Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

aveo t300 1.3 diesel 75km

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
szulo222
Świeżak
Imię: Łukasz
Samochód: aveo 1.3d LT
Silnik:
Kontakt:

aveo t300 1.3 diesel 75km

Post autor: szulo222 »

Witam od pewnego czasu mam problem przy porannym odpalaniu auta a mianowicie silnik troche trzęsie i nierowno pracuje przez ok 10-15 sek po lekkim dodaniu gazu wszysko wraca do normy. Auto przy nastepnych odpaleniach zachowuje sie już dobrze. Co może być nie tak? przebieg auta 67 tys
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Re: aveo t300 1.3 diesel 75km

Post autor: wszim »

Świece żarowe do sprawdzenia.
szulo222
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Też myślałem że to świece, jednak po przejrzeniu pewnego wątki na forum fiata pandy (wątek dotyczy pandy 1.3 jtd z taki samymi objawami) wymiana świec nic nie daje.....
Awatar użytkownika
konradoo
Zasłużony dla forum
Imię: Konrad
Samochód: Nubira x2
Silnik:
Kontakt:

Post autor: konradoo »

Jeśli nie chcesz ruszać świec żarowych. Spróbuj dolać 2666 z liqui moly, może coś ruszy. Nie zaszkodzi. Koszt mniejszy od wymiany świec. To jest diesel i niekoniecznie muszą to być problem rozgrzania komory - na co wskazują objawy. Może to być problem z układem wtryskowym.
O partsy pisz PW.
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Imię: Andrzej
Samochód: Orlando LTZ
Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
Kontakt:

Post autor: XaRaDaS »

Tak mnie naszło i czy w tym silniku jest zawór EGR ? może to jego wina o ile jest.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
Awatar użytkownika
konradoo
Zasłużony dla forum
Silnik:
Kontakt:

Egr we znaki to raczej na ciepłym silniku. Jak jest zimny to nie robi egr problemu.
O partsy pisz PW.
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Imię: Andrzej
Samochód: Orlando LTZ
Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
Kontakt:

Post autor: XaRaDaS »

Najczęściej jednak zawór blokuje się w pozycji otwartej, a to wiąże się już z mocno odczuwalnymi objawami, takimi jak nierównomierna praca silnika na biegu jałowym, trudności z płynnym przyspieszaniem i utrudniony rozruch zimnego silnika.
Nie wiem, nie znam się, ale może to tyczyć benzyny nie diesla.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
Awatar użytkownika
konradoo
Zasłużony dla forum
Silnik:
Kontakt:

U mnie jak egr padal to na zimnym wszystko hulało jak się rozgrzewał, tracił moc.
O partsy pisz PW.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Tu taki prymitywny sposób czy w ogóle świeca nie jest przepalona

Co jeszcze nie do końca świadczy że jest całkiem sprawna.

Poniżej sposób bardziej organoleptyczny
szulo222
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Tak sobie mysle moze wymienic filtr paliwa?
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Nie sadzę że to może mieć związek z filtrem. Idąc na logikę zapchany filtr daje problem przy większych przepływach paliwa a nie w rozruchu.
Awatar użytkownika
konradoo
Zasłużony dla forum
Silnik:
Kontakt:

A kiedy wymieniałeś filtr?? Wszim wszystko pięknie, tylko czy kolega wytarga świece by zobaczyć na stole. To jest diesel,więc filter może mieć dużo syfu, tym bardziej,że to wkład. Już pisałem co zalać i zobaczyć świece.
Etac swiece cały czas grzeją, czy do danej temperatury?
O partsy pisz PW.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Wrzuciłem przecież instrukcję jak sprawdzić bez wyciągania świec.
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: etac »

