Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Awaria Wariatora zmiennych faz rozrządu
-
pool80
- Wymiatacz
- Imię: Ryszard
- Samochód: Cruze LT
- Silnik: 1.8, 2H0, 141KM,
- LPG: BRC SQ24.11
- Kontakt:
-
barus
- Wymiatacz
- Imię: Czesław
- Samochód: Cruze1.8LT+Prem, LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Awaria Wariatora zmiennych faz rozrządu
Wojtek, dokładnie to jest ten filtr i oznakowanie co pokazałeś wyżej.
-
pool80
- Wymiatacz
- Kontakt:
Stary i nowy posiadał to samo oznaczenie. Różnica w opakowaniu i właśnie po wyjęciu widać dziubek. Żeby nie kupić starego leżaka magazynowego, polecam osobiście kupować.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Zakupiłem dwa kompatybilne filtry oleju MANN HU612/2x oraz FILTRON OE 648/6. Ten drugi głównie z ciekawości tego niby-zaworka zwrotnego, który ma zapobiegać wypływowi oleju z ZFR.
Poniżej krótki filmik porównawczy.
Wg mojej oceny zaworek to bzdura. Nie jest to żaden zawór tylko plastikowy element na dość twardej sprężynie, którego zadaniem jest dociskanie wkładu filtru w dolne położenie mocowania w obudowie na silniku. I to jest z pewnością zaleta, bo prawidłowo go pozycjonuje i dociska na dolnej uszczelce, jednak nic poza tym. Wpływ tego na spływanie oleju z ZFR jest żaden.
Wkład filtrona ma drobniejszą/ gęściejszą tą celulozową harmonijkę, jest też odrobinę wyższy i większej średnicy od MANNa. Czy to ma znaczenie ? Nie sądzę.
Poniżej krótki filmik porównawczy.
Wg mojej oceny zaworek to bzdura. Nie jest to żaden zawór tylko plastikowy element na dość twardej sprężynie, którego zadaniem jest dociskanie wkładu filtru w dolne położenie mocowania w obudowie na silniku. I to jest z pewnością zaleta, bo prawidłowo go pozycjonuje i dociska na dolnej uszczelce, jednak nic poza tym. Wpływ tego na spływanie oleju z ZFR jest żaden.
Wkład filtrona ma drobniejszą/ gęściejszą tą celulozową harmonijkę, jest też odrobinę wyższy i większej średnicy od MANNa. Czy to ma znaczenie ? Nie sądzę.
- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Imię: Konrad
- Samochód: Nubira x2
- Silnik:
- Kontakt:
Ale Ty masz bez zaworka, ma być z dopiskiem A
OE 648/6A i na pudełku i na filtrze
OE 648/6A i na pudełku i na filtrze
O partsy pisz PW.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
I gdzie ten zaworek tam niby jest? Wcześniej pisałeś o 4A a teraz jakieś 6A nagle
Ja tu widzę niezły burdel ... siostry.
Dlaczego filtron w oficjalnym katalogu się żadnym zaworkiem nie chwali?
Dlaczego filtron w oficjalnym katalogu się żadnym zaworkiem nie chwali?
-
pool80
- Wymiatacz
- Kontakt:
Jeżeli faktycznie jest 6A do cruze i tam jest zaworek, to przepraszam za wprowadzenie w błąd. Sam mam taki założony bez A. Myślałem, że tylko o ten dziubek chodzi. Pasowało by znaleźć czym się różni 6 od 6A. nie chwali się, nawet jest gif pokazujący jak przepływa olej w naszych wkładach nazwanych EKO. I na ich wyszukiwarce nie ma tego filtra ze znaczkiem A, jedynie gdzieś w sieci na rosyjskich stronach są, i że są zamienne...
-
pool80
- Wymiatacz
- Kontakt:
Sorry za dubel. I co z tym filtrem? Oglądałem film na YouTube zresztą z CTP o wymianie oleju i też filtra oleju, i jak patrzę na to to chyba faktycznie nie ma tam gdzie być jakiś zawór. Ale może ten dziubek dociskając co robić,,,, na pewno nie trzyma ciśnienia, tylko uniemożliwia przepływ jakiejś ilości oleju z pominięciem filtrowania.
