Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Zmiana oleju
- wojbur
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: Hyundai ix20
- Silnik: 1.6 125 KM
- LPG: tak
- Kontakt:
Re: Zmiana oleju
Przypominam sobie tak na szybko ceny u Konrado i za filtr oleju płaciłem jakieś 17 zł...
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
kolega jeszcze nie widział chyba efektu zblokowanego filtra.

na szczescie nie ma turbiny.

na szczescie nie ma turbiny.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Imię: Andrzej
- Samochód: Cruze, Spark
- Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
- LPG: TAK
- Kontakt:
Przecież przeeemek miał świeży olej po naprawie głowicy, tylko niewłaściwy. To po co zmieniać filtr z przebiegiem 100 km?
- rajtkezjusz
- Profesjonalista
- Imię: Daniel
- Samochód: AVEO T300
- Silnik:
dlatego filtra nie wymieniał,to nie powinno stanowić problemu. Ciekawe czy mechanik zalecił dociąganie głowicy po ok 1000 km?przeeemek pisze:Po remoncie głowicy mechanik zalał polsyntetyk. Czy wystarczy zlać olej i zalać 5w30? Czy trzeba wymieniać ponownie filtr oleju? Ewentualnie czy wystarczy tylko wykręcić filtr i wylać olej? Czy to co pozostanie w silniku nie będzie robiło problemu do kolejnej wymiany oleju?
Aveo t250 z przebiegiem okolo 105tys.
-
przeeemek
- Stały bywalec
- Imię: Przemek
- Samochód: Aveo T250
- Silnik:
- Kontakt:
Filtr oleju byl wymieniony po zrobieniu glowicy, przed zalaniem oleju. Tylko mechanik zalał 10w40. Teraz wymieniłem olej na 5w30, filtr oleju zostawiłem.
-
zed
- Bywalec
- Imię: Zenon
- Samochód: Aveo
- Silnik:
- Kontakt:
To że olej należało zmienić to rozumiem ale nie rozumiem dlaczego zostawiłeś filtr. Przecież wspomniane 17zł za filtr to nieduży koszt ale... w ciągu tych 100km też silnik pracuje i ewentualne opiłki trafiają do filtra. To tak jakbyś przejechał 100km w ogóle bez oleju i twierdził że przecież silnik chodzi
ale to Twoje pieniądze, Twój samochód i Twój wybór 
-
przeeemek
- Stały bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Trochę wyolbrzymiles. Filtr jest nowy. Założony po naprawie głowicy.
To tak jakbyś chciał filtr wymieniać co 100-200 km, bo w czasie ekploatacji dostają się do niego opiłki. Po to one są
. A te troszke gęstszego (ale nowego) oleju filtra nie uszkodzi.
To tak jakbyś chciał filtr wymieniać co 100-200 km, bo w czasie ekploatacji dostają się do niego opiłki. Po to one są
-
zbyszek85
- Stały bywalec
- Imię: Zbyszek
- Samochód: Aveo t300 LT+ 2012
- Silnik:
- Kontakt:
- etac
- Prezes

- Kontakt:
skoro przeszkadzało ci ze zalano półsyntetykiem, to już idąc w tym kierunku i będąc tak drobiazgowym, trzeba było wymienić tez filtr oleju. Rozumiem, ze filtr by kosztował tak jak do mojego ponad 100 zł, ale te 17 zł to bym odżałował.przeeemek pisze:Trochę wyolbrzymiles. Filtr jest nowy. Założony po naprawie głowicy.
To tak jakbyś chciał filtr wymieniać co 100-200 km, bo w czasie ekploatacji dostają się do niego opiłki. Po to one są. A te troszke gęstszego (ale nowego) oleju filtra nie uszkodzi.
-
przeeemek
- Stały bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Mniejsza o to. Według mnie filtr jest NOWY i bedzie filtrowal olej tak jak powinien. A to, że tydzień czasu był zalany nowym polsynyetykiem. Zrobilem w tym czasie z 50km. Czy przez to będzie gorzej pracował? Raczej nie. Oleje się wymieszają. A to, że chciałem olej syntetyczny to nie jest drobiazgowosc.
-
jfx
Tylko że oleje z różnych klas lepkości się nie mieszają. Oczywiście jeden będzie pływał w drugim ale pośredniej mieszanki z tego raczej nie będzie.
Wysłane z HTC
Wysłane z HTC
- rajtkezjusz
- Profesjonalista
- Silnik:
Słyszałem inną teorię,że olej lepszy pomieszany z olejem słabszym nie zrobi oleju pośredniego,tylko powstanie z tego olej klasy tego słabszego. Oleje w okolicach 100 paru zł to oleje z nazwy syntetyczne,oparte mocno na ropie,więc mieszanie może nie robić dużego kłopotu. Fakt pozostaje faktem ,że mieszać (jeśli już trzeba) można bez bólu głowy i rozstroju żołądka z nerwów oleje tej samej klasy.
-
jfx
Tej samej klasy lepkościowej i jakościowej to dwie zasadniczo różne od siebie klasyfikacje.rajtkezjusz pisze:. Fakt pozostaje faktem ,że mieszać (jeśli już trzeba) można bez bólu głowy i rozstroju żołądka z nerwów oleje tej samej klasy.
- rajtkezjusz
- Profesjonalista
- Silnik:
jakościowej - myślałem ,że to logiczne same z siebie .jfx pisze:Tej samej klasy lepkościowej i jakościowej to dwie zasadniczo różne od siebie klasyfikacje.rajtkezjusz pisze:. Fakt pozostaje faktem ,że mieszać (jeśli już trzeba) można bez bólu głowy i rozstroju żołądka z nerwów oleje tej samej klasy.
-
jfx
Syntetyk z polsyntetykiem nie mają wspólnej klasyfikacji jakosciowej.
Wysłane z HTC
Wysłane z HTC
-
zed
- Bywalec
- Imię: Zenon
- Samochód: Aveo
- Silnik:
- Kontakt:
Sorry ale ... dalej nie mogę tego zrozumieć. W swoim drugim samochodzie (CC900) wymieniam olej i filtr co roku pomimo braku przebiegu . żona robi max 2000km rocznie) i nie uważam że mam nowy fitr. Nie chodzi o przebieg- tylko o to że jednak się zapycha.
A wracając do tematu- lepiej byś zrobił wymieniając filtr. Koszt w porównaniu niewielki ale pewność większa. Tym bardziej że (zapewnie) mechanik u którego robiłeś głowicę nie powiedział Ci że trzeba wymienić olej i filtr po ok 1500-2000km od remontu? Dlatego też zalał silnik tańszym olejem.
A wracając do tematu- lepiej byś zrobił wymieniając filtr. Koszt w porównaniu niewielki ale pewność większa. Tym bardziej że (zapewnie) mechanik u którego robiłeś głowicę nie powiedział Ci że trzeba wymienić olej i filtr po ok 1500-2000km od remontu? Dlatego też zalał silnik tańszym olejem.
- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Imię: Konrad
- Samochód: Nubira x2
- Silnik:
- Kontakt:
etac pisze: Rozumiem, ze filtr by kosztował tak jak do mojego ponad 100 zł, ale te 17 zł to bym odżałował.
Jak się płaci za sam znaczek GM na filtrze, to już nic nie poradzę;P
O partsy pisz PW.
- etac
- Prezes

