Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Kontrolka Airbag

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Imię: Sebastian
Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
Silnik:
Kontakt:

Re: Kontrolka Airbag

Post autor: Sebastian »

GoLL@B pisze: Pytanie, czy faktycznie układ jest aktywny w takiej sytuacji (ja tego sprawdzać praktycznie nie będę :D). Bo może jest to jedynie informacja dla diagnosty, że usterka została usunięta (żeby było łatwiej szukać). Gdzieś słyszałem, że aby układ airbag działał, należy bezwzględnie skasować wszystkie błędy.
Jeśli kontrolka nie świeci stale to oznacza, że nie ma błędów krytycznych, czyli takich które mogą spowodowanie nieodpalenie (albo przypadkowe odpalenie {:/ ) poduszki. Raczej błędy w komputerze które kiedyś były (ale są nieaktywne) nie spowodują niezadziałania systemu airbag.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: etac »

GoLL@B pisze:
Jeśli chodzi o kabel to kupiłem sobie interfejs KKL od Viakena:
http://viaken.pl/pl/vag-usb-kkl-line-ka ... -piny.html

Podobno wystarczy najtańszy VAG KKL. Ja tam od razu wolałem kupić coś przynajmniej wydającego się być "porządnym".
Dodatkowo kupiłem z kilkoma wejściami m.in. OBDII i OBDI.

Oczywiście trzeba przepiąć/przelutować pin, zrobić przełącznik lub co kto lubi. Ma to związek z tym, że silnik diagnozujemy na pinie 7, poduszki na 13 a ABS na 12 (ten ostatni, to jeśli dobrze pamiętam:)).

Jakbys mial chwile to poswiec troche czasu i podziel sie jakims manualem w tym temacie. Czyli jak gdzie i co kupic przerobic i jak potem dziala. ;)
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
GoLL@B
Profesjonalista
Imię: Krzysiek
Samochód: Daewoo Lacetti
Silnik:
Kontakt:

Post autor: GoLL@B »

Jasne, że zbiorę wszystko w jedno miejsce, nie jest tego dużo, a pewnie komuś jeszcze się przyda.

Więc tak, trzeba zacząć od kupna interfejsu (ELM327 tutaj nie wystarczy, zarówno do diagnostyki silnika jak i poduszek w programie Chevrolet Explorer się nie nada). Tak jak wspomniałem wyżej, ja zakupiłem od Viakena. To mój drugi interfejs, bo mam jeszcze do instalacji gazowej od nich. Z jakości jestem zadowolony, moim zdaniem warto od nich kupić (tym bardziej, że to polski interfejs, a polski przemysł trzeba wspierać).

Chińskie najtańsze też czytałem, że działają. Ja nie potwierdzę ani nie zaprzeczę. Oczywiście też wymagają przeróbki jak opisuję poniżej, no chyba, że kupimy jakiś, który już ma przełącznik, który "zmienia podłączone piny".

Interfejs, który ja zakupiłem, pokazałem w linku niżej, ale dodatkowo z wtykiem do OBDI. Oczywiście ten nie jest wymagany w przypadku naszych furek. Nowsze (w tym Lacetti/Nubira III) mają OBDII i spokojnie wystarczy ten z załączonego linku.
http://viaken.pl/pl/vag-usb-kkl-line-ka ... -piny.html

Jeśli chodzi o instalację sterowników, na Windows 7 zainstalowały się same, nie było żadnych problemów. Po podłączeniu do USB poczekałem chwilę, po samoczynnym zainstalowaniu się, wystarczyło podejść do auta i kliknąć połącz. Wszystko działało idealnie. Jak jest z chińskimi w kwestii instalowania, nie wiem. Nie wiem też jak jest z xp.

Interfejs VAG KKL przeznaczony jest pierwotnie do diagnostyki silnika, a komunikacja z silnikiem idzie po pinie 7.

