Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Pukanie podczas hamowania z przodu i na luzie z tyłu!!!
-
Kemot_Lodz
Pukanie podczas hamowania z przodu i na luzie z tyłu!!!
Witam,
Mam mianowicie taki problem dotyczący Aveo 1.2 8V 2005 rok w sumie to jest taki przejściowy model z Daewoo Kalosa, autko kupiłem od mojej kuzynki, które je miała od nowości przebieg 93500 tyś, auto przez 3 lata zrobiło 50 km czyli cały czas stało pod gołym niebem, auto zostało zabrane do mechanika, który wymienił i tutaj będę wyliczał:
Klocki przód
Tarcze przód
Stabilizatory z gumami
Tylne tuleje przednich wahaczy
Wszystkie filtry i płyny
Pasek klinowy
Rozrząd z pompą wody
Tuleje na tylnej belce
Bębny zostały rozebrane z tyłu i są w stanie bardzo dobrym
Tak samo amory i drążki kierownicze są w stanie bardzo dobrym
Autko dostało również nowe 4 opony całoroczne, bo te co były na aucie to strach jechać
Również jedna felga z przodu lewa przy wymianie opon została wyprostowana (oczywiście koła zostały wyważone)
Auto przeszło przegląd techniczny również badanie geometrii
I tutaj zaczyna się akcja dokładnie dzień po tym przeglądzie podczas "delikatnego hamowania" przy mocnym hamowaniu tego nie słychać pojawiło się stukanie, które słychać z przodu auta tak po prawej stronie, oczywiście z powrotem do mechanika mojego znajomego zresztą sprawdził wszystko jeszcze raz, na dodatek sprawdził szczęki z przodu wszystko oki i nadal puka, dodam że pukanie słychać dopiero jak auto się rozgrzeje czyli po jakiś 5 lub nawet czasami 12 minutach zależy od pogody.
Oczywiście wymienione zostały prowadnice w tych zaciskach z przodu niestety to nie pomogła i mój znajomy już się poddał stwierdził, że może przekładnia albo jeszcze jarzma w tych szczękach z przodu, ale tego już nie robiłem bo regeneracja przekładni to jest koszt 450 zł (obdzwoniłem parę mechaników którzy regenerują przekładnie i raczej stwierdzili, że przy tym przebiegu auta to nie będzie przekładnia) jarzma też nie robiłem bo na jedną stronę kosztuję to 350 zł.
Udałem się zatem do drugiego mechanika (który został mi polecony przez znajomego) Pan stwierdził kiedy się przejechał, że to przeguby mogą być lub coś z piastami, więc zostawiłem mu auto trwało to na raty chyba z 3 tygodnie, zostało to prawe koło pod względem tam jakimś geometrycznym sprawdzone został przegub wewnętrzny wymieniony z prawej strony, została z innego auta włożona cała prawa ta półośka i niestety nadal puka, co więcej zrobiłem z tym pukanie już 2,5 tyś km poza tym czasami dosyć rzadko jak stanę autem wezmę na luz to słychać takie samo pukanie jak z przodu podczas hamowania ale z tyłu więc paranoja totalna, ten drugi mechanik powiedział że skrzynia biegów do wymiany, ale niestety szukaliśmy używanej i nie ma bo musi być taka sama czyli od tego samego auta z tym samym silnikiem i jeszcze z tego samego rocznika, no ale jakoś nie uśmiecha mi się wymieniać całej skrzyni tym bardziej że używanej nie ma a nowo to są jakieś kosmiczne kwoty więc proszę bardzo o pomoc co może być przyczyną tego pukania dodam też że ten drugi mechanik wymienił olej w skrzyni biegów i nadal puka
Mam mianowicie taki problem dotyczący Aveo 1.2 8V 2005 rok w sumie to jest taki przejściowy model z Daewoo Kalosa, autko kupiłem od mojej kuzynki, które je miała od nowości przebieg 93500 tyś, auto przez 3 lata zrobiło 50 km czyli cały czas stało pod gołym niebem, auto zostało zabrane do mechanika, który wymienił i tutaj będę wyliczał:
Klocki przód
Tarcze przód
Stabilizatory z gumami
Tylne tuleje przednich wahaczy
Wszystkie filtry i płyny
Pasek klinowy
Rozrząd z pompą wody
Tuleje na tylnej belce
Bębny zostały rozebrane z tyłu i są w stanie bardzo dobrym
Tak samo amory i drążki kierownicze są w stanie bardzo dobrym
Autko dostało również nowe 4 opony całoroczne, bo te co były na aucie to strach jechać
Również jedna felga z przodu lewa przy wymianie opon została wyprostowana (oczywiście koła zostały wyważone)
Auto przeszło przegląd techniczny również badanie geometrii
I tutaj zaczyna się akcja dokładnie dzień po tym przeglądzie podczas "delikatnego hamowania" przy mocnym hamowaniu tego nie słychać pojawiło się stukanie, które słychać z przodu auta tak po prawej stronie, oczywiście z powrotem do mechanika mojego znajomego zresztą sprawdził wszystko jeszcze raz, na dodatek sprawdził szczęki z przodu wszystko oki i nadal puka, dodam że pukanie słychać dopiero jak auto się rozgrzeje czyli po jakiś 5 lub nawet czasami 12 minutach zależy od pogody.
