Jeżeli tak to gdzie jest umieszczone
Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
czy instalacja posiada wyłącznik bezpieczeństwa
-
Robbo
- Profesjonalista
- Imię: Robert
- Samochód: Orlando LPG automat
- Silnik:
- Kontakt:
czy instalacja posiada wyłącznik bezpieczeństwa
Czy instalacja cruze i orlando jest wyposażona w wyłącznik bezpieczeństwa ( kolizyjne )- odcięcie elektryczne?
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Re: czy instalacja posiada wyłącznik bezpieczeństwa
nie słyszałem o takim w produktach GM
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
Maniek
Czytałem post autora kilka razy i nie wiem o co chodzi .... , jaka instalacja - elektryczna, gazowa, poduszek, wodna czy jeszcze jakaś inna ??Robbo pisze:Czy instalacja cruze i orlando jest wyposażona w wyłącznik bezpieczeństwa ( kolizyjne )- odcięcie elektryczne?
- etac
- Prezes

- Kontakt:
koledze chodzi o taki wyłącznik jak mamy dla przykładu w Renault. Ma on za zadanie w przypadku CRASH wyłączyć silnik.

ale niestety Chevrolet czegoś takiego jak wiem nie stosuje.

- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Wyłączyć silnik? Wydaje mi się, że jest to standardem bezpieczeństwa w dzisiejszych pojazdach i zaszyte w ECM. Rozumiałem, że Robbo pyta o odłączenie całej instalacji elektrycznej.
- etac
- Prezes