Widok gniazda:
Obrazek

Pamiętajmy, że to gniazdo, a w to gniazdo wchodzi wtyczka, która jest lustrzanym odbiciem (mam na myśli piny).

Szukam właśnie jakiegoś dobrego schematu, jak znajdę, to uaktualnię.

EDIT: znalazłem na sąsiadującym forum chevrolet.org coś takiego, chyba lepszego się nie znajdzie :)
Obrazek

Ten interfejs od Viakena posiada jedynie piny: 4,7,15,16 we wtyczce. Oznacza to, że nie ma w nim konektora do pinu 13 (airbag) a miejsce to jest puste. Ja przeróbkę zrobiłem szybko, wyciągnąłem konektor z pinu 7 (łatwo wychodzi) i włożyłem w lukę od pinu 13, połączyłem się, skasowałem błąd, a następnie wszystko przywróciłem na swoje miejsce czyli włożyłem spowrotem w pin 7. Myślałem, żeby zrobić przełącznik na przyszłość, ale potem stwierdziłem, że jednak aż tak często diagnostyki poduszek nie robię, a jak będzie potrzeba najwyżej znów przełożę pin.

Jak ktoś chce zrobić sobie taki uniwersalny interfejs, to można przerobić taką wtyczkę. Najlepiej, gdy posiadamy wszystkie piny, a kwestia jest jedynie odpowiedniego polutowania. Z tego co przeglądałem, tutaj na plus mogą być chińskie VAG KKLe, bo one posiadają wszystkie piny, aczkolwiek oczywiście nie wszystkie są podłączone (i je sobie ludzie przerabiają). W takim przypadku najprościej zrobić sobie przełącznik - tzn kabelek, który idzie do pinu 7 przeciąć na 2 części, a następnie poprzez przełącznik wg. schematu niżej, zrobić sobie przełączanie linii transmisyjnej z pinu 7 na 13. Wtedy można sobie szybko przeskakiwać między diagnostyką silnika a poduszek. Jakby mieć przełącznik przełączający między 3 stanami, to i ABS by się dorzuciło w odpowiedniej pozycji przełącznika.

Mam nadzieję, że schemat będzie zrozumiały. Idea jest taka, że w zależności od ustawienia przełącznika, do interfejsu po kabelku zielonym (u mnie na schemacie i u mnie w interfejsie) idzie sygnał z linii 7 (silnik) lub linii 13 (airbag). Jak mamy bardziej zaawansowany przełącznik, jak wspomniałem można dorzucić jeszcze ABS.
schemat_obd.png
schemat_obd.png (6.87 KiB) Przejrzano 7396 razy
Legenda:
Fioletowy - przewód po przeróbce (dokładany).
Czarny - reprezentuje przełącznik
Zielony - przewód oryginalny, idący do pinu 7 (diagnostyka silnika)
Czerwony X - oznacza przecięcie przewodu

Najczęściej używane przełączniki to te dźwigienkowe:
Obrazek

I przykład po przeróbce zwykłego VAGa (taki można było kupić do fiata i alfy, przełącznik między silnik i poduszki), a zdjęcie pochodzi właśnie z Alfaholików:
Obrazek

A tutaj inny przykład z "fabrycznym" przełącznikiem między wszystkimi centralkami:
Obrazek

No i teraz Chevrolet Explorer. Tak, jak wspominałem, najlepszy niestety w cyrylicy. Chevrolet Explorerem w języku czeskim ( v1.1) bawiłem się w sprawdzanie prac sond, czasy wtrysków, korekty długo i krótko terminowe. Wszystko działa poprawnie (w przeciwieństwie do ELM327 i np. PCMSCANa, gdzie pokazywało jakieś głupoty). No ale niestety z poduszkami działa źle.

