Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Cruze uzupełnienie oleju w skrzyni manualnej

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
maro
Profesjonalista
Imię: Marek
Samochód: Cruze 1.6
Silnik:
Kontakt:

Cruze uzupełnienie oleju w skrzyni manualnej

Post autor: maro »

Panowie,

W ktorym miejscu znajduje się śruba wlewu oleju do skrzyni manualnej?
Patrząc od strony akumulatora na skrzyni jest taka śruba z czarnym plastikowym kampturkiem. Czy to jedt wlew oleju?
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Imię: Andrzej
Samochód: Orlando LTZ
Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
Kontakt:

Re: Cruze uzupełnienie oleju w skrzyni manualnej

Post autor: XaRaDaS »

Tutaj jest pokazany gdzie sprawdzać stan oleju
Korek do sprawdzania oleju
Korek do sprawdzania oleju
korek sprawdzania oleju.png (17.89 KiB) Przejrzano 12923 razy
a tutaj masz gdzie dolewać
Korek nalewowy
Korek nalewowy
korek nalewowy.png (24.51 KiB) Przejrzano 12923 razy
Jeżeli poziom oleju jest niski, dolać oleju do mechanicznych skrzyń biegów przez otwór korka wlewu, aż olej zacznie wypływać z otworu sprawdzania poziomu oleju.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
Awatar użytkownika
maro
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

Czy to jest to cudo z czarnym kapturkiem w centrum kadru?

Obrazek

Ten kampturek sie odkreca czy ściąga?
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Samochód: Orlando LTZ
Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
Kontakt:

Post autor: XaRaDaS »

W czasie gdy pojazd stoi na poziomej powierzchni, a olej w skrzyni biegów jest zimny, wymontować korek sprawdzania oleju skrzyni biegów (1) i sprawdzić poziom oleju. Olej powinien sięgać do dolnej krawędzi otworu korka.

a wygląda na to że to ten korek i raczej jest ściągany, jak nie będziesz w stanie go ściągnąć, to zacznij kręcić, w TIS niestety nie ma informacji czy trzeba kręcić czy ciągnąć ;)
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
Awatar użytkownika
maro
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

Dzieki Xa. Dodatek od konradoo zalany. Teraz testy.
Awatar użytkownika
maro
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

Gdyby ktoś mial podobny problem. Ten czarny kampturek się ściąga. Najlepiej podważyć plaskim śrubokrętem. Jak zdejmiemy ten czarny kapturek to już można olej dolewac. Nic nie odkrecamy. Wlew wyglada jak nakretka.
Awatar użytkownika
Regulus
Zasłużony dla forum
Samochód: Cruze, Spark
Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
LPG: TAK
Kontakt:

Post autor: Regulus »

Ciekawe, jak się dodatek sprawdził?

Ja się zdecydowałem na wymianę oleju na MOTUL, chociaż mój mechanik twierdzi, że to głupota, bo GM-owskie skrzynie się nie psują do końca życia samochodu. Ale 90 zł to nie taki znowu wielki wydatek, a poprawi samopoczucie ;)

Popatrzyłem w TIS jak to się robi i tutaj zonk: kompletnie nie rozumiem tego ostrzeżenia:

Ostrzeżenie dotyczące sprawdzania gorącego oleju przekładniowego przez otwór korka spustowego

Ostrzeżenie: Podczas zdejmowania korka wlewu skrzyni biegów silnik musi pracować, w przeciwnym razie dojdzie do nadmiernej utraty oleju. Olej przekładniowy może być gorący. Ponieważ poziom oleju jest nieznany, należy zachować bezpieczną odległość podczas zdejmowania korka wlewu. Przygotować pojemnik do zebrania ewentualnego wycieku oleju. Nie wolno wyłączać silnika, gdy korek wlewu jest zdjęty, ponieważ istnieje ryzyko odniesienia obrażeń w wyniku wypływu gorącego oleju przekładniowego z otworu wlewu oleju.

Może im się coś w tłumaczeniu odwróciło? Co myślicie?

[EDIT]
no nie, to nie tłumaczenie, w oryginale też tak piszą:

Checking Hot Transmission Fluid through Drain Plug Hole Warning

Warning: The engine must be running when the transmission fluid fill plug is removed, or excessive fluid loss will occur. Transmission fluid may be hot. Since the actual fluid level is unknown, stand clear when removing the fill plug. Have a container ready to capture any lost fluid. Do not turn the engine off with the fill plug removed, as you can be injured by hot transmission fluid being expelled out of the oil fill opening.
Awatar użytkownika
rajtkezjusz
Profesjonalista
Imię: Daniel
Samochód: AVEO T300
Silnik:

Post autor: rajtkezjusz »

