Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Remont silnika

Stuka, puka, kapie, cieknie...
krzych1b
Fachman
Imię: Krzysztof
Samochód: NUBIRA /Lacetti
Silnik: 1.8 F18D3 121KM
LPG: Tech
Kontakt:

Re: Remont silnika

Post autor: krzych1b »

Wszystko co zrobiłem z silnikiem , było chyba robione na wariackich papierach ;) . Techniki nie oszukasz. A internety tylko wprowadzają w błąd . Góra robiona w zakładzie , wymiana pompy oleju ( jednak pasuje od Lanosa) , nic nie dała. Wymiana prawie wszystkich panewek ( po za tą od strony koła zamachowego) ,pierścieni , honowanie. Stare panewki były nienaruszone i mogłem nie ruszać, dolanie MoSo2 - chyba za krótko jeździłem (ok. 300km) . Kupiłem nowy olej 10W40 , zalałem i dalej lipa .
Lampa allladyna jak się żarzyła , tak się żarzy po wczorajszym pierwszym odpaleniu ( silnik pracował ok. 20 minut) .Ciśnienia jeszcze nie sprawdzałem , bo oddałem manometr , dopiero sprawdzę .
Nie wiem co się dzieje , czy tak ma być na dotarciu ? Nie chce mi się wierzyć. Może coś jest pęknięte albo ostatnia "moja wersja myślenia" , jest coś nie tak z wałkami rozrządu . Wizualnie jak sprawdzałem , to nie były nawet podtarte , ale po takim przebiegu , może być luz na panewkach? :zastanawiasie:
W ruskim TiSie , coś pisali o jakiś ogranicznikach ciśnienia oleju - nie bardzo wiem o co tu chodzi :ocochodzi: .
Może ktoś z was się doczyta , dopatrzy o co tu kaman :zastanawiasie: Pisałem wam wcześniej , że jak pierwszy raz zdejmowałem głowicę do remontu , to wypadły mi na podłogę, takie gumowe jakby oringi. Może one gdzieś były w uszczelce i tego na rysunkach nie widać ( albo oddzieliły się od uszczelki w miejscach śrub)
Dziękuję wszystkim za pomoc i sugestie . Przynajmniej wiecie , że nie warto robić tak , jak ja zrobiłem .
Ale jeszcze poproszę o ostatnie podpowiedzi , czym podratować silnik, jaką chemię zalać , w jaki sposób docierać ? Trochę jeszcze chciałbym pojeździć tym Lacetonem przed zezłomowaniem . :(
Ostatnio zmieniony 17 paź 2023, o 10:30 przez bubu1769, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunięto link do nielegalnego oprogramowania.
VIN >KL1NF35BJ6K335315
Awatar użytkownika
papieju
Fachman
Imię: Marcin
Samochód: Nubira kombi 1.8 LPG
Silnik:
Kontakt:

Post autor: papieju »

Po mojemu - oddaj auto do mechanika. Niech sprawdzi swoimi metodami, swoim doświadczeniem. Cudów nie ma, silnik prosty podobny do Opla, ogarnie większość silnikowców.
chrobot
Specjalista
Imię: jan
Samochód: lacetti
Silnik:
Kontakt:

Post autor: chrobot »

Zaczekajmy na pomiary ciśnienia, bo może to być" pici kłak", który daje fałszywy obraz sytuacji.
krzych1b
Fachman
Kontakt:

Przed chwilą odpaliłem i zrobiłem krótką jazdę . Auto ciągnie jak diabli . Na postoju lampa bardziej mruga. Ale wystarczy odrobinkę , dosłownie milimetr nacisnąć pedał gazu i mruganie znika. Dokręciłem na pompie oleju korek na klucz imbus , bo przez gwint wyłaził olej . Doszczelnię to na klej ew. taśmę teflonową . Korek przełożyłem z mojej pompy , bo w tej Lanosowskiej nie było , jest na stożku.
Do kolegi chrobot. Jeżeli wyniki będą takie same jak poprzednio , to co ? Silnik na złom ,jak sądzisz?
kol. papieju . Jak chcesz na części mojego , to ci odstąpię w całości , po cenie zakupionych przeze mnie części plus zrobiona głowica. Na dodatek dostaniesz parę drobnych gratów w gratisie .
W tych pieniądzach , co weźmie mechanik , to kupię coś typowego , bez ganiania za częściami po całym swiecie. :D
VIN >KL1NF35BJ6K335315
Awatar użytkownika
bubu1769
Administrator
Administrator
Imię: Bartłomiej
Samochód: Aveo T250
Silnik: 1.4 101KM
Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
Been thanked: 6 times
Kontakt:

Post autor: bubu1769 »

A co to za frajda mieć pospolity samochód? 😁
Awatar użytkownika
chocisz
Profesjonalista
Imię: wojtas
Samochód: Lacetti
Silnik: F18D3
Kontakt:

Post autor: chocisz »

chocisz pisze: 12 paź 2022, o 20:00 Pierścienie szczelne :lol:, przy takim przebiegu , to tylko miska olejowa nadaje się do ponownego montażu, bez urazy :zastanawiasie:
Czyli Polak mądry po szkodzie, szkoda, bo chciałem zobaczyć na ile ta jodełka na cylindrach wystarczy :zastanawiasie: , chyba że to ona przyczyniła się do destrukcji i puściła opiłki na panewki podczas tarcia pierścieni
chrobot
Specjalista
Silnik:
Kontakt:

zalać motodoktorem i jeździć, jak tylko trochę mruga. 2-3 lata wytrzyma potem szrot.
krzych1b
Fachman
Kontakt:

Zamówiłem "Visco Stabil " z Liqui Molly . Nada się zamiast Moto Doktora? Na dodatek , coś mi na górze stuka od strony rozrządu . Czyżby szklanka nie trzyma albo się rozwarstwiła ? Jedna wiem , że była "gumowa" od strony EGR-A . A z tym honowaniem , to nie jest źle . Panewki Korbowodowe były stare jak odpalałem pierwszy raz silnik po honowaniu . Potem założyłem i dolałem dodatkowo dwusiarczek molibdenu. A po tym założyłem główne . Przy wymianie głównych panewek , poświeciłem lataką i nic się nie błyszczało na cylindrach. Czekam jeszcze na manometr , ale coś czarno widzę to ciśnienie na rozgrzanym oleju.
Przynajmniej mam satysfakcję , że czegoś się jeszcze nauczyłem , no i czas wolny wykorzystany elegancko. :D Całość rozbiła się o brak kanału - chyba jednak sobie go wykopię. :lol:
A czy jest możliwe , że przy tym przebiegu , padło ułożyskowanie wałków rozrządu i dlatego tak się dzieje z tym ciśnieniem ?
VIN >KL1NF35BJ6K335315
krzych1b
Fachman
Kontakt:

Koledzy , czy pozycja 9 na tym rysunku https://www.fitinpart.sg/index.php?rout ... id=8400360 , może być powodem moich kłopotów z lampką Alladyna ? Jak składałem wałki , to nie zwróciłem uwagi , czy są te 2 korki , czy ich nie ma . Tu będzie wina gościa od remontu głowicy , jak ich nie znajdę :x .
VIN >KL1NF35BJ6K335315
chrobot
Specjalista
Silnik:
Kontakt:

Wpisz głowica lacetti na otomoto, allegro, PL, ebay itp... i pooglądaj zdjęcia, powinieneś znałeś odpowiedź na swoje pytanie
chrobot
Specjalista
Silnik:
Kontakt:

Nie wiem czy trafiłem ale to może być ta głowica i są kapsle wkręcone w korpusie
https://www.otomoto.pl/czesci/oferta/gl ... Facok.html
kochar
Wymiatacz
Imię: Jan
Samochód: ORLANDO 2.0l VCDI
Silnik: 163KM, diesel
Been thanked: 2 times