Oczywiście wymienione zostały prowadnice w tych zaciskach z przodu niestety to nie pomogła i mój znajomy już się poddał stwierdził, że może przekładnia albo jeszcze jarzma w tych szczękach z przodu, ale tego już nie robiłem bo regeneracja przekładni to jest koszt 450 zł (obdzwoniłem parę mechaników którzy regenerują przekładnie i raczej stwierdzili, że przy tym przebiegu auta to nie będzie przekładnia) jarzma też nie robiłem bo na jedną stronę kosztuję to 350 zł.
Udałem się zatem do drugiego mechanika (który został mi polecony przez znajomego) Pan stwierdził kiedy się przejechał, że to przeguby mogą być lub coś z piastami, więc zostawiłem mu auto trwało to na raty chyba z 3 tygodnie, zostało to prawe koło pod względem tam jakimś geometrycznym sprawdzone został przegub wewnętrzny wymieniony z prawej strony, została z innego auta włożona cała prawa ta półośka i niestety nadal puka, co więcej zrobiłem z tym pukanie już 2,5 tyś km poza tym czasami dosyć rzadko jak stanę autem wezmę na luz to słychać takie samo pukanie jak z przodu podczas hamowania ale z tyłu więc paranoja totalna, ten drugi mechanik powiedział że skrzynia biegów do wymiany, ale niestety szukaliśmy używanej i nie ma bo musi być taka sama czyli od tego samego auta z tym samym silnikiem i jeszcze z tego samego rocznika, no ale jakoś nie uśmiecha mi się wymieniać całej skrzyni tym bardziej że używanej nie ma a nowo to są jakieś kosmiczne kwoty więc proszę bardzo o pomoc co może być przyczyną tego pukania dodam też że ten drugi mechanik wymienił olej w skrzyni biegów i nadal puka
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Re: Pukanie podczas hamowania z przodu i na luzie z tyłu!!!
Kiedy puka. Tylko gdy hamujesz czy cały czas? Po rozgrzaniu silnika czy hamulców?
Pukanie związane z prędkością obrotową kół czy silnika?
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Imię: Andrzej
- Samochód: Orlando LTZ
- Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
- Kontakt:
Z opisu niejednoznacznie wynika co się dzieje. Ja bym obstawiał coś z silnikiem, skoro dzieje się to po rozgrzaniu. Jakby był problem z hamulcami to po rozgrzaniu by cały czas stukało lub buczało, w dodatku jak podajesz, że czasem się to dzieje na postoju na luzie. Odczucia dźwiękowe nie zawsze można dokładnie określić. W lanosie miałem zwalone łożysko w przednim prawym kole, a podczas jazdy wydawało mi się, że to tylne.
Jeżeli stuki zaczną się na postoju to otwórz maskę i posłuchaj czy to nie z silnika leci czasem.
