Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

T300 pukanie z hamulców

Stuka, puka, kapie, cieknie...
Jacenty85
Bywalec
Imię: Jacek
Samochód: AVEO
Silnik:
Kontakt:

T300 pukanie z hamulców

Post autor: Jacenty85 »

Witam! Mam takie pytanie: Całą zimę przejeździłem BMW. Chevrolet służył na dojazdy w niedziele do rodziny (40 km). Kiedy zacząłem go używać intensywniej wyszły kwiatki. Podczas hamowanie i to raz na jakiś czas słyszę takie pukanie (szuranie) z hamulca. Wygląda jakby była krzywa tarcza ale tarcze są nowe wymienione latem na gwarancji; podczas hamowania nie ma żadnych drgań na kierownicy czy pedale, pukanie występuje sporadycznie tj raz na kilkadziesiąt kilometrów. Odnoszę wrażenie że słychać je bardziej z tyłu niż z przodu (chociaż dźwięk może przenosić a moje uszy...). Wydaje mi się również, że po zaciągnięciu i puszczeniu ręcznego to ustępuje (chociaż nie wiem czy to nie zbieg okoliczności) Czy może to być efekt długotrwałego postoju na ręcznym hamulcu?A czy może Wam wiadomo coś o wymianie wadliwych zacisków hamulcowych, bo gdzieś mi się obiło o uszy?
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Re: T300 pukanie z hamulców

Post autor: etac »

Jest to normalny efekt zastanych hamulców, pewnie auto stało na hamulcu ręcznym w garażu.

Proponuje zdjąć bęben i przeczyścić.

Problemy z hamulcami nie dotyczą samochodów Aveo.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
Jacenty85
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

Tak wszystko się zgadza. Stało długo na ręcznym. A gdybym tego nie ruszał i zostawił tak jak jest - dotrze się czy Ty jako fachowiec polecałbyś to koniecznie zdjąć i czyścić?
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

Jak po 50-100 km nie przejdzie to zdjąć bębny.

Pobawić się tez ręcznym trochę na postoju, bo może coś złapało.
flebuss
Wymiatacz
Samochód: SUZUKI BALENO
Silnik: 1,2 PB 90 KM
Kontakt:

Post autor: flebuss »

Przeciągnij go na ręcznym trzymając dżwignię w rękach ze średnią siłą przez 100m - 50km/godz prędzej pozbedziesz sie tego hałasu a jak nie to tak jak pisze Etac :tak:
"Płyńmy szkunerem Cutty Sark i niech nam dowodzi William Mc Coy !"- James Hogg z Ettrick
Jacenty85
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

No i problem poszedł dalej - pojawiły się wibracje na kierownicy podczas hamowania. Tarcze, które mi wymieniono (na gwarancji) wytrzymały 2 tysiące kilometrów... Dodam, że nie hamowałem gwałtownie, nie myłem auta na myjni, nie jeździłem po kałużach ani też nie trzymałem nogi na hamulcu po zatrzymaniu auta. Jedyne jakie kuku zrobiłem Aveo to postój przez zimę. I teraz pytanie: czy to strasznie niska jakość tarcz w AVEO t300, czy jakaś inna przypadłość powoduje, że tak często dochodzi do tej usterki? Jestem gotów poświęcić się i wymienić tarcze na inną produkcję -bez względu na koszty, tylko doradźcie jaką firmę wybrać.
Awatar użytkownika
tdon
Zasłużony dla forum
Imię: Tomek
Samochód: Hyundai i20 BC3
Silnik: 1,2 16V 84KM
LPG: BRC SQ32 DualJet
Inny samochód: Był Aveo T300 LT+
Kontakt:

Post autor: tdon »

Strasznie niska jakość tarcz ???
A czy ktoś jeszcze miał z nimi problemy ?
Czy wibracje czuć również pod pedałem hamulca ?
Może masz problem z łożyskami ?