Chevrolet Explorer w wersji czeskiej (normalne litery), język podobny, idzie się domyśleć o co chodzi :tak:
http://blackjohn.wz.cz/ChevroletExplorer_v1.1_cz.zip

A do poduszek zalecam jednak ten:
http://autodev.ru/sites/default/files/S ... 20v1.5.rar

No i tutaj niestety zaczynają się schody, bo trzeba przestawić system na cyrylicę (żeby widzieć te ich znaczki) lub działać intuicyjnie jak ja :)

Po zainstalowaniu (podczas instalacji klikamy ten zawsze domyślnie zaznaczony guzik czyli next) uruchamiamy program. Oczywiście zobaczymy same znaki zapytania, chyba, że ustawimy język rosyjski jako język systemu.

Następnie klikamy zgodnie ze screenem (tam, gdzie kursor), to spowoduje połączenie z modułem airbag:
chex1.jpg
chex1.jpg (160.91 KiB) Przejrzano 7396 razy
W tę opcję SRS.1 nie klikałem, być może jak nie połączy się z SRS.0, to wtedy trzeba użyć tej drugiej opcji.

No i tu niestety chwilowo muszę przerwać manual :) Jest już za późno, żeby wyjść i się połączyć a wątpię, by Chevrolet Explorer miał możliwość emulacji, by pokazać przykład tak, jakby był połączony z centralą.

Stąd ciąg dalszy nastąpi jutro.
Awatar użytkownika
karpior
Profesjonalista
Imię: Piotr
Samochód: Lacetti HB 1.6
Silnik:
Kontakt:

Post autor: karpior »

ze swej strony dodam, że najtańsze kable VAG-KKL (ok 25zł) też działają. Ja do diagnostyki mam ELM237 @ BT + torque pro, a właśnie do airbaga przerobiłem kabel VAG-KKL+chevrolet explorer.

Swojego przerobiłem na stałe bez przełącznika -> przelutowałem po prostu odpowiedni pin. Kabelek już się 2x przydał ;)
I potwierdzam, że prawidłowe zachowanie kontrolki po przekręceniu na zapłon to KILKUKROTNE MIGNIĘCIE i potem gaśnie ;) Jeśli świeci ciągłym światłem i po chwili gaśnie, to znaczy że coś nie tak ;)
U mnie pojawił się błąd - za niskie napięcie aku oraz za duża rezystancja przy poduszce bocznej kierowcy

Nie pamiętam jaką wersję Explorera mam (laptopa z zainstalowanym nie mam przy sobie aktualnie), ale przy drugiej przygodzie z błędem nie chciał się on skasować za pierwszym razem - dopiero po kilkukrotnym kliknięciu się skasował ;)
(podejrzewam 1.1)

OT
GoLL@B jeśli to nie tylko zbieżność nicku, i "X" lat temu miałem na SL45i soft Twojego autorstwa (i chyba kabelek do SX1) to stary... biję pokłony przed Twym majestatem ;)
GoLL@B
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

karpior pisze:GoLL@B jeśli to nie tylko zbieżność nicku, i "X" lat temu miałem na SL45i soft Twojego autorstwa (i chyba kabelek do SX1) to stary... biję pokłony przed Twym majestatem ;)
Tak, to ja :), mały ten świat.
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Imię: Andrzej
Samochód: Orlando LTZ
Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
Kontakt:

Post autor: XaRaDaS »

Przyjrzałem się i u mnie kontrolka kilka razy miga i potem gaśnie.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
GoLL@B
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

Widzę, że nie mogę już edytować swojego starego posta, ale może moderator doklei poniższą część do tamtego, by była jedna całość.

Pozostałe 2 screeny prezentują, co dalej zrobić w Chevrolet explorerze.