konradoo pisze:Etac swiece cały czas grzeją, czy do danej temperatury?
Świece żarowe służą do podgrzewania komór spalania w silnikach wysokoprężnych w warunkach niskich temperatur, co wspomaga zapłon podczas rozruchu na zimno. W końcówce świecy żarowej znajduje się cewka z drutu lub włókna oporowego, która rozgrzewa się po podłączeniu prądu elektrycznego.
Świece żarowe są potrzebne, ponieważ silniki wysokoprężne generują ciepło niezbędne do zapłonu paliwa poprzez sprężenie powietrza w cylindrze i komorze spalania. W warunkach niskich temperatur oraz, gdy kadłub silnika, olej silnikowy i woda chłodząca są zimne, ciepło wytwarzane podczas pierwszych obrotów silnika jest rozpraszane przez zimne otoczenie, co uniemożliwia zapłon. Świece żarowe włączają się przed uruchomieniem silnika zapewniając nagrzanie komory spalania i pozostają włączone do czasu, gdy obroty silnika będą wystarczające do zapłonu pierwszych ładunków paliwa. Po uruchomieniu silnika, świece żarowe nie są już potrzebne, chociaż niektóre silniki utrzymują stan włączenia świec żarowych przez 5-10 s po rozruchu w celu zapewnienia płynnej i efektywnej pracy, a czasem w celu utrzymania poziomów wymaganych norm prawnych emisji silnika, ponieważ sprawność procesu spalania w zimnym silniku jest znacznie ograniczona. W tym czasie, moc dostarczana do świec żarowych jest znacznie ograniczona w celu ochrony przed wypaleniem na skutek przegrzania.
Sterowanie świecami żarowymi jest realizowane przez moduł sterujący świec żarowych. Temperatura i pobór mocy są regulowane między modułem sterującym silnika (ECM) a sterownikiem w szerokim zakresie, co umożliwia dostosowanie do wymogów wstępnego nagrzewania silnika. Każda świeca żarowa jest wzbudzana indywidualnie. Ta zdolność zapewnia bardziej optymalny czas nagrzewania świec żarowych, dzięki czemu czas wstępnego nagrzewania świec żarowych przez rozruchem silnika można ograniczyć do minimum z zachowaniem maksymalnej trwałości samych świec żarowych. Wystąpienie usterki w układzie świec żarowych spowoduje ustawienie kodu DTC.

Normalne działanie układu:
• Włączyć zapłon przy wyłączonym silniku w temperaturze pokojowej.
• Świece żarowe włączają się i nagrzewają przez 2 s, po czym są obciążane sygnałem o modulowanej szerokości impulsu (PWM) przez następne 2 s.
• Lampka kontrolna świec żarowych świeci przez 1 s podczas rozruchu na zimno.
• Lampka kontrolna świec żarowych może nie zapalić się podczas uruchamiania ciepłego silnika.
• W przypadku rozruchu silnika w czasie lub po zakończeniu powyżej opisanej sekwencji, świece żarowe mogą cyklicznie włączać się i wyłączać po przekręceniu wyłącznika zapłonu w położenie Start, w zależności od tego, czy silnik zostanie uruchomiony czy nie. Zakończenie cyklu pracy świec żarowych nie wymaga pracy silnika.
Wstępny czas załączenia świec żarowych zmienia się w zależności od napięcia systemowego i temperatury. Niższe temperatury powodują wydłużenie czasu załączenia.
Moduł ECM zapewnia działanie świec żarowych po uruchomieniu zimnego silnika. Działanie po rozruchu silnika jest inicjowane na skutek przełączenia wyłącznika zapłonu z położenia Start w położenie Run. Ta funkcja pomaga usunąć nadmierną ilość białego dymu i/lub poprawić słabą jakość biegu jałowego po rozruchu.

