Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Olej silnikowy - sprzeczne informacje

Wszystkie inne tematy dotyczące danego modelu
ODPOWIEDZ
michalp
Świeżak
Imię: Michał
Samochód: Spark
Silnik: 1.2
Kontakt:

Olej silnikowy - sprzeczne informacje

Post autor: michalp »

Cześć,

mam Sparka M300 z 2013 roku (silnik 1.2). Auto przyjechało z Francji, stamtąd mam faktury z ASO, gdzie widnieje informacja, że zalewany był oplowski olej 5W30 dexos2.

Manual rozróżnia dwie wersje modelu: Gen1 i Gen2. Google podpowiada, że moja wersja to Gen2.

Czytam jednak manual do tego samochodu:
Klasa lepkości oleju silnikowego dla wersji 1.2D Gen2 - SAE 5W-20 jest najlepszą klasą lepkości oleju dla tego pojazdu.
Dalej czytam:
Podczas wybierania oleju o odpowiedniej klasie lepkości należy pamiętać, aby zawsze wybierać olej zgodny z parametrami dexos™.
■ Temperatury do -25 °C i poniżej:
0W-20, 0W-30.
■ Temperatury do -25 °C: 5W-20,
5W-30.
Wcześniej w instrukcji jest:
Parametry oleju silnikowego
■ dexos1, dexos2
■ API SM, ACEA-A3/B3: Opcjonalnie
do silników Gen1 (nie używane do
silników Gen2)
Oplowski opel jest w normie dexos2, czyli pasuje. Ale to 5W30, a zgodnie z manualem najbardziej odpowiednim jest 5W20, ale zdaje się, że takich Opel nie produkuje. Inny wpis manuala dopuszcza 5W30, więc wydaje się, że olej oplowski dexos2 jest ok.

Żadne wyszukiwarki olejów u różnych producentów nie proponują 5W20, tylko 5W30. Na przykład Shell proponuje: Shell Helix Ultra Professional AM-L 5W-30. Normy tego oleju:
ACEA C3, API SN. Nie ma jednak informacji o normie dexos. Więc to chyba nieodpowiedni olej.

Dla Cruze (2012 r.) Shell proponuje Shell Helix Ultra Professional AG 5W-30, który jest zgodny z normą dexos2. Czy to dobry olej do Sparka?

Jaki olej zalewać?
Awatar użytkownika
dokia
Patron
Patron
Imię: Dorota
Samochód: Jaguar E-Pace 2020
Silnik: PB Jaguar Ingenium 2.0t 250KM
Has thanked: 3 times
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Re: Olej silnikowy - sprzeczne informacje

Post autor: dokia »

Dobry dla sparka. Oplowskiego oleju to chyba już nie ma, tak jak i spalinowego Opla, szukaj Mopar.
Każdy, kogo spotykasz, toczy bitwę, o której nic nie wiesz. Bądź życzliwy. Zawsze.
Awatar użytkownika
zzzz
Wymiatacz
Imię: Zbyszek
Samochód: Cruze HB LT+
Silnik: 1.8
LPG: BRC
Has thanked: 4 times
Kontakt:

Post autor: zzzz »

GM-Dexos-2-5W30-5L-93165557-Produkcji-09-2025-EAN-GTIN-5903107361850.jpeg
GM-Dexos-2-5W30-5L-93165557-Produkcji-09-2025-EAN-GTIN-5903107361850.jpeg (4.07 KiB) Przejrzano 781 razy
Cały czas jest dostępny olej GM
waldec
Świeżak
Imię: Waldek
Samochód: Nubira
Silnik: 1.8. 121km.Pb LPG
LPG: tak
Kontakt:

Post autor: waldec »

Witam. Coś napiszę nt oleju GM 5w30. Z własnego doświadczenia. Bo miałem astrę j. I napiszę tak. Jak szybko zalałem tak szybko pożałowałem. Na szczęście Asteriks mało jeździła tak że następna wymiana była już na inną markę. Była glośniejsza na gm-owskim.
Tak na marginesie , mogę napisać że swego czasu kupywałem olej od i (uwaga bo lokowanie produktu osoby) kloegiberlin. Ale tylko niemiecki. Bo ma też inne. I jakość tych olei była naprawdę dobra. Przykład. Megi , wymiana oleju . Ale z powodu potrzeby nastepny olej zakupiony w Polsce . Nowy był rzadszy niż ten spuszczony kupiony u kolegi... Nie wymądrzam się, po prostu diświadczenie poparte praktyką. Dlatego kolego michalp poczytaj o olejach tych dobrych i ważne abyś zachował parametry. Nie warto oszczędzać 10-15zł .
Pozdrawiam
jaka20
Świeżak
Imię: Jaka
Samochód: Chevrolet Cruze
Silnik: 1.8, 2H0, 141KM, benz
Kontakt:

Post autor: jaka20 »

dokia pisze: 29 lis 2025, o 00:30 Dobry dla sparka. Oplowskiego oleju to chyba już nie ma, tak jak i spalinowego Opla, szukaj Mopar. https://www.medot-wines.com/it/vivere-unmesperienza-medot/degustazioni-di-vini
Zalecenie 5W-20 z manuala może być dla nowszych wersji, ale 5W-30 dexos2 stosowane we Francji jest bezpieczną i sprawdzoną opcją. Dostępność GM i zgodność innych dexos2 jest kluczowa.
Awatar użytkownika
dokia
Patron
Patron
Kontakt:

No i przecież napisałam że zgodnie z pytaniem 5w30 będzie dobrym wyborem dla sparka mającego 13 lat. 🤦‍♀️
Każdy, kogo spotykasz, toczy bitwę, o której nic nie wiesz. Bądź życzliwy. Zawsze.
Bunioopl
Fachman
Imię: Mariusz
Samochód: Orlando 1.8 LPG LT+
Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
LPG: BRC SQ24 Genius 1500
Kontakt:

Post autor: Bunioopl »

waldec pisze: 29 lis 2025, o 14:26 Witam. Coś napiszę nt oleju GM 5w30. Z własnego doświadczenia. Bo miałem astrę j. I napiszę tak. Jak szybko zalałem tak szybko pożałowałem. Na szczęście Asteriks mało jeździła tak że następna wymiana była już na inną markę. Była glośniejsza na gm-owskim.
Tak na marginesie , mogę napisać że swego czasu kupywałem olej od i (uwaga bo lokowanie produktu osoby) kloegiberlin. Ale tylko niemiecki. Bo ma też inne. I jakość tych olei była naprawdę dobra. Przykład. Megi , wymiana oleju . Ale z powodu potrzeby nastepny olej zakupiony w Polsce . Nowy był rzadszy niż ten spuszczony kupiony u kolegi... Nie wymądrzam się, po prostu diświadczenie poparte praktyką. Dlatego kolego michalp poczytaj o olejach tych dobrych i ważne abyś zachował parametry. Nie warto oszczędzać 10-15zł .
Pozdrawiam
Bardzo ciekawe jest to co piszesz.🤔
Ja od początku leję tylko olej GM 5w30
Przejechane mam prawie 400tyś.
Dodam jeszcze, że na gazie.
Wbrew wszystkim opinią mój silnik powinien się już dawno zatrzeć. A LPG powinno wyjść mi bokiem.
Wżniejsze od tego jakiej marki olej kupisz! Jest to jak często go wymieniasz.
I to jest tyle co mam do powiedzenia odnośnie oleii silnikowych.
PS.
Gęsty olej wcale nie jest lepszy.😁
waldec
Świeżak
Imię: Waldek
Samochód: Nubira
Silnik: 1.8. 121km.Pb LPG
LPG: tak
Kontakt:

Post autor: waldec »

Witam. Nie pisałem nic o gęstym żeby kupować. Przeczytaj ze zrozumieniem to zdanie . Dobrze że używasz tego oleju. Ja niestety odczułem to na głośności auta. I nigdy nie kupię GM. Wolę motula. Ale każdy ma jakąś swoją markę więc.... 🤷. Co do gazu . Jestem fanem. Miałem Uno, Megi, teraz Sandero. Które ma 300tysi przekroczone i na LPG pomyka że aż miło. I do niej leję Motula 5w40. Ten olej jej przypasował. Tylko raz kupiłem Elfa to mechanik powiedział -ostatni raz-. Bo rozbierał silniki po elfie i porażka. Pozostawia jakiś syf.
A stare powiedzenie mówi. -"Jak dbasz tak masz." Dobry olej to podstawa i wymiana na czas.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
dokia
Patron
Patron
Kontakt:

Olejom nie określa się gęstości tylko lepkość! Zapamiętajcie to w końcu. Każdy olej jest rzadszy niż woda i jego gęstość to ok 0,8g/cm3. Ważna jest lepkość i tzw płynięcie w różnych temperaturach. Dla naszych warunków termicznych optymalny jest 5w30 i te 30 nie określa temperatury za oknem. Olej macie w silniku i on ma minimum 100 stopni gdy użytkujecie auto.
Bunioopl
Fachman
Imię: Mariusz
Samochód: Orlando 1.8 LPG LT+
Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
LPG: BRC SQ24 Genius 1500
Kontakt:

Post autor: Bunioopl »

waldec pisze: 5 gru 2025, o 18:59 Witam. Nie pisałem nic o gęstym żeby kupować. Przeczytaj ze zrozumieniem to zdanie . Dobrze że używasz tego oleju. Ja niestety odczułem to na głośności auta. I nigdy nie kupię GM. Wolę motula. Ale każdy ma jakąś swoją markę więc.... 🤷. Co do gazu . Jestem fanem. Miałem Uno, Megi, teraz Sandero. Które ma 300tysi przekroczone i na LPG pomyka że aż miło. I do niej leję Motula 5w40. Ten olej jej przypasował. Tylko raz kupiłem Elfa to mechanik powiedział -ostatni raz-. Bo rozbierał silniki po elfie i porażka. Pozostawia jakiś syf.
A stare powiedzenie mówi. -"Jak dbasz tak masz." Dobry olej to podstawa i wymiana na czas.
Pozdrawiam
Ja wolę jak wyje.
Szczególnie na wysokich obrotach.
Teraz mam prawie 370tyś
Załączniki
IMG-20200601-WA0005_1612700414761~2.jpg
ODPOWIEDZ

Wróć do „Spark Ogólnie o modelu”