Sprawdź pasowanie (osadzenie) tarcz na piastach, dokręcenie kół oraz bicie boczne tarcz czujnikiem zegarowym i wszystko będzie jasne (bicie poniżej 0,05mm - wszystko OK).
Miałem kiedyś problem w T250 po wymianie tarcz przy przebiegu ok. 70 kkm. Nowe tarcze miały zaokrąglenie wewnątrz i nie przylegały całą płaszczyzną tylko opierały się na zewnętrznym rancie piast. Drugie tarcze (Bosch) miały to samo. Pomogło zeszlifowanie rantów piast (zrobienie fazek). Problem został wykryty przypadkiem podczas demontażu tarcz, które przy montażu zostały lekko posmarowane smarem miedziowanym - po zdemontowaniu tarcz został "baranek", bo smar całkowicie nie wycisnął się z przestrzeni pomiędzy piastą a tarczą. Pomiar czujnikiem potwierdził bicie (0,3mm).
Może masz ten sam problem ?
Awatar użytkownika
huri_khan
Fachman
Imię: Robert
Samochód: nie chevrolet
Silnik: Benzynki z turbinkami :)
Inny samochód: Kia Proceed,Ford Mondeo, Peugeot 206CC,
Kontakt:

Post autor: huri_khan »

tdon pisze: Problem został wykryty przypadkiem podczas demontażu tarcz, które przy montażu zostały lekko posmarowane smarem miedziowanym - po zdemontowaniu tarcz został "baranek", bo smar całkowicie nie wycisnął się z przestrzeni pomiędzy piastą a tarczą. ?
Smarowanie styku tarczy i piasty to nic innego jak druciarstwo.
Wyczyścić szczotką drucianą i założyć, żadnych smarów - tym bardziej zawierających miedź, która się utlenia i przyśpiesza korozję.

Konradoo czy gwarant uzna reklamacje jeżeli zobaczy posmarowaną tarczę ?
Awatar użytkownika
tdon
Zasłużony dla forum
Kontakt:

huri_khan pisze: ... Smarowanie styku tarczy i piasty to nic innego jak druciarstwo...
Jak widzisz różne szkoły są.
Sam tego nie wymyśliłem. Smarował mechanik, który wymienia rocznie dziesiątki tarcz.
Zapewne nie robi tego dlatego że mu smaru zbywa, tylko dlatego że stali klienci do niego wracają (głównie busy) i nie chce mieć problemów przy ponownym demontażu.
huri_khan pisze: Wyczyścić szczotką drucianą i założyć, żadnych smarów - tym bardziej zawierających miedź, która się utlenia i przyśpiesza korozję.
Rozumiem, że woda która niechybnie się tam dostanie pod nieobecność smaru, hamuje korozję ?
jfx

Post autor: jfx »

Smar między piastą a tarczą to pierwszy powód do bicia tarczy. Te powierzchnie powinny idealnie do siebie dolegac.

Wysłane z HTC
Awatar użytkownika
huri_khan
Fachman
Imię: Robert
Samochód: nie chevrolet
Silnik: Benzynki z turbinkami :)
Inny samochód: Kia Proceed,Ford Mondeo, Peugeot 206CC,
Kontakt:

Post autor: huri_khan »

tdon pisze: Rozumiem, że woda która niechybnie się tam dostanie pod nieobecność smaru, hamuje korozję ?
Co po smarze który zawiera elementy korozyjne ?
Tak jak jfx napisał nie ma prawa być niczego między piastą a tarczą, nawet odrobina smaru będzie powodowała bicie.
Awatar użytkownika
tdon
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Przyjmuję, że macie rację ..... tylko jak ja to po naprawie poskładałem bez bicia na smar ?
Awatar użytkownika
konradoo
Zasłużony dla forum
Imię: Konrad
Samochód: Nubira x2
Silnik:
Kontakt:

Post autor: konradoo »

Są różne szkoły. Jedna która już praktycznie wymarła, w której nakładasz jakiś smar na piastę.
Obecnie na wszelakich szkoleniach mówione jest, że piasta ma się świecić jak psu coś na wiosnę.
Mogłeś złożyć bez bicia. Na takiej piaście to nie jest problem. Jednak jeśli masz piasty na tarcze 330-340 raczej taki manewr by nie podszedł.
O partsy pisz PW.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Post autor: wszim »

huri_khan pisze: Co po smarze który zawiera elementy korozyjne ?
Pozwolę się nie zgodzić. Smar miedziowy nie koroduje sam z siebie, wręcz zapobiega korozji stali. Stosowany przeciwkorozyjnie i przeciwadhezyjnie w połączeniach pracujących w wysokich temperaturach. Natomiast nie powinno się go stosować do elementów z aluminium bo tam będzie tworzyć korozję elektrolityczną tego metalu.
Awatar użytkownika
konradoo
Zasłużony dla forum
Silnik:
Kontakt:

