Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
po raz kolejny światła ....
-
Robbo
- Profesjonalista
- Imię: Robert
- Samochód: Orlando LPG automat
- Silnik:
- Kontakt:
Re: po raz kolejny światła ....
A jak regulujemy i gdzie, ponieważ czekam na moduł to jest dla mnie nowa sprawa!
Regulacja służy zapewne do załączania - przełączania z świateł dziennych na mijania ?
Jaka jest procedura ?
Regulacja służy zapewne do załączania - przełączania z świateł dziennych na mijania ?
Jaka jest procedura ?
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
no to tutaj to tylko barus 
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
barus
- Wymiatacz
- Imię: Czesław
- Samochód: Cruze1.8LT+Prem, LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Nic tam nie reguluj. Moduł jest odpowiednio wyregulowany. Jak zaczniesz go regulować po swojemu to się zamotasz całkiem.Robbo pisze:A jak regulujemy i gdzie, ponieważ czekam na moduł to jest dla mnie nowa sprawa!
Jaka jest procedura ?
Teraz priorytetem dla Ciebie jest to abyś prawidłowo podłączył moduł w instalację i na tym się skup.
Wyłącznik możesz zainstalować na zasilaniu.
- Fachman
- Imię: Marcin
- Samochód: brak
- Silnik:
- Kontakt:
Ja podczas mojej eksploatacji troszeczke przesunalem punkt przelaczania na mijania na ciut później tzn. jak jest mniej światła aby przy zachodzie słońca nie świrował przy przejeżdżaniu przez większe cienie budynków itp. Akurat u mnie to się często pojawiało. Proponuje te nastawy zostawić tak jak są, mi bardzo pasowały.
Fabryczne zachowanie z BCM czasami troche drażni ale w nim zawsze idzie ręcznie klepnąć w lewo i wyłacza się automatyke
Fabryczne zachowanie z BCM czasami troche drażni ale w nim zawsze idzie ręcznie klepnąć w lewo i wyłacza się automatyke
-
Robbo
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Dziękuje za wjaśnienie!barus pisze:Nic tam nie reguluj. Moduł jest odpowiednio wyregulowany. Jak zaczniesz go regulować po swojemu to się zamotasz całkiem.Robbo pisze:A jak regulujemy i gdzie, ponieważ czekam na moduł to jest dla mnie nowa sprawa!
Jaka jest procedura ?
Teraz priorytetem dla Ciebie jest to abyś prawidłowo podłączył moduł w instalację i na tym się skup.
- etac
- Prezes

- Kontakt:
Myslalem ze budujesz sam uklad 
-
Robbo
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Dziękuje wszystkim za informację ! Żaden zemnie elektronik !! Powiedzmy elektryk . Dlatego mam zasadę dopytywania i analizowania do bólu

- etac
- Prezes

- Kontakt:
No to mam info z Delta Plus.
Nie robią tego w żaden inny sposób jak robiło to MMCars. Wiem ze jest kilka osob obsługujących kody VCI. Jeden z nich jest cholernym służbista i działa zgodnie z wytycznymi, to wtedy wysyłają raz jeszcze , bo na drugiej zmianie jest Polak, ktory wie o co chodzi i wydaje kody VCI.
Robia to pod ryzykiem reprymendy z centrali, ale robią bo wiedzą ze jest łatwa kasa z tego. Jak długo tego nikt nie wie. W Polsce nikt tego nie robi bo poszła wewnętrzna notatka o zakazie zdejmowania blokady "skandynawii". Czemu pytajcie tych jajogłowych z centrali w Warszawie.
EDIT: poziom wersji nie ma znaczenia
Nie robią tego w żaden inny sposób jak robiło to MMCars. Wiem ze jest kilka osob obsługujących kody VCI. Jeden z nich jest cholernym służbista i działa zgodnie z wytycznymi, to wtedy wysyłają raz jeszcze , bo na drugiej zmianie jest Polak, ktory wie o co chodzi i wydaje kody VCI.
Robia to pod ryzykiem reprymendy z centrali, ale robią bo wiedzą ze jest łatwa kasa z tego. Jak długo tego nikt nie wie. W Polsce nikt tego nie robi bo poszła wewnętrzna notatka o zakazie zdejmowania blokady "skandynawii". Czemu pytajcie tych jajogłowych z centrali w Warszawie.
EDIT: poziom wersji nie ma znaczenia
-
Robbo
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Jaka jest zwłoka przy przełączanie - załączanie tego modułu przy ponownym uruchomieniu pojazdu? Dzisiaj około 18 przy wielokrotnej próbie uruchomienia załączały się każdorazowo światła mijania pomimo że było jeszcze dość widnobarus pisze:Nic tam nie reguluj. Moduł jest odpowiednio wyregulowany. Jak zaczniesz go regulować po swojemu to się zamotasz całkiem.Robbo pisze:A jak regulujemy i gdzie, ponieważ czekam na moduł to jest dla mnie nowa sprawa!
Jaka jest procedura ?
- etac
- Prezes