Na pewno to, że dociska jest na plus, a przynajmniej nie szkodzi. Jeszcze sobie przypominam, że koniecznie zwracano uwagę na wysokość filtra. I filtron mając ten docisk niweluje ewentualnie różnicę wysokości.
Choć niedociśnięcie filtra w obudowie z uwagi na za małą wysokość może minimalnie powodować, że olej swobodniej może się cofać. Nie znam konstrukcji w która stronę gdzie. Pewnie do miski. Idąc dalej, przy źle działającym niewyczyszczonym z syfu zaworkiem w obudowie filtra, olej łatwiej się cofnie. (Jest zawór w obudowie filtra?)
ps. nigdy sam nie wymieniałem i nie zaglądałem do środka. Nawet nie bawiłem się wkładem filtra, więc teoretyzuje.
Na pewno to, że dociska jest na plus, a przynajmniej nie szkodzi. Jeszcze sobie przypominam, że koniecznie zwracano uwagę na wysokość filtra. I filtron mając ten docisk niweluje ewentualnie różnicę wysokości.
Choć niedociśnięcie filtra w obudowie z uwagi na za małą wysokość może minimalnie powodować, że olej swobodniej może się cofać. Nie znam konstrukcji w która stronę gdzie. Pewnie do miski. Idąc dalej, przy źle działającym niewyczyszczonym z syfu zaworkiem w obudowie filtra, olej łatwiej się cofnie. (Jest zawór w obudowie filtra?)
ps. nigdy sam nie wymieniałem i nie zaglądałem do środka. Nawet nie bawiłem się wkładem filtra, więc teoretyzuje.
-
barus
- Wymiatacz
- Silnik:
- Kontakt:
O ile mnie pamięć nie myli to na pewno miałem nowy typ filtra (z Filtrona) a w środku była taka ulotka, którą zademonstrował wszim a na pudełku takie oznaczenie OE 648/6. 
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Wg mnie tam żadnego zaworka nie ma a ten dziobek ze sprężynką ktoś uznał za zaworek. Od góry idzie czapka dokręcająca wkład filtra, olej przecież przepływa od boków do wnętrza,
http://www.filtron.eu/index.php/site/menu?cat=85 (kliknąć w rysunek to się włączy animacja flash)
jedyny zawór jest (chyba) w profilu na wkład filtra zamocowanym do korpusu silnika. Wg mojej oceny filtron poprawił konstrukcję wkładu filtra właśnie przez dodanie tego dziubka na sprężynce, żeby wkład dobrze dociskał na uszczelce do dna profilu.
http://www.filtron.eu/index.php/site/menu?cat=85 (kliknąć w rysunek to się włączy animacja flash)
jedyny zawór jest (chyba) w profilu na wkład filtra zamocowanym do korpusu silnika. Wg mojej oceny filtron poprawił konstrukcję wkładu filtra właśnie przez dodanie tego dziubka na sprężynce, żeby wkład dobrze dociskał na uszczelce do dna profilu.
Ostatnio zmieniony 16 lip 2016, o 22:44 przez wszim, łącznie zmieniany 2 razy.
-
pool80
- Wymiatacz
- Kontakt:
No obaliłeś legendę z zaworkiem w filtrze, ale podkreślam, że ludzie zwracali uwagę na wysokość filtra. Dlaczego?
Edit: na pewno to tylko kwestia filtracji. Nic z cofaniem oleju.., same usunięcie sitek jednak może poprawiać smarowanie tak na chłopski rozum.
Edit: na pewno to tylko kwestia filtracji. Nic z cofaniem oleju.., same usunięcie sitek jednak może poprawiać smarowanie tak na chłopski rozum.
Ostatnio zmieniony 16 lip 2016, o 22:45 przez pool80, łącznie zmieniany 1 raz.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Ale oczywiście mogę się mylić. Przyglądam się temu dziubkowi i faktycznie ma wygląd zaworkopodobny. No sam już nie wiem.
Musze poszukać swoich zdjęć tego profilu filtra żeby zobaczyć jak on tam siada.