To też odpowiedziałeś sam, że obecbie się nie stosuje :)
O partsy pisz PW.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Post autor: wszim »

Tego nie wiem. Skoro fachowcy twierdzą, że się nie stosuje to nie mam podstaw podważać. Napisałem tylko, że smar miedziowy może powodować korozję aluminium. Piasty i tarcze z niego raczej nie są.
Jacenty85
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

Witam serdecznie!
Mam ogromną prośbę: potrzebuję informacji na temat montażu i demontażu tarcz i klocków hamulcowych w aveo t300 (takie zrzuty z tego magicznego katalogu)-byłbym bardzo zobowiązany.
Nie wiem o co chodzi z moim aveo - Po pierwszych 3 tysiącach aveo zaczęło drgać przy hamowaniu - serwis stoczył tarcze (na samochodzie) było dobrze lecz ja nalegałem na nowe - wymienili. Po kolejnych dwóch tysiącach - znów wibracje. Pojechałem na umówioną wizytę, założyli zegar na tarcze a tam odchyłka tylko 3 małych kresek na skali (określili to jako 3 setki a pomiaru dokonali bez przykręcenie tarczy do piast śrubami o czym kiedyś czytał że to ponoć ważne) Pytam się ich: cóż z waszych pomiarów skoro mi kierownica drży? Oni - owszem, czuć lekkie drżenie ale nie wiadomo od czego. Drżenie jest charakterystyczne: gdy byłem w serwisie występowało tylko w zakresie od 60 km/h do 0 km/h; kiedy wracałem do domu było już przy wyższych prędkościach. Oczywiście serwis podmienił koła na próbę (żeby wykluczyć opony) ale za każdym razem przy lekkim dotknięciu hamulca kierownicą bujało na boki. Myśląc nad całą sytuacją zaczynam zauważać kilka cech wspólnych (być może błędnie gdyż to myślenie laika): drganie występuje szybciej gdy jest ciepło lub jak się hamulce dobrze rozgrzeją. Zastanawiałem się nad "cechą" mojego modelu: mianowicie mam w AVEO wspomaganie hydrauliczne które (odnoszę takie wrażenie) po kilku dalszych kilometrach przenosi z asfaltu kamyczek na kierownicę - Czy zatem wibracje o których tak chaotycznie piszę nie są efektem zbyt silnego wspomagania, które przenosi każdą niedoskonałość układu na kierownicę? Bardzo proszę o pomoc. Ja oczywiście jestem umówiony na zostawienie samochodu na kilka dni ale ile jeszcze to będzie trwać...?Nie odpuszczę, tylko czy na tym ma polegać eksploatacja nowego auta...?
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

Nie wiem co oczekujesz.

1. Oto cześć informacji z procesu demontażu.

Odkręcić jarzmo, które po złożeniu mam byc dokręcone z siła 100Nm
hamulce aveo T300 1.jpg
hamulce aveo T300 1.jpg (91.31 KiB) Przejrzano 3114 razy
odkrecić śrube, ktora potem ma być dokręcona z siła 9Nm
hamulce aveo T300 2.jpg
hamulce aveo T300 2.jpg (68.48 KiB) Przejrzano 3114 razy
zdjąć tarcze.
hamulce aveo T300 3.jpg
hamulce aveo T300 3.jpg (60.81 KiB) Przejrzano 3114 razy
Montaż wykonywać w kolejności odwrotnej.

2. Postępowanie w przypadku pomiaru bicia tarczy.
hamulce aveo T300 4.jpg
hamulce aveo T300 4.jpg (61 KiB) Przejrzano 3114 razy
•Zamontować czujnik zegarowy, CH-45101 przyrząd do pomiaru bicia piast i kół (1) lub ich odpowiednik na zwrotnicy i umieścić końcówkę czujnika w taki sposób, by stykała się z powierzchnią cierną tarczy hamulcowej pod kątem 90 stopni, w odległości około 13 mm (0,5 cala) od zewnętrznej krawędzi tarczy.
•Zmierzyć i zapisać wartość bicia bocznego zamontowanej tarczy hamulcowej:
-> Obracać tarczą, aż czujnik zegarowy pokaże najniższą wartość, po czym ustawić wskaźnik na zero.
-> Obracać tarczą, aż czujnik pokaże najwyższą wartość.
-> Zaznaczyć miejsce, w którym wystąpiła najwyższa wartość w stosunku do najbliższej śruby lub śrub koła.
-> Zmierzyć i zanotować wartość bicia bocznego w stanie zamontowanym.
•Porównać wartość bicia bocznego zamontowanej tarczy hamulcowej z poniższą specyfikacją:

