Witam wszystkich.
Chcę zasięgnąć rady na temat opadającego pedału hamulca, na odpalonym silniku. Wycieku brak, sprawdzone na stacji diagnostycznej i u mechanika. Sprawdzona pompa hamulcowa, ( wymieniona na inną ) bez zmian. Wymieniony płyn i odpowietrzony układ. Niestety nadal to samo. Czy może być to wina pompy ABS ? Jednak nie świeci żadna kontrolka związana z układem hamulcowym, ABS. W czasie jazdy pedał po naciśnięciu powoli opada jak dochodzi do samego dołu to włącza się sam ABS. Jednak przy mocniejszym wciśnięciu hamuje . Wygląda tak jak by był zapowietrzony lub nieszczelny. Lecz sprawdzone 2 razy. Wie ktoś co to może być?
Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Opadający pedał hamulca na odpalonym silniku.
-
PiotrSo
- Świeżak
- Imię: Piotr
- Samochód: Captiva
- Silnik: 2.2, 135kW, diesel, 4x4, autom
- Kontakt:
-
arnie3
- Specjalista
- Imię: Darek
- Samochód: Lacetti
- Silnik: 1.4 B+G
- LPG: Landi Renzo Omegas
- Kontakt:
-
kochar
- Wymiatacz
- Imię: Jan
- Samochód: ORLANDO 2.0l VCDI
- Silnik: 163KM, diesel
- Been thanked: 2 times
Re: Opadający pedał hamulca na odpalonym silniku.
Nie wiem jak podczas jazdy ale na postoju u mnie pedał hamulca przy powolnym naciskaniu wpada do podłogi i jest to normalne. 
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! 
-
PiotrSo
- Świeżak
- Imię: Piotr
- Samochód: Captiva
- Silnik: 2.2, 135kW, diesel, 4x4, autom
- Kontakt:
Wcześniej tego nie było, ( nie opadał) więc jest to ewidentnie awaria. No i niebezpieczna sytuacja w końcu to układ hamowania. Hamowanie pulsacyjne w tym przypadku to jedyne sensowne hamowanie. Szybkie naciśnięcie pedału hamulca -( hamuje ). Powolne naciskanie - ( brak hamowania a pedał opada). Czyli zachowanie hamulca tak jak by gdzieś przepuszczał. Ale naprawdę nie wiem już co to może być.
-
Artur64
- Świeżak
- Imię: Artur
- Samochód: captiva 2,2 ltz
- Silnik: 135kw 2011
- Kontakt:
Pompa hamulcowa do regeneracji.
Miałem to samo niestety, nowa w serwisie z serwo to astronomia,komplety naprawcze nie występują poszła używka i działa.
Miałem to samo niestety, nowa w serwisie z serwo to astronomia,komplety naprawcze nie występują poszła używka i działa.
-
ramzes314
U mnie podczas wymiany świec żarowych i demontażu wyjścia rury ze strony zimnej turbo na intercooler, niechcący skrzywiłem rurkę gumową vakupompa - serwo, delikatnie przegięta przy serwo była i przez to miałem błąd czujnika pedału hamulca którego nie mogłem skasować (samochod z kluczykiem na desce) i takze opadał pedał hamulca (automat). Dodam też, że praktycznie nie było tego widać na oko. Poprawa rurki przy serwo naprawiła problem, może zanim zaczniesz wymieniać czesci zacznij od sprawdzenia szczelności drogi vakum- serwo oraz szczelności rurek podciśnienia. Ta rurka jak wchodzi do serwo ma taką białą uszczelkę, zwróć uwagę by z każdej strony mniej więcej równo przylegała. u mnie wystarczyło dosłownie kilka stopni obrotu i jest ok.