- Kontakt:
Widno, ciemno to jest twoje odczucie, czujnik mierzy lx i wie kiedy ma to załaczyć. Niestety w Chevrolecie jest to troszke za wczesnie jak na moj gust i porownanie z innymi samochodami.
-
Robbo
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Ale po dwu trzykrotnym przekręcenie pokrętła na pozycje 0 następowało wyłączenie świateł mijania! Czy to jest prawidłowe zachowanie tego modułu? 
-
Robbo
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Dzisiaj rano moduł zadziałał prawidłowo . Próba przekracza pokrętła na pozycje 0 nie umożliwiała załączenia świateł mijaniaRobbo pisze:Ale po dwu trzykrotnym przekręcenie pokrętła na pozycje 0 następowało wyłączenie świateł mijania! Czy to jest prawidłowe zachowanie tego modułu?
-
barus
- Wymiatacz
- Silnik:
- Kontakt:
Robbo pisze:barus pisze: Jaka jest zwłoka przy przełączanie - załączanie tego modułu przy ponownym uruchomieniu pojazdu?
Jeszcze jedno, napisz mi jaki przełącznik świateł masz w samochodzie, z funkcją "AUTO" czy bez.
-
Robbo
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Z funkcją AUTO korzystając z okazji jak postępować z włącznikiem zasilającym moduł czy można w czasie pracy zapłonubarus pisze:Robbo pisze:barus pisze: Jaka jest zwłoka przy przełączanie - załączanie tego modułu przy ponownym uruchomieniu pojazdu?Nie ma zwłoki działania tego modułu przy ponownym załączaniu. Zawsze po uruchomieniu silnika światła mijania załączają się lub nie stosownie do poziomu oświetlenia na zewnątrz i nie ma znaczenia jaka jest pora dnia. Jeśli w dzień jest pochmurno, pada deszcz, wjeżdżamy do tunelu lub do lasu to światła mijania mogą się załączyć.
Jeszcze jedno, napisz mi jaki przełącznik świateł masz w samochodzie, z funkcją "AUTO" czy bez.
-
barus
- Wymiatacz
- Silnik:
- Kontakt:
Wyłącznik modułu musi być załączony na stałe. Zamontowany został tylko na wypadek uszkodzenia się modułu i by można go było wyłączyć. Moduł ten i tak jest wyłączany za każdym razem, gdy wyjmiemy kluczyk ze stacyjki.
Mógłbyś mi napisać, jaka pozycja na wyłączniku świateł oznacza u Ciebie pozycję "O"
Mógłbyś mi napisać, jaka pozycja na wyłączniku świateł oznacza u Ciebie pozycję "O"
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2015, o 16:47 przez barus, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Robbo
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
-
barus
- Wymiatacz
- Silnik:
- Kontakt:
Dla przypomnienia podaję, że aby wyłączyć lub załączyć światła mijania (wbrew woli automatu) przekręcamy gałkę wyłącznika świateł w lewo i tak trzymamy co najmniej 2 sekundy. Nie robimy krótkich klików.
-
Robbo
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Lokalizacja wjazdu do garaż powodowało złudzenie ilości światła co powodowało złudzenie że moduł działa niewłaściwe 
-
Robbo
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Światła DRL w przeciwmgielnych 
Zgodnie z twoimi wytycznymi zastosowałem przekaźnik świateł ( szare puszka ) - ponieważ przełącznik elektroniczny z ledami robił stroboskop. Zastosowałem Ringi od BMW kupione w Jafra. To co najwonniejsze to rozmontowanie świateł przciwmielnych ( tak jak większości reflektorów należy rozkleić ) Najlepiej mieć zapasowy halogen ( mam na zbyciu) i spokojnie wszystko dopasować - wszystko jest na fotografi. Odnośnie wymontowania i zamontowania lampy przciwmgielnej to wg technologi należy zdemontować poszycie zderzaka. Ale można przy próbie dobrej woli po odpięciu przedniej części zakola zdemontować.
Zgodnie z twoimi wytycznymi zastosowałem przekaźnik świateł ( szare puszka ) - ponieważ przełącznik elektroniczny z ledami robił stroboskop. Zastosowałem Ringi od BMW kupione w Jafra. To co najwonniejsze to rozmontowanie świateł przciwmielnych ( tak jak większości reflektorów należy rozkleić ) Najlepiej mieć zapasowy halogen ( mam na zbyciu) i spokojnie wszystko dopasować - wszystko jest na fotografi. Odnośnie wymontowania i zamontowania lampy przciwmgielnej to wg technologi należy zdemontować poszycie zderzaka. Ale można przy próbie dobrej woli po odpięciu przedniej części zakola zdemontować.
