Amortyzatory kupuje się bez sprężyn.
Amortyzator jest częścią umieszczoną w kolumnie macphersona na której jest zamocowana sprężyna.
Potrzebujesz ściągacze do sprężyn, bez tego nawet nie podchodź do wymiany.
Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Stuki w zawieszeniu
- huri_khan
- Fachman
- Imię: Robert
- Samochód: nie chevrolet
- Silnik: Benzynki z turbinkami :)
- Inny samochód: Kia Proceed,Ford Mondeo, Peugeot 206CC,
- Kontakt:
- Mitko
- Bywalec
- Imię: Włodek
- Samochód: Cruze 2,0 VCDI LT+
- Silnik: 2.0, 163 KM, MT diesel
- Kontakt:
Re: Stuki w zawieszeniu
Gdzieś na Youtube widziałem nowe amorki ze sprężynami od razu, a także gdzieś w necie też były ale o 70 zł drożej niż bez sprężyny. Dzięki, że zmobilizowałeś mnie i właśnie kupiłem komplet ściągaczy (52 zł). Taniej wyjdzie niż u pana franka w budzie, a sprzęt zostanie. Teraz tylko wybór marki amortyzatora, no zastanwiam się czy nie wyjdzie, że trzeba wymienić jeszcze jakieś poduszki i co tam jeszcze jest u góry, a także łącznik stabilizatora co okaże się po demontażu kolumny.
- bubu1769
- Administrator

- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
Ale to mówisz o zestawie amortyzator + sprężyna czy o całym złożonym McPhersone?
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Ściągałeś kiedykolwiek sprężyny z amora ?Mitko pisze: 4 kwie 2025, o 00:17 Gdzieś na Youtube widziałem nowe amorki ze sprężynami od razu, a także gdzieś w necie też były ale o 70 zł drożej niż bez sprężyny. Dzięki, że zmobilizowałeś mnie i właśnie kupiłem komplet ściągaczy (52 zł). Taniej wyjdzie niż u pana franka w budzie, a sprzęt zostanie. Teraz tylko wybór marki amortyzatora, no zastanwiam się czy nie wyjdzie, że trzeba wymienić jeszcze jakieś poduszki i co tam jeszcze jest u góry, a także łącznik stabilizatora co okaże się po demontażu kolumny.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- Mitko
- Bywalec
- Imię: Włodek
- Samochód: Cruze 2,0 VCDI LT+
- Silnik: 2.0, 163 KM, MT diesel
- Kontakt:
@bubu - https://www.youtube.com/watch?v=ueTZXjCXC5k
Nie ściągałem nigdy. Z filmów na youtube nie wydaje się to takie straszne. Wyzwaniem było ściagnięcie kolektora dolotowego, co się udało. Ale jeśli możesz coś podpowiedzieć to proszę, bo z pytania czuję sugestię żeby nie brać się za to samemu.
Nie ściągałem nigdy. Z filmów na youtube nie wydaje się to takie straszne. Wyzwaniem było ściagnięcie kolektora dolotowego, co się udało. Ale jeśli możesz coś podpowiedzieć to proszę, bo z pytania czuję sugestię żeby nie brać się za to samemu.
- bubu1769
- Administrator

- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
Na filmie jest pokazana wymiana kompletnej, skręconej kolumny McPhersona, takie coś jest dość łatwym zadaniem.
Wymiana samego amortyzatora bądź sprężyny wiąże się z koniecznością rozmontowania całości i na filmach może i wygląda to dość prosto jednak w rzeczywistości trzeba uważać żeby ściągacze sprężyny były solidnie zamontowane bo magazynuje ona naprawdę dużo energii i jej niekontrolowane rozprężenie może narobić dużo szkód, zwłaszcza komuś kto znajduje się bezpośrednio przy sprężynie.
Możesz spróbować samodzielnej wymiany ale naprawdę pilnuj czy ściągacze są na swoich miejscach i czasem nie zsuwają się ze sprężyny.
Wymiana samego amortyzatora bądź sprężyny wiąże się z koniecznością rozmontowania całości i na filmach może i wygląda to dość prosto jednak w rzeczywistości trzeba uważać żeby ściągacze sprężyny były solidnie zamontowane bo magazynuje ona naprawdę dużo energii i jej niekontrolowane rozprężenie może narobić dużo szkód, zwłaszcza komuś kto znajduje się bezpośrednio przy sprężynie.
Możesz spróbować samodzielnej wymiany ale naprawdę pilnuj czy ściągacze są na swoich miejscach i czasem nie zsuwają się ze sprężyny.