- Kontakt:
no zamiennik tez nie jest duzo tanszy
- rajtkezjusz
- Profesjonalista
- Silnik:
zbaczamy z tematu,bo omawiamy rzeczy oczywiste. Kolega nie zmienił filtra,tragedii nie ma ,poniewaz zostało mu w filtrze 100-150 ml oleju nowego innej klasy lepkościowej i jakościowej ,a zalał oleju innej klasy ponad 3 litry.Tak się składa,że wszystkie te oleje są produkowane z ropy ,także szukałbym dziury w całym,gdyby zmieszał prawdziwy syntetyk z tzw półsyntetykiem .jfx pisze:Syntetyk z polsyntetykiem nie mają wspólnej klasyfikacji jakosciowej.
Wysłane z HTC
-
przeeemek
- Stały bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Mechanik nic nie powiedział, że trzeba zmienić olej po 2000 km. Jedynie o konieczności jazdy na benzynie. Jeśli tak jest to po takim przebiegu zrobie to razem z filtrem. Skoro tak trzeba. Dodatkowo zasugerował, że teraz można zostawić ten filtr, bo te trochę oleju nie zrobi problemu. Na początku wątku pisałem, że ogólnie jestem mało zadowolony z mechanika. Mało komunikatywny.
Koniec końców dziekuje wszystkim za udział w dyskusji.
Kilka głów to nie jedna.
Czyli wymogiem jest ponowna wymiana oleju po danym przebiegu od remontu? Ktoś też coś pisał o dociaganiu głowicy?
Koniec końców dziekuje wszystkim za udział w dyskusji.
Kilka głów to nie jedna.
Czyli wymogiem jest ponowna wymiana oleju po danym przebiegu od remontu? Ktoś też coś pisał o dociaganiu głowicy?
- rajtkezjusz
- Profesjonalista
- Silnik:
Gdy miałem robioną głowicę (miałem parę aut i w 4 głowica była robiona),to zawsze było ,aby przyjechać na sprawdzenie ,ew dociągnięcie głowicy . Ale zastrzel,nie pamiętam po dokładnie jakim przebiegu ,chyba coś 500 km . Oleju nigdy nie zalecano wymieniać wcześniej niż rok/15 tys km
-
przeeemek
- Stały bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Dziękuję za uwagę. Doszedł mi przedmuch, chyba na egr, musieli nie wymienić uszczelki. Na serwisie są co najmniej trzy różne wersje egr i uszczelek. Jak sprawdzić jaki ja mam? Są gdzieś widoczne numery egra?
- rajtkezjusz
- Profesjonalista
- Silnik:
Ciekawi mnie takie coś. Zaleca się do silnika np diesla z DPF olej 5W-30 . Niestety ten olej jak każdy-ulega degradacji zanieczyszczeniami ,rozrzedza się paliwem ,gdy przerwę wypalanie DPF (a nie wiem kiedy się wypala to ustrojstwo) itd,. Czy po np 10 tys km użytkowanie oleju można uznać ,że olej nie jest W30 a W20?
- wojbur
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: Hyundai ix20
- Silnik: 1.6 125 KM
- LPG: tak
- Kontakt:
To chyba zależy gdzie jeździsz? Instrukcja większości samochodów określa tzw. "trudne warunki eksploatacji" np. jazdę na krótkich odcinkach miejskich i wtedy zaleca się częstsze wykonywanie niektórych czynności serwisowych - wymiany oleju, filtrów itp.
- rajtkezjusz
- Profesjonalista
- Silnik:
Instrukcja mówi ,że wymiana co 30 tys,a ja wymieniam co 14 tys,z tym ,że trapi mnie ,czy olej nie traci swoich własności w30 ,będąc rozrzedzanym przez ropę (nieskuteczne wypalanie DPF) .Czy szkodziłoby przejść na W40 ,co mogłoby skutkować tym,że pod koniec interwału przebiegu ,byłby on w sumie jakościowo jak W30. Czy to nie ma wpływu? Może ktoś chemikiem jest,albo ma doświadczenie?