- Załączniki
-
- Ring 8.jpg (100.18 KiB) Przejrzano 4501 razy
-
- Ring 6.jpg (84.32 KiB) Przejrzano 4501 razy
-
- Ring 3.jpg (107.04 KiB) Przejrzano 4503 razy
-
- Ring 2.jpg (81.28 KiB) Przejrzano 4503 razy
-
- Ring 1.jpg (100.02 KiB) Przejrzano 4503 razy
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2015, o 10:55 przez Robbo, łącznie zmieniany 1 raz.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
- sunluci
- Bywalec
- Imię: Damian
- Samochód: Orlando LT+ 1,8 LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Z pania Iwona Jagiello to ja juz tez korespondowalem
Fajna jest.
Sorry, ale to odniosilo sie do postu z wrzesnia z 2014. Ooops.
Sorry, ale to odniosilo sie do postu z wrzesnia z 2014. Ooops.
- sunluci
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Witam wszystkich. To tez mam za soba. Tyle tylko, ze swiatla przyslal mi kumpel z USA: przeciwmgielne z ringami. Ringi => DLR.Robbo pisze:Światła DRL w przeciwmgielnych
....
Podlaczone to jest prosto pod (nie pamietam teraz numeru) zlacze pompy paliwowej, zeby sie wlaczaly z automatu. Niemniej jednak mam tez przelacznik, ktorym moge te ringi wylaczyc (np: Wlochy, Wegry w miastach, czy Niemcy, itp). Bardzo ladnie to wyglada, ale... jak na moj gust, troche slabo swieca.
Tyl i tablice mam wylaczone na "kostkach" (od strony pasazera). Niewiele na ten temat moge powiedziec, bo to kumpel robil. Gdybym wiedzial, ze pare kilometrow dalej, w Delta Trans robia "cuda", to pewnie bym sobie dal wylaczyc swiatla tam i nie czekal dwoch godzin, zanim kumpel przetestowal: klakson, wycieraczki, dmuchawe, i inne cuda - wianki, az doszedl do tego, co trzeba zmienic, zeby bylo fajnie.
I tak sobie mysle, ze fajnie byloby wlaczyc sobie doswietlanie zakretow, zamykanie szyb na pilocie, zamykanie drzwi po starcie, pulsujace swiatla stopu (np: 10x) ...
Ktos kiedys mi radzil, zebym sprzedal to auto i kupil sobie "Bedziesz-Mial-Wydatki" = BMW. Ale ja sie uparlem troche na to w sumie bardzo fajne auto.
Niemniej jednak te rzeczy to juz lata, lata temu mialem w BeeMkach, wiec dlaczego nie w Orlando?
Przy okazji i - naturalnie, za co z gory przepraszam - off topic: mamy jedno gniazdo ODBII. A ja bym potrzebowal dwa
Serdecznie pozdrawiam, SL
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Niestety OBD2 nie rozmnożysz. Chyba że chcesz się łączyć równocześnie z dwoma niezależnymi modułami które są na osobnych pinach.
- sunluci
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Pytalem Uncle G* o "doubler, adapter, splitter, etc. Znalazlem: http://www.aliexpress.com/item/30cm-ODB ... 708.fh4sgK
Potrzebowalbym taki doubler, gdyz:
- mam jedne (bardzo tani zreszta, ale swietnie dzialajacy) modul bluetooth, aby zczytywac na smartphone te parametry, ktore mnie interesuja (a 90% pozostalych mozliwych w ogole nie rozumie)
- mam modul, ktory nadpisuje mapy sterujace silnikiem, co daje np: na jednym tankowaniu LPG z duzym boxem na dachu i 4 osobami w samochodzie (droga do Chorwacji) 488 km. Bylem w szoku.
- moge miec modul, ktory zamyka lub tez otwiera wszystkie okna z pilota, aktywuje alarm....
Potrzebowalbym taki doubler, gdyz:
- mam jedne (bardzo tani zreszta, ale swietnie dzialajacy) modul bluetooth, aby zczytywac na smartphone te parametry, ktore mnie interesuja (a 90% pozostalych mozliwych w ogole nie rozumie)
- mam modul, ktory nadpisuje mapy sterujace silnikiem, co daje np: na jednym tankowaniu LPG z duzym boxem na dachu i 4 osobami w samochodzie (droga do Chorwacji) 488 km. Bylem w szoku.
- moge miec modul, ktory zamyka lub tez otwiera wszystkie okna z pilota, aktywuje alarm....
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Wg rozpiski wyprowadzeń:

cruze/orlando ma takie wyprowadzenia z gniazda diagnostycznego. wygląda że ELM327 łączy się z silnikiem przez CAN a nie ISO9141 jak to drzewiej bywało w GM a ja sądziłem.

CAN jest interfejsem wielodostępowym z komunikacja adresową i arbitrażem, co znaczy, że można pod niego podłączać wiele urządzeń na raz. Zupełnie inaczej jak było w ISO (niezależnie czy interfejs CAN na pokładzie auta występował). Czyli ja nie miałem racji a ty możesz mieć rację, że taki "splitter" może zadziałać. Nie mam jednak z tym doświadczeń. Wychodzi że będziesz pierwszym królikiem.
Pachnie mi to efektem placebo.

cruze/orlando ma takie wyprowadzenia z gniazda diagnostycznego. wygląda że ELM327 łączy się z silnikiem przez CAN a nie ISO9141 jak to drzewiej bywało w GM a ja sądziłem.

CAN jest interfejsem wielodostępowym z komunikacja adresową i arbitrażem, co znaczy, że można pod niego podłączać wiele urządzeń na raz. Zupełnie inaczej jak było w ISO (niezależnie czy interfejs CAN na pokładzie auta występował). Czyli ja nie miałem racji a ty możesz mieć rację, że taki "splitter" może zadziałać. Nie mam jednak z tym doświadczeń. Wychodzi że będziesz pierwszym królikiem.
Co to za moduł. Osobiście jestem sceptycznie nastawiony do twojej informacji. Zmiany map bez kodów autoryzacji?sunluci pisze: - mam modul, ktory nadpisuje mapy sterujace silnikiem, co daje np: na jednym tankowaniu LPG z duzym boxem na dachu i 4 osobami w samochodzie (droga do Chorwacji) 488 km. Bylem w szoku.