- Kontakt:
moze
, ale Renault miało to kiedyś w taki sposób rozwiązany.
Najlepsze było to ze jak wjechałeś w głębsza dziurę, to się silnik wyłączał w czasie jazdy.
Najlepsze było to ze jak wjechałeś w głębsza dziurę, to się silnik wyłączał w czasie jazdy.
-
Maniek
Kolega ma auto z LGP, może chodzi mu o odcięcie instalacji LPG ?? Byś może kiedyś się doprecyzuje.
A jeśli chodzi chodzi o ten czerwony guzik bezwładnościowy, to nie wiem w jakim stopniu jest jeszcze stosowany, ale np. francuzi od kilku lat już tego nie stosują, informację o uderzeniu biorą z komputera poduszek powietrznych, być może chevrolet też tak robi ??, ale ja nie będę tego sprawdzał na swoim aucie
.
Czerwony guzik nie był dobrym rozwiązaniem bo odcinał pompę paliwa, jak się uderzyło młotkiem w czujnik to silnik jeszcze chwilę pracował.
Wyciągnięcie sygnału z poduszek i podanie go do komputera silnika tak jak robią teraz odcina pompę paliwa i napięcie na cewkę, co powoduje natychmiastowe zatrzymanie silnika.
A jeśli chodzi chodzi o ten czerwony guzik bezwładnościowy, to nie wiem w jakim stopniu jest jeszcze stosowany, ale np. francuzi od kilku lat już tego nie stosują, informację o uderzeniu biorą z komputera poduszek powietrznych, być może chevrolet też tak robi ??, ale ja nie będę tego sprawdzał na swoim aucie
Czerwony guzik nie był dobrym rozwiązaniem bo odcinał pompę paliwa, jak się uderzyło młotkiem w czujnik to silnik jeszcze chwilę pracował.
Wyciągnięcie sygnału z poduszek i podanie go do komputera silnika tak jak robią teraz odcina pompę paliwa i napięcie na cewkę, co powoduje natychmiastowe zatrzymanie silnika.
-
Robbo
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Stosowany jest w samochodach francuskich w BMW w VW . Taki wyłącznik był już umieszczony w ostatnich Poloneza z silnikami Roveraetac pisze:koledze chodzi o taki wyłącznik jak mamy dla przykładu w Renault. Ma on za zadanie w przypadku CRASH wyłączyć silnik.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
I co konkretnie wyłączał. Silnik czy całą instalację elektryczną?
- Sebastian
- Moderator
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
W BMW jest klema pirotechniczna
W starszym renault rzeczywiście jest włącznik uderzeniowy - potwierdzam
W starszym renault rzeczywiście jest włącznik uderzeniowy - potwierdzam
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
-
Robbo
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
A czy ta klema nie jest wyłącznikiem bezpieczeństwa !!Sebastian pisze:W BMW jest klema pirotechniczna
- Sebastian
- Moderator
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Oczywiście! Inaczej bym o niej nie pisał 
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
- rwicik
- Profesjonalista
- Samochód: Cruze -> Tucson
- Silnik:
- Kontakt:
A propos "klemy". Ostatnio na parkingu przed marketem zaczepiła mnie kobitka pytaniem, czy nie mam klem, bo jej samochód nie chce odpalić.
Chwilę musiałem się zastanowić, by skojarzyć o co jej chodzi. A chodziło o kable do opalenia - jak zwykle miałem, i znów komuś pomogłem.
Wożę kable, zwane tez "klemami", które mi jeszcze nie przydały się, za to co jakiś czas komuś odpalam auto
Chwilę musiałem się zastanowić, by skojarzyć o co jej chodzi. A chodziło o kable do opalenia - jak zwykle miałem, i znów komuś pomogłem.
Wożę kable, zwane tez "klemami", które mi jeszcze nie przydały się, za to co jakiś czas komuś odpalam auto
Pozdrawiam, http://wicik.eu/
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Mam identycznie.
Mnie się nigdy nie przydały, bo ja za bardzo dbam o auto, żeby do takiej sytuacji doprowadzić. Natomiast w firmie już jestem znanym dyżurnym kablarzem rozruchowym
Czy ten wyłącznik klemowy bezpieczeństwa odpina całą elektrykę samochodu? Jak dla mnie trochę to niebezpieczne
Czy ten wyłącznik klemowy bezpieczeństwa odpina całą elektrykę samochodu? Jak dla mnie trochę to niebezpieczne
-
paulr
- Profesjonalista
- Imię: paweł
- Samochód: Brak:-(
- Silnik:
- Kontakt:
odcina cały prąd za aku by nie doprowadzić do zwarcia np rozerwanej instalacji elektrycznej a w konsekwencji do pożaru. funkcja jak najbardziej wskazana bo po co prąd w rozbitym samochodzie....
Taką funkcję pamiętam miał ojciec w 1 punto koło fotela był guzik, który się wciskało jak nie było prądu... nie jestem pewien czy nie było tego też w cinquecento... ale co do punta jestem pewien, bo za dziecka pamiętam jak nie raz go naciskałem:) Ale starczy wpisać w google wyłącznik uderzeniowy chevrolet i znajduje jakieś więc kiedyś napewno było stosowane. teraz.... może jakaś elektronika odcina go czasowo albo uznali że kable są tak cienkie że ciężko by iskrzyły podczas wypadku:)
Taką funkcję pamiętam miał ojciec w 1 punto koło fotela był guzik, który się wciskało jak nie było prądu... nie jestem pewien czy nie było tego też w cinquecento... ale co do punta jestem pewien, bo za dziecka pamiętam jak nie raz go naciskałem:) Ale starczy wpisać w google wyłącznik uderzeniowy chevrolet i znajduje jakieś więc kiedyś napewno było stosowane. teraz.... może jakaś elektronika odcina go czasowo albo uznali że kable są tak cienkie że ciężko by iskrzyły podczas wypadku:)
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
paulr pisze: bo po co prąd w rozbitym samochodzie....
Żeby się wydostać ze zelektryfikowanego pojazdu:
- żeby otworzyć zaryglowane centralne zamki
- żeby odsunąć elektryczne szyby i uciec przez okno gdy nie będzie można otworzyć drzwi
-
Maniek
Jak pisałem wcześniej wyłącza silnik, a konkretnie pompę paliwa.wszim pisze:I co konkretnie wyłączał. Silnik czy całą instalację elektryczną?
Ale że po wyłączeniu pompy w przewodach paliwowych nadal było paliwo pod ciśnieniem silnik jeszcze chwilę pracował, co nie było zbyt dobre w chwili kolizji czy wypadku, w nowych autach już tego guzika nie stosują, wyłączenie silnika następuje gdy pojawi się sygnał z airbag - tak robi Peugeot i pewnie inne marki też.
- etac
- Prezes

- Kontakt:
dokładnie - system tylko wyłączał silnik, napięcie na pojeździe nadal było.
Zrezygnowano pewnie dlatego ze był bardzo zawodny, a teraz elektronika potrafi to zrobić bardziej precyzyjnie.
Zrezygnowano pewnie dlatego ze był bardzo zawodny, a teraz elektronika potrafi to zrobić bardziej precyzyjnie.
-
paulr
- Profesjonalista
- Imię: paweł
- Samochód: Brak:-(
- Silnik:
- Kontakt:
- przecież jak masz zamknięte zamki to od środka normalnie można otworzyćwszim pisze:paulr pisze: bo po co prąd w rozbitym samochodzie....![]()
Żeby się wydostać ze zelektryfikowanego pojazdu:
- żeby otworzyć zaryglowane centralne zamki
- żeby odsunąć elektryczne szyby i uciec przez okno gdy nie będzie można otworzyć drzwi
-pewnie jak nie będzie się dało otworzyć drzwi to będą w takim stanie że i szyby raczej w nich nie będzie:)
-
- etac
- Prezes