Specyfikacja
Maksymalne dopuszczalne bicie boczne zamontowanej przedniej tarczy hamulcowej: 0,05 mm (0,002 cala)

Do pomiaru musi być zasymulowany docisk tarczy poprzez dokręcone koło, w tym celu używa się specjalne podkładki stożkowe.
Jacenty85
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

Dziękuję za zrzuty - właśnie o to mi chodziło. U mnie bicia pojawiają się tylko gdy tarcza jest mocno rozgrzana (kilka hamowań przy wyższych prędkościach) lub normalna jazda w mieście. Szczególnie szybko występuje ten objaw w gorące dni. Oddaje auto do serwisu niech jeszcze raz wybadają sprawę. Od tego mam gwarancję. Jednak cały czas zastanawia mnie jedna sprawa : Kupiłem auto na felgach 15 calowych natomiast wg numeru VIN mój układ hamulcowy ma tarcze pod obręcze 14 cali (numer 13502001). Moja wersja AVEO t300 jest wersją ubogą dlatego mam wspomaganie na pompie hydraulicznej i domyślam się mniejsze tarcze hamulcowe. Być może dlatego większość z Was nie ma problemu podobnego bo macie lepsze wersje wyposażone w tarcze 276mm (te co Astrach J). Zastanawiam się, czy to przypadkiem nie z tego powodu oryginalne tarcze są kiepskiej jakości i czy nie pomogłoby zastosowanie zamiennika. Do tej pory spotkałem się tylko z dwoma zamiennikami Meyle i BluePrint. Podobno te pierwsze nie są najgorsze. Do tego klocki TEXTAR (są miękkie-pylą ale nie przegrzewają tarcz) podobno się sprawdzają. Jeśli serwis nic nie znajdzie to bardzo kusi mnie takie posunięcie. Boje się jednak tego co było w Aveo T250 - pisał o tym tdon (faska na piaście). Oczywiście wszystko co tu napisałem jest dedukcją " na chłopski rozum" wiec proszę o wyrozumiałość. Proszę także osoby, które znają się na częściach a widzę, że macie ogromną wiedzę, żeby sprawdziły mi jakie są zamienniki dla tarcz GM o numerze 13502001 i do tego klocki. Oczywiście będę wdzięczny za sugestię co warto brać a czego się wystrzegać. Dziękuję i pozdrawiam
Awatar użytkownika
konradoo
Zasłużony dla forum
Silnik:
Kontakt:

Meyle ?. Nie są złe i klocki textar. W autopartnerze się pytałeś o ceny?
Blue print o wiele lepszy.. Moim zdaniem skromnym zdaniem oczywiście. Textar nie jest mega miękki i nie pyli aż tak bardzo.
Słabo szukasz,że tylko dwóch producentów robi :Y
O partsy pisz PW.
Jacenty85
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

NO to liczę na to że podrzucisz coś lepszego :) :pomoc: :piwo: :piwo3:
Jacenty85
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

kolego konradoo tak mnie uświadomiono, że Blue Print to "pakowacz" dlatego brałem pod uwagę Meyle. Mają racje czy ktoś mi kit wcisnął?
Awatar użytkownika
konradoo
Zasłużony dla forum
Silnik:
Kontakt:

Blue print oczywiście jest pakowaczem, to prawda. Tak jak cała grupa bilstein - oprócz amorków oczywiście.
Jednak trzeba przyznać, że blue print bardzo dobre rzeczy pakują. Jakiś czas temu np kopułkę do mitsubishi sprzedawałem z blue printa, to w środku był oryginał ze znaczkiem :shock:

Tarcze
Mintex ( grupa Textara - TMD) - 160zł/szt
Blue Print - 145zł/szt

Na resztę czekam odpowiedź.
O partsy pisz PW.
Jacenty85
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

kurcze jak Ty mi tu takie ceny podajesz to ja chętnie bym od Ciebie zamówił bo widzę, że ceny jak najbardziej SUPER! Tylko ile przesyłka ;)
Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Imię: Sebastian
Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Sebastian »

Mi też tarcze biły po rozgrzaniu, wymiana na nowe rozwiązała problem.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Aveo/Kalos Mechanika”