Świece żarowe

Świece żarowe to elementy grzewcze o mocy 4,4 W, umieszczone w poszczególnych cylindrach, które włączają się na skutek obciążenia impulsem o modulowanej szerokości po przekręceniu wyłącznika zapłonu w położenie RUN przed uruchomieniem silnika. Sterownik świec żarowych podtrzymuje pulsowanie świec żarowych przez krótki czas po rozruchu, po czym następuje ich wyłączenie.
Lampka kontrolna oczekiwania na rozruch na tablicy rozdzielczej dostarcza informacji o warunkach rozruchu silnika. Lampka kontrolna oczekiwania na rozruch nie świeci w czasie pracy świec żarowych po rozruchu.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
szulo222
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Dziękuje za porady profilaktycznie zmienie i świece i filtr może pomoże, ewentualnie zastosuje ten środek do czyszczenia wtrysków, zauważyłem dziś że jak odrazu po odpaleniu silnika dodam lekko gazu silnik zaczyna równo pracować :zastanawiasie:
Awatar użytkownika
rajtkezjusz
Profesjonalista
Imię: Daniel
Samochód: AVEO T300
Silnik:

Post autor: rajtkezjusz »

kiedyś miałem punto z tym silnikiem,moje porady -jeśli mogę,a się przydadzą. Olej musi być klasy jakiej podaje producent (niekoniecznie selenia),fiatowski silnik zastosowany w aveo ma czuły napinacz łańcucha,ilość oleju max dopuszczalne,olej wymieniany co 15 tys km,pompę CR wymieniałem przy 100 tys km-niestety poprzedni właściciel lał słabe paliwo lub nie dbał o filtry-wymagany ostry reżim wymian ). Diesel nie jest tani niestety ,ale zapewnia fajną elastyczność. Egr miałem też czyszczony-ważne stosować dobre oleje-chyba masz dpf co oznacza koniecznośc stosowania klasy C3 . Porada co do przepływomierza-jesli auto będzie słabnąć,lekko kopcić,to warto przed zakupem nowej przepływki zrobić patent stosowany przez serwisy za granicą-ja to zrobiłem i auto ładnie sobie ożyło.
http://fiatpunto.com.pl/post420518.html

Mała uwaga,nowsze przepływki są nierozbieralne więc,mozna sobie poradzić przepalając otwór długim drutem-uważać aby drut /wiertło nie wcisnąć po zrobieniu otworu do środka za głeboko,bo uszkodzimy czujnik-z wyczuciem . Ten patent był sprawdzony na miernikach przez kolegów z forum BMW ,testowali parametry nowej przepływki,przepływki zakwalifikowanej do wymiany i tejże przepływki po zrobieniu otworka-dostawała parametry prawie nowej. Może tutaj koszt przepływki nie jest wysoki jak w BMW,więc i modyfikacja będzie mniej popularna. Przepływomierz przepuszcza powietrze małym kanałem w kształcie litery S i chodzi o skrócenie drogi przepływu powietrza,aby zamiast wypadać dołem czujnika wypadało na przeciwko wlotu ,to powoduje oszukanie czujnika .

p
szulo222
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Witam chcialem napisac ze problem z nierowna praca silnika naprawiony :D Pomogla wymiana filtra paliwa, dolalem rowniez do paliwa srodek do czyszczenia wtryskiwaczy i po przejechaniu ok 400 km auto zaczelo odpalac jak by bylo nowe 8-)
Awatar użytkownika
rajtkezjusz
Profesjonalista
Imię: Daniel
Samochód: AVEO T300
Silnik:

Post autor: rajtkezjusz »

Zawsze można kiedyś zrobić chemiczne czyszczenie silnika-koszt np liquy molly ok 500 zł,ale są też inne firmy ,które to robią. Moje auto,jako że kupione od osoby ,która mało jeździła-auto było odpalane co tydzień itd-miało objawy nagłego przyrostu mocy-do 1700 obr mało się działo,a potem nagły strzał w moc.Teraz pojeździłem sporo,po górkach,dolinkach i temat się uspokoił.Auto ma łagodny przyrost mocy ,nie ma nagłych ,gwałtownych przyrostów. Podobne przyrosty miałem w punto z turbiną stałą,więc się dziwiłem ,że Aveo z turbiną ze zmiennymi kierownicami zachowuje się podobnie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Aveo/Kalos Mechanika”