Post autor: kochar »

chrobot pisze: 21 paź 2023, o 15:04 Wpisz głowica lacetti na otomoto, allegro, PL, ebay itp... i pooglądaj zdjęcia, powinieneś znałeś odpowiedź na swoje pytanie
Kolego czytaj ze zrozumieniem, Krzychowi nie chodzi o to gdzie te korki się znajdują tylko czy są na swoim miejscu. :witam:
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! ;)
chrobot
Specjalista
Silnik:
Kontakt:

kochar pisze: 21 paź 2023, o 18:52
chrobot pisze: 21 paź 2023, o 15:04 Wpisz głowica lacetti na otomoto, allegro, PL, ebay itp... i pooglądaj zdjęcia, powinieneś znałeś odpowiedź na swoje pytanie
Kolego czytaj ze zrozumieniem, Krzychowi nie chodzi o to gdzie te korki się znajdują tylko czy są na swoim miejscu. :witam:
przecie to na zdjęciach powinno być widoczne . wystarczy porównać rys. montażowy w linku 3 posty wyżej, ze zdjęciem od góry głowicy i masz odpowiedź dot.korków .
Awatar użytkownika
bubu1769
Administrator
Administrator
Imię: Bartłomiej
Samochód: Aveo T250
Silnik: 1.4 101KM
Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
Been thanked: 6 times
Kontakt:

Post autor: bubu1769 »

Krzyh1b zastanawia się czy w jego głowicy po regeneracji zostały one włożone na swoje miejsce.
Awatar użytkownika
papieju
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Zrzuci dekiel to się okaże
krzych1b
Fachman
Kontakt:

Zalałem dzisiaj całą puszkę "visco stabil" , silnik pracuje ciszej i stabilnie można rzec wzorcowo ( czyli specyfik działa :D ). Niestety , po 20 min. pracy na luzie , objawy te same - kontrolka mruga . Przejechałem (po ostudzeniu silnika) jeszcze ok. 2 kilometrów i kontrolka zaświeciła się na stałe . Trochę dziwne , olej ciut spadnie z temperatury i wszystko jest OK. Złapie temp. i lipa Wenylatory załączały się normalnie . W programie ChevExpl. zauważyłem , że obroty pożądane , to 738 obr/ min. - czy to nie za mało? A w rzeczywistości wchały się w granicach 726 -736 obr/min :zastanawiasie:
Nie daruję i z poniedziałku zdejmuję pokrywę zaworów. :tak:
VIN >KL1NF35BJ6K335315
lukaslacetti
Profesjonalista
Imię: Łukasz
Samochód: Lacetti
Silnik: 1.6 109KM
LPG: Stag 300 Premium
Kontakt:

Post autor: lukaslacetti »

Nie sledze tematu zaprzestałem od ktorejs strony bo to lanie wody i zamiast zrobienie jak nalezy to naprawa po Januszowemu.
Odpowiadam na ostatni post
Przecierz jak kontrolka mruga to oznacza wypadanie zapłonów

Niesugeruj sie tym ze np masz nowe przewody
Nowe ngk za 250zł mialem uszkodzone (nie klikały wyraźnie na swiecy) tylko się luzno wsuwaly
Pozniej Janmory to samo
Tesla tez
W ciagu tygodnia zareklamowałem 4 rodzaje przewodów
Na koniec znowu NGK
I wzorowi
Klik wyraźny.
Sprawdz czy wszystkie testy masz zdane w car scanner <br />Wymóg musi byc 15-20L w baju aby niektore z nich mialy byc wykonane min. &quot;Awaria zapłonu&quot;
Sprawdz czy wszystkie testy masz zdane w car scanner
Wymóg musi byc 15-20L w baju aby niektore z nich mialy byc wykonane min. "Awaria zapłonu"
Awatar użytkownika
papieju
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Tam jest cewka a nie przewody. To nie t18sed. A przewody u mnie są sentecha i nigdy się nie przewiozłem a przerabiam je w chyba 5 aucie. NGK w Punto po miesiącu robiły dyskotekę pod maską
krzych1b
Fachman
Kontakt:

Koledzy , podpowiedzcie mi jeszcze jedno , jak mogę sprawdzić , po zdjęciu pokrywy i wałków , drożność kanałów olejowych .
P.S. Może jest ktoś na forum z okolic Lublina i ma na zapasie sprawdzony czujnik oleju ? Chodzi mi tylko o sprawdzenie .
VIN >KL1NF35BJ6K335315
chrobot
Specjalista
Silnik:
Kontakt:

przepychając drut ?
przepychając linke np.: od hamulca ?
wyciory z miękkiego drutu używane przez fajczarzy?
nie wiem czy przedmuchiwanie powietrzem się sprawdzi ?
zadymianie ?
jak płukałeś silnik szuwaksami typu płukanka do silnika to nie powinny kanały być zatkane .

poniżej fragment artykułu na ten temat

Jak udrożnić zatkane kanaliki olejowe?

Gdy dojdzie do zapchania kanałów olejowych, konieczna jest wizyta u mechanika. Są dwa sposoby na oczyszczenie układu z nagaru i innych zanieczyszczeń:

mechaniczne usuwanie zabrudzeń,
użycie specjalnej płukanki.

Pierwsza opcja jest bardzo żmudna, ale bardzo skuteczna. Aby jednak ręcznie wyczyścić układ, konieczne są odpowiednie umiejętności i narzędzia. Może się to jednak okazać jedynym ratunkiem, jeśli silnik jest bardzo zaniedbany. Środek do płukania silnika sprawdzi się jako pierwszy etap mechanicznego oczyszczania oraz w odpowiednim stężeniu udrożni zatkane kanaliki olejowe. Niestety tego typu preparaty mają podstawową wadę. Zbyt słaby nie poradzi sobie z nagromadzonymi zanieczyszczeniami, zbyt mocny środek może natomiast okazać się niebezpieczny. Może spowodować oderwanie sporych płatów brudu, które przemieszczając się, są w stanie zablokować magistralę olejową, a w konsekwencji uszkodzić silnik.

https://allegro.pl/artykul/zatkane-kana ... Y8evYYr2T9
krzych1b
Fachman
Kontakt:

Głowicę wykluczam , bo była robiona w zakładzie . Jedynie co może coś blokować , to tylko w bloku . Smok czysty , miska też . Silnik pracuje na wolnych obrotach ok. 20 minut , a potem jest mruganie lampki
VIN >KL1NF35BJ6K335315
krzych1b
Fachman
Kontakt:

Proszę was o potwierdzenie zgodności numerów zamienników kompensatorów ( stukają na początku odpalenia auta) do Lacetona
GM 90570967 ,96376362 , 96376400 , Adelco - 24419109 ,z tym co znalazłem w ALLEGRO https://allegro.pl/oferta/ina-popychacz ... 2721863218
Zadałem pytanie , bo numery zamienników się pokrywają , natomiast najbliżej prawdy rysunkowej jest ten z Adelco https://www.ebay.co.uk/itm/184893043608
Potrzebny jest mi wymiar oryginału i na co zwrócić uwagę . Bo cena jest atrakcyjna choć Maxgear , to koszt 14zł https://allegro.pl/oferta/popychacz-zaw ... 4426511420 :P
Jeszcze chwila , i wynajdę , że części od Łady będą się nadawać . :Y
VIN >KL1NF35BJ6K335315
chrobot
Specjalista
Silnik:
Kontakt:

https://allegro.pl/kategoria/glowice-cy ... kW&order=p

wpisałem na aledrogo i Twój silnik , ceny od 14 zł
Awatar użytkownika
papieju
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Stukanie chwilę po rozruchu jest normalne. Ważne żeby szybko przestawało, jak po sekundzie dwóch cichną i już się nie odzywają to nie ma sensu ruszać moim zdaniem, zwłaszcza że mówimy o chińskim zamienniku
krzych1b
Fachman
Kontakt:

Te kompensatory stukały jak go tylko kupiłem. Ale i tak się muszę dostać do tych korków , to sprawdzę je jeszcze raz
Bo jeden na 100 procent jest miękki .
VIN >KL1NF35BJ6K335315
ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Mechanika”