- Kontakt:
napięcie musi zostać. Od 2016 roku wszystkie samochody muszę mieć system powiadamianiu o wypadku. Jeśli mu odepniemy napięcie to system tego nie zrobi.
Układ ma jedno zadanie wyłączyć silnik i odłączyć paliwo.
Układ ma jedno zadanie wyłączyć silnik i odłączyć paliwo.
-
Maniek
Napięcie w aucie musi być, i nie może być żadnych elementów, które przypadkowo mogą odłączyć zasilanie.
Wyobraź sobie sytuację, jedziesz 200km/h autostradą, masz auto wyposażone w elektryczne wspomaganie, automatyczną skrzynię biegów, ABS, ESP, AirBag i inne elektryczne bajery, nagle coś odcina Ci zasilanie i co ..... kupa w gaciach. Zanim auto się zatrzyma minie sporo czasu i kilkaset metrów a w tym czasie kierownica idzie ciężko, pedał hamulca twardy, biegu nie zredukujesz - lecisz na jałowym bo raczej tak zachowa się automat, możesz być nie widoczny dla innych bo nie masz świateł, mniej doświadczony kierowca wpadnie w panikę i w najlepszym wypadku zakończy się to parkowaniem w rowie, a jak po drodze będzie drzewo , to już gorzej, a poduszki bez prądu też nie zadziałają.
W nowoczesnych prawie elektrycznych autach producenci nie mogą sobie pozwolić na całkowitą utratę prądu w samochodach, było by to zbyt niebezpieczne.
Nie które auta mają montowane nawet po 2 akumulatory, ten w komorze silnika pełni rolę bardziej akumulatora rozruchowego, a z reguły w bagażniku lub pod kanapą jest zainstalowany drugi, żelowy zasilający całą elektronikę.
A tak mniej dramatycznie, jak podczas stłuczki wyłączyło by Ci prąd, to jak oświetlisz auto aby było w nocy widoczne dla innych uczestników ruchu ??
Jakieś awaryjne, pozycyjne ?? bez prądu nie ma.
Ale nie musisz się martwić, straż pożarna nie ma problemów w odcięciem akumulatora jak będzie taka potrzeba, ale wtedy już miejsce zdarzenia jest w pełni zabezpieczone - niebieskimi mrugającymi.
Wyobraź sobie sytuację, jedziesz 200km/h autostradą, masz auto wyposażone w elektryczne wspomaganie, automatyczną skrzynię biegów, ABS, ESP, AirBag i inne elektryczne bajery, nagle coś odcina Ci zasilanie i co ..... kupa w gaciach. Zanim auto się zatrzyma minie sporo czasu i kilkaset metrów a w tym czasie kierownica idzie ciężko, pedał hamulca twardy, biegu nie zredukujesz - lecisz na jałowym bo raczej tak zachowa się automat, możesz być nie widoczny dla innych bo nie masz świateł, mniej doświadczony kierowca wpadnie w panikę i w najlepszym wypadku zakończy się to parkowaniem w rowie, a jak po drodze będzie drzewo , to już gorzej, a poduszki bez prądu też nie zadziałają.
W nowoczesnych prawie elektrycznych autach producenci nie mogą sobie pozwolić na całkowitą utratę prądu w samochodach, było by to zbyt niebezpieczne.
Nie które auta mają montowane nawet po 2 akumulatory, ten w komorze silnika pełni rolę bardziej akumulatora rozruchowego, a z reguły w bagażniku lub pod kanapą jest zainstalowany drugi, żelowy zasilający całą elektronikę.
A tak mniej dramatycznie, jak podczas stłuczki wyłączyło by Ci prąd, to jak oświetlisz auto aby było w nocy widoczne dla innych uczestników ruchu ??
Jakieś awaryjne, pozycyjne ?? bez prądu nie ma.
Ale nie musisz się martwić, straż pożarna nie ma problemów w odcięciem akumulatora jak będzie taka potrzeba, ale wtedy już miejsce zdarzenia jest w pełni zabezpieczone - niebieskimi mrugającymi.
-
AutoSwap
- Świeżak
- Imię: Rafał
- Samochód: CRUZE
- Silnik:
- Kontakt:
witam to z tym wyłącznikiem uderzeniowym jest czy go nie ma jesli jest to jaka jest jego lokalizacji ???
- etac
- Prezes

- Kontakt:
Nie ma. Jest funkcja, a nie włącznik.
-
AutoSwap
- Świeżak
- Imię: Rafał
- Samochód: CRUZE
- Silnik:
- Kontakt:
oki to pytanko takie jak to skasować przyjechało mi autko po uderzeniu pioruna i mam problem z tym
- etac
- Prezes

- Kontakt:
a jakie błędy posiada?