Trochę mnie to zastanowiło
http://www.filtron.eu/index.php/site/menu?cat=81
choć to inny typ filtra
Trochę mnie to zastanowiło
http://www.filtron.eu/index.php/site/menu?cat=81
choć to inny typ filtra
Ostatnio zmieniony 16 lip 2016, o 22:46 przez wszim, łącznie zmieniany 1 raz.
-
barus
- Wymiatacz
- Silnik:
- Kontakt:
Kupiłem nowy typ tego filtra (Filtron) ale sam go nie wymieniałem. Wobec tego mam pytanie do Ciebie, bo ostatnio sam wymieniałeś ten filtr, którą stroną filtr jest montowany w obudowie, tym zaworkiem od strony pompy, wtedy by działał jako drugi zawór zwrotny, czy odwrotnie ?wszim pisze: Wg mojej oceny zaworek to bzdura. Nie jest to żaden zawór tylko plastikowy element na dość twardej sprężynie, którego zadaniem jest dociskanie wkładu filtru w dolne położenie mocowania w obudowie na silniku. .
-
barus
- Wymiatacz
- Silnik:
- Kontakt:
No tak, pytanie zadałem a odpowiedź już międzyczasie padła 
Czyli przez otwór z tym niby zaworkiem olej nie płynie
Czyli przez otwór z tym niby zaworkiem olej nie płynie
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Z pamięci. Tymi cyckami od góry. Te cycki zatrzaskują się w czarnym dekielku, i całość wkręca się w profil obudowy.
No ja właśnie nie rozumiem jak by miał tam olej płynąć. Konradoo nie ma racji, ja mam ten filtr który mam mieć. Nie wiem o co chodzi z tą literką A.
No ja właśnie nie rozumiem jak by miał tam olej płynąć. Konradoo nie ma racji, ja mam ten filtr który mam mieć. Nie wiem o co chodzi z tą literką A.
-
pool80
- Wymiatacz
- Kontakt:
Czyli dziubkiem do góry, A sprężynka w dziubku dociska tę płaską część filtra. To na pewno nie zaworek. Tylko docisk.
-
barus
- Wymiatacz
- Silnik:
- Kontakt:
A jednak to może być drugi zawór zwrotny 
Następnym razem sam będę wymieniał filtr to się dokładnie temu przyglądnę.
Następnym razem sam będę wymieniał filtr to się dokładnie temu przyglądnę.
Ostatnio zmieniony 16 lip 2016, o 23:02 przez barus, łącznie zmieniany 1 raz.
-
pool80
- Wymiatacz
- Kontakt:
W jaki niby sposób?
nie ma nigdzie tych z literą A. Na stronie Filtrona nie znajdziesz w wyszukiwarce. Parę zdjęć na gogle do ruskich stron. I chyba tam nie było dziubka tylko zatrzaski....
nie ma nigdzie tych z literą A. Na stronie Filtrona nie znajdziesz w wyszukiwarce. Parę zdjęć na gogle do ruskich stron. I chyba tam nie było dziubka tylko zatrzaski....
-
barus
- Wymiatacz
- Silnik:
- Kontakt:
-
barus
- Wymiatacz
- Silnik:
- Kontakt:
Tylko gdybam, nic nie twierdze na pewnopool80 pisze:W jaki niby sposób?
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Tak mi się wydaje. Spotykam się z rysunkami tego filtra bez tego dziubka więc zapewne ten dziubek na sprężynie to była właśnie zmiana konstrukcyjna.
Tu załączam moja fotkę z widokiem wnętrza profilu obudowy na wkład filtra, coś na sprężynie (może zawór, nie wiem) jest przy ściance

Tu załączam moja fotkę z widokiem wnętrza profilu obudowy na wkład filtra, coś na sprężynie (może zawór, nie wiem) jest przy ściance

-
pool80
- Wymiatacz
- Kontakt:
Ja też wprowadzałem w błąd z tym filtrem czytając wcześniej, że jest lekiem na całe zło. Nawet przez moment myślałem Twoim tokiem rozumowania, żeby go do góry nogami wsadzić, i tam mógł ten dziubek jakiś zawór w silniku popychać. Ale nie to raczej nie to. Dużym minusem jest tu to, że u mnie mechanik wymieniał mi filtr a ja się temu nie przyglądałem.