Jeżeli stuki zaczną się na postoju to otwórz maskę i posłuchaj czy to nie z silnika leci czasem.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Imię: Konrad
- Samochód: Nubira x2
- Silnik:
- Kontakt:
Ja bym inną rzecz sprawdził,czy to czasami nie puka niedokręcona poducha silnika. Z prawej strony by pasowało bo rozrząd zmieniony czyli ją luzował,podniósłs silnik i przez zdjęte nadkole robił rozrząd.
O partsy pisz PW.
-
Kemot_Lodz
Puka tylko gdy delikatnie nacisnę na hamulec jak normalnie jade obojętnie czy 20 na godzinę czy 120 to nic nie słychać i czasami w sumie to się 3 razy zdarzyło ze pukalo jak stalem na luzie bez ręcznego z zapalonym silnikiem ale wtedy stuki dochodzily ewidentnie z tylu auta a jak hamuje to zawsze słychać z przodu poza tym pukanie zaczyna się jak rozgrzeją się hamulce bo silnik to nie ma jeszcze pełnej temperatury jak zaczyna się pukanie a poducha byla juz sprawdzana i jest dokrecona ale ostatnio zauwazylem ze jak wlasnie delikatnie hamuje i puka to tez nie zawsze ale delikatnie drży kierownica nie wiem może to i rzeczywiście ta maglownica oczywiscie drży jak jade po równej drodzewszim pisze:Kiedy puka. Tylko gdy hamujesz czy cały czas? Po rozgrzaniu silnika czy hamulców?
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
To teraz sobie przeczytaj co napisałeś bo ja bez interpunkcji słabo rozumiem to zdanie wielozłożone .
Jak dla mnie pukanie z przodu przy hamowaniu z delikatnym biciem na kierownicy to problem wady tarczy/tarcz lub wady montażu.
Jak dla mnie pukanie z przodu przy hamowaniu z delikatnym biciem na kierownicy to problem wady tarczy/tarcz lub wady montażu.
- huri_khan
- Fachman
- Imię: Robert
- Samochód: nie chevrolet
- Silnik: Benzynki z turbinkami :)
- Inny samochód: Kia Proceed,Ford Mondeo, Peugeot 206CC,
- Kontakt:
Pukało jak stałeś? Bo takie zadanie napisałeś.
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
-
Kemot_Lodz
No dobra, może inaczej to napiszę, wiedziałem, że to będzie duży problem bo jak 2 mechaników z siwym włosami na głowie się poddaje, to nie może być dobrze, plus jak zadzwoniłem do salonu opla, czyli dawni chevi i opisałem problem przez telefon to usłyszałem w słuchawce głuchą ciszę przez minutę, a rozmawiałem z głównym mechanikiem serwisu, więc piszę jeszcze raz
Puka po rozgrzaniu hamulców, przy delikatnym hamowaniu (pukanie wtedy słychać ewidentnie z przodu auta z prawej strony) oraz na postoju jak zatrzymam auto i wrzucę na luz nie ma zaciągniętego ręcznego, silnik dalej pracuję (tylko na postoju, słychać takie samo pukanie z tyłu auta i tutaj to słychać jakby pukało całe auto z tyłu, czyli dosłownie jakby pukał bagażnik)
Tylko, że takie pukanie z tyłu zdarza się raz na 10 zatrzymań, a przy hamowaniu delikatnym z przodu za każdym razem i to jest ta różnica!!!
I TUTAJ UWAGA WSZYSTKIE TE PUKANIE Z PRZODU ZACZYNAJĄ SIĘ DOPIERO JAK SIĘ ROZGRZEJĄ HAMULCE NA POCZĄTKU JEST TAKA CISZA, ŻE MOŻNA BY DZIECKO UTULIĆ DO SNU, MOŻE ZROBIMY INACZEJ NAGRAM WAM TO PUKANIE NA TELEFON I WYŚLĘ JAKI TO JEST DŹWIĘK (PRZYNAJMNIEJ POSTARAM SIĘ, BO BĘDĘ NAGRYWAŁ TELEFONEM, A JAK NIE TO POŻYCZĘ OD KOGOŚ PROFESJONALNY DYKTAFON)
Mam nadzieję, że uda nam się razem to pukanie zlikwidować:)))
Puka po rozgrzaniu hamulców, przy delikatnym hamowaniu (pukanie wtedy słychać ewidentnie z przodu auta z prawej strony) oraz na postoju jak zatrzymam auto i wrzucę na luz nie ma zaciągniętego ręcznego, silnik dalej pracuję (tylko na postoju, słychać takie samo pukanie z tyłu auta i tutaj to słychać jakby pukało całe auto z tyłu, czyli dosłownie jakby pukał bagażnik)
Tylko, że takie pukanie z tyłu zdarza się raz na 10 zatrzymań, a przy hamowaniu delikatnym z przodu za każdym razem i to jest ta różnica!!!
