Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Problem z odpaleniem
-
horunn
- Świeżak
- Imię: Arek
- Samochód: Aveo
- Silnik: 1.2, 84kM
- LPG: BRC
- Kontakt:
Problem z odpaleniem
Witam,
Mam taki dość nietypowy problem.
Po wizycie na myjni automatycznej samochód przez ok. 30-45min nie był w stanie odpalić.
Myjnia jest sprawdzona i nie raz już na niej to auto myłem.
Jak objawiał się problem, po wejściu do auta i po przekręceniu silnika rozrusznik pracował, jednakże brak było startu silnika. Przy próbie na popych również nie udało się go odpalić. Dopiero po dłuższej przerwie odpalił (powyższe 30-45min).
Auto ma nowy akumulator i jest świeżo po regeneracji rozrusznika. Gdyby nie ten problem na myjni, to można powiedzieć, że wszystko działa bez problemu.
Problem z myjnią spowodował, że obawiam się większej ulewy, żeby nie unieruchomiła auta. Mechanik stwierdził, że doszło do zalania jakiejś kostki i to było problemem. Chciałbym jednak zasięgnąć niezależnych opinii i ewentualnie gdzie można byłoby się kierować, aby próbować znaleźć problem.
Jeszcze pół roku temu taka wizyta niczym złym się nie kończyła.
Pozdrawiam
Mam taki dość nietypowy problem.
Po wizycie na myjni automatycznej samochód przez ok. 30-45min nie był w stanie odpalić.
Myjnia jest sprawdzona i nie raz już na niej to auto myłem.
Jak objawiał się problem, po wejściu do auta i po przekręceniu silnika rozrusznik pracował, jednakże brak było startu silnika. Przy próbie na popych również nie udało się go odpalić. Dopiero po dłuższej przerwie odpalił (powyższe 30-45min).
Auto ma nowy akumulator i jest świeżo po regeneracji rozrusznika. Gdyby nie ten problem na myjni, to można powiedzieć, że wszystko działa bez problemu.
Problem z myjnią spowodował, że obawiam się większej ulewy, żeby nie unieruchomiła auta. Mechanik stwierdził, że doszło do zalania jakiejś kostki i to było problemem. Chciałbym jednak zasięgnąć niezależnych opinii i ewentualnie gdzie można byłoby się kierować, aby próbować znaleźć problem.
Jeszcze pół roku temu taka wizyta niczym złym się nie kończyła.
Pozdrawiam
- bubu1769
- Administrator

- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
Re: Problem z odpaleniem
Jakie masz Aveo T200, T250/T255 czy T300?
Co dokładnie myłeś, samą karoserię czy może komorę silnika też?
Warto sprawdzić czy nie masz zawalonych odpływów z podszybia.
Co dokładnie myłeś, samą karoserię czy może komorę silnika też?
Warto sprawdzić czy nie masz zawalonych odpływów z podszybia.
-
horunn
- Świeżak
- Kontakt:
Aveo T250/255. (2011 rocznik)
Nie zauważyłem, aby były zatkane odpływy z podszybia, ale ewentualnie to jeszcze sprawdzę.
Co do mycia, to było to według opisu myjni:
- Mycie szczotkowe + suszenie
- woskowanie i aktywna piana.
Nie zauważyłem, aby były zatkane odpływy z podszybia, ale ewentualnie to jeszcze sprawdzę.
Co do mycia, to było to według opisu myjni:
- Mycie szczotkowe + suszenie
- woskowanie i aktywna piana.
-
horunn
- Świeżak
- Kontakt:
Witam,
Wracając do problemu z odpalaniem.
Sytuacja powtarzała się od tego czasu dość często. Z obserwacji wynikało, że problemem może być instalacja gazowa, gdyż problem pojawiał się praktycznie zawsze po jeździe na "gazie". Byłem u gazownika i podczas próby odpalania sytuacja się pojawiła ponownie. Okazało się, że komputer nie dostaje informacji z czujnika położenia wału korbowego i dlatego nie odpala. W związku z tym wymienili mi czujnik i wyglądało na to, że problem został rozwiązany.
Niestety po tygodniu auto znowu nie chciało odpalić po krótkim postoju. Próba odpalenia na drugi i trzeci dzień nie przyniosły rezultatów. Auto nie odpala.
Pierwsza myśl, padł nowy czujnik. Jako że mechanik oddał mi stary, wymieniłem go i spróbowałem odpalić. Niestety w dalszym ciągu nie można go odpalić. Rozrusznik pracuje, ale silnik nie chce zakręcić. Czujnik sprawdzałem miernikiem i jest sprawny.
Podejrzewam, że problem leży gdzieś po stronie elektrycznej. Czy ktoś byłby w stanie nakierować, co ewentualnie sprawdzić, gdzie szukać rozwiązania?
Pozdrawiam
Wracając do problemu z odpalaniem.
Sytuacja powtarzała się od tego czasu dość często. Z obserwacji wynikało, że problemem może być instalacja gazowa, gdyż problem pojawiał się praktycznie zawsze po jeździe na "gazie". Byłem u gazownika i podczas próby odpalania sytuacja się pojawiła ponownie. Okazało się, że komputer nie dostaje informacji z czujnika położenia wału korbowego i dlatego nie odpala. W związku z tym wymienili mi czujnik i wyglądało na to, że problem został rozwiązany.
Niestety po tygodniu auto znowu nie chciało odpalić po krótkim postoju. Próba odpalenia na drugi i trzeci dzień nie przyniosły rezultatów. Auto nie odpala.
Pierwsza myśl, padł nowy czujnik. Jako że mechanik oddał mi stary, wymieniłem go i spróbowałem odpalić. Niestety w dalszym ciągu nie można go odpalić. Rozrusznik pracuje, ale silnik nie chce zakręcić. Czujnik sprawdzałem miernikiem i jest sprawny.
Podejrzewam, że problem leży gdzieś po stronie elektrycznej. Czy ktoś byłby w stanie nakierować, co ewentualnie sprawdzić, gdzie szukać rozwiązania?
Pozdrawiam
- bubu1769
- Administrator

- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
Sprawdź złącza od ECM (sterownika silnika) czy czasem nie dostała się do nich wilgoć.
-
horunn
- Świeżak
- Kontakt:
- bubu1769
- Administrator