjalisty w polecanych warsztatach
Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Imię: Sebastian
Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Sebastian »

Zacznij od wymiany wężyków podciśnienia. I odczytaj błędy które pokazuje ECU.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
arnie3
Specjalista
Imię: Darek
Silnik: 1.4 B+G
LPG: Landi Renzo Omegas
Kontakt:

Post autor: arnie3 »

Z lacetti jest jak z kobietą, czasem ma trochę fochów i nie zawsze się dowiesz o co chodzi, a czasem jak się dowiesz to przypadkiem po wielu miesiącach. Egr możesz spróbować testowo zaślepić i zobaczyć czy problem minie. Możesz też np sprawdzić stan kabli - kiedyś miałem taki przypadek, że jeden się tak jakby przepalił trochę w środku i czasem jak stykał to było ok, a czasem jak mu się odwidziało to szarpało. Możesz też np sprawdzić i przeczyścić połączenie sterownika silnika z kostką, choć nie daję wielkiej szansy na rozwiązanie w ten sposób problemu. Warto tak jak było wspomniane sprawdzić przewody od ciśnienia, jak np zacznie wariować to spróbuj nimi poruszać i może zobaczysz jakąś różnicę. Możesz też sprawdzić wtedy czy prawidłowo działa czujnik położenia przepustnicy. Ewentualnie pogodzić się z losem, że to jest kosmiczna technologia, sama się psuje i sama naprawia kiedy ma taką ochotę:) Swoją drogą jeśli jest niby przepalona kontrolka checka, a się podświetla to pachnie mi to jakąś rzeźbą;)
Auxi95
Świeżak
Kontakt:

Po serii totalnego pecha w życiu ( usmażenie procka w lapku i złamanie ręki ) dzisiaj dopiero doszedłem do siebie.... nowy łapek i w końcu w miarę mogę się przejechać. Na dzień dzisiejszy przepustnica czysta (przed złamaniem ręki sprawdziłem). Żona nim jeździła ale to z 4km max i mówiła to samo co ja. Podłączyłem lapka dzisiaj to chevrolet Explorer za Chiny nie chce się połączyć... Sprawdziłem programem który dostałem jak kupowałem kabel wcześniej wszystko ładnie pokazywał bo testowałem w trakcie jazdy nawet ale dzisiaj to wyskoczył błąd P0132 no i kurcze stojąc w miejscu patrzę na parametry a tu 9000tys obrotów i niby jadę z 160km/h a obrotomierz pomiędzy 900-1000( na zimnym) błędu za Chiny nie udało się usunąć. Dodam też że ABS wcześniej się wyświetlał ale oczywiście jak pobiegłem ponlapka to już go nie było ( i w trakcie hamowania się załącza nie ważne czy to mocne hamowanie czy lekkie)
Załączniki
IMG_20230828_215055995.jpg
IMG_20230828_215058532.jpg
IMG_20230828_215101391.jpg
IMG_20230828_215212897.jpg
ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Mechanika”