I TUTAJ UWAGA WSZYSTKIE TE PUKANIE Z PRZODU ZACZYNAJĄ SIĘ DOPIERO JAK SIĘ ROZGRZEJĄ HAMULCE NA POCZĄTKU JEST TAKA CISZA, ŻE MOŻNA BY DZIECKO UTULIĆ DO SNU, MOŻE ZROBIMY INACZEJ NAGRAM WAM TO PUKANIE NA TELEFON I WYŚLĘ JAKI TO JEST DŹWIĘK (PRZYNAJMNIEJ POSTARAM SIĘ, BO BĘDĘ NAGRYWAŁ TELEFONEM, A JAK NIE TO POŻYCZĘ OD KOGOŚ PROFESJONALNY DYKTAFON)
Mam nadzieję, że uda nam się razem to pukanie zlikwidować:)))
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
A może lepiej podjechać tez na spota w Łodzi?
A co na to benny86, bo miał stuki i je wyeliminował???
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
Kemot_Lodz
No już byłem na spocie z Robertem z Łodzi i kazał mi opisać swój problem na forum, natomiast o naszym koledze, że miał też stuki nie wiedziałem, więc już piszę do niego tym bardziej, że przed chwilą napisałem do niego odnośnie pomocy dla Bartka 
- ŁukaszW
- Specjalista
- Imię: Łukasz
- Samochód: było Aveo
- Silnik: 1.4
- Kontakt:
zawieszenie t200 od t255 trochę się różni.etac pisze:A może lepiej podjechać tez na spota w Łodzi?
Ja obstawiam że coś gdzieś masz niedokręcone bo przecież to jest niemożliwe że jak stajesz na "luzie" i coś ci stuka,wtedy układ hamowania jest w stanie spoczynku.......
Posprawdzaj osłony silnika itd
Chevrolet Aveo -do 13.10.2019
Kia Ceed 1.6GDI
Citroen Berlingo 1.6HDI-sprzedany
Mercedes E klasa 2.2CDI
Opel Corsa F GSI
Kia Ceed 1.6GDI
Mercedes E klasa 2.2CDI
Opel Corsa F GSI
-
Kemot_Lodz
Oki dzięki wszystko jeszcze raz posprawdzam pod podłogą
Tym bardziej, że z tym pukaniem już zrobiłem 2,5 tyś km w 65% po mieście i nadal no nie chcę już używać brzydkich słów
napierdziela jak ta lala!!!
Tym bardziej, że z tym pukaniem już zrobiłem 2,5 tyś km w 65% po mieście i nadal no nie chcę już używać brzydkich słów
napierdziela jak ta lala!!!
- wojbur
- Zasłużony dla forum
- Samochód: Hyundai ix20
- Silnik: 1.6 125 KM
- LPG: tak
- Kontakt:
U mnie powodem stukania były głównie tuleje tylnej belki, ale razem z nimi wymieniono inne elementy zawieszenia, szczegóły w wątku o moim aucie. Były też inne irytujące odgłosy np. skrzypienie przy skręcie w prawo i na nie wybojach - powodem był niedokręcony i żle zamontowany po wymianie filtr paliwa. Do tego inne problemy z zawieszeniem np. gorsze prowadzenie przy prędkościach 120+, gdzie po wymianie wahaczy poprawa była zdecydowana.
Lubię te auto, ale zawieszenie to straszna padlina, auto pewne bo w rodzinie od nowości więc przygody typu kręcony licznik odpadają. Z tego co czytam na forum w innych modelach zawieszenie też lubi komunikować o swojej obecności różnymi dziwnymi odgłosami...