Regulus pisze:(...) mój mechanik twierdzi, że to głupota, bo GM-owskie skrzynie się nie psują do końca życia samochodu. [/i]
Może akurat napiszę o innym modelu,bo o Aveo z silnikiem benzynowym,ale serwis skrzyń wskazał,że nie ma rzeczy wiecznych i dobrze by było,aby wymieniać olej w zwykłej skrzyni 5biegowej co 100 tys km lub 6 lat .Zalewać nowsza formulacją oleju GM jest wystarczające. (słomkowy zamiast tego czerwonego)
flebuss
Wymiatacz
Imię: Krzysztof
Samochód: SUZUKI BALENO
Silnik: 1,2 PB 90 KM
Kontakt:

Post autor: flebuss »

Re:Regulus- takiego mechanika omijać szerokim łukiem - na skutek padających skrzyń GM M32 oraz M 20 i F40 w 2012 - GM wprowadził "nowy" olej oznaczony kodem 194004 - to wlany do opakowań serwisowych GM olej Tutela Matryx 75w85 w kolorze słomkowym produkcji Petronas - poprzedni czerwony GM1940182 był powodem licznych uszkodzeń - skrzynie te mają rodowód fiatowski ale GM chciał przyoszczędzić i znalazł tani olej ten czerwony -oczywiście do niczego sie nie przyznali a na dodatek skrzynie nie były zalewane wystarczającą ilością - właśnie zlałem ten czerwony wynalazek ze skrzyni i okazało się że było go 1,8l zamiast 2,2 - bo tyle weszło nowego oleju do wysokości korka :|
Re: Rajtkezjusz - te skrzynie są tak dobre że specjaliści od skrzyń zalecają wymiany co 60tkm - tu naprawdę nie można oszczędzać koszt nie duży a pewność większa :tak:
"Płyńmy szkunerem Cutty Sark i niech nam dowodzi William Mc Coy !"- James Hogg z Ettrick
Awatar użytkownika
rajtkezjusz
Profesjonalista
Silnik:

Mam Aveo diesel z M32 i benzynę ze zwykła skrzynią. Zapytałem w BCS jak je serwisować (tym bardziej,że w benzyniaku poci się uszczelka i przy naprawie będzie okazja wymienić). Odpowiedzieli,że w M32 co 60 tys km jest optymalnie,lejąc nie mniej niż 2.2 litra (ja wlałem 2.35 l,bo tez można),a w benzynie wystarczy co 100 tys km. W tej i tej zalewam fuchs sinufluid jaki polecili.
flebuss
Wymiatacz
Kontakt:

Fuchs Titan Sintofluid 75W80 ma kompleks dodatków uszlachetniających m.in.zapobiegajacych absorbowaniu wilgoci - posiada aprobaty- GM ten właśnie wlałem - organoleptycznie różnicy nie odczuwam - ale skrzynia pewnie tak - potestuję przez parę tkm i sprawdzę jeszcze Motul Gear 300 75W90. Istotne aby spełniał normę GL4 bądź GL4/GL5 -sprawdź co mówi instrukcja bo stosowanie nadmiarowe W90 nie zawsze jest dobre
"Płyńmy szkunerem Cutty Sark i niech nam dowodzi William Mc Coy !"- James Hogg z Ettrick
Awatar użytkownika
Regulus
Zasłużony dla forum
Samochód: Cruze, Spark
Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
LPG: TAK
Kontakt:

Post autor: Regulus »

flebuss pisze:Re:Regulus- takiego mechanika omijać szerokim łukiem
Nie jest tak źle, o czym świadczy fakt, że od co najmniej 15 lat nie zmieniłem mechanika ;) Takie są jego doświadczenia życiowe po prostu, również na tle innych marek, bo robi wszystko. A na pewno nie chce mnie naciągnąć na niepotrzebny wydatek :D

Co do objętości oleju, to dla skrzyni D16 w Cruze TIS podaje właśnie 1,8 litra.
flebuss
Wymiatacz
Kontakt:

Z ostrożności procesowej sprawdź fora bo gdzieś czytałem o tych niedolewkach i o tym że poniewczasie zwiększyli zalew bo skrzynie szumiały lub piszczały na 5 biegu - niestety nie pamiętam gdzie to było ale chyba na jakimś dużym forum, nazwa mi uciekła w gąszczu bo dużo się kopałem w tym temacie o skrzyniach GM pod kątem zmiany oleju
Awatar użytkownika
rajtkezjusz
Profesjonalista
Silnik:

Regulus pisze:
flebuss pisze:Re:Regulus- takiego mechanika omijać szerokim łukiem
Nie jest tak źle, o czym świadczy fakt, że od co najmniej 15 lat nie zmieniłem mechanika ;) Takie są jego doświadczenia życiowe po prostu, również na tle innych marek, bo robi wszystko. A na pewno nie chce mnie naciągnąć na niepotrzebny wydatek :D