Po kliknięciu poprzedniej opcji program powinien połączyć się ze sterownikiem poduszek, co wygląda tak:
1.jpg
1.jpg (56.38 KiB) Przejrzano 6795 razy
Klikamy zaznaczony niebieskim kółkiem przycisk, wejdziemy w opcję błędów, co wygląda tak, jak na poniższym screenie:
2.jpg
2.jpg (55.45 KiB) Przejrzano 6795 razy
Jeśli są błędy, przycisk jest aktywny. Służy kasowaniu błędów. Jeśli są, no to klikamy, chwila niepewności, jak znikną, to wszystko jest ok, diodka powinna zacząć migać i potem przy każdym włączeniu zapłonu już powinna migać.
iskat1973
Stały bywalec
Imię: Jacek
Samochód: Nubira vel Lacetti
Silnik:
Kontakt:

Post autor: iskat1973 »

A gdzie w Wawie dokonam diag. komp tak by skasować kontrolne air-bag ??przeglad mam za 2 tyg i nie chce by swiecila .... A moze jest ktoś kto ma i używa tego chevy explorera i mógłby pomoc ??? Podjade gdzie trzeba i kiedy , oczywiste nie za darmo....
KL1NF35BJ6K260134
Awatar użytkownika
konradoo
Zasłużony dla forum
Imię: Konrad
Samochód: Nubira x2
Silnik:
Kontakt:

Post autor: konradoo »

Nie sprzątałeś ostatnio by gdzieś naruszyć wtyczki od foteli. U mnie takie coś było i okazało się, że ostro sprzątałem. Ja skasowałem G-SCANEM ale samo skasowanie nic nie pomagało. Złączyłem dobrze wtyczki i przestało mrugać - komputer sam przetestował poduszki. Później skasowałem tylko błąd z historii.
O partsy pisz PW.
iskat1973
Stały bywalec
Silnik:
Kontakt:

U mnie na 100% to te wtyczki pod siedzeniem.... Chce je na dniach wyeliminować i polutowac na stałe. No i wyłączyć tą kontrolkę- tylko nie mam czym....
KL1NF35BJ6K260134
Bzyczek
Świeżak
Imię: Michał
Samochód: Lacetti
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Bzyczek »

iskat1973 pisze:U mnie na 100% to te wtyczki pod siedzeniem.... Chce je na dniach wyeliminować i polutowac na stałe. No i wyłączyć tą kontrolkę- tylko nie mam czym....
U mnie kontrolka poduszek zapaliła się jak narazie dwa razy. Po poruszaniu złączkami pod fotelem i ich mocnym dociśnięciu kontrolka zgasła. Jedyne po czym można poznać, że coś było nie tak to to, że po włączeniu zapłonu kontrolka pali się chwilę i gaśnie zamiast zamrugać kilka razy i zgasnąć. Być może jak polutujesz te kabelki to kontrolka przestanie świecić.
Awatar użytkownika
konradoo
Zasłużony dla forum
Imię: Konrad
Samochód: Nubira x2
Silnik:
Kontakt:

Post autor: konradoo »

Jak naprawisz to tylko mrugnie i zgaśnie. Komputer po każdym włączeniu bada airbagi. jak naprawisz to tylko zostanie ślad w historii
O partsy pisz PW.
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

Tylko przed rozłączeniem i lutowaniem odłącz akumulator na przynajmniej 10 minut.
iskat1973
Stały bywalec
Silnik:
Kontakt:

konradoo pisze:Jak naprawisz to tylko mrugnie i zgaśnie. Komputer po każdym włączeniu bada airbagi. jak naprawisz to tylko zostanie ślad w historii
Czyli mam rozumieć ze po tym zabiegu poduszki bedą aktywowane...?
KL1NF35BJ6K260134
Awatar użytkownika
robik
Zasłużony dla forum
Imię: Robert
Silnik: 1.6 109KM
LPG: LPGTECH
Kontakt:

Post autor: robik »

Czy jest jakiś programik co usunie błąd Airbag przez BT ?
Każdy wschód słońca...to dzień bliżej końca.
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

przez BT, chyba zadny.
Awatar użytkownika
robik
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Czyli zakup przewodziku i tłumaczymy z rosyjskiego :-)
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