Lubię te auto, ale zawieszenie to straszna padlina, auto pewne bo w rodzinie od nowości więc przygody typu kręcony licznik odpadają. Z tego co czytam na forum w innych modelach zawieszenie też lubi komunikować o swojej obecności różnymi dziwnymi odgłosami...
-
Kemot_Lodz
No właśnie u mnie też pewne bo kupiłem od siostry ciotecznej, która nabyła nowego z salonu, więc też mam pewny przebieg ale niestety auto 3 lata stało, a ona niestety nie należy do najlepszych kierowców, więc powodem mojego stukania może być wiele, jeśli rzeczywiście byłaby to skrzynia biegów lub przekładnia to po 2,5 tyś km to już bym był na lawecie więc zapewne jest to jakaś mała pierdoła, tylko przez taką pierdołę można wymienić całe auto 
- ŁukaszW
- Specjalista
- Kontakt:
osobiście mi się zdaję że aveo t200 miało lepsze zawieszenie niż t255 (przykład np belka z tyłu)
Może dlatego że t200->podzespoły Daweoo a t255 to już GM,Opel
Może dlatego że t200->podzespoły Daweoo a t255 to już GM,Opel
Kia Ceed 1.6GDI
Mercedes E klasa 2.2CDI
Opel Corsa F GSI
Kia Ceed 1.6GDI
Mercedes E klasa 2.2CDI
Opel Corsa F GSI
-
jfx
A Daewoo to niby co? Koreańska myśl techniczna???
Wysłane z HTC
Wysłane z HTC
-
Kemot_Lodz
Obojętnie Czy Korea czy USA, czy Somalia ważne żeby przestało pukać!!!
- ŁukaszW
- Specjalista
- Kontakt:
ta Koreańska myśl techniczna była prostsza i lepsza w rozwiązaniach niż GM ( mniejsza awaryjność)jfx pisze:A Daewoo to niby co? Koreańska myśl techniczna???
Wysłane z HTC
Kia Ceed 1.6GDI
Mercedes E klasa 2.2CDI
Opel Corsa F GSI
Kia Ceed 1.6GDI
Mercedes E klasa 2.2CDI
Opel Corsa F GSI
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Co może pukać z tyłu gdy pojazd jest zatrzymany i żadna mechaniczna część tyłu się nie obraca?
To jest jakieś miarowe równe pukanie? Nie masz instalacji gazowej? Jakiś przekaźnik klapie
Pompa paliwa w zbiorniku wydaje takie odgłosy 
-
Kemot_Lodz
Mam już nagranie jak puka z przodu podczas hamowania i jak puka z tyłu podczas postoju już z wyłączonym silnikiem! 
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Puka na postoju z wyłączonym silnikiem?
Czy to nie fake? 
-
Kemot_Lodz
To niestety prawda są 2 nagrania pierwsze przesłuchajcie dokładnie, ale usłyszycie na pewno jak wali z przodu, drugie natomiast proszę najlepiej na słuchawkach i to na maxa głośność bo to pukanie z tyłu jest o wiele bardziej ciche, poza tym słychać je tylko przez parę sekund na początku tak szybko a potem coraz wolniej to tak jakby powoli ustawała akcja bicia serca poniżej załączniki, kurde rozszerzenie mp3 jest zablokowane, więc wyślę każdemu na prywatnego maila, bo nie mam możliwości zmiany teraz tego formatu. 
-
Kemot_Lodz
Dobra przez mail też nie da rady to jak mam te pliki dźwiękowe zamieścić na forum help???
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Imię: Andrzej
- Samochód: Orlando LTZ
- Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
- Kontakt:
Wrzuć na YT i umieść linki.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
To może być tylny wahacz czy belka skrętna (nie wiem co tam jest ) na łożyskowaniu. Próbuj mocno huśtać tyłem czy nie będzie podobnego efektu.Kemot_Lodz pisze: bo to pukanie z tyłu jest o wiele bardziej ciche, poza tym słychać je tylko przez parę sekund na początku tak szybko a potem coraz wolniej to tak jakby powoli ustawała akcja bicia serca