Co do objętości oleju, to dla skrzyni D16 w Cruze TIS podaje właśnie 1,8 litra.
Mam gościa,który zalewał mi strop-zatrzymał się na stropach lanych,a ja zrobiłem strop typu teriva.kręcił nosem,bo było nie tak ,jak go nauczono przez 30 lat 8-) . Ale fajnie,że masz zaufanego ,choć czasem warto zestawić jego doświadczenie z tym ,co wychodzi w czasie uzytkowania samochodu. Nadmienię ,że mi ASO jeszcze na gwarancji zaproponowało ODPŁATNIE wymianę oleju w skrzyni na nowszej generacji(ale wg ASO powinienem miec takowy w skrzyni!!!!),a był czerwony,1.8 litra. Ot tak się znają :obrazony:.
Ważne w tym wszystkim,abyś miał odpowiednią ilość i nie ufał w nieskończoną żywotność oleju .
Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Imię: Sebastian
Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Sebastian »

Co do BNS to ludzie tam wydają się na znających na skrzyniach. Czego nie można powiedzieć o serwisie synchro z Siemianowic..., partacze i oszuści.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
pikus
Aktywny
Imię: Robert
Samochód: cruze
Silnik:
Kontakt:

Post autor: pikus »

jaki kolor oleju powinien być w skrzyni a który trzeba wymienić?
Awatar użytkownika
rajtkezjusz
Profesjonalista
Silnik:

Olej GM o kolorze czerwonym zrzucić ze skrzyni,zalać np GM słomkowym (żółtawym) -najprostsza propozycja
pikus
Aktywny
Silnik:
Kontakt:

w cruzie 1.6 żółty jest nie dobry i trzeba go wymienić?
Awatar użytkownika
rajtkezjusz
Profesjonalista
Silnik:

ten żółty -jeśli jesteś pewny,że to olej GM-to olej nowej formulacji,zastąpił ten czerwony,który nie sprawdził się w wielu skrzyniach. Ten czerwony szkodzi skrzyniom M20/32 (6biegowe),bo one są czułe na olej . Inne skrzynie spoko jeżdżą na czerwonym ,byle go nie traktować jako niewymienny,trzeba wymieniać co ok 100 tyś km/6 lat. Stosując ten słomkowy (nowszy) lejesz olej nowszej generacji,bardziej dopracowany chemicznie . Więc jeśli masz słomkowy i odpowiednią ilość i nie przejechane więcej niż 100 tys km/6 lat to mozna zostawić-szkoda kasy.
pool80
Wymiatacz
Imię: Ryszard
Samochód: Cruze LT
Silnik: 1.8, 2H0, 141KM,
LPG: BRC SQ24.11
Kontakt:

Post autor: pool80 »

ja wymieniłem gmowski po niecałych 70kkm i to co zlałem prowokuje mnie do wypowiedzi, że warto zmienić i przy 50k km. Opiłki, szlam...
pawelwaw84
Wymiatacz
Imię: Paweł
Samochód: Captiva lift 2013
Silnik: 2.0d 163KM
Kontakt:

Post autor: pawelwaw84 »

Ten slomkowy tez zadna rewelacja bo to gl4. Niby do skrzyn budowanych pod gl4 nie zaleca sie gl5, ale tyle teorii. W praktyce duzo ludzi leje co popadnie i jezdzi. Gl5 olej jako olej jest znacznie lepszy. Ja zaryzykowalem i wlalem gl5. Odczucia takie ze biegi mozna zmieniac szybciej podczas agresywnej jazdy.
Awatar użytkownika
rwicik
Profesjonalista
Samochód: Cruze -> Tucson
Silnik:
Kontakt:

Post autor: rwicik »

W moim Lacetti mechanik wymienił olej na Mobil SHC.
Jest to olej GL-5, ale zalecany też do skrzyń, które wymagają GL-4
http://www.mobil.pl/Poland-Polish-LCW/h ... 75w90.aspx#
Pozdrawiam, http://wicik.eu/
pool80
Wymiatacz
Kontakt:

Czytałem, że albo lepsza praca skrzyni na gl5 kosztem synchronizatorów, reakcja chemiczna materiałów z których są zrobione, albo gl4 zalecany do synchronizatorów w skrzyni d16, kosztem "gorszej" pracy skrzynki. Ja mam Motul gear 300 gl4/5 :) Ogólnie to bym bardzo ostrożny w tym co wlewać.
pikus
Aktywny
Silnik:
Kontakt:

1.6 ma skrzynie d16 i słomkowy jest nie dobry a czy filter paliwa ktoś wymieniał?
gdzie kupowaliście uszczelkę bo jest sklep w łodzi ale czy ktoś tam kupował i czy jest dobra ?
pool80
Wymiatacz
Kontakt:

Słomkowy jest ok w d16, ja się zdecydowałem na Motul Gear 300 SAE 75W90 API GL-4/GL-5-MIL-L-2105 D (2 litry) i on jest słomkowy ;).
Z tego co wiem, to w benzynie nie mamy filtrów paliwa, znaczy coś jest przy baku i jego pompie, ale może ktoś dokładniej się wypowie na ten temat.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Mechanika”