Czesc tłumaczenia masz juz zrobione przez kolege na forum
Awatar użytkownika
robik
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Właśnie doczytałem :-) wychodzą wiosenne porządki i dokładne odkurzanie kilka razy naruszyłem kostkę pod fotelem teraz świeci się i gaśnie po odpaleniu auta...
Awatar użytkownika
robik
Zasłużony dla forum
Kontakt:

pod tym linkiem jest troszkę opisu tego rosyjskiego programu ...http://www.mreji.eu/author/admin/
może coś można dopasować do okienek ?
Awatar użytkownika
robik
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Właśnie dzis dptarl przewod Viakena :-) teraz tylko wolna chwila zeby to wszystko podlaczyc ...aha w komplecie doslali jedna wtyczke z 4 luznymi przewodami zakonczonymi konektorkami czy to jest jakis zapas ?
kjas9
Profesjonalista
Samochód: Cruze1,4 Sw LTZ+2012
Silnik: 1,4 T +chip 163 km
LPG: KME Skay Max
Kontakt:

Post autor: kjas9 »

Witam .Dzisiaj i na mnie padło zaświeciła się kontrolka,najpierw świeciła,póżniej zgasła teraz świeci stale.Odczytałem błędy :5-rezystancja w obwodzie zapłonnika pasażera jest za wysoka(czyli zaśniedziałe styki i za duży opór jak myślę) 24-za niskie nap.aku,25-usterka lampki ostrzegawczej(te dwa wynikają chyba z pierwszego jeśli się mylę to poprawcie).Wstępnie zaglądałem pod siedzenia za tymi osławionymi kostkami i pod fotelem kierowcy znalazłem a pod pasażera nie chyba że jest schowana i tutaj mam zonka nie wiem czy ta jedna jest odpowiedzialna za oba? czy u mnie ktoś wcześniej coś zmieniał .Pacjent1,6sx r.pr.2004 r mod2005.P.s.błędy próbowałem skasować Ch.Exprolerem ale się pojawiają dalej. Jutro spróbuję wyczyścić kostkę i poprawić styki.Podpowiedzi mile widziane .pozdrawiam.
Lacetti 1,6 sx zmienione w cdx 2011-2019
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

odepnij akumulator przed tymi pracami.
Awatar użytkownika
robik
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Czy przewodem od Viakena z linku w tym poście w połączeniu z PCMSCAN zdiagnozuję poduszki ? Póki co nie zamieniałem PIN-ów więc rozumiem że w ich oryginalnym położeniu nic nie sprawdzę ? Bo był tu ktoś na forum co pisał że podpiął przewód nic nie zmieniając i działa ....
kjas9
Profesjonalista
Samochód: Cruze1,4 Sw LTZ+2012
Silnik: 1,4 T +chip 163 km
LPG: KME Skay Max
Kontakt:

Post autor: kjas9 »

Witam ,dzisiaj walczyłem z kostkami,zostały wyczyszczone podoginane styki i potraktowane sprajem do kontaktów elektrycznych.Po skasowaniu błędów wszystko jest ok.kontrolka zapala się miga chyba sześć razy i gaśnie.Wcześniej jak kupiłem auto lampka zaświeciła się raz czy dwa błysła i zgasła co świadczyło o jakichś pozostałościach z wcześniejszych kasowaniach(tak wyczytałem) . Błędy skasowałem exprolerem1,7 czeski 1,1 nie kasuje. kabel mam najtańszy z ali ale przerobiony ,tak jak wcześniej koledzy pisali poduszki kabel dochodzący do pinu 7 musi być odcięty i przylutowany do 13 (poduszki),a 12to abs.Zrobione na podstawie http://www.drive2.ru/l/6266079/. Polecam działa.
Lacetti 1,6 sx zmienione w cdx 2011-2019
ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Elektryka / Elektronika”