Co do tematu to dalej uważam, że ściągnięcie sitek nie zaszkodzi i lanie dobrego oleju. No i filtr nowy Filtrona też należy używać. Dla lepszej szczelności wkładu w obudowie.
Od góry widać otwór gdzie olej zakładamy, że się wlewa. Ten środkowy wystający element to moim zdaniem nie sprężyna, tylko taka użebrowana część, żeby swobodnie z każdej strony i na każdym odcinku olej się wlewał do dalszego biegu. Tylko co to jest po lewej stronie? Tak wygląda jak by to wadziło przy wsadzaniu wkładu.
Masz inne foto? Może ten żdinks po lewej się zapada, wciska, do dna tej metalowej obudowy, jak wkręca się filtr..
Nie mam pojęcia, jak filtr ma przylgnąć do dna jak jest to po lewej.
A takie zdanie pomoże coś?
Zawór obejściowy w pokrywie filtra umożliwia ciągły przepływ oleju w przypadku ograniczenia przepływu w filtrze.
A właśnie. Jak filtr nie puszcza, nie wzięliśmy pod uwagę, że olej może inaczej płynąć, omijać filtr. Dziubkiem, czy tym żdinksem po lewej?
Co do tematu to dalej uważam, że ściągnięcie sitek nie zaszkodzi i lanie dobrego oleju. No i filtr nowy Filtrona też należy używać. Dla lepszej szczelności wkładu w obudowie.
Od góry widać otwór gdzie olej zakładamy, że się wlewa. Ten środkowy wystający element to moim zdaniem nie sprężyna, tylko taka użebrowana część, żeby swobodnie z każdej strony i na każdym odcinku olej się wlewał do dalszego biegu. Tylko co to jest po lewej stronie? Tak wygląda jak by to wadziło przy wsadzaniu wkładu.
Masz inne foto? Może ten żdinks po lewej się zapada, wciska, do dna tej metalowej obudowy, jak wkręca się filtr..
Nie mam pojęcia, jak filtr ma przylgnąć do dna jak jest to po lewej.
A takie zdanie pomoże coś?
Zawór obejściowy w pokrywie filtra umożliwia ciągły przepływ oleju w przypadku ograniczenia przepływu w filtrze.
A właśnie. Jak filtr nie puszcza, nie wzięliśmy pod uwagę, że olej może inaczej płynąć, omijać filtr. Dziubkiem, czy tym żdinksem po lewej?
-
barus
- Wymiatacz
- Silnik:
- Kontakt:
Z tego, co widzę to osadzenie filtra jest powyżej tego elementu z lewej strony. Moim zadaniem nie jest to zawór zwrotny tylko przelewowy przy bardzo zabrudzonym filtrze. Zawór zwrotny może być w środkowym odpływie, jeśli przyjmiemy, że napływ oleju jest z boku lub poza obudową filtra na tłoczeniu pompy. Upewniłem się, że na nowym wkładzie filtra to na pewno nie jest zawór zwrotny tylko docisk ze sprężyną.
Ciekaw jestem czy w odkręcanej obudowie filtra jest uszczelnienie, aby olej nie omijał części filtracyjnej filtra tym otworkiem od strony zatrzasku

Ciekaw jestem czy w odkręcanej obudowie filtra jest uszczelnienie, aby olej nie omijał części filtracyjnej filtra tym otworkiem od strony zatrzasku
Ostatnio zmieniony 17 lip 2016, o 00:05 przez barus, łącznie zmieniany 3 razy.
-
pool80
- Wymiatacz
- Kontakt:
No ja właśnie nie widzę tego osadzenia. Czyli z lewej to zawór obejściowy.
-
barus
- Wymiatacz
- Silnik:
- Kontakt:
Osadzenie dolnej część i filtra jest na górnej części środkowego odpływu, jeśli przyjmiemy taki kierunek przepływu oleju.