Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Zasilanie lampki/lampek sufitowych.

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kaczy
Stały bywalec
Imię: Michał
Samochód: Black Cruze SW 2.0D
Silnik:
Kontakt:

Zasilanie lampki/lampek sufitowych.

Post autor: Kaczy »

Na spocie, Vito sugerował że zasilanie dla środkowej lampki sufitowej idzie od słupka bocznego kierowcy. Jakoś nie jestem przekonany. Co prawda w TIS'ie na autocats, nie ma kombii, ale sądzę że nie odbiega to od instalacji jaka jest w hatchbacku. Wg poniższego obrazka, wydaje mi się że zasilanie lampki środkowej idzie od przedniego słupka kierowcy przez daszkek przeciwsłoneczny, potem przez lampką sufitową przednią, dalej przez daszek pasażera a potem prosto do lampka środkowej. To by oznaczało, że aby dobrać się do kabli po których jest sterowani lampki przy otwieraniu drzwi, wcale nie trzeba demontować osłon słupka. Chyba da się tam sięgnąć po zdemontowaniu osłony lampki przedniej, lekko odginając podsufitkę. Co o tym sądzicie?

I jeszcze jedno - wie ktoś jak zdemontować lampkę sufitową środkową? Bo z TISa wynika, że najpierw trzeba opuścić podsufitkę by się dostać do zatrzasków. A jak np. spali mi się żarówka to co? Tylko ASO (bo sam za demontaż podsufitki się nie wezmę ;)). Chyba że do wymiany żarówki, da się jakoś zdemontować tylko samą maskownicę....

BTW: Opisy oraz obrazki w tym TISie są strasznie słabe :?

Obrazek
Obrazek Można? Można: 201KM / 449Nm :)
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Re: Zasilanie lampki/lampek sufitowych.

Post autor: etac »

Kaczy pisze:Na spocie, Vito sugerował że zasilanie dla środkowej lampki sufitowej idzie od słupka bocznego kierowcy. Jakoś nie jestem przekonany. Co prawda w TIS'ie na autocats, nie ma kombii, ale sądzę że nie odbiega to od instalacji jaka jest w hatchbacku. Wg poniższego obrazka, wydaje mi się że zasilanie lampki środkowej idzie od przedniego słupka kierowcy przez daszkek przeciwsłoneczny, potem przez lampką sufitową przednią, dalej przez daszek pasażera a potem prosto do lampka środkowej. To by oznaczało, że aby dobrać się do kabli po których jest sterowani lampki przy otwieraniu drzwi, wcale nie trzeba demontować osłon słupka. Chyba da się tam sięgnąć po zdemontowaniu osłony lampki przedniej, lekko odginając podsufitkę. Co o tym sądzicie?

I jeszcze jedno - wie ktoś jak zdemontować lampkę sufitową środkową? Bo z TISa wynika, że najpierw trzeba opuścić podsufitkę by się dostać do zatrzasków. A jak np. spali mi się żarówka to co? Tylko ASO (bo sam za demontaż podsufitki się nie wezmę ;)). Chyba że do wymiany żarówki, da się jakoś zdemontować tylko samą maskownicę....

BTW: Opisy oraz obrazki w tym TISie są strasznie słabe :?

Obrazek
Mozesz miec pewne ze idzie z prawej strony pojazdu z przodu. Jak oklejali cale auto było rozebrane. Wiazka jest przyklejona do podsufitki
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
Awatar użytkownika
Kaczy
Stały bywalec
Imię: Michał
Samochód: Black Cruze SW 2.0D
Silnik:
Kontakt:

Re: Zasilanie lampki/lampek sufitowych.

Post autor: Kaczy »

etac_owiec pisze:Mozesz miec pewne ze idzie z prawej strony pojazdu z przodu. Jak oklejali cale auto było rozebrane. Wiazka jest przyklejona do podsufitki
Dobra, trochę się pogubiłem... Kto rozbierał jak co kleił? :? Chodzi o dach w Twoim Cruzie? Z prawej z przodu czyli prawy przedni słupek pasażera... co oznacza, że sygnał przy otwieraniu drzwi, idzie kablem który nawet nie dochodzi do daszku przeciwsłonecznego pasażera? Czyli trzeba jednak zrzucić podsufitkę? Jajć... a może wystarczy tylko ją odchylić po zdjęciu tego plastikowego panelu od lampki przedniej?
Obrazek Można? Można: 201KM / 449Nm :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Elektryka/Elektronika”